biszkoptową tartę żurawinową. Nie jest to tradycyjny wypiek, ale nadaję się idealnie na wieczorne posiedzenia przy kubku ciepłej herbaty. Kruchy spód, puszyste wnętrze i kwaśne owoce to idealne jesienno-zimowe połączenie. Ciasto idealnie komponuje się z gałką lodów waniliowych (cóż lody są świetne ze wszystkim :) ) albo z gorącą czekoladą (tylko błagam nie z proszku!). Dla bardziej świątecznego efektu
Słodkie PrzyjemnościNONE X-NONE Prosty, a do tego bardzo szybki w wykonaniu murzynek na oleju, który jest genialną bazą pod ciasto z kremem, ciasto z polewą czekoladową czy z galaretką i owocami, można też dodać do niego przyprawy typu cynamon lub przyprawę piernikową . Krótko mówiąc murzynek ekspres, wszystko razem miksujemy i po około 50 minutach mamy pyszne, wilgotne(...)sprężyste ciasto czekoladowe a w jakiej finalnie wersji ? To już zostawiam Wam pole do działania :) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para
Słodkie zapomnieniesobą poszczególne mąki z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Gotowe ciasto wylewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy ok.20-30 min jak biszkopt nam lekko zbrązowieje. Podczas pieczenia biszkoptu przygotowujemy sobie galaretki i owoce. Po ostudzeniu biszkoptu nakładamy pierwsze owoce – u mnie to były banany pokrojone w plasterki. Banany
Kuchenne Wariacjecukrem na puszystą masę. Nadal ucierając naprzemiennie dodaję olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i cynamonem. Gruszki obieram, usuwam gniazda nasienne. Owoce kroję na mniejsze kawałki. Gruszki dodaję do ciasta. Dokładnie mieszam ciasto łyżką. Ciasto wykładam na blaszkę (wymiary 10cmx35cm) wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Polewa
Tradycyjna kuchnia Kasitegorocznych przepisów były drożdżówki – postanowiłam połączyć te dwie rzeczy i oto efekt. Drożdżówki chodziły za mną od dłuższego czasu, takie domowe z owocami, kruszonką. Podczas pieczenia cały dom wypełnił się przepysznym zapachem rabarbaru, drożdżowego ciasta i pieczonej kruszonki. Po prostu pycha. Nie dorównały moim ulubionym drożdżówkom, które kupowałam w sklepiku w Kolegium Rungego w trakcie studiów (z owocami(...)furą maślanej, chrupiącej kruszonki), ale są jakąś namiastką. Przywiały fantastyczne wspomnienia ; ) Do przygotowania 12 drożdżówek (dość sporych) potrzebujemy: 1/2 kostki drożdży 2 łyżki cukru (rozczyn) + 3 łyżki do ciasta 1 kubek mleka (rozczyn) + ok 1/2 kubka do ciasta 500 g mąki 4 żółtka maliny, kawałki rabarbaru Z drożdży, cukru, odrobiny mąki i kubka mleka przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce
Szybko Tanio Smaczniesera białego (najlepiej mielony); 1 op. cukru waniliowego; 1 czubata łyżka cukru pudru; 50 g wiórków kokosowych (drobnych); 1 mały jogurt naturalny; owoce (truskawki, maliny, brzoskwinie,itp.); Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto razem miksujemy, a następnie odstawiamy je do napęcznienia na 15 minut. Po tym czasie smażymy na posmarowanej lekko masłem patelni cienkie naleśniki, nie dopuszczając do ich zrumienienia
In my kitchennaleśniki z serem twarogowym , bitą śmietaną kremówką oraz owocami. Naleśniki smażymy na masełku , daje to super chrupkości. Smacznego :) Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ SKŁADNIKI NA 10 SZTUK: Ciasto na naleśniki 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka zimnego(...)Składniki ciasta łącze ze sobą za pomocą miksera. Patelnię rozgrzewam a następnie smaruję pędzlem olej. Za pomocą chochli kuchennej nabieram porcję ciasta i wylewam na patelnię. Smażę na rumiano z obu stron. Międzyczasie śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i odrobiną soli. Twarożek przekładam do miseczki, dodaję jogurt i cukier, wyrabiam za pomocą widelca. Owoce myję
