ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:953/1556)

Nocne drożdżowe racuchy z mąki gryczanej 121

ciasto wyrasta zbyt długo, a ja jestem zbyt głodna, żeby czekać. Nastawiłam więc ciasto wieczorem. Rano wyjęłam z lodówki. I od razu  mogłam rano smażyć małe racuszki. 2 szklanki mąki gryczanej szklanka mleka roślinnego lub zwykłego łyżeczka cukru pół łyżeczki suszonych drożdży owoce, zioła i miód do polania Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru. Mąkę przesypać

AZgotuj!
Gotujemy po Hiszpańsku!!! 124

jest tym, na czym tak bardzo mi zależało. 4. Karmelizowana gruszka z cynamonem w cieście filo z toffi i lodami waniliowym Gracjan: 1. Moja restauracja nazywa się Sucar i jest restauracją z tradycyjną kuchnią hiszpańską. 2. Serwujemy potrawy typu paella, fideua, mięsa i owoce morza robimy na piecu asado, rozgrzewanym węglem. 3. W mojej restauracji mamy bardzo dobrą atmosferę

Gotuj po hiszpańsku
12 SPOSOBÓW NA UTRZYMANIE DIETY 155

się bez podjadania słodkich produktów w ciągu dnia, słodycze zastąp owocami. Jeśli spożywanie owoców nie usatysfakcjonuje Cię, pokuś się o przygotowanie własnych "fit" słodyczy.  Lubisz słodkie? Staraj się aby Twój jadłospis uwzględniał w ciągu dnia posiłek na słodko np. omlet, owsianka, "fit" ciasto jako przekąska. Kiedy będziesz dostarczać swojemu organizmowi regularnie zdrowsze słodkości, nie będzie domagał się

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Rogaliki dla alergików i nie tylko 181

drożdży 2 łyżeczki cukru 3 jaja szczypta soli dżem (u mnie 4 owoce od Stovit) Drożdże kruszymy mieszamy z cukrem i czekamy aż się rozpuszczą. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Na stolnicy (lub w misie robota jeśli macie i nie musicie gnieść ciasta ręcznie) umieszczamy mąkę (proponuję na początek dać 4 szklanki), jaja, rozpuszczone drożdże, sól oraz wodę i zagniatamy

Cynamonowe szczęście
Placuszki na maślance 189

mieszamy krótko do połączenia się składników. 2. Rozgrzewamy olej. Nakładamy po 1 łyżce ciasta i smażymy z obu stron na małym ogniu. Placuszki można smaży na suchej patelni lub z odrobiną oleju. 3. Podawać wedle uznania - z cukrem pudrem, dżemem, miodem, świeżymi owocami, polane sosem czekoladowym - u nas akurat były jabłka prażone z galaretką KLIK ;-) Placuszki są smaczne zarówno

Kuchnia domowa Ani
Zdrowe odżywianie i gotowanie 137

jeśli lista jest tak długa, że nie da się zapamiętać wymienionych składników, to omijam. Ciasta i desery staram się przygotowywać w domu, gdyż te ze sklepu przestały mi już smakować, po prostu są zbyt słodkie.  Jeśli mam ochotę na coś słodkiego, to wybieram owoce, które zaspokajają mój apetyt na słodycze. Przypomnę tylko, że owoce zawierają cukier

Kuchcik gotuje
Placuszki twarogowe bez mąki z dodatkiem kaszy manny 164

Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Smażenie – rozgrzać mocno patelnię. Łyżką nałożyć porcję ciasta i smażyć na średniej temperaturze aż będzie można placuszki odwrócić. Na drugiej stronie smażyć w ten sam sposób. Podawać placuszki z jogurtem, syropem klonowym, posypane cukrem pudrem lub owocami. Dodatki wybierzcie sobie sami. Są pyszne, polecam. Wykonanie w thermomix do naczynia miksującego włożyć motylek

Kuchnia Pokoleń
Ciasteczka fit z ziarnami ekspandowanymi 410

nazywały je chrupkami) i zachowują swoje wartości odżywcze. Są doskonałym dodatkiem do koktajli, sałatek, ciast, ciasteczek lub do jedzenia prosto z torebki. Nam bardzo posmakowały ekspandowane jagły (proso), quinoa (komosa biała) i gryka. Soligrano ma w ofercie również ekspandowane zboża z dodatkami (miodem, owocami), bez cukru, bez soli, produkty bezglutenowe i z ekologicznych upraw. Bardzo przypadły nam do gustu

