bardzo prosta w przygotowaniu, a jej smak zdecydowanie przewyższa nad sklepową. Można ją wykorzystać na wiele sposobów. Sprawdza się doskonale z jogurtem, świeżymi owocami, syropem klonowym, owsianką, jaglanką, naleśnikami, placuszkami, serkiem wiejskim, jako posypka do ciasta czy przekąska podczas oglądania ulubionego filmu. Zapraszam do gotowania! Granola porcja jak na zdjęciu Składniki: 10 łyżek płatków owsianych 3 łyżki pestek dyni(...)nią patrzeć, ponieważ łatwo może ulec spaleniu. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ochłodzenia. Powinna powoli twardnieć i zyskiwać na chrupkości. Podawać z jogurtem, mlekiem, owsianką, jaglanką, naleśnikami, świeżymi owocami i syropem klonowym. Smacznego
JaglusiaOpis Ciasto bananowe: Ciasto bananowe to idealny deser na upalne dni. Ciasto to jest lekkie, puszyste i orzeźwiające. Ucieszy podniebienia każdego nawet największego smakosza. Banany to jedne z ulubionych owoców, które idealnie pasują i nadają się jako dodatek do wielu deserów. Owoce są słodkie, co sprawia, że deser staje się jeszcze słodszy. Jest idealny dla wszystkich, którzy lubią(...)czasu do czasu osłodzić sobie dzień. Bananowiec nie należy do najtrudniejszych ciast. Ciasto składa się z biszkoptu wyłożonego masą bananową z dodatkiem galaretki i pokrojonych bananów. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta . Składniki na biszkopt: 5 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek 1 łyżeczka przegotowanej zimnej wody 5 płaskich łyżek cukru Składniki na masę
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneLetnie, ciepłe dni nie zachęcają do jedzenia ciężkich ciast czy kalorycznych deserów. Zazwyczaj szukamy czegoś orzeźwiającego, delikatnego, owocowego. Nie chcąc rezygnować z „czegoś słodkiego”, możemy przygotować małe co nieco w postaci tartaletek z ulubionym kremem i letnimi owocami. Aby ułatwić i przyspieszyć sobie pracę, można z powodzeniem wykorzystać gotowe, babeczkowe podkłady. Wystarczy wtedy tylko napełnić je masą
Raj dla Podniebieniakilograma moreli, które jakimś cudem dostrzegłam w sklepie. Wiem, że to nie sezon, ale taką już mam ochotę na letnie owoce... Nie mogłam się oprzeć, i kupiłam. A potem zastanawiałam się, co by tu z nimi zrobić...Przeglądając Ciasta i desery, nr 3/2011, zauważyłam bardzo ciekawe ciasto - ze śliwkami. Pomyślałam jednak, że morele doskonale się nadadzą... Zamiast migdałów użyłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzedowolnymi owocami i kruszonką. Ja upiekłam drożdżowe ze śliwkami, ale można z innym owocami. np. jabłkami, jagodami, wiśniami. Można też zrobić samo, bez dodatków, albo dodać rodzynki do środka. Przepis godny zapamiętania. Składniki: Ciasto drożdżowe • 100 g drożdzy • 1 szklanka cukru • 5 jajek • 1 szklanka mleka • 1 szklanka oleju • 5 szklanek mąki
To co kochamciasta na bazie jajek, mąki i mleka. Ciasto robi się w taki sam sposób jak ciasto na tradycyjne naleśniki. Jego konsystencja jest jednak gęstsza dzięki użyciu większej ilości mąki. Takie naleśniki zrobiłam w sobotę na śniadanie. Podałam z syropem klonowym i świeżymi owocami. Razem z mężem nie byliśmy w stanie zjeść wszystkich naleśników na raz. Te, które nam zostały(...)pieczenia oraz sodę. Kontynuować ubijanie do momentu dokładnego połączenia się składników. Gotowe ciasto wstawić na 30 minut do lodówki. Patelnię posmarować topionym masłem, rozgrzać. Kiedy patelnia jest gorąca łyżką nakładać okrągłe placki. Placki smażyć na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Naleśniki podawać z dżemem, owocami, czekoladą czy syropem klonowym. Amerykańskie naleśniki na kefirze Smacznego! O czym
mecookswymieszaj. Gotowe ciasto wylej na blachę ( 23-38 cm ) wyłożoną papierem do pieczenia ciast, rozprowadź po całej powierzchni. Piec w temperaturze 180 C przez około 30-40 minut, aż ciasto będzie mieć złoty kolor. Bita śmietana : Ś mietanę ubij na sztywno, dodaj cukier puder do smaku, na koniec wlej rozpuszczoną żelatynę w wodzie. Wymieszaj wszystko delikatnie razem. Przygotuj także(...)Złożenie : N a spód daj wystudzony biszkopt. Na biszkopt wylej bitą śmietanę , wyrównaj na całej powierzchni. Poukładaj pokrojone na kawałki owoce pigwy. Odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia śmietany. Następnie wylej na wierzch ciasta tężejącą galaretkę . Odstaw ciasto do całkowitego zastygnięcia galaretki. Gotowe ciasto pokrój nożem na kwadraty. Rada : Jeśli nie masz pigwy możesz dać brzoskwinie
Przepisy i porady kulinarnemascarpone, śmietany i owoców. Owoce można dodać dowolne, najlepiej takie sezonowe. U mnie są to truskawki i borówka amerykańska, może trochę przed sezonem, ale ładnie się prezentują. Korpusy babeczek mają bardzo oryginalny kształt dzięki zastosowaniu foremki do wycinania w kształcie kwiatka. Składniki: Ciasto kruche – 300 g maki pszennej(...)śmietany 30-36% – 2 łyżki cukru pudru Owoce – truskawki – borówka amerykańska Wykonanie: Babeczki – Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. – Masło zetrzeć do mąki na grubej tarce, posiekać nożem z żółtkami i śmietaną. – Szybko zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. – Foremki
