Dziś początek truskawkowego weekendu na ciastkożercach! To zdecydowanie jedne z moich ulubionych owoców sezonowych (no, może tylko jagody je przebijają). Mam dla Was ekspresową i pyszną propozycję: proste ciasteczka truskawkowe z ciasta francuskiego w formie pierożków pieczonych na blaszce. Poziom trudności przepisu: niemal zerowy, a efekt gwarantowany! To przepis z kategorii tych “coś bym zjadła, ale nie chce
Ciastkozercyobracać, prędzej wylałby ciasto na całą patelnię i upiekł jednego dużego ;) A "pankejki" z dzisiejszego przepisu są wyjątkowo smaczne. Pulchne, wyrośnięte i mięciutkie. Przyznaję bez bicia, że pierwszy raz wyszły mi tak smaczne i do tego delikatnie rumiane, choć pieczone na patelni bez tłuszczu. Osłodzone pysznym miodem spadziowym od Pasieka na Zastawiu i podane z owocami sprawią, że Wasz(...)konieczności należy dodać jeszcze odrobinę mąki (każda ma inną chłonność) lub mleka gdyby ciasto było zbyt gęste. Patelnię rozgrzewamy, a następnie wylewamy po odrobinie ciasta równomiernie i szybko je rozprowadzając. Smażymy „pankejki” na słabym ogniu, na złoty kolor z każdej strony. Podajemy na ciepło z owocami i miodem
Kuchnia w czekoladzieRabarbar kojarzy mi się jako pierwszy zwiastun wiosny w ciastach. Gdy wreszcie wyrośnie trudno się nim nacieszyć bo to jeden z pierwszych wyczekiwanych po zimie polskich owoców. Rabarbar właśnie wyrósł u mojej mamy na ogrodzie więc szkoda byłoby tego nie wykorzystać. Przeważnie ląduje on w kompocie lub w przepysznym drożdżowym placku, którego nie mogę przestać jeść. Tym razem(...)odmiany upiekłam coś innego i nie drożdżowego. Na spodzie "szarlotkowe" kruche ciasto i dużo ilość rabarbaru a całość przykryta bezową pierzynką. Uwaga: ciasto znika w bardzo szybkim tempie
Milion SmakówPamiętacie gofry nad morzem? Chrupiące z wierzchu, puszyste w środku, góra bitej śmietany i owoców za jedyne 12 zł. Do tego upaćkane wszystko, klejące się ręce, uświnione dzieci, piasek w zębach, truskawki w piasku, bita śmietana na koszuli. Jednym słowem – relaks w pełni. Od momentu zajęcia się gastronomią do tematu gofrów sprzedawanych we wszelkich budkach podchodzę jak pies(...)zaczęło pracować. Gofrownicę rozgrzewam do maksymalnej temperatury, smaruję obie części pędzelkiem zamoczonym w oleju i na środek wylewam niedużą porcję ciasta, która rozprowadzam po formie. Zamykam i piekę kilka minut. Gofry są chrupiące i pyszne. Do gofrów podaję owoce, konfitury, miód, cukier puder i bitą śmietanę. Bitą śmietanę robię bez żadnych żel fiksów i innych wynalazków. Ubijam mocno schłodzoną
ladykitchenmoje ulubione połączenie smaku. Aby przełamać słodki i lekko mdły smak bezy, łączę ją zawsze z kwaskowatymi owocami. Postawiłam na jagody leśne, które zamroziłam latem. Jagody, kokos i beza to idealne połączenie smaków. Jak wiecie nie jestem zwolennikiem ciast z masami na bazie masła, dlatego że są one ciężkie, pracochłonne i bardzo kaloryczne. Ta rolada jest bardzo lekka(...)godziny do lodówki. Moja była już dobra- tak jak widzicie na zdjęciach po godzinie. Ale to też kwestia lodówki, więc dla pewności potrzymajcie ją chwilkę dłużej. Roladę możecie udekorować owocami świeżymi, bądź mrożonymi i dodatkowo obsypać odrobiną cukru pudru, dodatkowo udekorujcie ją listkami mięty (ja akurat dzisiaj nie mam w domu ehhehe). Roladę można też polać np. gorzką czekoladą
