mnie w jakiś sposób i dodadzą więcej energii niż wspomniana wyżej czekolada. Tym bardziej cieszę się, że jakiś czas temu przygotowałam kilka ciast i teraz mam się czym z Wami dzielić. Zwłaszcza, że każde zawiera sezonowe owoce i jest mega proste w przygotowaniu! Każdy sobie z nimi poradzi, ale na początek, by Was trochę zachęcić proponuję tradycyjne czekoladowe
Kuchnia w czekoladzieCzereśnie, truskawki i rabarbar pod słodką bezą Składniki ciasto: 150 g mąki 100 g margaryny 2-3 łyżki cukru pudru 2 żółtka owoce: 3 łodygi rabarbaru + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej … Czytaj dalej Tarta owoce lata
czarrna od kuchnistanie się elastyczne, ciągliwe i nie będzie lepić się ani do wałka, ani do rąk, więc nie będzie trzeba podsypywać go mąką. W czasie, gdy ciasto odpoczywa, przygotować jagody - do umytych i odsączonych owoców dodać 4 czubate łyżki drobnego cukru do wypieków, wymieszać i odstawić. Z gotowego ciasta oderwać kawałek, który mieści się w dłoni. Przełożyć na stolnicę
W SMAKwierzch ścieramy kruszonkę z ciasta zamrożonego wcześniej. Całość pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach. Dobrze jest nad blaszkę z ciastem wstawić pustą brytfannę - aby kruszonka za bardzo się nie zrumieniła. Galaretka dodana do owoców wchłonie nadmiar soku z nich
Kolorowy Przepisownikjednego płata ciasta wycięłam kilkanaście kwadracików). Każdy kawałek ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Następnie na jednym kawałku nałożyć 1 łyżkę jabłek, a drugi płat ciasta naciąć nożem i za jego pomocą zakryć owoce. Za pomocą dłoni wszystkie boki mocno zlepić ze sobą. Na sam koniec wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 15-17 minut w 210ºC. Ciasteczka muszą uzyskać
Ugotowaćtestową wersję dżemu śliwkowego, który powstał zupełnie przypadkowo i nie był wcale planowany. W piwnicy stoją jeszcze zeszłoroczne powidła :-), ale przy okazji kupowania śliwek na ciasto z bezą, sprzedawcy sypnęło się więcej owoców i tak oto wpadłam na pomysł co z nimi zrobić ! Dżem jest lekko korzenny, dałam trochę cynamonu, kardamonu i goździków... Zapisuję go zrobienia, jak już(...)wyjdą powidła ! Będzie boski do naleśników lub do ciasta drożdżowego z kruszonką... Dżem śliwkowy Składniki:700 g śliwek węgierek100 g cukru1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki kardamonu1/2 łyżeczki mielonych goździkówWykonanie:Śliwki myjemy, kroimy na pół, wyjmujemy pestki, wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy, żeby owoce puściły sok, możemy je zostawić na noc.Następnie podgrzewamy je na małym ogniu
Kulinarne przygody GatityMoimi ulubionymi słodkimi wypiekami bezsprzecznie są cista z owocami, a wśród nich pierwsze miejsce zajmuje szarlotka, której poświęcę dzisiejszy wpis :D Składniki:Ciasto: 3 szklanki mąki 6 łyżek cukru pudru szczypta soli i sody kostka margaryny do pieczenia, 250 g 4 łyżki stołowe zimnej wody Farsz: jabłka, min. 1 kg, ale jak dla mnie im więcej, tym lepiej cukier(...)skórka z 1 cytryny na 1 kg jabłek, ja użyłam ok 2 kg owoców i 2 cytryny :) kilka ziarenek soli opcjonalnie rodzynki, cynamon Wykonanie: Mąkę, margarynę, cukier, sodę i sól mieszamy razem ręką lub mikserem, do momentu gdy uformują się drobne okruszki ciasta. Następnie dodajemy 4 łyżki wody i ugniatamy do momentu, aż postanie jednolite ciasto, które przekładamy
