Kluski: 500g twarogu mielonego 2 szklanki mąki 2 jajka Dodatkowo: 4 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej 3 łyżki cukru owoce do dekoracji 1. Twaróg, mąkę i jajka zagniatamy ze sobą do powstania gładkiej masy. Z ciasta formujemy cienkie wałeczki, które spłaszczamy. Nożem odkrawamy kluski. 2. Kluski wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną oleju (olej zapobiega sklejaniu klusek
Szefowa kuchniWiśnie to nie są moje ulubione owoce. Kwaśne, cierpkie, nie lubię ich na surowo. Ale na przetwory, kompot czy jako dodatek do ciasta czy do deserów to zupełnie co innego. Wtedy wady stają się zaletami.Wiśnie mają dużo soku więc robiąc z nich dżemy czy konfitury trzeba albo zagęścić je czymś albo długo smażyć odparowując. Można użyć cukru
Smaczna Pyzabędzie problemu z kupieniem kilku dorodnych okazów w sklepie Ja zastanawiam się też nad zrobieniem domowego dżemu z tego owocu, nie jestem jednak pewna czy ilość fig jaka mi została będzie wystarczająca chociaż na jeden słoiczek. Skończy się pewnie na cieście i kanapeczkach. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego
mecooksCiasto, które zrobiłam tym razem to ciasto bardzo uniwersalne, ale cudownie leciutkie :)Uniwersalne dlatego, że mus owocowy, który odgrywa tutaj najważniejszą rolę, może być przygotowany z różnych owoców - np. z owoców, które mamy aktualnie dostępne lub te, które uwielbiamy. Połączenie takich smaków - biszkopt, mus owocowy i bita śmietana - uważam za cudowny :) Typowy smak ciepłego lata.Wszystkim życzę smacznego(...)SKŁADNIKI:CIASTO:1/3 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej3 jajka 1/2 szklanki cukru1/2 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka octuszczypta soliMUS:850 g wiśni3 łyżki cukru pudru2 galaretki wiśniowe1/4 szklanki wodyPONCZ:1/4 szklanki gorącej wodyłyżeczka cukrułyżka soku z cytrynyBITA ŚMIETANA:650 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%2 łyżki cukru pudru1,5 łyżeczki żelatyny3 łyżki gorącej wody+ kilka borówek amerykańskich
Serce zamknięte w formie pysznościPozostajemy w słodkim i świątecznym klimacie. Bardzo klasyczny i stary przepis w bożonarodzeniowym wydaniu. Świąteczny blok czekoladowy z bakaliami świetnie dopełni Wasze bożonarodzeniowe wypieki. Jest bardzo
PatiGotujezużywam do ciasta, resztę dodaję do masy. Ze wszystkich składników na spód zagniatamy kruche ciasto – można to zrobić ręcznie lub w malakserze. Ciasto dzielimy na dwie części – większą i trochę mniejszą. Większą częścią wylepiamy spód blachy do pieczenia o rozmiarze 35 x 24 cm (lub ciut mniejszej) i wkładamy do lodówki na 20 minut, żeby ciasto się schłodziło(...)mieszamy. Masę przelewamy na upieczony spód. Na wierzchu możemy rozsypać owoce (jeśli są mrożone, należy je wcześniej rozmrozić i odsączyć, przed wysypaniem należy je zmieszać z łyżką mąki ziemniaczanej i jeśli są kwaśne – z łyżką cukru z wanilią). Na wierzch ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Wstawiamy do piekarnika (170°C) i pieczemy jedną
Poezja smakubułeczki wywodzące się z XVIII -wiecznej Anglii pełne korzennego aromatu i wypełnione suszonymi owocami są tradycyjnie jedzone w Wielki Piątek, na znak końca Wielkiego Postu. Ozdobny krzyż na każdej bułeczce nie jest przypadkowy przy Wielkanocy i symbolizuje on ukrzyżowanego Jezusa, a korzenne przyprawy dodawane do ciasta są symbolem mieszaniny przypraw, których użyto do zabalsamowania Jego ciała po zdjęciu(...)podróż przynosi powodzenie podróży i chronią statek przed rozbiciem, a kawałek bułeczki podarowany choremu pomoże mu szybciej wrócić do zdrowia :) Tradycyjnie dodaje się do nich rodzynki i mieszankę suszonych owoców. Ja je zastąpiłam słodko-kwaśną suszoną żurawiną, ponieważ nie darzę rodzynek zbyt głębokim uczuciem. Wyszły pysznie i pięknie prezentują się w wielkanocnym koszyczku, dlatego bardzo polecam :) Wyśmienicie smakują same
Kuchnia w Słońcu Skąpanafiguruje na bardzo poplamionej stronie zeszytu z przepisami- Pleśniak (Kuchnia) vel Skubaniec (bo tak go też nazywamy). I w moim nieskoordynowanym stanie duszy pomyślałam- to jest to! Niezawodne, pyszne ciasto, które zjem do zamyślonej kawy. A że nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła, zrobiłam go z mirabelkowym akcentem. Moja mama robi pleśniak bardzo cieniutki, ja zrobiłam w mniejszej formie(...)powideł (u mnie mirabelka z wanilią- śliwki smażone z cukrem i laską wanilii; sprawdzą się też z węgierek, porzeczek i innych kwaskowych owoców) Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy szybko kruche ciasto. Dzielimy je na trzy równe części i do jednej wrabiamy kakao. Z kawałków ciasta formujemy walce i chowamy do zamrażarki na około
