rozgrzać do temperatury 180 ºC ( bez termoobiegu ). Tortownicę ( 25 cm ) nasmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto wlać do tortownicy. Śliwki ułożyć pionowo na cieście; jeden rząd nachodzi na drugi. Ułożyć maliny. Owoce posypać cukrem, a następnie kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. godzinę ( pieczemy do suchego patyczka ). Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie na 15 minut
Atlas Smakówwieczory.3. Herbata Mexican Dream - "efektowna kompozycja owoców, hibiskusa, płatków dzikiej róży i korzennych przypraw"Spróbowałam ją w jeden z przedświątecznych wieczorów. Choinka, zapach pieczonego ciasta. I brakujący element, czyli niepowtarzalny zapach herbaty - owoców zmieszanych z korzennymi przyprawami, który dopełnił całości klimatu. :-) Zazwyczaj herbaty o korzennych aromatach, które próbowałam były mdłe. Ta wręcz przeciwnie - owocowa kompozycja przełamuje smak przypraw
Szefowa kuchnibloga, zdjęcie tego tęczowego jogurtowca wstawiłam na FB-ku. Komentarze jakie się pod zdjęciem pojawiły, były typu „Bajeczne ciasto na bajecznej paterze mniammmm , o rany!!! obłędny!!!, wręcz bajkowy”, przyjemnie czyta się takie komentarze! Tęczowy jogurtowiec z owocami jest tego warty, piękny, smaczny, będzie ozdoba każdego przyjęcia. A przepis na ten tęczowy jogurtowiec z owocami jest banalnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPewnie już wspominałam, że uwielbiam pierogi. Tak, lubię robić i jeść pierogi :) Lubię też eksperymentować z nowymi farszami. Ostatnio zrobiłam właśnie z farszem z zielonej soczewicy
kuchnia doskiKolejny bardzo prosty do zrobienia chlebek. Tym razem z bardzo zdrowej i wartościowej mąki orkiszowej. Jest niesamowicie smaczny i bardzo długo zachowuje świeżość. Zachęcam do wypróbowania
kuchnia doskiProsty przepis na biszkoptowe ciasto z rabarbarem (mogą być inne owoce), które robi się błyskawicznie. Składniki: 4 duże jajka 150 g cukru 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto: 5 sporych łodyg rabarbaru 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na jakieś pół godziny(...)odlewamy sok, który się wytworzył. Jajka ubijamy mikserem przez około 5 minut. Następnie dalej ubijając wsypujemy cukier, po chwili mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (o wym 24x24cm). Rabarbar mieszamy z mąką ziemniaczaną i wykładamy na ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 35-40 minut
e-PrzepisyKulinarnełyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (na 0,5 kg mąki) 1/4 kostki margaryny do pieczenia szczypta soli roztrzepane jajko do posmarowania 150 g serka homogenizowanego (słodkiego) owoce mrożone: wiśnie, czarne i czerwone porzeczki KRUSZONKA: 10 g masła 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru cukier puder do posypania Przygotowujemy rozczyn: do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy(...)pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je na wysypaną mąką stolnicę i delikatnie wyrabiamy. Z ciasta formujemy placuszki i układamy na blasze. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, na każdy placuszek wykładamy łyżeczkę serka i garść owoców, a na to łyżkę kruszonki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni C i pieczemy, aż się ładnie zarumienią
Rozpustne gotowanienawet 12 miesięcy. Następnie rozmrażamy je tuż przed użyciem. W żadnym wypadku nie przechowujemy rozmrożonych owoców i nie zamrażamy ponownie. Sama robię duże zapasy własnych owoców, które później używam do koktajli, ciast oraz jako dodatek do śniadań. To świetny sposób na urozmaicenie codziennej owsianki, budyniów jaglanych czy kolorowych smoothie bowl. Zbliża się pora, kiedy co raz częściej będziemy(...)tych ostatnich przed zamrożeniem należy usunąć pestki i pokroić je na połówki lub mniejsze części. Powodzenia! Poniżej zostawiam dla Was kilka koktajlowych inspiracji, do których spokojnie możecie wykorzystać mrożone owoce. Miłego miksowania! 1. Brzoskwiniowy koktajl z imbirem Print Brzoskwiniowy koktajl z imbirem Course FIT deser, Napoje Keyword brzoskwinie, fit, imbir, koktajl, napoje, płatki owsiane, pomarańcze, smoothie Prep Time