Taste Of My Daymiksera z mieszadłami do wyrabiania ciasta drożdżowego (czyli te sprężynki), chyba że ktoś ma czas i siłę to może oczywiście ciasto wyrabiać ręką tak jak to robiła moja babcia :-) Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione (czyli gdzieś tak po 3-4 minutkach) wlewamy ciepłą margarynę i dalej miksujemy, aż tłuszcz się wchłonie i ciasto przestanie się błyszczeć. Posypujemy wierzch mąką(...)żeby nie obeschło), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je na wysypaną mąką stolnicę i delikatnie wyrabiamy. Odcinamy równe kawałki ciasta, wałkujemy na grubość około 0,5 cm (mi wychodzą placuszki wielkości dłoni), na każdy wykładamy sporą łyżeczkę dżemu, łyżkę owoców i dokładnie sklejamy. Gotowe bułeczki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Rozpustne gotowanieidealne. Składniki: Ciasto 500 g mąki pszennej 5 żółtek 250 g masła 1/3 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki kwąsnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao do jednej części ciasta Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Uformować wałek i podzielić go na pół, a jedną połówkę jeszcze na pół. Mamy w ten sposób 3 części ciasta. Do jednej(...)mniejszej części dodać kakao i zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić około 1 godziny. Warstwa owoców 1 kg śliwek 1/2 szklanki wody 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Śliwki umyć, usunąć pestki. Włożyć do rondla i podgrzać. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z wodą i wlać do śliwek. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Ściągnąć z gazu
O kuchni z uczuciemjajko i 4 łyżki śmietanki. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto rozkładamy w foremkach. Pieczemy ok. 20 minut. 2. Po upieczeniu i wystudzeniu, należy babeczki wydrążyć. Robimy to łyżeczką. Należy drążyć pośrodku babeczki, na głębokość ok. 1,5 cm, pozostawiając po bokach rant z nienaruszonego ciasta. Okruchy przekładamy do miseczki i rozkruszamy. Banany kroimy w kosteczkę i wypełniamy(...)mieszając wsypujemy mieszankę do masy. Ubijamy całość przez ok. 2 minuty. Następnie wsypujemy płatki czekoladowe i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na babeczki, tak, aby przykryć owoce i uformować kopce. Posypujemy wszystko pokruszonym ciastem i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Ogólnie jestem zadowolona z efektu, szczególnie z truskawkowej wersji. Muffinki były idealnie słodkie, wilgotne i naprawdę smaczne. Jedynym
two broke sistersskładniki wrzucam do miski, mieszam rózgą, łyżką, gotowe. Takie ciasto przygotowuję na kilka sposobów, posypane wiórkami, cukrem pudrem lub polane dowolną polewą, lukrem: - z wiórkami kokosowymi i tartą czekoladą, - z dodatkiem kakao i tartej skórki z pomarańczy, - w wersji cytrynowej, - z przyprawą do piernika i tartymi orzechami, - ze świeżymi owocami, np. truskawkami, borówkami, śliwkami, tartymi jabłkami, - z owocami(...)skórkę i sok z cytryny. Wsypać cukier. Wszystko wymieszać ręcznie trzepaczką (ale nie ubijam). Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą i krótko wymieszać. Ciastem napełnić formę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłożyć owoce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut lub do tzw. suchego patyczka (jeśli użyjecie okrągłej formy o powierzchni mniejszej niż moja
