ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:608/1556)

kolorowe oczy siostry anastazji 223

Z doświadczenia  wiem, że ciasta mają czasami naprawdę dziwne nazwy, jedną z chyba najciekawszych  jakie spotkałam to chyba  inwalida, naprawdę zachęca do jedzenia

ciastkarnia na kruchym spodzie
Szarlotka 168

Po świątecznym obżarstwie czas na coś lżejszego. Pyszna szarlotka dobra na wszystko. Tym razem jest to wersja klasyczna z kruchego ciasta bez żadnych dodatków, nie ma

ciastkarnia na kruchym spodzie
Cytrynowe tartaletki pod pierzynką 227

Pogoda piękna za oknem w Polsce tra długi weekend majowy a u mnie zwykły weekend. Pogoda jest świetna, szkoda, że to już ostatni dzień słońca a

ciastkarnia na kruchym spodzie
Śniadanie. Omlet z białek i płatków owsianych, z owocami 300

Robiłam ciasto kruche i zostały mi same białka jajek. Na bezę czy małe beziki jakoś nie było nastroju a mrozić nie chciałam. Zaczęłam się zastanawiać co

Smaczna Pyza
Pizza z anchois i oliwkami 245

Składniki:na ciasto: 200 g mąki pszennej              20 g drożdży świeżych               

wyzwania kuchenne
Chleb bananowy z jeżynami 317

Sezon jeżyn nastał na dobre, cieszmy się nimi póki jeszcze są. Dlatego zapraszam dzisiaj na jedno z najszybszych i prostszych ciast, czyli chlebek bananowy czyli banana

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Śmietankowy tort z owocami lata 720

blat. Na nim układamy dość ciasno truskawki (zwężającym się końcem do góry). Luki między nimi dokładnie wypełniamy połową kremu (najłatwiej zrobić to szprycą, wciskając krem między owoce), wierzch wyrównujemy. Układamy drugi blat ciasta, nasączamy go pozostałym pączem, znów wykładamy truskawki i resztę kremu. Przykrywamy trzecim blatem. Odstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godz., ale można również na dłużej

Ratunku obiad
BEZOWE EKLERKI 198

Przy okazji przygotowywania na deser Eton Mess , zrobiłam kilka sztuk bezowych eklerków (podobne wypieki widziałam w tutejszym markecie). Polecam ten szybki i idealny na lato deser

Przepisy Aleksandry
Piernik z nadzieniem truskawkowym 291

kremówki nieco mniej ok. 75 g.Porada:Do przygotowania piernika używamy maki pszennej ( typ 800 ) albo żytniej. Zwykły cukier możemy zastąpić brązowym.Dla urozmaicenia smaku do ciasta można dodać świeże lub suszone owoce, miąższ wanili albo skórkę pomarańczową.Oprócz tradycyjnie dodawanego cynamonu i imbiru, warto wsypać mielony anyż , kardamon , goździki i mieloną kolendrę.Do piernika najlepiej dodać miód

Słodkości i nie tylko
Śliwkowe crumble 186

zrobić. Jednak ostatnio, gdy zobaczyłam je w lodówce, miałam ochotę na coś prostego z ich udziałem jako deser do obiadu. Słoneczna pogoda stanowczo mnie zdemotywowała do ciasta, więc postawiłam na crumble, czyli owoce pod kruszonką, którą wzbogaciłam o otręby. Poza tym wersja ze śliwkami należy do moich ulubionych – po upieczeniu są one lekko kwaśne i świetnie komponują się

Fabryka pomysłów
Pełnoziarnista tarta z warzywami 177

Pomysł na pyszną, a zarazem zdrową tartę na spodzie z mąki pełnoziarnistej wypełnioną zdrowymi warzywami. Można do niej urzyć warzyw, które najbardziej lubimy. Tarta z warzywami

kuchnia doski
Tarta makowa 295

dobrze nożem, bądź siekaczem do ciasta kruchego. Kiedy masło jest już rozdrobnione dodajemy żółtka i szybko wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki do schłodzenia na 1 godzinę, lub do zamrażalnika na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy formę na tartę - u mnie o średnicy 25 cm. Resztę ciasta pozostawiamy na udekorowanie wierzchu tarty(...)gwiazdki.  Masę makową wykładamy do miski, dodajemy posiekane orzechy i pokrojone suszone owoce, jeśli są bardzo wysuszone możemy je na chwilę zamoczyć we wrzątku. Do masy dodajemy roztrzepane jajko i wszystko dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i wstawiamy formę wyłożoną kruchym ciastem, podpiekamy około 15 minut. Po upływie tego czasu formę wyciągamy i wypełniamy przygotowaną masą

Plate of Joy
Szarpaniec 197

nich spód i wierzch ciasta..no i wafle rozmiękły [pokazuję na zdjęciach,ale wafli nie polecam ] i nie dało się dobrze ukroić, więc posypałam dodatkowo wiórkami, żeby ładniej wyglądało.To już 3 wersja mojego szarpańca, 2 już są na blogu  [ klik] . 3/4 litra śmietany 3 różne galaretki 1/2 szkl.cukru 2 łyżki żelatyny owoce [maliny, porzeczki, jagody] biszkopt pokrojony(...)kawałki 3 galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie [ każda z osobna] i zostawić do zastygnięcia.Zastygnięta pokroić w kostkę.Ciasto pokroić w kawałki.Śmietanę osłodzić i ubić, dodać rozpuszczoną w 2 łyżkach wody żelatynę i wymieszać.Dodać pokrojone galaretki,owoce, biszkopt.Wymieszać i wylać na tortownicę.Odstawić do zastygnięcia.Wierzch dowolnie udekorować, może to być galaretka lub polewa czekoladowa

Moje domowe kucharzenie
1482. Słodka pizza z owocami 249

ciepłą wodę, wyrabiając ciasto. Wyrabiać przez około 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Pozostawić przykryte, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości (około 45 minut - do godziny). Po tym czasie ciasto wyjać, krótko wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować  na spód o średnicy 16 cm, można podsypać lekko mąką. Ciasto pozostawić tak do napuszenia na około(...)minut. Mascarpone wymieszać z pudrem i ekstraktem z wanilii. Posmarować równo po każdej pizzy, na górę wyłożyć owoce. Piec przez około 13 - 15 minut w temperaturze 200ºC. Podawać gorące, polane syropem klonowym. Metoda dla maszynistów: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do pieczenia chleba według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta

Moje domowe kucharzenie
Malinowo-advocatowe ciasto bez pieczenia 363

straganów z owocami - znalazłam jeszcze maliny :) W tym momencie od razu wiedziałam, że muszę wykorzystać tą jedną z ostatnich szans na wykorzystanie świeżych owoców w tym roku. Znalazłam ciekawy przepis na trójwarstwowe ciasto bez pieczenia. Ciasto jest bardzo bogate i intensywne w smaku. Górują zdecydowanie warstwy malinowa z galaretką i budyniowa z adwokatem. Warstwa śmietanowa natomiast, idealnie dopełnia(...)mniejsze części). Teraz czas na przygotowanie masy malinowej. Maliny dokładnie wymyć, odsączyć. Przełożyć do wysokiego naczynia, posypać 2 łyżkami cukru i za pomocą blendera ręcznego - dokładnie rozetrzeć owoce na gładki mus. Jeżeli przeszkadzają nam pestki od malin - mus można jeszcze dodatkowo przetrzeć przez sito. Gotowy mus zagotować w rondelku, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia, dosypać

Świat Ciasta