porzeczkową. Masę wyciskamy przez dużą tylkę o szerokim otworze, bo w mojej masie były kawałki owoców. Próbowałam o wąskim otworze, ale tylka zapychała się, więc uczcie się na błędach Blondynki i od razu wybierzcie taką o szerokim otworze :) Pominęłam obsmarowanie masą boków ciasta, posmarowałam tylko(...)wierzch. Dekoracja? Sami widzicie, poszłam na łatwiznę i powykładałam plasterki cytrusów w syropie i kandyzowane wiśnie. Syrop fajnie się zachował, bo zastygł na owocach, dzięki czemu do samej konsumpcji pozostały błyszczące. Miałam możliwość spróbowania ciasta i smakowo pyszny! SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujezobaczymy co z tego wyjdzie. A teraz wnioski z tego cukierniczego eksperymentu: babeczki są mięciutkie, lekko wilgotne i naprawdę pyszne, ale jak to bywa z ciastem z dodatkiem musu ze świeżych owoców po wyciągnięciu z pieca i ostudzeniu lekko opadają. Idealnie zatem pasowałyby do nich duże różyczki z kremu. Krem z dodatkiem kiwi okazał się jednak totalną klapą (jeśli(...)wanilii i dokładnie mieszamy. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy tych kupnych, można je zrobić samemu z kawałków papieru do pieczenia. Do formy nakładamy ciasto na muffinki – można nałożyć dosyć pełno, w prawdzie babeczki urosną podczas pieczenia, ale opadną nieco po wystudzeniu. Pieczemy około 20 – 25 min w temperaturze 180 stopni. Po wyciągnięciu z pieca
CiastkozercyŚniadania wcale nie muszą być nudne, a ich przygotowanie długie i trudne ! Puszyste i sycące placuszki idealnie komponują się ze świeżymi owocami lub domowym dżemem ☺ SKŁADNIKI: 130 gramów mąki 150 ml mleka 30 gramów cukru 1 jajko 25 gramów masła 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania : 1. W małym rondelku roztapiamy masło i zostawiamy do przestygnięcia(...)żółtko i dokładnie miksujemy. 3. Białko ubijamy ze szczyptą soli, a następnie dodajemy do ciasta delikatnie mieszając za pomocą łyżki 4. Gotowe ciasto przykrywamy folią i odstawiamy na 15 min do lodówki. 5. W międzyczasie myjemy borówki (można pokroić też truskawki, banana, czy inne owoce) 6. Patelnię smarujemy odrobiną masła. Na rozgrzaną patelnie wlewamy partę ciasta tworząc małe krążki
Marcepanowa kuchniaKruche ciasto z intensywnie czekoladowym kremem , orzeźwiająco kwaskowe wiśnie połączone z nieziemsko słodkim kajmakiem to świetna propozycja słodkiego deseru, w którym owoce z czekoladą tworzą duet doskonały. Składniki: Kruche ciasto: 250g mąki pszennej 130g masła ekstra 50g cukru pudru 1 jajko 1/2 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli masło do wysmarowania formy Mus czekoladowy: 250ml śmietanki 30% 150g czekolady
Szalona Kuchnia EwelinyDzisiaj sernik z malinami, który upiekłam na Wielkanoc. Przepis chciałam zamieścić przed świętami, niestety… nie zdążyłam. Ale… sernik można upiec nie tylko od święta
Oryginalny smakKorzystając z sezonowych dobrodziejstw mam dla Was pyszne ciasto ze śliwkami, pleśniaka można wykonać z różnymi owocami lub z konfiturą, a ze świeżą śliwką tworzy idealną kompozycję. Do wypieku użyłam kwadratowej blaszki 25x25 cm. Składniki na ciasto: - 40 dag mąki pszennej, użyłam typu 500 - 20 dag margaryny - 5 żółtek - 4 łyżki cukru pudru - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Apetyczna babeczkaJest cienki, a jednocześnie m oże służyć jako baza na ciasto z kremem. Gdy się upiecze dwa lub trzy takie cienkie biszkopty - można wówczas zrobić ciasto przekładane ulubioną masą i przybrać owocami. Składniki: 3 jajka rozm. L 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru Ja, miksując składniki na ten biszkopt(...)wkładamy do piecyka na 25 minut Po tym czasie wyłączamy piecyk i trzymamy biszkopt w środku jeszcze 5 minut. Następnie uchylamy drzwiczki (nie wyjmujemy ciasta) i przez kolejne 3 minuty trzymamy biszkopt w piecyku. Dopiero po tym czasie wyjmujemy, studzimy i dalej tworzymy ciasto, na które mamy ochotę. Ja dzisiaj zrobiłam sernik na zimno z truskawkową galaretką z jednego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsmaczne, a co najważniejsze bardzo zdrowe. Ciasto to można robić na wiele różnych sposobów, można do kaszy dodać rozpuszczoną czekoladę, a na wierzch zamiast owoców posmarować czekoladowym kremem z awokado, żeby uzyskać pyszne ciasto czekoladowe, można do kaszy dodać odrobinę wanilii i zrobić czekoladową polewę, ja robiłam je na tysiąc sposobów i za każdym razem smakuje niesamowicie. Składniki(...)miękka. Daktyle moczyć przez 15 minut następnie zmielić dodać orzechy zmielone w młynku lub blenderze na proszek wymieszać, rozłożyć na blachę do tarty wyłożoną papierem , zalać kaszą jaglaną, ułożyć owoce i odstawić do lodówki do stwardnienia
