mąki, na końcu wyrabiać drewnianą łopatką. Gdy ciasto w misce „wygaruje”, wyłożyć na dwie blaszki, na blaszkach musi też „wygarować”, potem nakładamy owoce i na wierzch kruszonkę. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 stopni C. ok. 30 -35 minut. Ciasto musi mieć złoty kolor. Smacznego ! Składniki na kruszonkę : 10 łyżek mąki
Pysznosci Babci Basiwyłożyć papilotkami - do każdej papilotki nałożyć odrobinę ciasta tak, aby zakryło dno - na cieście ułożyć dość gęsto (7-10 sztuk) porzeczki - na porzeczki ponownie nałożyć nieco ciasta, a na nim ponownie ułożyć owoce - jeśli jest jeszcze miejsce w papilotkach, nałożyć kolejną warstwę ciasta i na nim ułożyć porzeczki - ciasto powinno wypełniać papilotki w około 3/4 - gotowe muffiny wstawić
Smakołyki BerenikiSkładniki: ciasto kruche na około 35 babeczek: 25o g mąki (u mnie pół na pół pszenna i krupczatka) 2 żółtka 150 g margaryny 1 płaska łyżeczka
czarrna od kuchniWiosna w pełni, a co za tym idzie zaczynają się pojawiać straganiki z truskawkami. Uwielbiam tę porę roku kiedy przechadzając się po parku można napotkać takie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCzas przygotowania: 20 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 18,00 zł SKŁADNIKI: 1 kg świeżych muli (omułki) 2 ząbki czosnku 1 cebula 4 łyżki
kulinarnyJakażdy dzień jest w 100% dobry, ale w każdym zdarza się coś dobrego". :)) Dzisiaj już czwartek, przedsmak weekendu, więc może już pora pomyśleć o jakimś cieście do sobotniej kawki? Wśród owoców królują nadal moje ulubione truskawki, więc nie mogłam nie wykorzystać ich w celach cukierniczych ;) Ciasto wydaje się pracochłonne, ale w rzeczywistości nie zajmuje dużo czasu. Biszkopt można
My simple kitchenPrzepis na to ciasto znalazłam na opakowaniu proszku do pieczenia Gellwe. Odjęłam trochę cukru i dodałam cukier waniliowy. Ananasy można zamienić na inne owoce. Polecam serdecznie - robi się ekspresowo, ciasto jest proste i pyszne. Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru szczypta soli 3 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 4 jajka 2/3 szklanki oleju 150 g jogurtu naturalnego(...)dodać jajka, jogurt i olej, całość miksować na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. 4. Ciasto wylać do małej blaszki (24x28 cm) lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć pokrojone ananasy (lub inne owoce). Piec ok. 40 minut w 180 st.C. 5. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Kuchnia domowa Aniciasta francuskiego. Do przygotowania w kilka chwil. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 2 jabłka, 1 łyżka cukru, cynamon. PRZYGOTOWANIE: 1. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne. Owoce kroję w ósemki. 2. Ciasto francuskie rozwijam. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta kładę cząstkę jabłka. Oprószam cukrem oraz cynamonem. Ciastko składam na pół. 3. Ciasteczka układam
Tradycyjna kuchnia KasiŁatwe maślane ciasto ucierane z jagodami. Jeżeli owoce są mrożone, należy ich nie rozmrażać tylko oprószyć mąką ziemniaczaną i takie wyłożyć na ciasto. Składniki: 200 g miękkiego masła 150 g cukru 4 jaja 200 g mąki pszennej 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 200 g mrożonych lub świeżych jagód Wszystkie składniki
wyzwania kuchenneLubelski Kociołek ma właśnie swoją edycję po raz VII! Wraz ze mną przepisy z wykorzystaniem jagód zaprezentowały: Marlena, Marta, Wiosenka, Marta i Patryk. U mnie ciasto
Pasja Smakumieszając, na koniec połączyć z musem całą śmietanę- gotową piankę wyłożyć na zastygnięty mus w keksówce- truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, wciskać w piankę w lekkich odstępach, zanurzając prawie całe owoce - biszkopty ułożyć na wierzchu, lekko wciskając je w piankę, wolne przestrzenie zakryć połówkami biszkoptów- biszkopty z wierzchu posmarować pozostawioną bitą śmietaną (dzięki temu na pewno zmiękną)- całość schłodzić(...)zastygnięcia pianki- gotową piankę wyłożyć na talerz, odwracając keksówkę do góry nogami, delikatnie zdjąć papier do pieczenia- na górze ułożyć na przemian plasterki banana i truskawek, kroić w plastry- ciasto przechowywać w lodówce i podawać schłodzone Piankę truskawkowo-bananową podajemy krojąc w grube plastry. Struktura pianki jest delikatna i rozpływająca się w ustach. Deser nie jest mocno słodki, gdyż
Smakołyki Berenikigarnka z jagodami goji Chleb z garnka z ziarnami Najprostszy chleb z garnka Tym razem nabrałam ochoty na słodkawy dodatek suszonej żurawiny w pieczywku. Owoc mojego piekarzenia dodaję do cotygodniowej akcji organizowanej przez Ciasto na niedzielę o szumnej nazwie: Domowe pieczywo wypiekam sam! Składniki na 1 okrągłe, średniej wielkości naczynie żaroodporne - o średnicy 23cm (mierzone u góry) i wysokości(...)najmniej podwójnie . Następnego dnia m iskę z ciastem chlebowym wyjąć z lodówki. Dorzucić do masy jeszcze suszoną żurawinę. Krótko wyrobić ręką do wmieszania owocu w masę - aż całość przestanie się tak mocno lepić do rąk; ciasto i tak pozostanie trochę lepiące, ze względu iż taka jest "uroda" mąki żytniej . Będzie tu pewnie konieczne lekkie podsypanie mąką - 2-3 łyżki mąki
Grunt to przepis!Cudowna, obłędnie pachnąca tak, że nie sposób opanować pokusy szarlotka. Ale nie taka zwykła bo bez jajek. Zaskoczeni ? Musicie koniecznie wypróbować ten przepis bo jej pieczenie
Słodka StrefaCudowna, obłędnie pachnąca tak, że nie sposób opanować pokusy szarlotka. Ale nie taka zwykła bo bez jajek. Zaskoczeni ? Musicie koniecznie wypróbować ten przepis bo jej pieczenie
Słodka StrefaPo raz kolejny się przekonałam, że nie powinnam czytać kulinarnych blogów. Pomimo mnóstwa wycinków, pozakładanych przepisów w książkach itp., które są w kolejce od dawna, zawsze
Zielona Kuchnia