ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:792/1556)

Robimy ŚLIWKÓWKĘ 186

śliwek węgierek 500 ml wódki 100 ml spirytusu rektyfikowanego 95% Przygotowanie: Śliwki umyć i wypestkować, przełożyć do szklanego słoja i zalać wódką wymieszaną ze spirytusem (alkohol powinien całkowicie zakrywać owoce). Słój szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na 4-5 tygodni. Na razie to tyle. Do przepisu na nalewkę wrócę za parę tygodni :) II etap(...)roku, aby nalewka dojrzała. Im dłużej stoi, tym jest smaczniejsza, więc warto poczekać :) A co z pozostałymi śliwkami? Można ich użyć do ciasta bądź chwilę poddusić z dodatkiem cukru i zawekować, ale trzeba pamiętać, że w owocach jest

Domowa Cookierenka Agi
Moja wersja meksykańskiego ciasta Tres Leches = 3 rodzaje mleka + hibiskus + mango 245

Ciasto Tres Leches to stosunkowo proste w wykonaniu, klasyczne, domowe ciasto. W szczególności popularne w Ameryce południowej i środkowej. „Tres Leches” w wolnym tłumaczeniu

Jem więc Jestem
CISTO TRUSKAWKOWA CHMURKA + FILMIK 167

wykładamy na blaszkę 25/30 wyłożoną folią aluminiową. Równio rozkładamy i pieczemy 25 minut, w piekarniku nagranym do 180 % C. Ciasto po upieczeniu studzimy.  Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Kiedy zaczną tężeć dodajemy do nich pokrojone w kostkę owoce. Na spód wylewamy galaretki i chłodzimy około 2 godzin. Białka ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy cukier i dalej ubijamy(...)koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wlewamy sok z cytryny. Bezę rozkładamy na blaszkę, formując na kształt naszej formy w której piekliśmy ciasto. Posypujemy płatkami migdałów i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 140 % C. Beza powinna być chrupka i wypieczona.  Śmietanę ubijamy z cukrami waniliowymi i cukrem na sztywno. Następnie dalej ubijając wlewamy rozpuszczoną żelatynę i szybko mieszamy. Na ciasto

Kulinarne Fantazje Marioli
CISTO TRUSKAWKOWA CHMURKA + FILMIK 167

wykładamy na blaszkę 25/30 wyłożoną folią aluminiową. Równio rozkładamy i pieczemy 25 minut, w piekarniku nagranym do 180 % C. Ciasto po upieczeniu studzimy.  Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Kiedy zaczną tężeć dodajemy do nich pokrojone w kostkę owoce. Na spód wylewamy galaretki i chłodzimy około 2 godzin. Białka ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy cukier i dalej ubijamy(...)koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wlewamy sok z cytryny. Bezę rozkładamy na blaszkę, formując na kształt naszej formy w której piekliśmy ciasto. Posypujemy płatkami migdałów i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 140 % C. Beza powinna być chrupka i wypieczona.  Śmietanę ubijamy z cukrami waniliowymi i cukrem na sztywno. Następnie dalej ubijając wlewamy rozpuszczoną żelatynę i szybko mieszamy. Na ciasto

Kulinarne Fantazje Marioli
Sernik na kruchym spodzie z rodzynkami 201

rodzynek (+duża łyżka mąki ziemniaczanej) 2-3 łyżki pokrojonej drobniutko skórki z pomarańczy (przygotowanej wcześniej wg poniższego przepisu), * można dodać owoce (np. mandarynki, brzoskwinie etc. ja dodałam około 50 gram rodzynek hetmańskich- ekstra dużych :), układamy je bezpośrednio na cieście. Do naczynia pojemności około 2 litry dajemy ser, cukier, cukier waniliowy, żółtka z 4 jaj i jeden budyń. Wszystko razem

Smakowy Raj
Chlebek gryczany z jabłkiem 106

źródło białka np. twarożek i ulubiony dodatek w postaci np. owoców. Świetnie smakuję również sam jako przekąska, bo ma w sobie odrobinę słodyczy z jabłka oraz czekoladę.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza 1 kromki (12): 247 kcal B 8 g W 36 g T 8 g Składniki: ciasto ▪ 250 g mąki gryczanej ▪ 250 g mąki owsianej

Zdrowie i pysznie na talerzu
Chlebek gryczany z jabłkiem 102

źródło białka np. twarożek i ulubiony dodatek w postaci np. owoców. Świetnie smakuję również sam jako przekąska, bo ma w sobie odrobinę słodyczy z jabłka oraz czekoladę.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza 1 kromki (12): 247 kcal B 8 g W 36 g T 8 g Składniki: ciasto ▪ 250 g mąki gryczanej ▪ 250 g mąki owsianej

zdrowo i aktywnie
Sernik z białą czekoladą i glazurą porzeczkową 155

podgrzewamy na wolnym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia się. Całość miksujemy ze sobą na gładką masę, którą wrzucamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dużą łyżką wyrównujemy powierzchnię ciasta i odstawiamy na bok.       Składniki na sernik wyjmujemy z lodówki wcześniej, żeby doszły do temperatury pokojowej. Twaróg mielimy, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miksujemy krótko z cukrem(...)lekko podgrzewamy. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia; możemy potem zmiksować na gładko jak w przypadku glazury pomarańczowej lub też zostawić owoce w całości. Gdy sernik będzie też już całkowicie zimny możemy przelać masę na wierzch ciasta i schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą noc. Łasuchy muszą niestety poczekać, ale warto!       O smaku ciasta niech świadczy fakt

