Zawsze warto mieć taki przepis. Często gotując lub piekąc kurczaka zostaje nam mięso i już nie mamy na nie ochoty. Właśnie wtedy ten przepis jest idealny do wykorzystania. Kalafiora podzielić na mniejsze kawałki, odciąć nóżki. W małym garnuszku zagotować wodę, osolić i wrzucić kalafior. Gotować 2-3 minuty. Odcedzić i przestudzić. Mięso z kurczaka obrać z kości, skóry wyrzucić. Mięso
Kuchnia PokoleńSkładniki: 4 ćwiartki z kurczaka 2 cebule 2 łodygi selera naciowego 1/2 kopru włoskiego przyprawa do kurczaka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki marynata: 1 łyżka musztardy 4 ząbki czosnku 1/2 … Czytaj dalej Udka pieczone
czarrna od kuchniCoxinhas to brazylijskie pierożki (ze względu na panierkę niektórzy nazywają je krokietami) przyrządzanie na bazie bulionu z farszem z kurczaka i serka oraz wyglądem przypominające łezkę lub podudzie (nóżkę) kurczaka. Kształt i wygląd od dawna mnie fascynowały i postanowiłam zrobić u siebie, ale w wydaniu wegetariańskim. Pracy przy nich sporo, jak to przy pierogach, ale klei się zdecydowanie łatwiej(...)ciasta ponownie wyrabiać, wałkować i wycinać krążki. Na środek każdego krążka wykładać ok. połowy łyżeczki farszu i odrobinę serka topionego. Krążki zlepiać, formując je w kształt łzy lub pałki kurczaka. Ponieważ ciasto jest klejące, wygodnie jest zlepiać je wilgotnymi dłońmi . Układać pierożki na kuchennej ściereczce. W miseczce rozbełtać białka z jajkiem. Na talerzyk wysypać bułkę tartą. Pierożki zanurzać w jajku
Weekendy w domu i ogrodziedodatek możne je szybko przyrządzić. Jest gotowe w czasie jakim gotuje się ryż. Czas : 30 minut Poziom trudnośc i: Łatwe Liczba porcji : 2 Kalafior adobo to wegetariańska wersja kurczaka adobo, który jest narodową potrawą Filipińczyków. Przyrządza się go w ten sposób, że mięso jest duszone w słodko-słono-kwaśnym sosie z sosu sojowego, octu i cukru. Mikstura karmelizuje się(...)wpływem temperatury nasycając kurczaka niesamowitymi smakami. Jak się okazuje ta metoda doskonale sprawdza się w wegetariańskiej wersji. Kalafior adobo jest po prostu pyszny, bardzo łatwy do przyrządzenia i szybki – danie jest gotowe w czasie w jakim gotuje się ryż. Kalafiora możesz, jak my, pokroić w grube plastry, a resztę główki wykorzystać np. na zupę kalafiorową, albo upiec
Niedzielny kucharzSkładniki: serca kurczaka 1 kg + woda 1 litr, włoszczyzna młoda 1 pęczek, woda do zupy 2 litry, kucharek 2 łyżki, pomidory świeże 1 kg, ząbki czosnku 4 sztuki, ryż 1 szklanka, pieprz mielony 1 łyżeczka, śmietana 12% 200 gram, woda 1 szklanka, koperek 1 pęczek Serca kurczaka oczyścić z żyłek, opłukać, w szybkowarze bez zmykania zagotować i wylać wodę, opłukać(...)ryżu z 15 minut. Na koniec dodać śmietanę wymieszaną z wodą, wsypać koperek, pieprz mielony, zagotować - bardzo smaczna, aromatyczna, sycąca zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów na wywarze z serc kurczaka i z ryżem...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępewno zagości często na moim stole. Polecam wszystkim, którzy jeszcze nie wypróbowali kuchni wschodniej. Zacznijcie od zupy tajskiej. SKŁADNIKI 1,5 litra bulionu ( u mnie mięsny) Pierś z kurczaka -duża Puszka mleka kokosowego Pomidory w puszce Kilka pieczarek lub grzybki mun 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 2 małe papryczki chili kawałek imbiru ( wielkości małego palca(...)czosnku 1 cebula Sok z połowy limonki sól, pieprz, papryka ostra- jeśli lubimy pikantną 2 łyżki oleju do smażenia Dodatkowo makaron ryżowy gruby Natka lub szczypiorek do posypania WYKONANIE Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę obsmażamy na oleju.Wyjmujemy i odkładamy do miseczki. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Bo bulionu dodajemy imbir, posiekane chili, sos sojowy
W kuchennym oknie Ewyprzede wszystkim szybka. W zasadzie co dodamy i tak będzie smacznie. Zapraszam na zapiekankę. Składniki; 25 dag ryżu basmati Skworcu 2 łyżki majonezu 1 podwójna pierś z kurczaka 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka Skworcu sól Morska Skworcu do smaku pieprz kolorowy Skworcu do smaku 4 połówki marynowanej papryki 4 ogórki konserwowe 2 cebule(...)sera żółtego ( u mnie mix serów) ok. 4 łyżki oleju Przygotowanie; Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Filet myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy przyprawą do kurczaka, solimy, pieprzymy i smażymy na łyżce oleju do miękkości. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem lub masłem. Dno wykładamy ryżem, ugniatając łyżką. Po wierzchu smarujemy majonezem. Następnie wykładamy podsmażone mięso. Na mięso wylewamy