Fitsweet.meprzeznaczeniem w kuchni. Sposób na wykorzystywanie jabłek w kuchni jest niezliczona ilość. Są zdrowym dodatkiem do sałatek owocowych i warzywnych. Doskonale komponuje się w ciastach z dodatkiem cynamonu np. w szarlotce, naleśnikach, deserach. Owoce te idealnie sprawdzają się w gotowaniu np. kompotu. natomiast ze smażonych owoców przygotowuje się na zimę dżemy, konfitury, marmolady i galaretki. Jabłka idealnie pasują(...)kwaśny. Te jabłka są doskonałe do sałatek, wyśmienite do pieczenia ciast oraz jako nadzienie do mięs. Idared - odmiana ta jest bardzo popularna w Polsce. Są średniej wielkości i duże z żółto zieloną skórką i czerwonym rozmytym rumieńcem. Są kwaskowate w smaku. Bardzo często odmianę tą stosuje się do ciast i przetworów. Janagolg - mają kremową skórkę i czerwono - pomarańczowy
Ciastka - domowe słodkościrobi się na bazie oleju, dlatego jest idealne w diecie bezmlecznej. W zależności od upodobań brzoskwinie możemy ułożyć na wierzchu bardzo ściśle, lub luźno. Wykorzystując owoce z puszki, można cieszyć się tym ciastem nawet w środku zimy. Biszkoptowa zebra Niech was nie zwiedzie fenomenalny wygląd, który zrobi wrażenie na rodzinie i znajomych! Biszkoptowa zebra jest wbrew pozorom łatwym
Dieta bez mlekapiekarnika i studzimy. Gdy już wystygnie wyjmujemy je z formy i obsypujemy cukrem pudrem. Można także zostawić je w formie położyć na nim ulubione owoce i zalać je galaretką - będzie pyszne! Ciasto jest delikatnie cytrynowe w smaku i według mnie świetnie sprawdzi się jako dodatek do mrożonej herbaty w upalne dni - smacznego
Cooking Monsterrozlewamy do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce na 6 miesięcy, chociaż moim zdaniem nalewka porzeczkowa najlepsza jest po roku leżakowania. Pozostałe z nalewki owoce możemy wykorzystać jako dodatek do lodów, ciast lub deserów. Nalewka porzeczkowa na soku z czerwonych porzeczek z cynamonem Nalewka z soku z czerwonych porzeczek Jeśli dysponujecie sokowirówką lub wyciskarką, możecie zrobić nalewkę z soku
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapomarańczę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy listki mięty. Ziarna kardamonu rozłupujemy i wyjmujemy mniejsze kuleczki ze skorupek, dodajemy do owoców. Całość miksujemy i schładzamy w lodówce. Przyznam szczerze, że przygotowanie tego ciasta jest dosyć pracochłonne, a zmywania jest dwa razy więcej niż zwykle, jednak efekt naprawdę wynagradza cały trud :) Delikatna, odrobinę wilgotna konsystencja
sama złodyczłyżeczka oleju kokosowego Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady reszta stałej części mleczka kokosowego 2 łyżeczki oleju kokosowego ulubione owoce starte migdały/orzechy do posypania + opcjonalnie syrop klonowy/daktylowy itp. do polania na wierzch Przygotowanie: Na samym początku tworzymy spód ciasta. Migdały lub orzechy blendujemy w pojemniku z ostrzem S na bardzo drobne części (odrobinę zostawiamy do posypania wierzchu ciasta(...)Następnie wylewamy ją na przygotowany wcześniej spód. Ciasto wkładamy ponownie do lodówki na ok. 1 h (lub do momentu, aż masa zastygnie). Na koniec zajmujemy się polewą. Pozostałą stałą część mleczka kokosowego, czekoladę oraz olej kokosowy roztapiamy w garnku. Wylewamy na schłodzoną masę tofurnikową i dekorujemy wedle uznania - zmielonymi migdałami, owocami, orzechami itp.Ciasto ponownie wkładamy do lodówki, aby całość
Bananowe Polemiski mąka i jajo, mieszamy potem dodajemy stopniowo wodę aby konsystencja była dość płynna na koniec olej wymieszać i odstawić na 10 min aby ciasto "doszło", usmażyć naleśniki 2. Twaróg, owoc i kakao zmiksować na jednolitą masę i wypełnić naleśniczki :) *Uprzedzam, że z mąki jaglanej naleśniki wychodzą dość łamliwe dlatego najlepiej spożyć je od razu po zrobieniu kiedy
Zdrowie i pysznie na talerzuJak już kiedyś pisałam, uwielbiam buraki pod każdą postacią. Preferuję jednak buraki pieczone, ponieważ w przeciwieństwie do buraków gotowanych, zachowująone swój piękny kolor, bogactwo smaku i
kuchnia doskiPytacie w mailach o frużelinę truskawkową, z którą podałam pancakesy. Wprawdzie odpisuję, że przygotowuje się ją prawie identycznie, jak tę o smaku jagodowym, ale wolicie mieć
W mojej kuchniMama będąc na zakupach zawsze bierze pod uwagę moje kulinarne zdolności! ( Ha! ;D )Tak było i tym razem … Widziała , że z zakupionych amerykańskich borówek powstanie
Ostra na Słodko