zdrowa vege kuchniaJuż niedługo będziemy cieszyć się świeżutkimi owocami, póki co trzeba wykorzystać nasze pyszne jabłka. Dziś proponuję francuskie ciasto jabłkowe, z rodzynkami, cynamonem, odrobiną rumu i polane grubą warstwą lukru:) Jest to jedno z najlepszych ciast tego typu jakie jadłam, polecam! Przepis znalazłam tutaj Scroll down for recipe in English Francuskie ciasto jabłkowe (tortownica o śr. 20 cm, 8 porcji
karmelowyWykonanie masy: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier. Dodać jogurty delikatnie wymieszać. Na koniec dodać budynie w proszku. Masę przełożyć na warstwę ciasta na blaszce. Na niej można ułożyć owoce maliny, brzoskwinie lub porzeczkę u mnie truskawki. Ale równie dobrze smakuje bez dodatków. Do złudzenia przypomina sernik lecz w smaku jest to lekka, delikatna pianka(...)górze starkować drugą, mniejszą kulkę ciasta piec ok.50 minut w 180 stopniach do zezłocenia się ciasta. Po upieczeniu pozostawić ciasto do wystygnięcia przy lekko uchylonych drzwiczkach. Kroić po całkowitym wystudzeniu
W garach u GosiINFORMACJE O LOKOWANYM PRODUKCIE: Opis - Zero węglowodanów i kalorii - Bez tłuszczu czy glutenu - Idealne dla diabetyków Syrup Walden Farms to doskonałe dodatki do ciast, deserów, lodów, idealnie uzupełniają soczysty smak owoców, doskonale pasują do gofrów czy też naleśników . Odważ się dać sobie trochę luksusu - odrobinę smaku do każdej kombinacji. Teraz możesz zapomnieć o kaloriach, ponieważ
ClauditteMissCookingrabarbar gotujemy około 2 minut. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 3 łyżkami zimnej wody i wlewamy do owoców. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty, aż owoce lekko zmiękną. Odstawiamy do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt (około 24 x 34 cm). Wykładamy nadzienie owocowe, rozprowadzamy po całości zostawiając wolne boki. Zaczynając od dłuższego boku zwijamy ciasto w rulon, jak roladę
Made By Mom And SonJagodny to jedne z pierwszych leśnych owoców, które można już zbierać lub też kupić. Wybrałam to pierwsze. Niestraszne mi były komary i kleszcze, dziś w nagrodę delektuję się pysznym, leśnym ciastem. Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jagodowa: 1 litr jagód 2 budynie śmietankowe 2 galaretki o smaku owoców
Jadło i czytadłotermoobiegu. Schłodzone ciasto umieszczamy pomiędzy dwoma dużymi kawałkami folii spożywczej (lub arkuszami papieru do pieczenia) i rozwałkowujemy na cienki placek, o wymiarach nieco większy niż spód przygotowanej blachy. Odklejamy od ciasta jeden arkusz folii i ostrożnie przenosimy do formy (stroną z folią do góry). Odklejamy folię, boki i spód ciasta lekko dociskamy do formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Wstawiamy(...)ogniu, dodajemy masło i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną na kostki czekoladę i mieszamy, do otrzymania gładkiego kremu. Wylewamy na spód ciasta i zostawiamy na 30 minut do lekkiego przestygnięcia. Układamy owoce, wstawiamy do lodówki, aż krem całkowicie zastygnie
cool and mintyWybaczcie bałagan. Tu się mieszka". Powieszę sobie ten cytat w domu :D Otrzymałam ostatnio sporo owoców pigwy. Część trafiła do słoików oraz nalewki a resztę postanowiłam wykorzystać do ciasta. Jeśli chodzi o przepis na nalewkę to niestety będziecie musieli poczekać do przyszłego roku, gdy tyle zajmuje jej przygotowanie (a raczej leżakowanie w celu nabrania mocy) ale za to przepisem(...)czasie pieczenia wyrasta (później znacznie opada) więc nie rezygnujcie z wyłożenia boków ciastem, gdyż one ładnie nadzienie utrzymają w całości i nic się nie rozleje poza formę. Z pewnością jeszcze ją kiedyś przygotuję a póki co zachęcam Was do wypróbowania wypieków z pigwą. Jest nieco zapomnianym owocem ale wartym poświęcenia mu swojej uwagi i spróbowania go w wypiekach. Na szczęście
My simple kitchen