pyszny, goracy deser ,a jednoczesnie na zagospodarowanie owocow.Male kokilki pelne soczystych owocow,otulone pierzynka okruchow chrupiacego ciasta i wyglada i smakiem oczaruja kazdego.A clou wszystkiego to czas,bo calosc serwujemy w ciagu 30 minut.Ta pyszna kruszonka ,ktorej glownym skladnikiem sa owoce pochodzi z Anglii.Wszystkie jesienne owoce:jablka,gruszki,sliwki,pigwy swietnie sie tu sprawdza.Skladniki na 4 male naczynka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sernik to klasyczne wigilijne i świąteczne ciasto. Rokrocznie gości na naszym stole. Tym razem troszkę je odmieniłam, nadałam nowego charakteru, wzbogaciłam o pomarańczową nutę. Przecież właśnie trwa sezon na wszystkie owoce cytrusowe, to idealny moment, aby je wykorzystać.Pamiętajmy, że po upieczeniu sernik jest bardzo kruchy, powinien pozostać w chłodny miejscu co najmniej 6-7 godzin, żeby dobrze
Kulinarne przygody GatityTwarogowe pierożki z tuńczykiem...Złociste, twarogowe ciasto.Nadzienie z tuńczyka i jajek.Smakowita przekąska lub danie główne! Składniki:Ciasto:250 g chudego twarogu;250 g mąki pszennej
Gospodyni MiejskaAromatyczny, lekko słodki, odrobinę pikantny... pasuje do ciast, ciasteczek, herbaty, kawy, a nawet mięsa... przyspiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia, reguluje pracę nerek... CYNAMON, bo oczywiście
peanutbuttermonsterpołożyć wierzchnią i też polać ją pianką. Moja młodsza córka chciała koniecznie użyć kolorowej posypki do ciast, ale pod wpływem wilgoci na naszym torcie z cukrowych perełek zrobiły się kolorowe kropelki. Wyglądało interesująco ale jednak lepiej udekorować żelkami lub owocami
głodny alergikpieczenia, a na końcu wmiksuj również roztopiona margarynę. Wlej masę tortownicy, poukładaj delikatnie na wierzchu mrozone owoce, posyp kruszonką albo i nie, jak wolisz, ale z kruszonka ma o wiele inny , taki maślany smak a kruszona dodaje wykwintności chyba każdemu ciastu. Piecz około 35-40 min albo „do suchego patyczka
Z Kuchni Do Kuchniustęsknieniem go wypatrywałyśmy. Teraz jak już się zaczął będziemy z pewnością zasypywać Was przepisami z tym wspaniałym owocem. Pierwszy z nich to naleśniki na słodko z truskawkami i polewą czekoladową.. Mniam! Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 8 Składniki: Wykonujemy ciasto na naleśniki wedlug tego przepisu. Farsz: 250g truskawek 1 opakowanie cukru waniliowego 1,5 łyżki brązowego
Kolizje SmakówWiosna i początek lata, to czas który uwielbiam, obfituje on w świeże, sezonowe i przepyszne owoce i warzywa. Zaczyna się sezonem na truskawki, potem maliny
SMYKWKUCHNIciasto przygotowała moja teściowa. Jest to wariacja na temat torciku , który już Wam pokazywałam. Ciasto lekkie, w sam raz na letnie dni. Dodatkowo jest niezwykle łatwe w przygotowaniu i nie wymaga włączania piekarnika. Składniki: ok. 800 g mieszanki owoców (truskawki, maliny, jagody, czereśnie, wiśnie) pół szklanki cukru 3 galaretki 500 ml śmietany 30 % 2 galaretki kilka truskawek lub malin
Sto kolorów kuchnidodatkiem płatków owsianych i rodzynek. Swoje podałam ze świeżym bananem, ale mogą występować także w towarzystwie innych owoców, bitej śmietany, syropu klonowego, płynnego miodu, czekolady lub po prostu cukru pudru. Jednak gdy wybieramy zdecydowanie słodkie dodatki, warto zmniejszyć ilość cukru w cieście. Nasze były w sam raz. Delikatnie słodkie i bardzo dobre. Zapraszam na przepis. Owsiane placuszki z rodzynkami
Ratunku obiadcałe nie jadłam owsianki. Przyszła mi ochota i pomyślałam, że skoro ostatnie moje owsiano-orzechowe wypieki z owocami tak mnie/nas zachwycały, to zrobię sobie podobną owsiankę. Tym bardziej, że została mi ostatnia garść orzechów (już są nowe, cudownie!!!) - za mało do ciasta, a na śniadania akurat w sam raz. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowySamo mieszanie składników to ok 5 min plus zrobienie galaretki. Naprawdę warto- bo efekt przerośnie nasze wyobrażenie - o przepysznym cieście :)Palce lizać :)Zaczynamy :) Składniki:225 gr masła225 gr self raising* mąki225 gr drobnego cukru4 jajka100 gr wiórków kokosowychpuszka owoców- ja użyłam malin2 łyżeczki maki ziemniaczanej2-3 łyżki cukru( opcjonalnie)*self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde
Smaki Edytyrówne równiutkie rogaliki jest wykorzystanie spodu od tortownicy o średnicy 30 cm. Układamy na niej rozwałkowane ciasto i kroimy na 8 równych części. Na każdej z części układamy wiśnie i zwijamy do środka. Zamiast wiśni możecie użyć konfitur lub innych owoców. Układamy na blaszce i pieczemy na grzanym piekarniku do 180°C i pieczmy około 17-20 minut
Delicious Titbitsprzepis na wspaniały przepis na keks piegus w jednym z numerów „Przyjaciółki” Ciasto wyszło przepyszne, niesamowicie wciągające. Nie można się od niego oderwać. Przepis na dużą keksówkę: Składniki: 300 g mąki pszennej 100 g mieszanki bakalii 100 g suszonej żurawiny 50 g kandyzowanych owoców 50 g rodzynek 4 jajka 150 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)dodać ubitą na sztywno pianę z białek, mak i odsączone bakalie. Wszystko delikatnie wymieszać. Keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Po wystudzeniu
Na słodko lub wytrawnieZapraszam na pyszny, delikatny jak chmurka oraz przede wszystkim niskokaloryczny i bardzo orzeźwiający deser . Możemy dodać jakieś ulubione owoce, czekoladę lub pokrojoną w kostkę galaretkę. Polecam jest szybki i naprawdę wspaniały. Smacznego :) SKŁADNIKI : 1 cytrynowa galaretka 2 łyżki cukru pudru jogurt naturalny 400 g biszkopty lub herbatniki żelki w kształcie serca do dekoracji herbata do nasączenia biszkoptów słodkie kakao(...)galaretkę, ubijamy aż masa dobrze się napowietrzy. Układamy serduszka i masę delikatnie wlewamy do formy,wygładzamy. Układamy biszkopty nasączone w herbacie. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Ciasto delikatnie odwracamy i wykładamy na tackę. Bardzo ostrożnie ściągamy folię, żeby nie uszkodzić deseru. Posypujemy słodkim kakao. Smacznego
Pani na deser