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Salsa z mango 164

ciemnozielonej, poprzez różne odcienie żółci, po czerwoną, jest cienka i gładka, ale dość twarda . Przy kupnie warto wybierać owoce twardawe i bez żadnych plamek na skórce. Mango zawiera mangiferynę, która jest substancją aktywną biologicznie , występującą głównie w tym owocu. W organizmie substancja ta pełni rolę związku, który skutecznie zwalcza drobnoustroje i wirusy.  Poprawia pamięć(...)USDA National Nutrient Database for Standard Reference Mango w kuchni Mango jest pysznym i aromatycznym owocem, które sprawdza się nie tylko w daniach słodkich, ale również i w tych wytrawnych. I tak, będzie idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju koktajli i sałatek owocowych, deserów, kremów, ciast i lodów. W daniach wytrawnych jest wykorzystywane między innymi do przygotowania curry, a w przystawkach

Kulinarne przygody Gatity
Kluski kładzione 204

Wszystko razem dokładnie wymieszać łyżką aby powstało ładne, elastyczne i dobrze napowietrzone ciasto. Przygotowane ciasto przełożyć na płaski talerz obiadowy i maczaną w wodzie   łyżką zrzucać na wrzątek kluseczki. Chwilę gotować. Kluseczki można podawać z mięsnymi sosami, okraszone podsmażonym boczkiem a nawet z owocami

W garach u Gosi
Ciasto z masą czekoladową i masłem orzechowym | bez glutenu /laktozy /cukru | 217

trzcinowego/kokosowego lub ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli himalajskiej Fit masa do ciasta: 1 puszka mleczka kokosowego w stanie stałym 4 łyżki masła orzechowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady min. 70% kakao 2 łyżki cukru kokosowego/trzcinowego lub ksylitolu Dodatkowo: orzechy lub suszone owoce Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z solą himalajską. Dodajemy stopniowo cukier

Czarnawisienka
OWSIANE PANCAKES Z JABŁKAMI W MIODOWO-CYNAMONOWYM SOSIE 218

powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Na rozgrzaną patelnię wykładaj po 2 - 2,5 łyżki ciasta i na bardzo małym ogniu smaż pancakesy z obu stron na złoty kolor. JABŁKA W MIODOWO-CYNAMONOWYM SOSIE: Jabłka obierz ze skórki i wykrój gniazda nasienne. Pokrój owoce w ósemki, a następnie każdą przekrój na pół. Na patelni lub w garnku roztop masło

Słodko-Słony Świat Ilony
Śniadaniowe placuszki z borówkami na jesienne poranki 220

mokrym i ubić na sztywno białka z odrobinką soli. Połączyć ubitą pianę z ciastem, mieszać delikatnie. Teraz pora na borówki, jeżeli ich używacie, dodać taką niepełną szklankę. Smażę z obu stron na złoty kolor na patelni ledwie muśniętej masłem klarowanym. Smażone z owocami podaję ze słodkim sosikiem z cukru i śmietany oraz ze świeżymi borówkami. Są cudowne

I tu będę miała takie te
Portugalskie Pao de Deus - boskie bułeczki kokosowe 230

drożdży instant dodatkowo: 100 g wiórków kokosowych 50 g cukru 2 jajka dowolne owoce- opcjonalnie- u mnie maliny Wykonanie: mleko podgrzać w garnuszku. Dodać olej kokosowy, by się rozpuścił  do misy robota odważyć mąkę, dodać resztę składników i zagnieść hakiem  jednolite, gładkie ciasto. Może się lekko lepić. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Koktajl z czarnej porzeczki, malin i jagód 178

czarnej porzeczki 250 g malin 100 g jagód 4 łyżki cukru Sposób przygotowania Owoce umyć, osuszyć. Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/fit/koktajl-czarnej-porzeczki-malin-jagod/ BosowKuchni Artykuł Koktajl z czarnej porzeczki, malin i jagód pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
CIASTKA CAŁUSKI Z TRUSKAWKAMI 249

konieczności, gdyby bardzo się kleiło dosypujemy mąki. Ciasto chłodzimy w lodówce przez godzinę. Zimne ciasto rozwałkowujemy, podsypując je mąką, na około 4-5 mm grubości. Wykrawamy szklanką kółka.  Truskawki myjemy i oczyszczamy, następnie kroimy na plastry. Na każdym kółku układamy na jednej połówce owoce i składamy placek  na pół, lekko je dociskając do truskawek.  Ciastka wyłożyć

