roku postanowiłam to zmienić. Po pierwsze, że kupny bardzo drogi, a po drugie jest z dodatkiem cukru, którego unikamy... Skoro ciasto przygotowuję na mące orkiszowej, z dodatkiem ksylitolu, (tylko beza jest z cukrem trzcinowym), to i owoce będą już od teraz w zdrowszej wersji. No i może wreszcie moja wersja kruszonu doczeka się opublikowania, bo już miałam kilka podejść(...)jakoś tak zawsze pojawiało się coś innego... Obiecuję poprawę, bo ten przepis jest tego wart, nawet baaardzo. A tymczasem polecam przygotowanie kompotu, który wykorzystamy później do ciasta. Składniki: - świeży, obrany agrest (na duży słoik po ok.600g, na mniejszy 300g) - ksylitol (na 8 ok.litrowych słoików potrzebujemy 1kg) - gorąca woda Obrany agrest wkładamy do wymytych, wysuszonych słoików. U mnie do dużego słoika
Smaczne Zdrowenigdy mi się nie znudzą i do takich pozycji zdecydowanie zalicza się drożdżowe! W każdej konfiguracji, ze świeżymi owocami lub takimi ze słoika, z kruszonką owsianą, kokosową lub tradycyjną, jako bułeczki, drożdżówki czy placek. No uwielbiam po prostu :) Składniki na ciasto: 3,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 szklanki mleka 2 jajka
Ciastkozercydodatkiem kakao. Ciasto bardzo wilgotne, a to za sprawą szklanki kefiru, który dodałam do ciasta. Robi się bajecznie prosto. Nie może się nie udać 😊.Do kawy wypitej w letnim plenerze będzie idealne ! Parę słów o czerwonej porzeczce Dzięki bogatemu składowi chemicznemu owoce te posiadają właściwości oczyszczające, odświeżające, przeczyszczające, wzmacniające, odtruwające oraz tamujące krwawienia. Czerwone porzeczki zwiększają odporność organizmu(...)Standard Reference Czerwona porzeczka w kuchni Oczywiście najzdrowsze są surowe, ale nie każdy z nas lubi kwaskowe owoce, dlatego możemy je wykorzystać do przygotowania koktajli i kompotów. Możemy z nich przygotować różne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy
Kulinarne przygody Gatitysamym cynamonem, drugą z cynamonem i rodzynkami, trzecią z cynamonem i suszoną żurawiną. Te z dodatkiem suszonych owoców są bardziej soczyste od środka, pyszne do porannej kawy. Swoją drogą, kawa i ciastko to dla mnie połączenie idealne na śniadanie :) Ciasto drożdżowe (ok. 16 rogalików): - 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej + mąka pszenna do podsypywania (np. krupczatka) - 0,5 kostki
Corner With Recipestego ciasta jestem bardzo dumna. Powiem nieskromnie, że to najlepsze ciasto tego typu jakie jadłam. Wilgotne, mięciutkie a ma sporo ziaren i suszonych owoców. Blaszka ( u mnie 23x23) wyłożona papierem i wysmarowana olejem I. 1/2 szklanki płatków owsianych 5 sztuk śliwek kalifornijskich 5 sztuk suszonych moreli najlepiej niesiarkowanych 50 gram orzechów pekan lub włoskich 3 łyżki siemienia lnianego mielonego(...)Przełożyć do blaszki, wyrównać wierzch. Piec w 180 stopniach godzinę. Wyjąć i wystudzić. Gorzką czekoladę ( wzięłam 50 gram) rozpuśćić w kąpieli wodnej dodać łyżeczkę oleju i położyć na wierzch ciasta. Posypać posiekanymi orzechami i żurawiną ( dodałam także listki greckiej bazylii, którą ostatnio dodaję gdzie się da. Niesamowicie smakuje z gorzką czekoladą