Zasmakuj Kuchnicieście owocowym. Ciasto to bardzo często gości na moim stole jako deserowy dodatek do kawki czy herbatki. Przepis podstawowy jest banalnie prosty, zmieniam tu jedynie owoce i dodatki, by cieszyć się najróżniejszymi wariacjami ciasta. Pierwotna wersja do znalezienia tu: Proste ciasto z winogronami Składniki na małą tortownicę o średnicy 18 cm: 3 jaja (całe) szczypta soli(...)miękka, czyli wyjąć wcześniej z lodówki i zostawić na ok.30 min. w temp. pokojowej 10 łyżek mąki pszennej tortowej 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia ok. 400g dowolnych owoców - u mnie tym razem świeże truskawki cukier perlisty do posypania W dużej misce zmiksować całe jaja ze szczyptą soli i cukrem - cukier dodawać stopniowo. Dołożyć pokrojoną w kawałki margarynę
Grunt to przepis!zabraknie truskawek, wszak imieniny mam na samym koncu truskawkowego sezonu. Mama dokladala wszelkich staran by na ta okazje zdobyc potrzebne owoce i w ten sposob robila mi najwieksza przyjemnosc tego dnia.Oczywiscie ja od razu zatesknilam za tym ciastem, w myslach przywolywalam jego smak. Wlasciewie bylam juz gotowa zrobic sobie to ciasto sama, ale tu powstal problem. Nie posiadalam wystarczajacej
Przysmaki KarolkiSerniki od zawsze gościły w moim domu. Postanowiłam żeby tym razem sernik miał inny smak i koniecznie chciałam wykorzystać pyszne letnie owoce i tak powstał
Kuchenne WariacjeSuper proste i szybkie ciasto do dobrej herbatki. Składniki: Mąka pszenna 2 szklanki Jajka 4 szt. Cukier trzcinowy 1 szklanka Proszek do pieczenia 1 mała torebka Ciepła woda 3 łyżki Margaryna 25 dag Tłuszcz do formy Wiórki kokosowe do formy Owoce mieszane ½ kg (mogą być mrożone) Cukier puder do posypki Wykonanie: Margarynę rozpuścić(...)ostudzić. Białka ubić na sztywno, dosypując stopniowo cukier. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, dodać żółtka, wodę i wymieszać mikserem. Dodać rozpuszczoną margarynę, jeszcze raz wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej formy, ułożyć równomiernie owoce. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut, po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Tradycyjna Kuchniamascarpone. Pod koniec ubijania dodajemy przesiany cukier puder i wszystko razem mieszamy. Tak powsta\u0142ym kremem przek\u0142adamy nasze ciasto i dekorujemy je r\u00f3wnie\u017c z zewn\u0105trz. Dodatkowo mo\u017cemy przyozdobi\u0107 nasz biszkopt owocami, posypkami itp. Gotowe!"]} Biszkopt Składniki Na biszkopt 6 jajek 1 szkl. mąki ziemniaczanej 1/2 szkl. mąki tortowej 2 szkl. cukru 1/2 łyżeczki(...)Ciasto lekko studzimy w formie, następnie wyjmujemy je z blaszki by całkiem ostygło, potem dzielimy je na płaty. Przygotowujemy nasz krem. W misce ubijamy kremówkę i mascarpone. Pod koniec ubijania dodajemy przesiany cukier puder i wszystko razem mieszamy. Tak powstałym kremem przekładamy nasze ciasto i dekorujemy je również z zewnątrz. Dodatkowo możemy przyozdobić nasz biszkopt owocami, posypkami itp. Gotowe
Mostek w kuchniwysypujemy na stolnicę i zagniatamy ciasto w kulę. Rozwałkowujemy na cienki placek i wylepiamy formę na tartę wcześniej wysmarowaną tłuszczem. Spód nakłuwamy widelcem wykładamy owoce pocięte w małe kawałki. Wykładamy na ciasto ( moje gruszki nie były zbyt soczyste więc nie namoczyły ciasta, jeśli twoje są, to posmaruj spód ciasta samym białkiem, cieniutką warstewkę - to zapobiegnie rozmakaniu ciasta podczas
AZgotuj!dzisiaj. A może tak ciasto? Problem niestety że mieliśmy je jedno tak jak jedną mieliśmy pomarańczę. Tak więc postanowiliśmy połączyć te dwa i owoce i to co nam wyszło. Ponieważ ciasto wyszło o dziwo takie nie brazylijskie bo nie diabelnie słodkie polaliśmy je polewą czekoladową. Jeszcze słodka kawa i.... można zapomnieć o deszczu na zewnątrz. Składniki ciasta
Smaki Brazylii