Kulinarne Fantazje Marioli
KRUCHE BABECZKI z kremem orzechowym 123

masła Dodatkowo :  olej bułka tarta ½ opakowania galaretki o smaku owoce leśne czekoladowe serduszka i perełki do dekoracji  WYKONANIE  Babeczki: Mąkę mieszamy z kakao, cukrem, solą , dodajemy zimną margarynę, siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i łyżkę śmietany, zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Foremki na babeczki smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą. Gotowe

słodki bratek
torcik kiwi 195

opakowania galaretki o smaku kiwi 300 g dżemu z kiwi dodatkowo: 3 owoce kiwi Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, Nadal ubijając dosypywać cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej. Delikatnie połączyć, przełożyć ciasto do tortownicy wyścielonej papierem i piec w 180*C około 20-25 minut. Po wystudzeniu przekroić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Placuszki z płatków owsianych bez jajek 227

dość gęste. Na patelni rozgrzać masełko lub olej i za pomocą dużej łyżki wlać ciasto, tworząc kilka okrągłych placuszków. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać ciepłe, polane sokiem wiśniowym lub sosem klonowym. Można obsypać cukrem pudrem. Pyszne byłyby z świeżymi poduszonymi owocami. Zdrowo i pysznie. Thermomix- wrzucić płatki do naczynia miksującego, obroty 10, czas

Kuchnia Pokoleń
Babka z jagodami 137

babkę, posypać częścią jagód, czynność powtarzać do wyczerpania ciasta i jagód. Najlepiej aby ciasto stanowiło ostatnią warstwę. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok 60-70 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i posypać cukrem pudrem. Można użyć mrożonych owoców

Smakołyki Asi
Słodkie drożdżówki- świnki 213

próby na własny użytek :) Pierwsze przygotowałam z dżemem jabłkowym, drugie z truskawkowym oraz z owoców leśnych. Do dekoracji oczu użyłam najpierw lukru i ciemnej czekolady, a do drugiej wersji cukrowych serduszek.  Pomysł zaczerpnięty ze strony D omowe wypieki . Składniki: Na ok 12 bułeczek: Ciasto: 500g mąki pszennej 30g świeżych drożdży 60g cukru 250ml mleka 60g masła 1 jajko

Kuchnia w czekoladzie
pizza z salami i owocami 135

dałam jeszcze brzoskwinie i wbrew pozorom idealnie do niej pasowały. Była lekko słodka ale owoce świetnie się skomponowały z pikantnym sosem pomidorowym. Teraz będziemy jadać chyba tylko taką pizzę, zasmakowała nam bardziej niż klasyczna z pieczarkami i papryką. Składniki na dużą pizzę: na ciasto: 225 g mąki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 135 ml letniej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Drożdżówki dyniowe z figami i śliwkami 140

folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości  zagnieść powtórnie wyrośnięte ciasto i podzielić na 14 równej wielkości kawałków. Każdy uformować w kulkę, następnie rozpłaszczyć. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia przygotować owoce. Śliwki przepołowić i usunąć pestki. Z każdej figi wyciąć dwa krążki o grubości około

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
SERNIK Z WIŚNIAMI 181

budyń.Na koniec delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białek i 1/2 wiśni.Wyłożyć ciasto do dużej blaszki wysmarowanej tłuszczem.Piec ok 60 min w temperaturze 180stC.Zostawić do ostygnięcia w piekarniku,lekko uchylając drzwiczki. Galaretkę przygotować w szklance wody,dodać lekko roztarte owoce,ostudzić.Wierzch zimnego sernika posmarować galaretką. Serniczek wyszedł bardzo pyszny,naprawdę serdecznie polecam.Jeśli chcecie

Niespełnione zdolności kulinarne
18 NAJLEPSZYCH SERNIKÓW Z OKAZJI DNIA SERNIKA 1601

