masła 2 łyżki wody różanej Polewa: 100 g białej czekolady karmelowej 50 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżeczka bezzapachowego oleju złoty barwnik (opcjonalnie) Dekoracja: makaroniki świeże owoce świeże kwiaty landrynki * PRZYGOTOWANIE Ciasto maślane Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło ubij na biały puch, następnie zacznij dodawać powoli cukier puder, cały czas miksując. Do utartego masła wbijaj kolejno jajka(...)kształcie okręgu o mniejszej średnicy. Łyżka po łyżce wylewaj polewę od góry na krawędzie tortu. Następnie ostrożnie zdejmij kawałek papieru. Ciasto wstaw z powrotem do lodówki, aby polewa zastygła. Gotowy tort udekoruj według własnego uznania makaronikami, świeżymi owocami (truskawki, maliny, czy borówki będą jak znalazł) oraz kwiatami (pamiętaj, że jeśli nie masz dostępu do ekologicznych kwiatów, to zabezpiecz łodygę
Food SquarePyszne, drożdżowe rogaliki przeplecione słodką kruszonką i domowym dżemem z jeżyn. Rogaliki są na dwa, trzy kęsy i idealnie sprawdzą się na śniadanie lub jako przekąska
https:KKuchniaMniamsuchego patyczka. Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Po chwili obkrój boki i przełóż na kratkę cukierniczą, wystudź w temperaturze pokojowej. Masa jagodowa: 250 ml słodkiej śmietanki 30% 250 g serka mascarpone ok 700 g borówek ½ szklanki cukru kryształu (opcjonalnie) 2 galaretki o smaku owoców leśnych Przygotowanie: Do garnka
Kulinarna (nie)codziennośćsuchego patyczka. Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Po chwili obkrój boki i przełóż na kratkę cukierniczą, wystudź w temperaturze pokojowej. Masa jagodowa: 250 ml słodkiej śmietanki 30% 250 g serka mascarpone ok 700 g borówek ½ szklanki cukru kryształu (opcjonalnie) 2 galaretki o smaku owoców leśnych Przygotowanie: Do garnka
Kulinarna (nie)codziennośćkolejną. Czy smakują jak tamte z cukierni? Nie wiem. Nie pamiętam.Ale D. mówi, że są lepsze.BajaderkiSkładniki:(na 16 sztuk po 35 g )250 g suchego ciasta (babka, biszkopt - bez owoców)40 g rodzynek40 g orzechów laskowych3 łyżki rumu1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy100 g mlecznej czekolady100 ml śmietany kremówki (38%)Rodzynki namoczyć w gorącej(...)WYmieszać. Wlać czekoladę, połaczyć. Masa powinna być lekko lepka, bez problemu dająca się formować w kulki. Jeśli jest zbyt sucha - dolać kremówki lub trochę alkoholu, jeśli zbyt mokra - wkruszyć ciasto lub 2-3 herbatniki.Z masy formować kulki po 35 g - mniejsze lub większe - układać w papilotkach do minimuffinek. Schłodzić w lodówce przed podaniem.Smacznego!Tak naprawdę bajaderki to improwizacja - kawałek
Pożeraczka, czyli raz adobrzesmaku owoce leśne, łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1/2 szklanki jagód, 100g margaryny.Margarynę stopić, przestudzić. Dodać rozkłócone jajka, ekstrakt z wanilii wodę gazowaną, wymieszać. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder. Delikatnie połączyć suche i mokre składniki. Dodać jagody, krótko wymieszać. Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami, do 3/4 wysokości nałożyć ciasto. Piec ok. 25min
Z miłości do słodkościciepły spód brownie, chłodzimy aż masa prawie całkowicie stężeje. Warstwa truskawkowa: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody Na wierzch niecałkowicie stężonego ciasta układamy truskawki pokrojone w plasterki, lekko je na siebie zakładając lub całe owoce - wedle uznania (ja pomieszałam i ułożyłam kilka całych, a dookoła nich plasterki, lekko je wciskając w masę). Tu można również ułożyć pomiędzy(...)mnie, kilka listków świeżej mięty - idealnie się komponują z całością, szczególnie z truskawkami. Płynną, ale zimną galaretką ostrożnie zalewamy wierzch ciasta (najlepiej wlewać łyżką). Galaretkę należy zalewać tak, aby każdy owoc i każdy listek w całości został nią polany - dzięki temu zachowa kolor i świeżość, a przy tym będzie się pięknie błyszczeć! Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka
Kolorowy Przepisownikwieczorów. Tarta jest bardzo soczysta i wyjątkowo chrupiąca. Czego chcieć więcej od rustykalnej tarty z owocami? Może lekkiej ostrości? Nie ma problemu! Dodatek cynamonu świetnie wszystko scala. Oczywiście, owoce można dowolnie zmieniać, jednakże połączenie egzotyki z polską tradycją ma swoje duże plusy. Wypróbujcie! Składniki : 200 g masła 80 g cukru 400 g mąki 3 łyżki sezamu 2 żółtka(...)szybko ugniatamy ręcznie choć możemy to zrobić również za pomocą malaksera lub ręcznego miksera. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie, a następnie przekładamy je na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek ciasta wykładamy umyte, obrane i pokrojone na cienkie plasterki owoce - gruszki, jabłka, banany i ananasy. Boki ciasta zawijamy tak, aby pozostawić otwarty środek. Ważne
Słodkie Przyjemnościmoim domu najczęściej robiło się je z jabłkami , jednak mi bardzo smakuje w wersji z wiśniami, a że sezon na te owoce w pełni postanowiłam upiec i przy okazji przypomnieć Wam przepis na to pyszne wilgotne ciasto z owcami i kremem budyniowym. Ciasto: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek
Cynamonowe szczęściePrzepis ten powstał na prośbę jednej z czytelniczek. Oryginału nigdy nie próbowałam (kombinowałam na podstawie zdjęcia i opisu), więc nie wiem na ile udało mi się
Arabeska waniliowaPLACUSZKI NA KWAŚNYM MLEKU Z WIŚNIAMI 3. AROMATYCZNE CIASTO Z RABARBAREM I KARMELEM! 5. TARTA Z RABARBAREM, JAK UŁOŻYĆ RABARBAR NA CIEŚCIE? 6. BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ! 7. DOMOWE LODY KOKOSOWO- MIGDAŁOWE Z PIERNIKIEM I MASŁEM ORZECHOWYM! 8. GOFRY Z WARZYW: MARCHEWKI, PIETRUSZKI I ZIEMNIAKA! 9. PUCHATE DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI POLSKIEGO LATA 10. UCIERANE CIASTO Z RABARBAREM
SMYKWKUCHNISkładniki : 260 g mąki (pszennej) 140 g masła (82% tłuszczu, schłodzonego) 3,5 łyżki cukru pudru 80 ml zimnego jogurtu naturalnego odrobina cukru pudru do oprószenia
Proste PotrawyLekki, delikatny i rozpływający się w ustach torcik truskawkowy z masą na bazie białej czekolady. Domieszka malibu nadaje całości charakteru co powoduje, że tym bardziej
Słodka StronaIdze maj, więc sezon na rabarbar można uznać za otwarty. Uwielbiam rabarbar, więc czekałam już z niecierpliwością na ten moment. Moja pierwsza rabarbarowa propozycja jest raczej
Mania GotowaniaUpieczony biszkopt przełożyć do keksówki. Ewentualnie lekko odciąć bok ciasta tak, aby biszkopt zmieścił się do keksówki. Biszkopt musi przykryć boki oraz spód keksówki. Część ciasta musi pozostać poza keksówką, ponieważ utworzy spód ciasta. Gdy galaretka zacznie zmieniać swoją konsystencję to odrobinę galaretki wylać na upieczony spód. Wyłożyć część owoców. Ponownie zalać małą ilością galaretki. Wstawić na kilka(...)minut do lodówki. Czynność powtarzać, aż do wykorzystania wszystkich owoców i galaretki. Na sam koniec tężejącą galaretkę przykryć biszkoptem. Tak przygotowane ciasto wstawić na całą noc do lodówki. Dekoracja Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Jeżeli nie będzię chciała zmienić konsystencji na lejącą to dolejcie odrobiny słodkiej śmietany/bądź mleka. Ciasto odwrócić do góry dnem. Zdjąć folię. Przygotowany biszkopt
Ugotować