także wszystko jeszcze odrobiną miodu. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 180ºC - góra + dół Czas - ok. 30 minut - monitorujcie stopień przypieczenia owoców i pierzynki serowej Po wyjęciu z piekarnika pozwólcie ciastu wystygnąć... o ile zdołacie się powstrzymać! 😁 Zapach, który unosi się podczas pieczenia jest obłędny - miód, ser, śliwki i cynamon tworzą tak niesamowite zestawienie, że ciężko
Cooking MonsterLatem jest tak dużo świeżych owoców, że aż grzech ich nie zjadać. Moimi ulubionymi są jednak maliny dlatego postanowiłam użyć ich do ciasta, które jest orzeźwiające w sam raz na ciepłe dni. Kruchy spód, ogromna ilość malin, galaretka, bita śmietana oraz chrupiąca beza. Idealne połączenie. Składniki na ciasto kruche: 150g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła
Słodki Zakątekpieczenia wyłożyć papierem. Następnie przełożyć połowę kruchego ciasto. Spód lekko ubić. Truskawki pokroić na mniejsze części (połówki) i wymieszać je ze skrobią ziemniaczaną. Przygotowane owoce przełożyć na kruchy spód. Na sam koniec, wierzch ciasta posypać pozostałą kruchą masą. Delikatnie wyrównać i lekko ubić. Przygotowane ciasto piec około 35-40 minut w 180ºC (aż do zarumienienia wierzchu ciasta). Ostudzić. Przed
UgotowaćChicken Pie, to placek ciasta francuskiego wypełniony nadzieniem z kurczaka i warzyw. Pie (czyt. paj) piecze się w wysokim naczyniu wyłożonym i przykrytym ciastem. Paje wypełnia się wytrawnymi nadzieniami (mięso, warzywa, ryby, owoce morze, grzyby) lub słodkimi (owoce). Upiekłam paj, który należy do klasyki gatunku:) Kurczak, pieczarki, groszek zanurzone w gęstym sosie, przykryte zrumienionym ciastem okazały się
Codziennik Kuchennyczasem zebrać ulubione przepisy na dodatki do ciast, które można dowolnie wykorzystywać. Taki pomarańczowy curd, niby można jeść sam, no na przykład z jakimiś owocami, ale można również użyć go do wszelkiego typu ciast, tortów czy makaroników. Wszystko zależy od tego jaki efekt będziecie chcieli uzyskać. W święta miałam ochotę pofantazjować, dlatego przygotowałam z tym pysznym kremem kilka smakołyków
Słodkie Przyjemnościkwaśnej śmietany). Ciasto podzielić na 2 części. Jedną cześć rozwałkować na blaszkę, posmarować powidłami. Do drugiej części dodać kakao i zarobić. Uformować z ciemnego ciasta 32 kulki, do każdej włożyć wiśnie lub inne owoce, lub kawałek twardej marmolady. Rozłożyć równo kulki na powidłach w rzędach 4 na 8 sztuk. Upiec ciasto w tem. 180C przez ok 1 godzinę. Ciasto
Apetyczna babeczkawypieczonym spodem i bokami, za czym nie przepadam ani ja, ani dzieci. Dlatego przy kolejnym podejściu wybrałabym raczej większa foremkę, może 20/30cm, oraz użyłabym więcej owoców, tak aby uzyskać niższe, ale większe ciasto. Przepis z bloga Eksplozja smaku . Składniki: (blaszka kwadratowa 20cm; oryginalnie - tortownica 21cm) 200g miękkiego masła lub margaryny do pieczenia 150g cukru pudru 100g marcepanu
Lejdi of the housedosypując połowę mąki wyrabiaj ciasto. Po chwili dodaj stopione i ostudzone masło i resztę mąki. Wyrabiaj ciasto około 5 minut za pomocą robota (lub ręcznie). Odstaw do wyrośniecia. Bakalie zalej ciepłą wodą, przemyj je i dsącz na sitku. Przesyp do miseczki, dodaj wiórki kokosowe - wymieszaj. Gdy ciasto wyrośnie przełóż je na stolnice. Rozwałkuj podsypując mąką. Rozłóż(...)papierem do pieczenia formując równocześnie wieniec. Odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj ciasto rozkłóconym białkiem, przylep na górze orzechy i posyp cukrem trzcinowym. Piecz ciasto w temperaturze 180 st. C około 40 minut (do suchego patyczka). Wystudź ciasto na kratce. Górę polej rozpuszczoną w kapieli wodnej czekoladą. Przylep owoce suszone jak kamienie szlachetne w koronie króla. Kto znajdzie