Serniki to ciasta, które cechuje ogromna różnorodność, więc większość łasuchów je uwielbia!  Z okazji dnia sernika zapraszamy na zestawienie naszych najlepszych przepisów na serniki pieczone, na zimno, gotowane, na mascarpone, z owocami, itd. :) Wystarczy kliknąć na wybrane zdjęcie, aby otworzyła się nowa zakładka z przepisem. 1. Sernik japoński 2. Sernik orzechowo-cynamonowy 3. Sernik gotowany z polewą czekoladową

Przepisy Aleksandry
Tort Pavlova 400

majowych weekendów, pojechaliśmy do znajomych na grilla. Tam na stole gościło przepyszne ciasto - Tort Pavlova.  Kiedy otrzymałam przepis, postanowiłam zmierzyć się z pieczeniem bezy. Jeszcze nigdy tego nie robiłam. Przepis w oryginale był z wiśniami, jednak trochę go zmieniłam.  Dodałam inne owoce a także inny czas pieczenia. Beza się udała. Pięknie urosła i stała się bardzo chrupka

Pan i Pani Smith w kuchni
Figlowanie z figą - czyli testowanie żołądkowej gorzkiej 193

zaskakuje w sposób bardzo pozytywny. Osobiście spodziewałam się kolejnej wódki smakowej z chemicznym aromatem owocu, a tu miła niespodzianka wódka przypomina bardziej słodką nalewkę niż wódkę z wyraźnie wyczuwalnym aromatem figi. Można ją serwować w formie shotów, drinków, a nawet wykorzystać do nasączenia ciasta, czy deseru. W chłodniejsze dni kieliszeczek będzie idealny na rozgrzanie, w cieplejsze można przyrządzić orzeźwiającego drinka

Cynamonowe szczęście
Naleśniki czekoladowo-wiśniowe 145

naleśniki tym się różnią od prezentowanych już na tym blogu naleśników czekoladowych, że ciasto jest z dodatkiem nie tylko kakao, ale również stopionej czekolady i dodatkowo zawiera 30% mąki pełnoziarnistej. Nadzienie zrobiłam z serka śmietankowego i dżemu wiśniowego własnej produkcji z całymi owocami, który wzbogaciłam dodatkiem wiśniówki też własnego wyrobu. Całość świetnie się skomponowała i smakowała wybornie. „ Czytaj więcej

Wiem co jem
Drożdżówka "Topielec" z powidłem i kruszonką 181

jajka 10 dag drożdży 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo: powidła lub owoce Kruszonka: 1/4 kostki margaryny (rozpuścić i ochłodzić) po 4 duże czubate łyżki mąki i cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 żółtko Z margaryny, mąki, jajek i drożdży wyrobić ciasto. Wrzucić je do dużego naczynia z zimną wodą. Gdy ciasto wypłynie na wierzch (około

Praktyczna pl
Pierogi z truskawkami + mrożenie 144

myjemy i odcinamy szypułki, osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki, ćwiartki będą za duże. Pokrojone owoce przekładamy do miski i posypujemy 3 łyżkami cukru. Odstawiamy w misce na później.Mąkę przesiewamy do miski i zalewamy wodą, dodajemy masło, jajka i mieszamy, a następnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na trzy części, jedną wyjmujemy z miski, resztę przykrywamy mokrą ściereczką. Oderwany kawałek wałkujemy

Słodkie Przyjemności
Tartaletki śliwkowe z czekoladą 140

utworzenia się okruszków. Foremki do tartaletek smarujemy olejem, a następnie nakładamy czubatą łyżkę ciasta, która następnie ręcznie rozprowadzamy po foremce - ugniatamy.Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na około 8-10 minut - pieczemy do złotego koloru. W tym czasie przygotowujemy śliwki:Owoce myjemy, wydłubujemy pestki i wrzucamy do rondelka. Posypujemy cukrem i polewamy wodą. Dusimy pod przykryciem

Słodkie Przyjemności
Ucierane z truskawkami 349

Dziś mam dla Was kolejny przepis na ucierane ciacho z truskawkami.W jeszcze innym wydaniu niż poprzednie.Ciasto jest miękkie , delikatne , ale nie tak wysokie jak poprzedniki.Absolutnie nic