To co kochamwlać ubitą masę i piec przez 45 minut w temperaturze 150 stopni. Podczas pieczenia środek nieco opadnie dlatego należy zostawić ciasto do ostygnięcia w piekarniku ( nie otwierać piekarnika). Śnieżki ubić z mlekiem, wyłożyć na ostudzony już placek i ozdobić owocami
Tradycyjna KuchniaWitajcie Kochani. Dziś mam dla Was przepis na niezwykłe toskańskie ciasto, tradycyjnie wypiekane na Boże Narodzenie. Panforte to orzechy oraz suszone (lub kandyzowane) owoce zlepione ciągnącą masą przypominającą miękki nugat. Istnieją dwa warianty klasyczne (miodowe) lub czekoladowe. Panforte jest słodkie, orzechowe z wyraźną nutą skórki pomarańczowej, może leżakować w temperaturze pokojowej nawet do dwóch miesięcy, warto więc upiec(...)miodu 30 g masła 100 g gorzkiej czekolady Orzechy i migdały osobno prażymy na patelni lub w piekarniku (na złoto). Chłodne orzechy, migdały, suszone i kandyzowane owoce, przyprawy, mąkę oraz kakao mieszamy w sporej misce, odkładamy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150°C. Z papieru do pieczenia wycinamy koło wielkości dna formy
Rozpustne gotowanietruskawkami na bazie mąki orkiszowej oraz mąki migdałowej z dodatkiem roślinnego mleka migdałowego to idealna propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią lekkie i orzeźwiające desery z dużą ilością owoców. Standardowo do Clafoutis używa się czereśni lub wiśni, nie mniej jednak uważam, że truskawkami sprawdzają się tutaj równie dobrze. Deser, dzięki użytej mące orkiszowej i migdałowej, jest bogaty(...)naczynie żaroodporne (średnica 24 cm) lub kilka mniejszym smaruję olejem kokosowym. Na dno formy wylewam przygotowane ciasto. Wsypuję pokrojone truskawki i całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto piekę przez 40 minut, do zarumienienia. Podaję od razu udekorowane świeżymi owocami i posypane cukrem pudrem. Naturalne i zdrowe produkty można znaleźć w sklepie internetowym: http://www.naturalniezdrowe.com.pl/ Serdecznie
Mango Papajarazy, tj. ponownie wyjąć ciasto z lodówki, obrócić na drugą stronę, rozwałkować, złożyć, i znów do lodówki. Ostatni etap to owinięcie ciasta w folię spożywczą i schowanie na noc do lodówki. Masa makowa: Suszone owoce i orzechy zalać gorącą wodą, po 30 min. odsączyć. Mak sparzyć, odsączyć na sicie i dwukrotnie zmielić razem z bakaliami. W misie miksera rozetrzeć(...)białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy makowej. Miskę z masą przykryć folią spożywczą i odstawić na noc w chłodne miejsce. Na drugi dzień formujemy rogaliki: Ciasto wyjąć z lodówki na 20 min. przed przygotowaniem rogali. Na stolnicy/ macie silikonowej rozwałkować ciasto na prostokąt, o grubości ok. 0,5 cm. Prostokąt przeciąć wzdłuż dłuższego boku
Domowa Cookierenka Agizrobieniu ciasta drożdżowego została mi końcówka kruszonki, przystąpiłam do kolejnego eksperymentu.Oj udał się i o bardzo.Ostrzegam uzależnia. Składniki: 70 gram mąki 50 gram cukru 1 łyżeczkę olejku migdałowego 50 gram masła 1 żółtko lody czekoladowe śliwki Sposób przygotowania: Śliwki umyć,przekroić na pół i wyjąć pestki.Ułożyć w foremce. Kruszonkę przygotowujemy z mąki,cukru,olejku migdałowego,masła(...)żółtka.Mieszamy wszystkie składniki i kruszymy.Sypiemy na owoce. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Podajemy z lodami czekoladowymi. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytczęstym gościem na moim stole ! Chrupiąca skórka, a w smaku jak wiejski bochenek... Spróbujcie koniecznie. SKŁADNIKI: 200 g Koncentratu ciasta chleba kukurydzianego Celiko 200 g mąki owsianej 430 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli 2 łyżki ziaren, suszonych owoców (żurawiny, rodzynek, jagód goji) 1 łyżka oleju lnianego PRZYGOTOWANIE: 1. W misce łączymy suche składniki , następnie stopniowo wlewamy(...)ciepłą wodę. 2. Dodajemy olej i sól. Wyrabiamy ciasto mikserem ok. 4 min. 3. Przelewamy ciasto do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy (ja użyłam małej tortownicy). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 min. 4. Podrośnięty chleb spryskujemy odrobiną wody, lub smarujemy olejem (można też posypać ziarnami). 5. Pieczemy
Marcepanowa kuchniaNastępnie dodajemy przesiane mąki oraz przyprawę do szarlotki i kakao. Mieszamy całość drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma o wymiarach: 25x40. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach C. Po upieczeniu biszkopt studzimy.Masa owocowa: Owoce kroimy(...)kostkę. I zagotowujemy w 2 szklankach wody z dodatkiem cukru. W 1 szklance wody mieszamy budynie i dodajemy do owoców. Dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy pokrojone suszone morele. Zagotowujemy. Finał: Gorącą masę wylewamy na schłodzony biszkopt. Gdy ciasto ostygnie wkładamy je do lodówki. W tym czasie ubijamy bitą śmietanę z cukrem pudrem. Nakładamy na gotowe ciasto. Posypujemy
Bon Appetit Małgorzaty