AZgotuj!Czas na kolejną próbę niedawno opisanej substancji słodzącej Tagatesse . Wykorzystałyśmy ją do zapiekanej kruszonki z owocami oraz do jagielnika kokosowego bez pieczenia . Tym razem wykonałyśmy bezę, którą obiecuje nam producent na opakowaniu. Wyszła smaczna i piękna jak widać 😉 Musimy jednak uprzedzić, że ten sam efekt osiągnęłyśmy z ksylitolem a jak wiadomo bezy na nim mają zupełnie inną strukturę czyli(...)pyszne). Dlatego próbę mimo wszystko uważamy za udaną a przed nami jeszcze ciasto drożdżowe z tym słodzikiem 😄 Składniki: Beza bez cukru -3 białka -4 łyżeczki Tagatesse -szczypta soli Zapiekana „owsianka” -płatki jaglane -płatki gryczane -płatki owsiane -migdały w płatkach -gorzka czekolada (u nas surowa Cocoa) -owoce: maliny, jeżyny, truskawki, porzeczki (u nas mrożone), banan, jabłko. -cynamon Białka ubić
Candy Pandasrozkrojony owoc nie ściemniał, musimy po prostu zostawić pestkę w środku, skropić sokiem z cytryny i schować do lodówki. Co zrobić z owocem? Możliwości jest mnóstwo. Pamiętajcie, że słowo owoc jest w tym przypadku mylące. Daleko mu do słodkich bananów czy jabłek. Samo w sobie jest dość nijakie i tłuste, ale doprawione sokiem z cytryny, solą i pieprzem smakuje świetnie(...)zrobić pyszny mus czekoladowy - dojrzałe awokado + kakao niesłodzone/karob +stewia, ksylitol, miód. Jeśli mamy ochotę na coś bardziej zaawansowanego, możemy upiec czekoladowe ciasto klik lub zrobić lody klik . Jeśli zdarzy nam się, że przegapimy okres przydatności owocu do celów kulinarnych i zwyczajnie nam przejrzeje, możemy zrobić z niego nawilżającą maseczkę :) Wystarczy dodać nieco miodu i jogurtu naturalnego, a następnie rozgnieść
Powiedz dietom niepomocą widelca ponakłuwaj całość. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C (termoobieg) i piecz przez 5 minut następnie zmniejsz temp. do 190 stopni C i piecz kolejne 10 minut. Ciasto powinno mieć złoty kolor. Nadzienie: 500 g rabarbaru 2 duże jabłka 1 łyżka masła 2 łyżeczki cynamonu 6 łyżek brązowego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w niewielkiej ilości wody Pianka(...)gotujemy aż zmięknie. Część soku, który powstał podczas gotowania odlewamy. W niewielkiej ilości wody mieszamy mąkę ziemniaczaną, którą następnie dodajemy do owoców i jeszcze przez chwilę gotujemy, aż uzyskamy gęściejszą konsystencję. Nadzienie przekładamy na upieczone ciasto. Teraz czas na piankę. Białka ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę dodając stopniowo cukier puder. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy
noteskulinarnyfigaRacuszki z truskawkami i jabłkiem Puszyste, lekkie i przepyszne racuchy drożdżowe z owocami i cukrem pudrem. Bardzo proste i w miarę szybkie w wykonaniu. Z pewnością zasmakują każdemu, a szczególnie dzieciom Składniki: 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 25g drożdży 2 jajka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru do rozczynu 1 jabłko(...)drożdży cały czas mieszając na małych obrotach miksera *** *** Nie przerywając mieszania stopniowo dodajemy mąkę. Masę miksujemy do momentu, aż składniki całkowicie się połączą i nie będzie widocznych grudek *** *** Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce pod przykryciem, do wyrośnięcia, na około 30 minut *** *** W międzyczasie jabłko obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę *** *** Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry *** *** Do wyrośniętego
Blog z Apetytemsezon na dynię ! Ja cieszę się ogromnie, gdyż dynię uwielbiam w każdej postaci. To takie wdzięczne warzywo, co to dobre jest w daniu wytrawnym, jak i słodkim. Zupy, sosy, ciasta, desery... pieczona, gotowana, w postaci pure... Lubię każdą wersję. Dziś przygotowałam dla Was przepis na śniadaniowe placuszki z dyni . Dyniowe pancakes wprost krzyczą: "zjedz mnie". Ich optymistyczny kolor sprawia(...)składniki dodać do mokrych - dokładnie wymieszać lub zmiksować. 4. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego. Kłaść porcję ( 1 łyżka ) ciasta, formując kształtny placuszek. Smażyć na małym ogniu około 2 minuty z każdej strony. Dyniowe panckes podawać z ulubionymi owocami, polane odrobiną miodu. Smacznego