Gotowanie PatkiRewelacyjne czekoladowe ciasto z aksamitnym kremem i naprawdę sporą ilością orzechów, suszonych owoców oraz dużych kawałków czekolady to propozycja idealna zarówno na Boże Narodzenie jak i inne rodzinne uroczystości. Ciasto wymarzone dla wielbicieli bakalii i czekolady. Rewelacyjne Ciasto Bakaliowo Czekoladowe - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Słodka Stronamasła wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy sypkie ciasto. składniki na nadzienie: ok. 300 g jagód 2 łyżki bułki tartej 2-3 łyżki cukru wykonanie: Owoce delikatnie mieszamy z bułką tartą oraz z cukrem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy delikatnie na grubość ok. 2 cm. Wykrawamy krążki np. szklanką, w środku każdego krążka robimy wgłębienie i nakładamy ok. 1 łyżeczkę jagód. Zlepiamy
Domowy Smak JedzeniaOstatni tydzień był tak upalny, że chyba nikt nawet nie myślał o włączeniu piekarnika i upieczeniu jakiegokolwiek ciasta. Dlatego wtedy najlepiej sprawdzają się serniki na zimno z owocami. Dzisiaj jest chłodniej więc można trochę poeksperym entować. Postanowiłam udoskonalić sernik i upiec bezę na wierzch ciasta. Wygląda fajnie, może trochę źle się kroi, ale za to dobrze smakuje :) Sernik
noteskulinarnyfigamąką. Należy pamiętać, że ciasta kruchego nie należy zbyt długo wyrabiać, gdy masło zacznie się topić pod wpływem ciepłych rąk, należy włożyć je na moment do lodówki i po chwili zacząć ponownie wyrabiać aż do połączenia się składników. Wyrobione ciasto zawijamy w folie i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Po tym czasie należy ciasto rozwałkować i wyłożyć(...)dokładnie i pozostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno i małymi porcjami przenosimy do czekolady i dokładnie mieszamy. Całość przekładamy na ostygnięty spód ciasta. Wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Następnie dekorujemy owocami i orzechami
Delusional TrinePrzygotowanie tego ciasta zaczynamy najlepiej dzień wcześniej . Suszone śliwki kroimy na drobniejsze części . Wódkę lub rum zagotowujemy i gorącą zalewamy śliwki. Odstawiamy aby owoce wchłonęły większość płynu. Wódki nie musimy gotować , jeśli ciasto będą jadły jedynie osoby dorosłe. Ja jednak chciałam pozbyć się nieco % a zostawić jedynie smak alkoholu. Białka ubić na sztywno .Pod koniec ubijania wsypywać porcjami
Malinowa Kawiarenkajestem perfekcyjną panią domu i piekę francuskie tematy - Pâte Sablée, lub po prostu kruche ciasto. Potrzebujesz: NA SPÓD 100 g masła 75 g cukru pudru 1 żółtko 150 g mąki NA WIERZCH śmietana 30% serek mascarpone 2 łyżeczki cukru owoce Co robić? 1. Masło utrzeć z cukrem na białą masę. Dodać żółtko(...)Piec nagrzać do 170 C góra dół. 5. Ciasto rozwałkować lub od razu rozgnieść palcami w formie. 6. Koniecznie uformować brzeg ciasta, ponakłuwać widelcem tartę i piec prze 15-25 minut. Ostudzić. 7. Ubić śmietanę, dodać cukier i 2-3 łyżki serka mascarpone, wszystko dobrze wymieszać. 8. Masę i dowolne owoce (u mnie brzoskwinie i borówki) wyłożyć
Matka Żywicielkapróbę. Ogólnie, to konsystencja ciasta powinna być dość gęsta taka, aby łyżką odrywać kawałki ciasta od całości. Kluseczki do zrobienia w 5 min. Wstawiacie wodę, mieszacie składniki a i tak trzeba jeszcze poczekać na zagotowanie wody Ja podałam je z sosem ze śmietany i owoców, ale równie doskonale będą smakować z bułką tartą zrumienioną na maśle, śmietaną i cynamonem(...)sosem owocowym Składniki 500 g sera sernikowego z wiaderka 1 jajko szczypta soli 280 g mąki 2 łyżki cukru waniliowego śmietana, owoce do podania Sposób przygotowania Składniki mieszamy, ewentualnie ubijamy osobno białko na pianę. Ciasto powinno być dość gęste. Kładziemy kluseczki na gotującą się, osoloną wodę. Gotujemy 2-3 min w zależności od wielkości. Podajemy z czym lubimy
Mieszam w Garnkutego przepisu Wykonanie: Mokre składniki łączymy ze sobą np. przy użyciu trzepaczki, suche łączymy, dodajemy do mokrych i mieszamy wszystko łyżką. Nakładamy ciasto do połowy wysokości papilotki, na wierzch układamy owoce, posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. I wersja "zimowa" muffinek ... 😎 na śniegu
Walijskie PichcenieTort z malinowym kremem na bazie śmietany z dodatkiem mascarpone. Lekki i pachnący kończącym się latem, dojrzałymi owocami i kwitnącymi gałązkami lawendy.
Przepisy KulinarneTo już chyba ostatni serniczek na zimno tego lata. Za to chyba najlepszy! Pyszna, kremowa masa serowa o smaku owoców leśnych, urozmaicona
Rozpustne gotowanie