SMYKWKUCHNIPierogi po raz pierwszy z życiu ulepiłam na ostatnią wigilię, wspólnie z mamą. Wcześniej jakoś się obawiałam ciasta pierogowego, ale sama nie wiem czemu. Przecież pierogi są szybkie do przygotowania, smakują wszystkim i z wszystkim (obojętnie czy nadziane mięsem, owocami). Dzisiejsze pierogi przygotowałam z myślą o łasuchach takich jak mój Mąż i jego kuzynka, którzy uwielbiają nutellę. To świetna(...)Mieszamy drewnianą łyżką i wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy i wycinamy za pomocą szklanki koła. Do każdego nakładamy po łyżeczce nutelli, sklejamy. Gotujemy w wodzie z dodatkiem oleju i łyżeczki cukru. Po wypłynięciu pierogów gotujemy je jeszcze ok 5 minut, po czym gorące wykładamy na talerze. Jeżeli macie ochotę możecie pierogi podać w towarzystwie śmietany i owoców. Jestem ciekawa Waszych wrażeń
Szybko Tanio Smaczniepoczątek proponuję deserek :) Sezon owoców już ruszył na dobre a w sklepach możemy dostać pyszne boróweczki które są bogatym źródłem witamin oraz makro- i mikroelementów. Zawierają witaminy A, B, C, E oraz PP, cynk, pota s, selen, miedź, magnez, żelazo, wapń oraz bardzo dużą ilość antyoksydantów. Ze względu na duże wartości odżywcze i niską kaloryczność, borówka amerykańska jest idealnym(...)Przelewamy masę do formy ( u mnie sylikonowa tarta, możecie dać kokilki, na muffiny, pamiętając o wysmarowaniu tłuszczem w zależności o naczynia) 3. Wrzucamy połowę lub całość borówek do ciasta i do piekarnika na 15 min 180 stopni. Makro: 479,8 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuPrzepis na to ciasto dostałam dawno temu od koleżanki. Niby nic specjalnego, a bardzo smaczne. Można tu użyć dowolnych owoców. Ja tym razem zrobiłam z jabłkami. Składniki: 3 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 małą śmietana 18% Dodatkowo: 4-5 jabłek cukier puder do posypania Wykonanie: Najpierw(...)wymieszać mąkę z cukrem, dodać margarynę i zrobić kruszonkę. Odłożyć trochę do posypania ciasta. Ja odłożyłam nie całą szklankę. Następnie dodać proszek, żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Trzeba będzie jeszcze podsypywać mąką, bo ciasto może się kleić. Gotowe ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wyłożyć na ciasto, lekko docisnąć
Agusiowe smakołykiresztą mleka ,z 5 dag.cukru , jajkiem , twarogiem i skórką z cytryny.Dodać mąkę ,wymieszać.Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną blaszkę o śr.31x 23 cm.Odstawić na 30 minut .Resztę masła pokroić i wcisnąć w ciasto.Posypać owocami i kruszonką oraz wymieszanym cukrami.Piec 30 min.ok.w 160_180 stopni.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiciasto do wysokiego naczynia z dzióbkiem, np. miarki- wylewanie ciasta na gofrownicę będzie wtedy łatwiejsze. Ciasto wylać na rozgrzaną gofrownicę, szpatułką rozprowadzić na całej powierzchni. Nie nakładać za dużo ciasta- może wypłynąć. Zamknąć, piec kilka minut na rumiany złoty kolor. Kilka minut, czyli ile? Ciężko podać tutaj konkretny czas. Wszystko zależy od gofrownicy. U niektórych gofry mogą się piec(...)talerzu zmiękną i zwilgotnieją- nie będą już tak chrupiące. Podawać na ciepło bądź zimno tak jak lubimy, np. z bitą śmietaną, owocami, dżemem lub skromnie oprószając cukrem pudrem. Smacznego! Rada: - Nie ma konieczności przed wylaniem ciasta smarować gofrownicę olejem. W samym cieście jest go sporo, gofry w ogóle nie przywierają do powierzchni (no chyba, że Wasza gofrownica jest słabej
