ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:487/1556)

Ciasto twarogowe ze śliwkami . 470

Wrzesień to najlepszy miesiąc by nacieszyć się śliwkami . Są ich dziesiątki odmian  , w najróżniejszych wielkościach  i  kolorach . Każdy znajdzie takie , które mu zasmakują

Malinowa Kawiarenka
Ciasto drożdżowe z serem i jagodami 240

Od dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem upieczenia drożdżówki. Jedna nie chciałam by była to taka zwykła, oklepana drożdżówka... Gdy okazało się, że muszę koniecznie zużyć

Z miłości do słodkości
Tarta z malinami i białą czekoladą 159

Ciasto energicznie zagniotłam i wyłożyłam nim posmarowaną masłem formę do tarty, o średnicy 29 cm.  Na ciasto położyłam papier do pieczenia i wsypałam obciążnik (suchy groch, fasola, ryż). Ciasto piekłam 15 minut w temperaturze 180 st. C na złoty kolor.  Nadzienie: - 400 ml śmietany 36% - 250 g białej czekolady - 2 jajka - 500 g mrożonych malin - garść mrożonych jagód(...)dodałam śmietankę, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Do szklanki wbiłam dwa jajka, rozmieszałam do uzyskania jednolitej masy i przelałam do masy czekoladowej. Na podpieczony spód wyłożyłam mrożone owoce i zalałam masą. Ciasto piekłam 30 min. w temp. 170 st. C. Smacznego

Receptura smaku
Szarlotka z kruszonką. 155

cukru Wykonanie: Składniki na ciasto zagnieść, a następnie chłodzić w lodówce przez godzinę. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na ósemki. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Na patelni rozpuścić masło, dodać wodę i cukier. Lekko podgrzewać, aby cukier się rozpuścił. Następnie dodać jabłka wraz z sokiem i smażyć do momentu aż owoce lekko zaczną się rozpadać(...)łyżkach wody, następnie dodać do gorących owoców i wymieszać. Powstanie gęste jabłkowe nadzienie. Formę do tarty (o średnicy 32 cm) lub tortownicę posmarować masłem. Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy. Na nią wyłożyć owoce i równomiernie je rozprowadzić. Z podanych składników przygotować kruszonkę. Posypać nią wierzch ciasta. Piec w temperaturze 190°C przez ok. 50 minut

zadanie-gotowanie
Malinowe wspomnienie – ciasto bez pieczenia 495

Malinowe wspomnienie lata Nie ukrywam, że zima to nie jest moja ulubiona pora roku. Zimno, ciemno i ogólnie tak nie przyjemnie. Dlatego też cieszę się ogromnie

Relaxtime
Babcina szarlotka z kratką 224

Jabłka królują o tej porze roku, wiec żal nie wykorzystać ich w kuchni, kiedy możemy wybierać z ogromnej ilości gatunków.Skoro jabłka to obowiązkowo tradycyjna szarlotka

Mania Gotowania
Kruche ciasto z budyniową pianką i brzoskwiniami 370

budyniu waniliowego, proszek 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki oleju Dodatkowo: 500 g brzoskwiń świeżych lub z puszki, lub dowolnych owoców Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części i wkładamy do zamrażarki na ok. 1 godzinę. Połowę ciasta rozwałkowujemy i wkładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy 15 minut(...)minuty. Na koniec dodajemy olej, cienkim strumieniem, miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.  Pianę wykładamy na podpieczony blat. Układamy pokrojone w kostkę owoce. Na wierzch ścieramy zamrożoną drugą połowę ciasta na tarce o grubych oczkach. Pieczemy w 180 stopniach 40-45 minut, aż wierzch będzie ładnie zarumieniony. Życzę smacznego

Czerwona Porzeczka
Kruche babeczki z kremem i owocami 191

cukru pudru 4 żółtka łyżka śmietany 18% łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć) szczypta soli KREM: 400ml kremowego, gęstego jogurtu naturalnego 2 - 3 łyżki cukru pudru + owoce + odrobina cukru pudru Przygotowanie: CIASTO: Wszystkie składniki zagnieść szybko na gładkie elastyczne ciasto. Włożyć je do woreczka lub owinąć folią spożywczą, schłodzić przez godzinę w lodówce. Po tym czasie rozwałkować, wycinać kółka(...)piec w 180'C 10 - 15 minut. Gotowe spody wystudzić. UWAGA: To ciasto kruche jest uniwersalne - używam właśnie do babeczek, do ciasteczek, spodów do serników, szarlotki. KREM: jogurt naturalny wymieszać z cukrem pudrem. Nakładać po łyżce - dwie do każdej babeczki.  Całość ozdobić owocami i oprószyć cukrem pudrem

Cakes By Kejt
Grysikowy deser z owocami 142

Panuje przekonanie, że kasza manna jest dobra tylko dla dzieci, a jej smak kojarzy się często z niezbyt apetycznymi "kaszkami" z dzieciństwa. Nic bardziej mylnego. Dziś

