Wegańskie słodkości z użyciem jeżyn, polane czekoladą i lukrem. Mowa o drożdżówkach, które mogą rywalizować z cynamon rolls Mówiąc serio i bez jaj… (dosłownie bez
Via GustoDziś mam dla Was przepis na pyszny tort czekoladowy z owocami. Już jeden kęs tortu sprawi ogromną radość dla podniebienia. Spróbujcie, bo warto!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka, 2/3 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, 4 łyżki oleju, 2 łyżki kakao, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Masa czekoladowa: 350 ml śmietany 30%, 200g serka mascarpone, 1 tabliczka czekolady(...)truskawki i kiwi do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na tortownicę (średnica 22cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Masa czekoladowa : Czekoladę łamię
Tradycyjna kuchnia Kasiinaczej również i tym razem. Pyszna drożdżówka ze słodkimi śliwkami z rodzinnego sadu oraz chrupiącą kruszonką to ciasto godne polecenia na tą okazję. Przepis zaczerpnęłam od Pawła Małeckiego z książki "Cukiernia Lidla" i muszę przyznać, że wyszło przepyszne. Zamieniłam tylko owoce. Śliwki, które puściły sporo soku sprawiły, że drożdżówka szybko nie wyschła i nawet na drugi dzień pozostała nadal(...)świeża. Duża blacha Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 30 g drożdży 150 ml mleka 80 g cukru 100 g masła 2 jajka szczypta soli 1 cukier waniliowy 1 kg śliwek Kruszonka: 100 g masła 100 g cukru 180 g mąki pszennej Przygotować zaczyn: mleko podgrzać w rondelku. Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru
My simple kitchenDzięki dodatkowi rodzynek namoczonych w soku pomarańczowym ciasto to jest wyjątkowo wilgotne i długo zachowuje świeżość. Pyszne bakalie www.skworcu.com.pl Składniki na jedną keksówkę: 230 g maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g cukru kryształu lub brązowego 1 jajko, roztrzepane 300 ml soku pomarańczowego 1 szk rodzynek sułtanek 1/4 szk rodzynek koryntek 2 łyżki mieszanki kandyzowanej, skórki cytrynowej(...)miski suszone owoce, skórę cytrynową, cukier. Zalać sokiem pomarańczowym i odstawić na 8 godzin, a najlepiej na całą noc. Do namoczonych owoców dodać roztrzepane jajko, obie mąki, proszek do pieczenia i przyprawy. Starannie wyrobić. Nałożyć ciasto do przygotowanej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180C, i piec przez 1 godzinę. Po upieczeniu wyjąć
Apetyczna babeczkawidelcem, dodać jajko, wanilię, kaszę mannę i mąkę, wymieszać. Ciasto będzie klejące, ale zwarte. Stolnicę podsypać mąką, z ciasta uformować wałeczek, spłaszczyć lekko, pokroić na skośne kawałki. Pierogi wrzucać do gotującej się wody, gotować o 1-2 minuty od wypłynięcia. Łyżką cedzakową wyłożyć na talerze, polać syropem klonowym, śmietaną, posypać owocami. Słonecznego dnia
Obiad gotowyNastępnie dodajemy mus z jagód. Dwie łyżki musu odkładamy do ozdobienia ciasta. Całość dokładnie mieszamy *** *** Krem wykładamy na bezę zostawiając przy jednym krótszym boku przerwę na około 2 centymetry, aby przy zwijaniu rolady nadzienie nam nie wypłynęło, Jedną łyżeczkę kremu odkładamy – przyda się nam do przyklejenia owoców na wierzchu *** *** Pozostałe jagody wykładamy równomiernie na kremie *** *** Roladę zwijamy dość(...)roladę delikatnie pozostałym sosem jagodowym *** *** Następnie na roladzie „przyklejamy” umyte i osuszone owoce *** *** Rolada bezowa nadaje się od razu do spożycia ale można ją także przechowywać w lodówce przez 1-2 dni *** *** SMACZNEGO *** Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA
Blog z Apetytemporzeczkowej oczywiście w okresie gryp i infekcji wirusowych. Czyli właśnie o tej porze. Zapraszam na porcję pysznej i zdrowej naleweczki:) Doskonała do ciast, deserów i kawy. Zdrówko! Nalewka z czarnej porzeczki 1 kg dojrzałych ale nie przejrzałych owoców czarnej porzeczki 0,5 kg cukru 0.5 l wódki 0,25 l spirytusu Umyte i osuszone owoce zasypujemy cukrem