Ostra na Słodko
Knedle ze śliwkami 195

Dziś trochę klasyki kuchni polskiej, czyli knedle ze śliwkami. Obowiązkowa pozycja w sezonie śliwkowym. A, że sezon jeszcze trwa, polecam dłużej nie zwlekać, tylko zrobić

kolorowotorcikowo
Niedzielna szarlotka 237

czekoladowego!!! Ale przecież kalorie.... i takie tam...  Kompromis był taki: ciacho czekoladowe z owocami, a że jabłek w sadzie pod dostatkiem no to szarlotka :p Fajny taki kompromis, co nie??? Szukając odpowiadającego naszym wymaganiom deseru trafiłam do: Justyś, a tam pyszności: Kruche ciasto czekoladowe z jabłkiem i gruszką.  W mojej wersji wystąpiły tylko jabłka :) Czekoladowa szarlotkaSkładniki

Miksturownik
LODOWE kanapki czekoladowo-owocowe 153

Przygotowanie:  Mąkę, płatki, orzechy, jajo, oba cukry, masło i czekoladę - połączyć. Wyrobić ciasto. Jeśli wyszło za rzadkie - dodać mąki. Zawinąć w folię, schłodzić min. 40 minut. Rozwałkować na cienki placek, wycinać koła. Ciasteczka piec w 180 stopniach 15 minut. Kremówkę ubić. Owoce zmiksować z cukrem i zimnym naparem z herbaty Teekanne FOREST FRUIT. Dodać do śmietanki

kolorowotorcikowo
MISSISSIPPI MUD PIE 186

jest bardzo płynny. Po upieczeniu i schłodzeniu zgęstnieje, tak, że można go będzie kroić nożem. Śmietankę usztywniłam żelatyną, ale nie jest to konieczne, pod warunkiem, że nie zamierzacie przechowywać ciasta w lodówce dłużej niż dzień. SKŁADNIKI SPÓD 220 g /1i1/2 szklanki mąki  4 łyżki cukru pudru 4 łyżki gorzkiego kakao 150 g zimnego masła 1 jajko KREM CZEKOLADOWY(...)powstanie kruszonka. Dodajemy jajko i miksujemy, aż powstanie gładkie ciasto. Formujemy kulę, rozpłaszczamy i wstawiamy na 15-30 minut do lodówki. Zimne ciasto oprószamy mąką, wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozwałkowujemy na cienki placek o średnicy 2 cm większej niż średnicy formy. Odklejamy górną folię, przenosimy ciasto do formy, spodem do góry. Lekko dociskamy dłońmi

cool and minty
Drożdżowe ślimaczki z jagodami 187

Ślimaczki te upiekłam  ponad 3 tygodnie temu i nawet nie wiem,  czy jagody są jeszcze w sprzedaży. Jeśli nie , to  można je zastapić  owocami mrożonymi.  Kiedyś upiekłam takie bułeczki  z mrożonymi porzeczkami i też były pyszne. Składniki : / 12 szt/ 450 g mąki pszennej   25 g  świeżych drożdży 100 g cukru /trzcinowy(...)wanilią  i  pozostałym mlekiem -Całość wlać  do mąki. -Dodać cały zaczyn i wymieszać  drewnianą łyżką. -Do połączonych składników dodać sól i rozpuszczone, letnie masło. -Wyrobić ciasto drożdżowe /ręką lub  robotem/. -Ciasto w końcowej fazie wyrabiania  powinno być gładkie i lśniące. -Uformować kulę i przełożyć do naoliwionej miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić

Zakamarki mojej kuchni
Śniadanie na różowo 161

imbir według uznania Całość blendujemy na jednolitą masę Jeśli wyszła zbyt gęsta- ciasto powinno być dość gęste, ale lejące- dodajemy wodę i ponownie blendujemy Wstawiamy do mikrofali na około 3 minuty przy mocy 750W Mug cake możemy podawać z masłem orzechowym, serkiem wiejskim i ulubionymi owocami- wszystko świetnie się sprawdzi