Gotuj Sam!Muffinki cytrusowe to proste babeczki o smaku i aromacie owoców cytrusowych – pomarańczy, cytryny i grejpfruta. Bardzo delikatne i bardzo smaczne. Każdy z owoców występuje tu w innej formie. Do ciasta dodałam sok i skórkę otartą z cytryny, a środek muffinków wypełniony jest pomarańczowym dżemem i kandyzowaną skórką grejpfruta. Ulubione smaki cytrusów w muffinkach można komponować wg własnych upodobań(...)przykład można użyć soku i skórki z mandarynki i dżemu ananasowego. Muffinki obejdą się bez kandyzowanych skórek, nawet bez dżemu, ale otarta skórka i sok z owoców nadają im lego specyficznego lekkiego smaku i zapachu. Składniki na około 14-16 sztuk: 200 g mąki pszennej 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka
Trzeci talerzWitam Kochani, dziś zapraszam na przepyszne ciasto drożdżowe, niezwykle pulchne, pachnące. Jest ono z dodatkiem sera białego, borówek oraz kruszonki. Całość smakuje rewelacyjnie, bardzo polecam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPyszny sernik na zimno z musem mango na spodzie z herbatników z dodatkiem kardamonu. Orzeźwiający, aromatyczny i aksamitny. Cudowny! I ma ładny kolor. Jestem pewna, że
Oryginalny smakPrzepis na trójwarstwowe ciasto z biszkoptem, masą budyniowo-kokosową i pianką z owocami. Jest naprawdę bardzo pyszne i ładnie wygląda. Składniki: Biszkopt: 150 g cukru 150 g mąki tortowej 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa kokosowa: 500 ml mleka (1,5%) 100 g cukru 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki mąki pszennej(...)mniejsze kawałki. 2 galaretki rozpuszczamy w 0,5 l wody, wrzucamy do nich mrożone owoce i wlewamy do ubitej śmietany. Miksujemy do połączenia się składników. Odstawiamy na pół godziny. Na wystudzony biszkopt nakładamy masę kokosową, następnie wykładamy herbatniki i na nie wylewamy piankę owocową. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, do stężenia składników
e-PrzepisyKulinarneOstatnio przygotowywałam już dżem z truskawek i płatków róży , i zafascynowana jego smakiem postanowiłam przygotować marmoladę. Smażyła się długo, ponad dwa dni
Rozpustne gotowanieNazw maja wiele, jednak zdecydowanie łączy je jedno:pyszne, puszyste ciasto z kremem w wielu odsłonach smakowych lub z dodatkiem przeróżnych sezonowych owoców. Podczas przygotowania muffinek należy pamiętać o tych samych zasadach, co podczas przygotowywania biszkoptu. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Podczas dodawania składników o różnej temperaturze ciasto może się zważyć, a tym samym zrobi się zakalec. Starajcie się(...)przede wszystkim owoce.Jest także kilka cennych informacji jak przygotować kruche ciasto, biszkopt, muffinki, ciasto parzone i ciasto francuskie. Super pomysł bo takie przepisy i rady to podstawa a dodatki możemy dobierać i modyfikować według własnego uznania. Ale przejdźmy do muffinów. Jak pisałam wcześniej ,przepis można modyfikować dodając różne owoce. Składniki 110 g masła 110 g mąki pszennej 1 łyżeczka
Z Kuchni Do Kuchnisuszonymi wiśniami zrobiłam na bazie mojego przepisu na biszkopt. Ten biszkopt piekę gdy robię torty, torciki z owocami, czy też biszkoptowe rolady. A tym razem wymyśliłam sobie, że dodam do niego tartą marchewkę i bakalie. Powidła do przełożenia ciasta są oczywiście domowe bez dodatku cukru, ale mogą być kupne. Ten biszkopt z marchewką p rzygotowuje się bardzo szybko(...)Świąteczne ciasto marchewkowe , które wygląda jak piernik z powidłami, poza sezonem możecie upiec też ciasto marchewkowe z tego przepisu. To ciasto marchewkowe z powidłami jest łatwe do przygotowania ciasto, każdy sobie s nim poradzi. Ostatnio przygotowywałam z tego przepisu na biszkopt z owocami oraz roladę biszkoptową z lodami i malinami, oraz ekspresową roladę z gruszkami i malinami. Przepis
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSKŁADNIKI 300 ml śmietany kremówki 250 g ricotty 70 g cukru pudru 50 g czerwonej porzeczki 50 g borówek 1-2 brzoskwinie 6 g żelatyny
La grande e la piccola cuoca