sama złodycz
Placki z kiełbasą i pomidorami 176

moje specjalności. Szybkie przygotowanie, dodatkowy atut, kilka minut w kuchni a cały stos smacznych placków gotowy. Wspaniałe z dipami! Takie ciasta można faszerować dowoli warzywami, mięsem, grzybami, przyprawami, serami. Wersje na słodko także wspaniałe - z owocami, słodkim twarogiem. Placki z kiełbasą i pomidorami to nieduże placuszki z przyprawami i cebulą smażone na oleju. Podaję je z sosem(...)sól, pieprz łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia Przygotowanie: W misce mieszam rózgą mąkę z mlekiem i jajkami. Kiełbasę, pomidora i cebulę kroję w kosteczkę. Dodaję do ciasta, przyprawiam, dodaję łyżeczkę proszku do pieczenia, mieszam. Na patelni rozgrzewam olej, smażę na złoto z obu stron, odsączam na papierowym ręczniku

Zasmakuj Kuchni
Drożdżówki z Malinami 186

Majowe ciepłe dni sprzyjają ciastu drożdżowemu Tak, tak… być może brzmi to zabawnie ale przecież ciasto drożdżowe uwielbia ciepło, praca nad pysznymi drożdżówkami nie pochłania zbyt wiele czasu, a owoce w drożdżówkach przybliżają nas myślami do lata. Pyszne, puszyste, drożdżówki z malinami smakują obłędnie. Polane słodkim lukier idealnie współgrają z orzeźwiającym smakiem malin. Dzięki nim drożdżówki są soczyste(...)około 10 minut, aż drożdże się lekko spienią. Po tym czasie dodajemy jajka, masło, sól i mieszamy drewnianą łyżką. Wsypujemy mąkę, mieszamy początkowo łyżką następnie całość zagniatamy ręką. Jeśli ciasto się klei podsypujmy odrobiną mąki, starajmy się jednak podsypywać jak najmniej. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne. Ciasto odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce na około

Made By Mom And Son
Pierogi pilzneńskie z borówkami - tradycyjny przepis woj. podkarpackiego 200

Pilzno niemal w całości znajduje się w granicach obszaru chronionego krajobrazu (obszar Jastrzębsko-Żdżarski, Pogórze Ciężkowickie, Pogórze Strzyżowskie) bogato zalesionego i obfitego w owoce leśne i grzyby. Zbieranie owoców leśnych: borówek, malin i czernic jest tu bardzo rozpowszechnione. Pierogi z borówkami robione są zgodnie z tradycyjnymi przepisami przekazywanymi z matki na córkę. Najczęściej spożywano je w piątek(...)przeczytać, że pierogi powinny mieć kształt półkolisty z charakterystyczną falbanką w miejscu zlepienia, zaś w przekroju widoczne powinny być borówki otoczone ciastem pierogowym. Kształt powinien być półkolisty, kolor pierogów jasnokremowy, aż po kremowy z widocznymi granatowo-fioletowymi prześwitami owoców. Osobiście uwielbiam te pierogi :-) Robiłam dzisiaj na obiad i skrycie liczyłam na to, że zostanie jeszcze na jutro, ale niestety

Passions hobbies life
Placuszki jogurtowe z owocami 147

kolejny postanowiłam dołączyć do zabawy i razem z innymi blogerkami uczestniczyć w akcji Wypiekanie na śniadanie . Tym razem wspólnie wypiekamy śniadaniowe placuszki jogurtowe z owocami (w tym przypadku miały to być truskawki, ale oczywiście każda z nas doda to co chce). Ja upiekłam je na śniadanie, ale podzieliłam się z mężem – byłam taką cudowną żoną co zrobiła dostawę(...)jajka i olej dodajemy cukier, przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Całość mieszamy łyżką i wykładamy na rozgrzaną patelnię porcje ciasta (porcja = 1 łyżka) aby zachować odstęp między placuszkami. W lekko podsmażone placuszki układać owoce. Smażymy ok 2-3 minut z każdej strony na małym ogniu. Podajemy gorące – możecie je posypać cukrem pudrem, polać śmietanką

Szybko Tanio Smacznie
Ciasto ucierane z owocami 124

Prościej być nie może. Tylko wymieszać ze sobą składniki i gotowe. Można do niego wrzucać te owoce na które akurat jest sezon, a i mrożone też się sprawdzą. Polecam wszystkim, a szczególnie tym którzy swoją przygodę z pieczeniem dopiero zaczynają. To ciasto nie może się nie udać :) U mnie z ostatnimi już

Polska Zupa
Syrniki, rosyjskie placuszki z twarogu 273

łyżka cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2-3 łyżki mąki pszennej szczypta sol + olej do smażenia owoce i cukier puder do podania Ser dokładnie rozdrobić widelcem. Dodać jajka, cukier puder i cukier puder. Wymieszać. Dodać mąkę i sól, połączyć. Ciasto będzie lekko lepiące, ale nie trzeba dosypywać mąki. Mokrymi dłońmi lub zwilżoną łyżką nabierać porcję ciasta, obtaczać

Domowa cukiernia Ewy
Bezglutenowe ciasto kokosowe :) 157

jakie zrobiłam. Strukturą przypomina babkę piaskową. Jest mięciutkie oraz delikatnie pulchne . Z dość wyczuwalnym smakiem kokosowym - w końcu owoc ten wstępuję tu pod trzema postaciami. Idealnie słodkie, aż może nad to :) Ekologiczny dżemik truskawkowy ciekawie i smacznie urozmaica ten bezglutenowy wypiek. Ciasto pozbawione jest białego cukru, pszennej mąki czy tłuszczu. I jak tu można mówić, że wypieki bezglutenowe

Zdrowie na języku :P