Radość kipiąca uśmiechem.Filety z kurczaka w cieście naleśnikowym - mięciutkie, delikatne mięso. Pyszne, sycące danie obiadowe. Składniki: 1 kg filetów piersi z kurczaka, 2 łyżki przyprawy do drobiu (może być złocista, staropolska lub domowa - przepis tutaj ), szklanka mleka, ok 3/4 szklanki mąki, 2 jajka, łyżeczka soli, pół łyżeczki proszku do pieczenia, olej do smażenia. Przygotowanie: Do mleka dodajemy jajka, sól, proszek do pieczenia(...)gęstego ciasta naleśnikowego. Odstawiamy na 10-15 minut. W razie potrzeby dodajemy niewielką ilość mąki. Filety dzielimy na 2-3 części w zależności od grubości filetów. Posypujemy przyprawą do kurczaka. Zanurzamy kolejno filety i wkładamy bezpośrednio na dobrze rozgrzaną patelnię z olejem. Smażymy na mocno rumiany kolor z obu stron - po około 3-4 minuty z każdej strony na średnim
Lena GotujeKażdy dałby się pokroić za kawałek chrupiącego kurczaka. Z tego przepisu dowiesz się w jak super prosty sposób zrobić super chrupiące nuggetsy. Czas : 15 minut plus marynowanie Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 duże Przepis pochodzi z serwisu Seriouseats.com Składniki: 500 g filetu z kurczaka 2 szklanki maślanki lub kefiru 1 łyżeczka czosnku w proszku 1 łyżeczka cebuli w proszku(...)marynuj mięsa dłużej niż 12 godzin. Krok 2 Do szerokiej misy wsyp szklankę mąki. Przekładaj kawałki mięsa z maślankowej marynaty do misy z mąką i dokładnie obtocz w niej kurczaka. Krok 3 Rozgrzej na patelni lub rondlu pół szklanki oleju (najlepiej słonecznikowego). Kiedy będzie gorący, wkładaj do niego kawałki mięsa. Smaż partiami. Mięso będzie gotowe, gdy panierka zrobi się ciemnobrązowa
Niedzielny kucharzDzień dobry :-) Dziś przepis na Tagine z kurczakiem i soczewicą. Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Naczynia to tagine nie miałam, ale można to danie zrobić w garnku lub większej patelni i ja tak zrobiłam. Na pewno jest bardzo smaczne, szybkie w wykonaniu. Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: 400 g udźca z kurczaka bez kości 2 ząbki czosnku 100 g czerwonej(...)przez praskę. 3. W większej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i szklimy cebulę, dodajemy czosnek i chwilę podsmażamy. Cebulę i czosnek przesuwamy na bok, dodajemy drugą łyżkę oliwy i wrzucamy kurczaka. Obsmażamy go kilka minut, oprószamy solą i mieszany z cebulą i czosnkiem. 4. Soczewicę płuczemy, dodajemy do reszty, chwilę podsmażamy, dodajemy morele, również chwilkę je podsmażamy i dolewamy bulion. Gotujemy
kruche babeczkiczasem gęste, treściwe zupy z mięsem stanowiące jednodaniowy obiad. Czasem przygotowuję zupy kremy z jednym przewodnim motywem smakowym, czasem zupy wielowarzywne. Dziś ugotowałam zupę fasolową na mięsie z kurczaka. Zupa raczej z tych delikatnych, choć dość gęsta. Dodałam do niej podstawowe warzywa i dla podkręcenia smaku trochę sosu sojowego. Zupka wyszła bardzo smaczna, idealna na dzisiejszą pogodę. Oto przepis: (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250g suchej fasoli typu Jaś 5-6 pałek z kurczaka kilka większych ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka biała część pora 1 cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 1 listek laurowy 5 kulek ziela angielskiego kilkanaście ziaren czarnego pieprzu sól do smaku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka majeranku duża szczypta pieprzu ziołowego (adsbygoogle
Waniliowe ImprowizacjeGulasz z bakłażana Pęczak z młodą kapustą – szybki obiad Risotto z botwinką Karkówka z grilla i kasza Risotto ze szparagami Gulasz z cukinii z szybkowaru Leczo z cukinią Kurczak z szybkowaru Ziemniaki po cygańsku Kiełki na patelnię i kasza bulgur Zupa gulaszowa Biała kiełbasa pieczona z warzywami Kalarepa na ciepło Kasza jęczmienna z grzybami leśnymi Bigos z dyni Fasolka(...)Risotto z dynią Kapusta z soczewicą Kapusta z papryką Pilaw z grzybami Zapiekanka makaronowa z kozim serem Kaszotto ze szparagami Kapusta kiszona z dynią i mięsem mielonym Kapusta z kurczakiem wędzonym Danie jednogarnkowe z kapustą Danie jednogarnkowe z kiszoną kapustą i grzybami Łosoś w warzywach Leczo z dyni Zapiekanka z grzybami, pęczakiem i jarmużem Duszone warzywa z fasolą – jednogarnkowe danie
Dorota Smakujejednakże uważam, że nie wszyscy mają je pod ręka. Dlatego proponuję, aby zrobić ją w folii spożywczej, którą mamy prawie wszyscy w domu. Składniki 70 dkg. mięsa z udek kurczaka (bez kości i skóry) 30 dkg. fileta z kurczaka 1 średniej wielkości cebula 2 ząbki czosnku (można pominąć) 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka żelatyny 30 ml. oleju sól, pieprz(...)Krok po Kroku 1 Mięso z uda kroimy w kostkę, a filet z kurczaka mielimy lub blendujemy. 2 Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Po kilku minutach dodajemy przeciśnięty czosnek i smażymy do momentu, aż cebula zrobi się szklista. 3 Mieszamy mięsa, dodajemy cebulę, przyprawy, żelatynę i wyrabiamy kilka minut. 4 Mięso wykładamy na folie spożywczą. Formując
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy