ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:952/1556)

Drożdżowe wegańskie motylki z wiśniami i czekoladą 157

jako dzieciak (zresztą nie tylko) zjadałam górę ciasta, a resztę męczyłam popijając herbatką, odkąd piekę sama doszłam do perfekcji wypiekaniu drożdżówek, do tego stopnia, że im starsze (na 3-4 dzień) są nadal pyszne i wilgotne. Obecnie mam do zagospodarowania około 50 kg wiśni, więc spodziewajcie się przepisów właśnie z tymi owocami. ps. To jest drożdżówka na 4 duże(...)pełnozirarnistej też „Basia) 300 ml mleka sojowego 100 g cukru trzcinowego nierafinowanego 100 ml oleju kokosowego opakowanie suchych drożdży (7-8 g) szczypta soli Przygotowanie ciasta drożdżowego znajdziecie tu nadzienie: około 400 g wydrylowanych wiśni 100 g cukru kilka goździków Wiśnie zasyp cukrem najlepiej na noc, a na drugi dzień podsmaż na dużej patelni z dodatkiem goździków, które

greenscarf
Pychotka lub Pani Walewska 484

się przepisem Doroty Świątkowskiej . Choć wszyscy naokoło powtarzali mi, że to pracochłonne ciasto, upiekłam je na święta. I wiecie co? Jakoś nie specjalnie pracochłonne jest. Sekret tkwi w dobrze ubitych białkach. Ja przełożyłam je domowym dżemem z czarnej porzeczki, ale takim, w którym są całe owoce i wyszło bardzo pysznie.Czy jest trudne? Według mnie nie. Można piec placki pojedynczo(...)chodzi tu o to pieczenie piętrowe. Ciiii, często tak piekę różne rzeczy, mało profesjonalne, ale ja zawsze żyję wg zasady "nie ważne czym, ważne jak!". Jeśli chodzi o to ciasto to ja nie raz powrócę do niego, bo ten smak bardzo lubię. Kruche ciasto blacha 25x35 cm: 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru

Blondynka Gotuje
Ciasto z kiwi, cytrynową pianką i galaretką 227

masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić ciastem spód. Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Pianka: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 2 opakowania kisielu cytrynowego bez cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju Ponadto: owoce kiwi - 8-10 sztuk 2 galaretki(...)wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć obrane i przekrojone na pół kiwi, a na nich ubitą pianę. Wyrównać powierzchnię. Piec w temperaturze 175ºC przez około 30 minut. Po ostudzeniu wylać rozpuszczoną, tężejącą galaretkę

Czerwień i błękit
Schwarzwälder Kirschtorte - Tort Szwarcwaldzki 180

czyni tort szwarcwaldzki tak wyjątkowym? Blaty ciasta czekoladowego nasączone mocną wiśniówką lub Kirchem i przełożone bitą śmietaną oraz wiśniami. Charakterystyczna jest również dekoracja z tartej czekolady; u mnie w nieco bardziej nowoczesnej wersji. Tradycyjnie Tort Szwarcwaldzki dekoruje się na wierzchu kandyzowanymi wiśniami, jednak sądzę, że w sezonie na świeże owoce znacznie lepiej jest wykorzystać czereśnie, którymi można również zastąpić(...)drzewa uginają się pod naporem wiśni. Za każdym razem smakuje wyjątkowo! Jeśli jeszcze nie piekliście Tortu Szwarcwaldzkiego, to gorąco Was zachęcam to jedno z najbardziej wyjątkowych i eleganckich ciast na wszelkie okazje. Polecam go szczególnie z mojego przepisu. ;) * SKŁADNIKI na tort szwarcwaldzki o średnicy 21-23 cm Ciasto czekoladowe: 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady

Food Square
Wieloowocowe ciasto muffinkowe - niekłopotliwe i ekspresowe 137

zamierzam z niego rezygnować nawet na ten czas. Wystarczy mała foremka (jak ja to mówię pasztetowa), trochę ulubionych składników do wymieszania, czterdzieści minut i deser gotowy. Wadą ciasta jest to, że znika jeszcze szybciej niż powstaje. Sprawdźcie sami: Składniki (na jedną formę):  300 gram mąki pszennej 2 jajka 5 łyżek cukru pudru łyżka serka mascarpone 50 ml śmietany(...)całości. Serek mascarpone ubijam mikserem ze śmietaną i przekładam do owoców z masłem. Wbijam cale jajka i mieszam wszystko łyżką. W drugiej misce mieszam mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Składniki mokre wlewam do suchych (choć lepiej zrobić odwrotnie) i mieszam delikatnie łyżką na jednolite ciasto. Przekładam do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piekę

Kuchnia po mojemu
Piankowy rabarbar 196

papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na tarce większą część ciasta (3/4), lekko przygniatamy łyzką lub dłonią dla wyrównania. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 185ºC przez około 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia.-lub jak u mnie nie podpiekałam tylko wysypalam 2 łyżkami bułki tartej i wylożyłam owoce(...)rabarbar przekładamy do rondelka, dodajemy 2 łyżki cukru i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 5-10 min, aż zacznie się lekko rozpadać. Odcedzamy z nadmiaru soku. Na gotowe już owoce wyłożyłam piankę

w mojej kuchni
Czekoladowa rolada z dulce de leche 128

wiśni w syropie lub innych owoców Nastaw piekarnik na 230ºC. Zmiksuj jajka z cukrem i solą na puszysto. Miksuj około 10 minut. W misce wymieszaj, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie połącz suche składniki z masą jajeczną. Następnie dodaj mleko i wymieszaj szpatułką. Przygotuj blaszkę z piekarnika, wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadź ciasto równomiernie i wstaw do nagrzanego

codojedzenia
Mazurek kajmakowy. Mazurek z kajmakiem i bakaliami 129

możecie sobie upiec takiego mazurka w dowolnym czasie a latem, zamiast owoców suszonych, przybrać go świeżymi. Żarłoczek nazwał tego mazurka mazurkiem góralskim bo wzór ponoć tak mu się jakoś skojarzył. Nie wnikałam, jak zwał tak zwał. Było słodko i smakowicie a to najważniejsze. Ilość składników na ciasto wystarczy do upieczenia dwóch mazurków, ale nadzienie jest do jednego bo drugi

Smaczna Pyza
Owsiana tarta z budyniem czekoladowym 219

Budyń czekoladowy: 40g skrobi kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną) 1/4 szklanki gorzkiego kakao 50-60g erytrytolu lub ksylitolu 2 szklanki mleka lub napoju roślinnego Opcjonalnie 2 garści mrożonych dowolnych owoców (u mnie jeżyny) Przygotowanie: Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut do namoczenia. Płatki owsiane zblendować dość drobno, ale nie na mąkę. Migdały zblendować prawie na mąkę. Przesypać(...)ciasto. Rozwałkować i wyłożyć je w formie do tarty. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Przestudzić. Budyń: Skrobię wymieszać z   kakao i erytrytolem. Wlać trochę mleka - około pół szklanki. Dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki. Pozostałe mleko zagotować. Dodać masę budyniową i gotować do zgęstnienia. Tak przygotowany budyń wylać na spód tarty. Ułożyć na nim mrożone owoce

Fabryka pomysłów
Pampuchy z jeżynami 215

drożdże się spienią. Mąkę przesiać do misy, w której będziemy wyrabiać ciasto. Wymieszać razem z solą, resztą ciepłego mleka, olejem, rozmącone jajkiem i zaczynem. Połączyć i wyrobić ciasto, zagniatając go około 10 min. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym, jak podwoi swoją objętość, zagnieść jeszcze raz, ale krótko. Uformować wałek i pociąć(...)puszczą dużo soku. Nie należy ich często mieszać, najlepiej potrząsając garnkiem, wtedy owoce się nie rozpadną. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w soku i wlać do jeżyn. Zamieszać i zagotować. Sos powinien być nadal płynny, ale zawiesisty. Polewać po gorących pampuchach. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta drożdżowe , Dla dzieci , Obiad , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: drożdże , jeżyny

https:KKuchniaMniam
OWOCOWY RAJ 127

przypadnie do gustu i zasmakuje.Prawdziwy raj dla podniebienia.Owoce i masa śmietankowa,czego chcieć więcej.Ciasto nie jest zbyt słodkie,lekko kwaskowe,istna rozkosz. Upiec biszkopt z 6 jaj Ciasto II:   30 dag mąki   5 dag margaryny 2 jajka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki ciepłego mleka 1/2 łyżeczki amoniaku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  Jaja utrzeć z cukrem(...)czerwonych porzeczek   Dodatek:   2 galaretki o smaku owoców leśnych lub kakao do posypania  Śmietanę ubić,dodając cukier oraz zimną,rozpuszczoną wcześniej galaretkę w 3/4 szklanki wody. Masę podzielić na 3 części:do jednej dodać maliny,do drugiej jagody lub borówki a do trzeciej porzeczki. Złożenie ciasta: Biszkopt- masa śmietankowa z malinami-ciasto II- masa śmietankowa

Niespełnione zdolności kulinarne
Muffinki czekoladowe z dżemem truskawkowym 196

ciasta, a będzie inaczej. Za każdym razem, z tej samej porcji ciasta można wyczarować inne cieplutkie, pulchne i słodkie muffinki Można fantazjować, eksperymentować, a jak! i dodawać różne dodatki cukiernicze, posypki, polewy, faszerować muffinki lub babeczki domowymi konfiturami, przetworami, świeżymi lub mrożonymi owocami, suszonymi owocami, budyniem. Lubię takie rozwiązania. Muffinki jeszcze ciepłe są obłędne, znikają szybko. Z gorącym(...)olej i mleko/wodę, mieszamy. Jeśli zostaną jakieś grudki, nie przejmuj się, muffinki dzięki temu będą bardziej wilgotniejsze. Formę na muffinki wykładamy papilotkami, można użyć silikonowych foremek. Nakładamy łyżkę ciasta, trochę dżemu, resztę ciasta do ok. 3/4 wysokości papilotek lub silikonowych foremek. Pieczemy ok. 20-25 min., można sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Czas pieczenia zależy też od piekarnika

Zasmakuj Kuchni
Omlet z borówkami 110

borówek z cukrem (zależy na ile porcji podzielimy ciasto), wylać na nie część ciasta i smażyć 2 – 2,5 minuty. Następnie patelnię z omletem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Śmietanę ubić. Omleta zdjąć z patelni, odwracając go spodem na wierzch (owoce mają być na wierzchu). Na wierzchu położyć śmietanę, polać miodem lub posypać cukrem

królestwo garów
Ciasto z bezikami, cytrynowym kremem mascarpone i borówkami 139

borówki to połączenie, które jest nieziemsko pyszne! Postanowiłam przygotować z niego łatwe ciasto, które okazało się hitem i zniknęło jeszcze szybciej, aniżeli powstało. Masa nie jest zbyt słodka, więc idealnie komponuje się z lekko miękkimi, ale jeszcze chrupiącymi bezami w środku. Możecie też użyć innych owoców, np. malin, brzoskwiń, czy porzeczek... Kto z Was spróbuje? (Forma o wymiarach(...)wmieszać połówki borówek oraz pokruszone beziki.  Całość.   Formę wyłożyć papierem do pieczenia/folią spożywczą i na jej dnie równomiernie ułożyć warstwę biszkoptów. Na ciastkach umieścić krem. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce, a przed podaniem ozdobić bezikami oraz borówkami. (Ja dodatkowo użyłam chrupiących kuleczek w czekoladzie mlecznej

Di gotuje
DUET KOKOSOWO-CZEKOLADOWY Z TRUSKAWKAMI 136

Fantastyczne ciasto bez pieczenia... dwusmakowy sernik na zimno z dodatkiem truskawek. Pyszne połączenie kokosowej masy serowej z czekoladową masą serową oraz truskawkami 🍓🍓🍓 Wbrew pozorom nie jest

Kuchnia MagdaLeny