Nastoletnie WypiekanieEkspresowe ciasto, do przygotowania którego potrzebujemy tylko miski i trzepaczki. Można je zrobić z dowolnymi owocami świeżymi lub z puszki a kruszonkę zamienić na galaretkę. Jest wilgotne, długo zachowuje świeżość a podczas pieczenia mocno wyrasta i obłędnie pachnie. *foremka 25*34 cm Składniki: 5 szklanek mąki 1,5 szklanki cukru 6 jajek 2 szklanki kefiru szklanka oleju(...)pieczenia, cukier, kefir, olej i jajka. Wszystko wymieszać za pomocą rózgi i przelać do foremki wyłożonej wysoko papierem do pieczenia. Brzoskwinie pokroić i razem z jagodami wyłożyć na ciasto. Z podanych składników przygotować kruszonkę i posypać nią ciasto. Piec około godziny
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasmażenia masło do polania racuchów syrop z agawy/miód oraz owoce do dekoracji Przepis 1 W misce łączymy wszystkie składniki, aby otrzymać jednolitą konsystencję. Najlepiej zacząć od dodawania produktów do twarogu. 2 Na patelni rozgrzewamy dość mocno olej i łyżką nakładamy placki (1 duża łyżka ciasta na 1 racuch). 3 Smażymy, aż masa się zetnie, a spód przyrumieni. Odwracamy(...)drugą stronę i smażymy na rumiano. Odkładamy na papierowy ręcznik, aby osączyć nadmiar tłuszczu. 4 Smażymy do wykorzystania ciasta, systematycznie dodając odrobinę masła lub oleju na patelnię. 5 Podajemy polane roztopionym masłem/syropem z agawy/miodem i ulubionymi owocami lub dżemem. Porady Jeżeli masa twarogowa będzie z zbyt lejąca, dodajcie jedną/dwie łyżki mąki do masy. Zobacz też: Serek
Kuchnia Bazyliiwykorzystać w naszej kuchni - znajdziecie więc przepisy z wykorzystaniem czerstwego pieczywa (grzanki, bruschetty, kwas chlebowy), przejrzałych warzyw i owoców (chlebek bananowy, owoce pod kruszonką, krem śliwkowy z kakao, zupy, zapiekanki, pieczone warzywa, zdrowe chipsy, ciasta z dodatkiem warzyw). Mamy dział dotyczący nabiału (budynie, jogurtowe desery, domowe masło czy gzik) oraz mięsa (potrawki, wywary, pasztety czy pizze
Moje Kuchenne Rewelacjewymieszać jajka, jogurt, sok z cytryny i roztopione masło. Zawartość obu misek połączyć i wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, ciasto nakładać do 3/4 ich wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 25 minut. Owoce leśne z brązowym cukrem gotować na małym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje. Przetrzeć przez sito. Śmietanę ubić na sztywno
zadanie-gotowaniewszystkiego rodzaju twarogów. Nie tylko w formie serników , ciast, deserów czy też dodatku do naleśników , ale też jako składnik past na kanapki czy zapiekanek. Dziś mam dla Was przepis na najlepszą na świecie zapiekankę z sera białego. Ser biały połączony z kaszą jaglaną i i świeżymi, letnimi owocami jest idealnym pomysłem na leniwe drugie śniadanie, słodki obiad, podwieczorek albo
Ostra na Słodko