Pieguskowa Kuchniadużo pracy. Do upieczenia biszkoptu wykorzystałam foremkę o średnicy 20 cm. Składniki na biszkopt Składniki na krem budyniowy (można zrobić też ciasto z samym budyniem zamiast kremu) +truskawki do przełożenia i dekoracji (można wykorzystać dowolne świeże owoce lub owoce z puszki, np. brzoskwinie czy mandarynki), 3 saszetki galaretki, podłużne biszkopty do dekoracji, sok z cytryny na poncz Biszkopt(...)według przepisu . Można zrobić to dzień wcześniej, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Krem budyniowy przygotowujemy według przepisu , budyń również można przygotować sobie poprzedniego dnia. Zamiast kremu można przełożyć ciasto samym budyniem, potrzebne będą 3 saszetki. Foremkę, w której piekliśmy biszkopt wykładamy folią spożywczą – dzięki temu łatwiej będzie wyciągnąć gotowe ciasto, zabezpieczy je także przed ewentualnymi przeciekami galaretki ;) Biszkopt
Ciastkozercyłyżki mąki pszennej 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Dodatkowo: 400 ml śmietanki 36% 200 g mascarpone 1,5 łyżki cukru pudru świeże owoce: truskawki/borówki/maliny/jeżyny lub bezpestkowe winogrona cukier puder do oprószenia Przygotowujemy ciasto biszkoptowe. W misie miksera umieszczamy białka, które ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianą. Stopniowo, po 1 łyżce, dodajemy cukier. Do ubitej i lśniącej(...)ciasteczek. Najlepiej wykładać je na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia/ po 4-5 sztuk na każdej. Jeden biskwit to około 2 pełne łyżki ciasta biszkoptowego. Wykładamy więc ciasto na blachę i rozprowadzamy delikatnie łyżką, nadając ciasteczkom okrągły kształt. Pieczemy w 180 stopniach zaledwie 6-8 minut (lub do lekkiego zarumienienia). Po upieczeniu delikatnie podważając szpatułką, zdejmujemy ciasteczka z blachy
Smaki Na TalerzuUnicornsuperfood służą tu głównie za barwnik, w mniejszym stopniu za smak, dlatego oczywiście można je pominąć lub dodać inne owoce w formie liofilizowanej. Ciacho jest kleiste, wilgotne, mięciutkie. Bardzo delikatne. Można je zajadać jako po prostu ciasto, ale także owsiankę w wersji pieczonej. Składniki: 210 g płatków owsianych bezglutenowych 1/3 laski wanilii (opcjonalnie) 1,5 łyżeczki proszku
Zdrowie na języku :PSkładniki (na tortownicę o średnicy 16 cm): Ciasto: 1 duży batat (około 400 g) 2 dojrzałe banany (około 200 g) 2-4 łyżki syropu z agawy lub klonowego (opcjonalnie, do smaku) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1/2 puszki mleka kokosowego z puszki (2/3 szklanki) Dodatkowo do dekoracji: wegańska bita śmietana ulubione owoce Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni(...)nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 50-55 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy ciasto na kilka godzin do całkowitego ostudzenia. Ozdabiamy bitą śmietaną – przepis na nią podałam przy okazji tortu naleśnikowego lub owocami albo orzechami – czym kto lubi Praktyczne rady: Zalecam gotowanie batatów na parze, bo te gotowane w wodzie są bardziej
Lamarida.plkubkiem gorącej herbaty w dłoniach to czas na specjały tej pory roku. Jesień nie byłaby sobą, gdyby nie przyniosła zbiorów pachnących owoców w tym jabłek. Z racji tego, że szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast i mięknę przy zapachu cynamonu...Was też spróbuję nią zarazić :) Składniki: 50dag maki tortowej 1/2 szklanki cukru 25dag margaryny 2 łyżki śmietany
ChilliJemyKucharniaSKŁADNIKI:- 200 g orzechów (u mnie laskowe i migdały)- 200 g suszonych lub kandyzowanych owoców (morele, żurawiny, figi, suszone śliwki)- 100 g kandyzowanych skórek owocowych- 1/2 szkl. cukru- 1/2 szkl. miodu- 1/2 szkl. mąki- 2-3 łyżki kakao + 1 łyżka do oprószenia ciasta- 30 ziaren pieprzu- 10 goździków- 5 strączków kardamonu- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry- 1/3 łyżeczki mielonego(...)drobno). Do owoców i orzechów dodać mąkę, kakao i przyprawy utarte w moździerzu (zostawić z pół łyżeczki przyprawy do posypania). Miód podgrzać z cukrem ( do rozpuszczenia cukru), dodać do bakalii, dobrze wymieszać, wyłożyć nie za grubą warstwą do tortownicy, piec ok. 25-30 min. w 180 C. - trzeba pilnować czasu, aby nie przepiec ciasta będzie wtedy
Basia w kuchnidziurki po uciekającym z pancakes’ów powietrzu – na jedną stronę około 2-2,5 minuty. Muszą dobrze wyrosnąć. Zużywamy całe ciasto do końca. Usmażone pancakes składamy jeden na drugim – dłużej utrzymają ciepło. Podajemy ze schłodzoną śmietaną i owocami. PS: Żeby masło reprezentacyjnie wyglądało nie wymieszałam go przed zrobieniem zdjęć. Przed jedzeniem zawartość miseczki dobrze jest dokładnie wymieszać, a potem
Karo in the Kitchen