ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:586/1556)

Brownie z gruszkami 149

mnie w jakiś sposób i dodadzą więcej energii niż wspomniana wyżej czekolada. Tym bardziej cieszę się, że jakiś czas temu przygotowałam kilka ciast i teraz mam się czym z Wami dzielić. Zwłaszcza, że każde zawiera sezonowe owoce i jest mega proste w przygotowaniu! Każdy sobie z nimi poradzi, ale na początek,  by Was trochę zachęcić proponuję tradycyjne czekoladowe

Kuchnia w czekoladzie
Tarta owoce lata 184

Czereśnie, truskawki i rabarbar pod słodką bezą Składniki ciasto: 150 g mąki 100 g margaryny 2-3 łyżki cukru pudru 2 żółtka owoce: 3 łodygi rabarbaru + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej … Czytaj dalej Tarta owoce lata

czarrna od kuchni
Pierogi z jagodami 154

stanie się elastyczne, ciągliwe i nie będzie lepić się ani do wałka, ani do rąk, więc nie będzie trzeba podsypywać go mąką. W czasie, gdy ciasto odpoczywa, przygotować jagody - do umytych i odsączonych owoców dodać 4 czubate łyżki drobnego cukru do wypieków, wymieszać i odstawić. Z gotowego ciasta oderwać kawałek, który mieści się w dłoni. Przełożyć na stolnicę

W SMAK
Kruche ciasto z rabarbarem, jabłkami i śmietankową pianką 171

wierzch ścieramy kruszonkę z ciasta zamrożonego wcześniej. Całość pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach. Dobrze jest nad blaszkę z ciastem wstawić pustą brytfannę - aby kruszonka za bardzo się nie zrumieniła. Galaretka dodana do owoców wchłonie nadmiar soku z nich

Kolorowy Przepisownik
Francuskie poduszeczki z jabłkami 166

jednego płata ciasta wycięłam kilkanaście kwadracików). Każdy kawałek ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Następnie na jednym kawałku nałożyć 1 łyżkę jabłek, a drugi płat ciasta naciąć nożem i za jego pomocą zakryć owoce. Za pomocą dłoni wszystkie boki mocno zlepić ze sobą. Na sam koniec wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 15-17 minut w 210ºC. Ciasteczka muszą uzyskać

Ugotować
Dżem śliwkowy 147

testową wersję dżemu śliwkowego, który powstał zupełnie przypadkowo i nie był wcale planowany. W piwnicy stoją jeszcze zeszłoroczne powidła :-), ale przy okazji kupowania śliwek na ciasto z bezą, sprzedawcy sypnęło się więcej owoców i tak oto wpadłam na pomysł co z nimi zrobić ! Dżem jest lekko korzenny, dałam trochę cynamonu, kardamonu i goździków... Zapisuję go zrobienia, jak już(...)wyjdą powidła ! Będzie boski do naleśników lub do ciasta drożdżowego z kruszonką...  Dżem śliwkowy Składniki:700 g śliwek węgierek100 g cukru1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki kardamonu1/2 łyżeczki mielonych goździkówWykonanie:Śliwki myjemy, kroimy na pół, wyjmujemy pestki, wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy, żeby owoce puściły sok, możemy je zostawić na noc.Następnie podgrzewamy je na małym ogniu

Kulinarne przygody Gatity
Szarlotka 121

Moimi ulubionymi słodkimi wypiekami bezsprzecznie są cista z owocami, a wśród nich pierwsze miejsce zajmuje szarlotka, której poświęcę dzisiejszy wpis :D Składniki:Ciasto: 3 szklanki mąki 6 łyżek cukru pudru szczypta soli i sody kostka margaryny do pieczenia, 250 g 4 łyżki stołowe zimnej wody Farsz: jabłka, min. 1 kg, ale jak dla mnie im więcej, tym lepiej cukier(...)skórka z 1 cytryny na 1 kg jabłek, ja użyłam ok 2 kg owoców i 2 cytryny :) kilka ziarenek soli opcjonalnie rodzynki, cynamon Wykonanie: Mąkę, margarynę, cukier, sodę i sól mieszamy razem ręką lub mikserem, do momentu gdy uformują się drobne okruszki ciasta. Następnie dodajemy 4 łyżki wody i ugniatamy do momentu, aż postanie jednolite ciasto, które przekładamy