les mirabellesprzekąski. Ale odkąd mam dzieci staram się, aby były one jak najzdrowsze. Oczywiście zawsze jest też miejsce i czas na kawałek ciasta przy kawie czy muffinkę upieczoną z córeczką. Jednak zdrowie przede wszystkim. Moja rodzina uwielbia owoce i warzywa, co mnie ogromnie cieszy. Tak samo też pokochali ich zdrową suszoną wersję. Dziś zapraszam Was nie tylko na pyszny
Słodkie okruszkipuszyste, mięciutkie i pożywne. Można je zjeść na śniadanie lub podwieczorek na słodko z odrobiną dżemu, masła orzechowego, polane miodem lub glazurą ze skondensowanego octu balsamicznego. Do tego trochę owoców i pyszne danie gotowe. Naleśniki można podać w wytrawnej wersji jako dodatek, np. do pieczonej kaczki. Tak właśnie zrobił Tom Kerridge , dwugwiazdkowy szef kuchni z londyńskiej restauracji The Hand(...)zrobić też od podstaw: ugotowanie kilku ziemniaków to kwestia kilkunastu minut. Potem wystarczy połączyć składniki jak w klasycznych naleśnikach i odstawić ciasto, żeby odpoczęło, a później usmażyć rumiane, puszyste racuszki, idealne na powolne, weekendowe śniadanie, podane z kawą, owocami, czy (w wersji heavy) z bitą śmietaną. A co! Składniki: 250 g ugotowanych, tłuczonych ziemniaków 75 g mąki (pół szklanki
Niedzielny kucharzcukru 30 g masła Składniki suche wymieszać ze sobą. Mokre (w drugim naczyniu) dokładnie wymieszać razem. Owoce obrać/opłukać, w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, wymieszać "szybko i byle jak" Foremkę muffinkową wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Składniki kruszonki rozetrzeć między palcami, posypać wierzch każdej muffiny. Wstawić do piekarnika rozgrzanego
6niebozalewamy do równości owoców wodą. Doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy gaz i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu owoce miksujemy wraz z wodą, w której się moczyły. Proporcja na keksówkę 35 x 12 cm - 2 puszki odsączonej czarnej fasoli w zalewie ( robiłam ciasto również z czerwonej fasoli - będzie równie smaczne ) - 6 jajek - 3/4 szklanki oleju - powyższa pasta daktylowa - 3 pełne
kawawszklancepotraw. Można na nim układać dodatki słodkie lub wytrawne, wykrawając z niego prostokąty, można w nie zawijać owoce lub nadzienie, można przygotować szybkie domowe rogaliki. A go tego jest baardzo proste w użyciu :) Poniżej podam przepis na 10 parówek zawijanych w ciasto, bo mniej więcej tyle można przygotować z jednego opakowania ciasta francuskiego. Ja przygotowałam ich pięć
My Culinary ArtLekkie jak pianka ciasto o oryginalnym smaku, zrobionym przez trufle w czekoladzie. Niezbyt słodkie, przełamane konfiturą z malin i świeżymi owocami. *tortownica 26 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 2 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na piankę: 150 g cukierków trufle(...)masy jajecznej. Delikatnie wymieszać dużą łyżką. Przełożyć ciasto do blaszki wyścielonej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C, piec około 30 minut. Wystudzić. Biszkopt wyjąć z formy, ułożyć na paterze, zapiąć wokół niego rant lub obręcz tortownicy (obręcz owinąć folią lub od środka zabezpieczyć paskiem papieru do pieczenia). Ciasto posmarować konfiturą. Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzeciwników, to jedno jest pewne – gdy macie ochotę na szybkie ciasto, to to rozwiązanie jest znakomite. Zwłaszcza w letnie dni, gdy na samą myśl o włączeniu piekarnika robi się wam jeszcze bardziej gorąco Taką babeczkę z kubeczka możecie podać z dowolnymi dodatkami. Tu owoce i czekolada, ale polecam Wam również spróbować wersji z gałką lodów waniliowych Coś cudownego(...)filiżankach). Wkładamy do mikrofali na 2,5 – 3 minuty (w mojej kuchence mikrofalowej Electrolux ciasto było gotowe po 2:35 minuty). Ciasto powinno ładnie urosnąć. Uwaga: Jeśli będziemy je trzymać za długo zrobi się za suche. Naszą babeczkę z kubeczka podajemy z owocami i czekoladą. Smacznego
Słodkie okruszkiżółtka. Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy żółtko, miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, odstawiamy do ostygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody a galaretkę w 500 ml gorącej wody(...)gruszkami i wkładamy do lodówki na 30 minut. Gdy galaretka cytrynowa zacznie tężeć, obieramy pozostałe gruszki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy owoce w kostkę. Układamy kawałki gruszki na masie jogurtowej i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy ciasto do lodówki. Najlepsze będzie na drugi dzień
słodkie i nie tylko historie kulinarne