kolorowotorcikowociastkożercach - na samych początkach bloga. Można zobaczyć go tu . Jeśli nie znajdziecie truskawek mikołajową dekorację można zrobić z dowolnych innych czerwonych drobnych owoców, ja widziałam dziś w sklepie czereśnie, które też by się nadały. Składniki na ciasto Składniki na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników) + truskawki do dekoracji, krem czekoladowy (u mnie Nutella) Do miski przekładamy połamaną
Ciastkozercypistacje z naszymi słodkimi owocami ( najlepiej z własnego ogródka!;) ) świetnie się łączą. Toteż w jeden z upalnych dni, 'zakasałam rękawy' ( chociaż żadne odzienie poza koszulką na ramiączka nie wchodziło w grę...) i upiekłam na letni deser kruche babeczki. Najlepiej trochę schłodzone ;) Kruche babeczki z kremem pistacjowym i malinami Potrzebujesz: Na ciasto: 125g zimnej, pokrojonej na kawałki margaryny 225g
Kuchnia w Słońcu Skąpanaminut (do suchego patyczka). Oczywiście jest tyle alergii i nadwrażliwości pokarmowych, że niemożliwe jest zrobienie ciasta bez żadnych alergenów. Opisane tu ciasto eliminuje jednak ich zdecydowaną większość. Kokos nie jest tak naprawdę orzechem (jest to owoc pestkowca) i praktycznie wszyscy uczuleni na orzechy mogą go bezpiecznie jeść. Oczywiście zdarza się nadwrażliwość na kokos, ale jest bardzo rzadka i raczej wiąże(...)nawet skrobia ziemniaczana jest problemem, możesz ją zastąpić mąką ararutową . W miejsce kakao jest karob, a jajka zastępujemy żelatynowym odpowiednikiem. Pomimo całkiem dużej ilości tłuszczu nie jest to ciasto niskowęglowodanowe . Na dietach SCD i GAPS niedozwolona jest skrobia (mąka ziemniaczana lub ararutowa), a na diecie FODMAP miód i karob. Wszystkie składniki są za to dozwolone na diecie paleo i protokole
PaleoSMAKZdrowsza i przepyszna wersja tarty rustykalnej z owocami. Tym razem z jagodami :) Cukier ograniczony do minimum, pyszna mąka kasztanowa i orzechy oraz cynamon tworzą przepyszną całość, polecam :) 130 g mąki kasztanowej 45 g mielonych orzechów laskowych łyżka cukru pudru łyżeczka cynamonu żółtko 40 g masła płaska łyżka śmietany 12% szklanka jagód 0/5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki płatków migdałów Mąkę(...)śmietanę i zagniatamy. Przekładamy na 10 minut do zamrażarki po czym na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na grubość ok 3-4 mm. Jagody wysypujemy na środek zostawiając wolny margines ciasta który później zawijamy do środka. Całość posypujemy cynamonem oraz migdałami i pieczemy w 190 stopniach około 23-30 minut. Smacznego
Mienta blogKluski: 500g twarogu mielonego 2 szklanki mąki 2 jajka Dodatkowo: 4 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej 3 łyżki cukru owoce do dekoracji 1. Twaróg, mąkę i jajka zagniatamy ze sobą do powstania gładkiej masy. Z ciasta formujemy cienkie wałeczki, które spłaszczamy. Nożem odkrawamy kluski. 2. Kluski wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną oleju (olej zapobiega sklejaniu klusek
Szefowa kuchniWiśnie to nie są moje ulubione owoce. Kwaśne, cierpkie, nie lubię ich na surowo. Ale na przetwory, kompot czy jako dodatek do ciasta czy do deserów to zupełnie co innego. Wtedy wady stają się zaletami.Wiśnie mają dużo soku więc robiąc z nich dżemy czy konfitury trzeba albo zagęścić je czymś albo długo smażyć odparowując. Można użyć cukru
Smaczna Pyza