Taste Of My Day
Bułeczki drożdżowe z czarnymi porzeczkami. 215

miksera z mieszadłami do wyrabiania ciasta drożdżowego (czyli te sprężynki), chyba że ktoś ma czas i siłę to może oczywiście ciasto wyrabiać ręką tak jak to robiła moja babcia :-) Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione (czyli gdzieś tak po 3-4 minutkach) wlewamy ciepłą margarynę i dalej miksujemy, aż tłuszcz się wchłonie i ciasto przestanie się błyszczeć. Posypujemy wierzch mąką(...)żeby nie obeschło), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je na wysypaną mąką stolnicę i delikatnie wyrabiamy. Odcinamy równe kawałki ciasta, wałkujemy na grubość około 0,5 cm (mi wychodzą placuszki wielkości dłoni), na każdy wykładamy sporą łyżeczkę dżemu, łyżkę owoców i dokładnie sklejamy. Gotowe bułeczki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Rozpustne gotowanie
Ciasto skubaniec (pleśniak) 121

idealne. Składniki: Ciasto 500 g mąki  pszennej 5 żółtek 250 g masła 1/3 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki kwąsnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao do jednej części ciasta Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Uformować wałek i podzielić go na pół, a jedną połówkę jeszcze na pół. Mamy w ten sposób 3 części ciasta. Do jednej(...)mniejszej części dodać kakao i  zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić około 1 godziny. Warstwa owoców 1 kg śliwek 1/2 szklanki wody 1 płaska łyżka  mąki ziemniaczanej Śliwki umyć, usunąć pestki. Włożyć do rondla i  podgrzać. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z wodą i wlać do śliwek. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Ściągnąć z gazu

O kuchni z uczuciem
Kopiec kreta w muffinkowej formie 262

jajko i 4 łyżki śmietanki. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto rozkładamy w foremkach. Pieczemy ok. 20 minut. 2. Po upieczeniu i wystudzeniu, należy babeczki wydrążyć. Robimy to łyżeczką. Należy drążyć pośrodku babeczki, na głębokość ok. 1,5 cm, pozostawiając po bokach rant z nienaruszonego ciasta. Okruchy przekładamy do miseczki i rozkruszamy. Banany kroimy w kosteczkę i wypełniamy(...)mieszając wsypujemy mieszankę do masy. Ubijamy całość przez ok. 2 minuty. Następnie wsypujemy płatki czekoladowe i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na babeczki, tak, aby przykryć owoce i uformować kopce. Posypujemy wszystko pokruszonym ciastem i wstawiamy do lodówki na pół godziny.  Ogólnie jestem zadowolona z efektu, szczególnie z truskawkowej wersji. Muffinki były idealnie słodkie, wilgotne i naprawdę smaczne. Jedynym

two broke sisters
Ciasto orzechowo-cytrynowe bez miksera 161

składniki wrzucam do miski, mieszam rózgą, łyżką, gotowe. Takie ciasto przygotowuję na kilka sposobów, posypane wiórkami, cukrem pudrem lub polane dowolną polewą, lukrem: - z wiórkami kokosowymi i tartą czekoladą, - z dodatkiem kakao i tartej skórki z pomarańczy, - w wersji cytrynowej, - z przyprawą do piernika i tartymi orzechami, - ze świeżymi owocami, np. truskawkami, borówkami, śliwkami, tartymi jabłkami, - z owocami(...)skórkę i sok z cytryny. Wsypać cukier. Wszystko wymieszać ręcznie trzepaczką (ale nie ubijam). Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą i krótko wymieszać. Ciastem napełnić formę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłożyć owoce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut lub do tzw. suchego patyczka (jeśli użyjecie okrągłej formy o powierzchni mniejszej niż moja

Zasmakuj Kuchni
Ciasto waniliowe z truskawkami 371

cieście owocowym. Ciasto to bardzo często gości na moim stole jako deserowy dodatek do kawki czy herbatki. Przepis podstawowy jest banalnie prosty, zmieniam tu jedynie owoce i dodatki, by cieszyć się najróżniejszymi wariacjami ciasta. Pierwotna wersja do znalezienia tu: Proste ciasto z winogronami Składniki na małą tortownicę o średnicy 18 cm: 3 jaja (całe)  szczypta soli(...)miękka, czyli wyjąć wcześniej z lodówki i zostawić na ok.30 min. w temp. pokojowej 10 łyżek mąki pszennej tortowej 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia   ok. 400g dowolnych owoców - u mnie tym razem świeże truskawki cukier perlisty do posypania W dużej misce zmiksować całe jaja ze szczyptą soli i cukrem - cukier dodawać stopniowo. Dołożyć pokrojoną w kawałki margarynę