peanutbuttermonster
klasyczne pancakes 226

łyżką nakładam ciasto (jeden placek to jedna łyżka ciasta). Pancakes smażę powoli, żeby zdążyły wyrosnąć i nie przypaliły się. Gdy robią się w nich dziurki przekładam na drugą stronę. Zwykle jadamy  je w wersji najprostszej czyli tylko z cukrem pudrem ale dobrze komponują się też z letnimi owocami

babka w formie
Ekonomiczne drożdżówki ze śliwkami 156

Ekonomiczne drożdżówki, czyli bez mleka, jaj i masła- a mimo to puchate, mięciutkie i smaczne :)Jako, że sezon śliwkowy trwa, to wykorzystałam te owoce, a dodatek marcepanu- początkowo- był tu przypadkowy (kończyła się data przydatności), jednak po spróbowaniu drożdżówki nie wyobrażam sobie, że mogłoby tego marcepanu zabraknąć :)))Chociaż z kruszonką też są pyszne, albo z lukrem cynamonowym- z czym(...)cukrem, dolać oleju oraz ciepłą wodę i dokładnie wyrobić.Zostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut (ja nagrzewam piekarnik na 25-30 stopni i wkładam miskę z ciastem).W międzyczasie przekroić śliwki na pół oraz pokroić marcepan w plastry o szerokości 2,5 cm (zostawić trochę marcepanu na kruszonkę- którą można oczywiście pominąć).Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć

Kraina Miodem Płynąca
Leśny Mech 282

zbyt słodkie, smaku nadaje mu bita śmietana z dodatkiem galaretki, np agrestowej. Zdecydowanie warto je upiec, nie tylko ze względu na przepiękny wygląd.  Przepis pochodzi od Doroty . SKŁADNIKI Ciasto 300 g szpinaku (świeży lub mrożony, najlepiej rozdrobniony) 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru (można dać trochę mniej) 2 jajka 1 szklanka oleju  2 łyżeczki proszku(...)użyć innych owoców np. jagody, borówki, jeżyny, maliny) Całe jajka utrzeć porządnie razem z cukrem w mikserze a następnie, cały czas miksując, dolewać stopniowo olej. Teraz dodać wanilię oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenie i wymieszać na najniższych obrotach miksera. Do tak powstałej masy dodawać odciśnięty szpinak i dalej mieszać powoli mikserem lub łyżką. Gdy ciasto będzie już

Złote przepisy
Torcik a'la Malakoff 136

Przepis pochodzi z moich starych zapisków.  Kiedyś każde popularne ciasto musiało zagościć na moim stole.  Tu przedstawiam moją zmodyfikowaną wersję, która jest niezwykle smaczna i godna do wypróbowania. Uwielbiam ten torcik! Jest po prostu rewelacyjny w smaku i ciężko poprzestać na jednym (hmmm, dwóch?) kawałku! 1 duże opakowanie okrągłych biszkoptów (180g) 200g dżemu z czarnej porzeczki (około(...)biszkopty i nasączyć 1/2 rozrobionego dżemu. W szczeliny między ciastkami powtykać owoce z dżemu, a całość skropić odrobiną likieru orzechowego. Następnie wyłożyć połowę kremu i kolejno nasączone biszkopty skropione likierem oraz resztę masy. Orzechy posiekać na mniejsze kawałki, uprażyć podlewając pozostałym likierem i wysypać na wierzch ciasta.   Torcik schłodzić w lodówce. (Najlepiej zostawić na całą noc, choć

Di gotuje
Sernik owocowy (bez sera) na zimno 187

urodziny dla mojego alergika. Z mleczkiem kokosowym, owocami i galaretką. Bez mleka, bez jaj, z małą ilością cukru. Taki sernik owocowy bez sera. Obłędnie pyszny, z masą owoców, galaretek, w sam raz na letnie popołudnia do kawy. Bez pieczenia. Jest nieco czasochłonny, bo musimy poczekać, aż kolejne warstwy zastygną. Ale smak wart jest czasu poświęconego na jego przygotowanie(...)upodobań) i rozpuszczoną żelatyną. Do mleczka dodać pokrojoną w kostkę galaretkę truskawkową i pokrojone truskawki. Masę wstawić do lodówki, aby odrobinę stężała. Dno tortownicy wyłożyć folią spożywczą, aby ciasto nie wyciekało z formy. Na spodzie ułożyć herbatniki. Na herbatniki wylać tężejącą masę truskawkową i przykryć drugą warstwą herbatników. Ciasto wstawić do lodówki, aby zastygło. Masa brzoskwiniowa : 1,5 łyżki żelatyny