Tradycyjna Kuchnia
Puszyste racuchy bez proszku do pieczenia i drożdży 170

żółtka dodajemy mleko i wodę i mieszamy. Następnie porcjami dodajemy mąkę - mąki dajemy tyle, żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Na końcu dodajemy cukier, miód, przyprawę piernikową i szczyptę soli. Ciasto odstawiamy na 15 minut do pół godziny. W tym czasie przygotowujemy owoce do racuszków - jabłko lub gruszkę kroimy na dość cienkie plasterki, takie aby zdążyły zmięknąć w czasie(...)stylu pancake’ów - z dodatkiem borówek amerykańskich. Gdy ciast odpocznie, ubijamy białka na sztywna pianę z dodatkiem szczypty soli. Pianę delikatnie mieszamy z ciastem i zaczynamy smażyć racuszki. Do smażenia małych placuszków często używam patelni do jajek sadzonych - dzięki temu racuchy mają ładny, regularny kształt. Racuchowe przepis: Kwiaty czarnego bzu w cieście racuszkowym , Racuchy z mąki orkiszowej Do otworów

Korniszonki
Ekologiczne naleśniki kasztanowe z ricottą i karmelizowanymi orzechami 189

dokładnie zrobić z tej wspaniałej mąki, aby jak najlepiej ją wykorzystać...aby jak najlepiej uwydatnić jej kasztanowy kolor i aromat? Na początku myślałam o słodkich wypiekach-kasztanowym cieście, kasztanowych tartaletkach z owocami, może gofrach? Poźniej do głowy przyszedł mi pomysł na chlebek kasztanowy. A zaraz potem pomyslałam: "Kuczę! Czemu mam się ograniczać do słodkosci? Czyż makaron kasztanowy, albo gnocchi(...)kasztanowych smakołykach. W końcu wpadłam na genialny pomysł. Neleśniki! Moje ukochane naleśniki, które mogłabym jeść każdego dnia na śniadanie, obiad, deser i kolację i nigdy mi się nie znudzą. Ciasto zrobiłam wg przepisu na włoskie Ciacci czyli małe naleśniki z mąki kasztanowej podawane z ricottą. Od siebie dodałam orzechy karmelizowane w syropie z agawy, co okazało się strzałem w dziesiatkę

Zawsze głodna!
Błyskawiczne ciasto ze śliwkami - miękkie i wilgotne 181

sezon śliwkowy, to obowiązkowo ciasto jogurtowe ze śliwkami. Przepis jest dziecinnie prosty i szybki, a ciasto cudownie miękkie, wilgotne, pełne owoców- po prostu pyszne :) SKŁADNIKI (40 cm x 23 cm) 2,5 szklanki maki orkiszowej jasnej lub pszennej 1 szklanka brązowego cukru lub ksylitolu 400g jogurtu greckiego lub naturalnego gęstego 3 jajka 3/4 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku(...)trzepaczki lub łyżki łączymy ze sobą mokre i suche składniki, tylko do połączenia składników. Śliwki dokładnie myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Na wierzchu ciasta układamy połówki śliwek jedna przy drugiej, skórką do dołu. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut, do tzw. suchego patyczka.  Studzimy

DefinicjaSmaku
SZARLOTKA NA KRUSZONCE 189

Przepis widniał w moim zeszycie od pewnego czasu i nawet nie pamiętam skąd się wziął. Naszło mnie na szarlotkę, więc w końcu wypróbowałam. I wyszła rewelacyjnie

Pani na deser
Czekoladowe naleśniki 281

dżem z pomarańczy, ale o nim innym razem. Cóż naleśniki – ot łatwizna. Nie są zbyt słodkie, więc spokojnie można połączyć je ze słodkim dżemem lub owocami i bitą śmietaną. Ciasto wychodzi dość gęste, ale łatwo się rozprowadza po patelni, więc można wlewać mniejszą ilość tak, aby naleśnik był cienki. W sumie konsystencja ciasta nadawałaby się nawet na gofry

Niebieski kubek z kawa
Lato, słońce i owoce - kolorowo nam - babeczki z owocami i zimne napoje 146

szklanek z wodą zamiast tradycyjnych kostek lodu, dorzućcie odrobinę świeżej mięty. Zdziwicie się jak fajnie smakuje taki napój :) Wypieki i desery z owocami to latem podstawa. Królują drożdżowe ciasta obficie okraszone truskawkami, czereśniami, malinami. Rogaliki z ciasta francuskiego kuszą delikatnością i wspaniałym zapachem. Galaretki, bite śmietany i jogurty - wszędzie owoce. Kolorowo, pachnąco(...)Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do reszty składników. Wymieszać (ale nie miksować już) i łyżką nakładać do papilotek do mniej więcej 2/3 - 3/4 wysokości. W ciasto wciskać lekko kawałki moreli.  Piec przez około 20-25 minut w temperaturze około 180 stopni. Po upieczeniu obsypać cukrem pudrem. Same babeczki są dość słodkie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto czekoladowe z burakami bez jajek 262

polewą, posypałam pistacjami i posypką czekoladową. Polewa: Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Gdy polewa lekko przestygnie i zacznie tężeć rozsmarować na cieście. Informacje o zgrzewarce: Produkty zapakowane próżniowo zgrzewarkami FoodSaver   pozwalają na dłużej zachować świeżość produktom. Po odessaniu powietrza z worka lub pojemnika produkty zostają szczelnie zamknięte, dzięki czemu wielokrotnie wydłuża(...)swój smak, zapach, świeżość, wartości odżywcze i co ważne produkty nie wchłaniają innych aromatów. Pakowanie próżniowe jest idealne do każdego rodzaju żywności.  Możemy pakować mięso, warzywa, owoce, sosy, zupy, sery, ciasta, pieczywo a także produkty suche takie jak kasze, płatki czy bakalie. Dzięki próżniowemu pakowaniu zaoszczędzimy też sporo miejsca w lodówce czy zamrażarce. Zgrzewarka  FoodSaver FFS005x

Ala piecze i gotuje