Grunt to przepis!
Z tesknoty za pewnym ciastem 145

zabraknie truskawek, wszak imieniny mam na samym koncu truskawkowego sezonu. Mama dokladala wszelkich staran by na ta okazje zdobyc potrzebne owoce i w ten sposob robila mi najwieksza przyjemnosc tego dnia.Oczywiscie ja od razu zatesknilam za tym ciastem, w myslach przywolywalam jego smak. Wlasciewie bylam juz gotowa zrobic sobie to ciasto sama, ale tu powstal problem. Nie posiadalam wystarczajacej

Przysmaki Karolki
Miętowy sernik z sosem malinowym 182

Serniki od zawsze gościły w moim domu. Postanowiłam żeby tym razem sernik miał inny smak i koniecznie chciałam wykorzystać pyszne letnie owoce i tak powstał

Kuchenne Wariacje
Ciasto owocowe 158

Super proste i szybkie ciasto do dobrej herbatki. Składniki: Mąka pszenna 2 szklanki Jajka 4 szt. Cukier trzcinowy 1 szklanka Proszek do pieczenia 1 mała torebka Ciepła woda 3 łyżki Margaryna 25 dag Tłuszcz do formy Wiórki kokosowe do formy Owoce mieszane ½ kg (mogą być mrożone) Cukier puder do posypki Wykonanie: Margarynę rozpuścić(...)ostudzić. Białka ubić na sztywno, dosypując stopniowo cukier. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, dodać żółtka, wodę i wymieszać mikserem. Dodać rozpuszczoną margarynę, jeszcze raz wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej formy, ułożyć równomiernie owoce. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut, po upieczeniu posypać cukrem pudrem

Tradycyjna Kuchnia
Niezawodny biszkopt 168

mascarpone. Pod koniec ubijania dodajemy przesiany cukier puder i wszystko razem mieszamy. Tak powsta\u0142ym kremem przek\u0142adamy nasze ciasto i dekorujemy je r\u00f3wnie\u017c z zewn\u0105trz. Dodatkowo mo\u017cemy przyozdobi\u0107 nasz biszkopt owocami, posypkami itp. Gotowe!"]} Biszkopt Składniki Na biszkopt 6 jajek 1 szkl. mąki ziemniaczanej 1/2 szkl. mąki tortowej 2 szkl. cukru 1/2 łyżeczki(...)Ciasto lekko studzimy w formie, następnie wyjmujemy je z blaszki by całkiem ostygło, potem dzielimy je na płaty. Przygotowujemy nasz krem. W misce ubijamy kremówkę i mascarpone. Pod koniec ubijania dodajemy przesiany cukier puder i wszystko razem mieszamy. Tak powstałym kremem przekładamy nasze ciasto i dekorujemy je również z zewnątrz. Dodatkowo możemy przyozdobić nasz biszkopt owocami, posypkami itp. Gotowe

Mostek w kuchni
Bardzo szybka tarta z gruszkami lub jabłkami 121

wysypujemy na stolnicę i zagniatamy ciasto w kulę. Rozwałkowujemy  na cienki placek i wylepiamy formę na tartę wcześniej wysmarowaną tłuszczem. Spód nakłuwamy widelcem wykładamy owoce pocięte w małe kawałki. Wykładamy na ciasto ( moje gruszki nie były zbyt soczyste więc nie namoczyły ciasta, jeśli twoje są, to posmaruj spód ciasta samym białkiem, cieniutką warstewkę - to zapobiegnie rozmakaniu ciasta podczas

AZgotuj!
Ciasto z mango i pomarańczą 196

dzisiaj. A może tak ciasto? Problem niestety że mieliśmy je jedno tak jak jedną mieliśmy pomarańczę. Tak więc postanowiliśmy połączyć te dwa i owoce i to co nam wyszło.  Ponieważ ciasto wyszło o dziwo takie nie brazylijskie bo nie diabelnie słodkie polaliśmy je polewą czekoladową.  Jeszcze słodka kawa i.... można zapomnieć o deszczu na zewnątrz. Składniki ciasta

Smaki Brazylii