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pudding z rabarbarem i sosem karmelowym 215

uwielbiam jabłka i jak zobaczyłam u Asi przepis na pudding z rabarbarem i sosem karmelowym od razu wiedziałam, że sama muszę go wypróbować. Kwaskowaty rabarbar i jabłka przełamane słodkim ciastem i sosem. Pychota! Ostatnio trochę tu mnie mniej, więcej jestem w pracy, jedna budowa, teraz druga budowa, do tego przygotowanie projektów, będę starała się, żeby było mnie i moich przepisów(...)wlać mleko i roztopione masło. Zmiksować na jednolitą masę, wyłożyć na owoce i rozsmarować po całej powierzchni. Sos karmelowy: Do rondelka wlać 100 ml wody, dodać cukier, miód i melasę. Mieszać podgrzewając aż cukier się rozpuści, zmniejszyć ogień i zagotować. Wylać (najlepiej po jednej łyżce) na ciasto (na całą powierzchnię) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez

dom-agi.pl
Babka piaskowa pomarańczowa (ekspresowa, na śmietanie) 156

równie dobrze całą porcję ciasta można wlać do keksówki czy formy na babkę z kominem lub zrobić małe muffinki 😉 sama miałam ochotę upiec właśnie w formie muffinek, ale wzory typowo świąteczne, więc już nie wypadało 😋 choć babka na święta nadaje się doskonale - czy to na Boże Narodzenie (bo pomarańcze to taki zimowy owoc i teraz smakuje najlepiej), czy na Wielkanoc(...)białą masę wraz z cukrem. Gdy zbieleję dodajemy aromat pomarańczowy, śmietanę i proszek do pieczenia. Miksujemy, a na koniec dodajemy mąkę i całość jeszcze krótko miksujemy - do połączenia składników. Ciasto przelewamy do foremek/foremki (moje dwie z Papil Art nie wymagały natłuszczania, ani wykładania papierem, ale keksówkę polecam w ten sposób przygotować). Pieczemy w 180⁰C do suchego patyczka

Kolorowy Przepisownik
Jabłkowe muffiny orkiszowe 237

Dobre śniadanie, to smaczne śniadanie. A jak jeszcze będzie oryginalne, to w ogóle super. Muffiny orkiszowe z jabłek są lekkie, wilgotne i pożywne. Połączenie płatków orkiszowych z owocami i nabiałem to dobry poranny zestaw. Daje energię i zapewnia sporą ilość białka, błonnika i innych elementów niezbędnych, by dobrze rozpocząć dzień. Zobaczcie przepis na jabłkowe muffiny orkiszowe POTRZEBUJEMY dwa duże(...)dobrze mieszamy łyżką. Na koniec oddajemy mleko i również mieszamy. Wilgotne ciasto wykładamy do foremek na muffiny i dekorujemy borówkami lub malinami. Pamiętamy, że muffiny lekko urosną. Wstawiamy do piekarnika na 35 do 40 minut na 175 stopni Celsjusza. PORADY Jabłka można zastąpić na przykład gruszkami lub innymi owocami, na przykład bananami. Trzeba tylko pamiętać, że im bardziej soczyste

Królestwo Deserów
Muffinki z czekoladą 161

Bardzo lubię muffinki. Po pierwsze bardzo szybko można przygotować słodkie conieco, po drugie przy niewielkiej modyfikacji przepisu  można mieć wiele różnych smaków: muffinki z owocami, czekoladą, dżemem, kokosowe itp., po trzecie muffinki bardzo łatwo zabrać ze sobą do szkoły/pracy, są w poręcznych jednorazowych papilotkach, nie wymagają krojenia, dzielenia.  Dzisiaj, korzystając z niewielkiego spadku temperatury, postanowiłam upiec(...)jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Następnie połączyć wszystko razem,  niedbale zamieszać (mają pozostać grudki). Dodać pokrojoną czekoladę bądź kropelki czekoladowe. Ponownie wymieszać. Foremki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem bądź polać roztopioną czekoladą. Smacznego

Moja kraina smaków