Krucha tarta z masą śmietanową i truskawkami jest dość szybka do przygotowania . Wygląda kusząco i doskonale smakuje. Składniki: Ciasto kruche: 220 gram mąki pszennej 70 gram
Bajeczna KuchniaA oto moja druga dzisiejsza propozycja jagodowa. Babeczki to idealny deser do kawy lub herbatki. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki, 100 g masła, 3
Tradycyjna kuchnia Kasiskładniki: ciasto: 2 szkl mąki 3 łyżki cukru 15 dkg masła 2 kostki lodu nadzienie: 1,2 kg jabłek sok z cytryny 1/3 szkl cukru
Luźna KuchniaZwyczajnie i banalnie: biszkopt, krem, truskawki, galaretka. O tej porze roku to raczej pospolite zestawienie. Dzisiaj dla urozmaicenia ciasto przełożone w szachownicę. Potrzebujemy:1
Praktyczna plDzisiaj uciekłam troszkę od przepisów związanych z przygotowywaniem przetworów bo chciałam Wam przedstawić to aromatyczne i lekko kwaskowe ciasto dwukolorowe. Sezon na wiśnie trwa więc może
Zainspirowana w kuchnirellos de bacalao, czyli papryki faszerowane suszonym dorszem lub półmiski zimnych mięs (np. sławnej szynki jamon czy kiełbasy chorizo) i serów. Po nich następuje zupa, zazwyczaj rybna lub z owoców morza. W Katalonii popularna jest zupa Carn d’Olla – bulion na bazie mięsa ze dodatkiem specjalnego makaronu zwanego Galets. Po zupie przychodzi czas na danie rybne na ciepło(...)jedzenie dla strudzonych wędrówką władców. Typową potrawą przygotowywaną na Święto Trzech Króli, i co ciekawe jedzoną na śniadanie, jest Pastel de los Reyes – ciasto w kształcie obręczy udekorowane kolorowymi kandyzowanymi owocami, symbolizującymi klejnoty, które nosili Trzej Królowie. Z ciastem wiąże się pewien ciekawy zwyczaj, ale o tym napisze Wam więcej 6 stycznia :) I co myślicie o hiszpańskich
Chilli Czosnek i Oliwarzepa sashimi sposób serwowania ryb i owoców morza, pokrojonych w płatki lub kostkę z dodatkiem przypraw shiitake gatunek grzybów japońskich tempura warzywa, owoce morza lub owoce smażone w specjalnym cieście teriyaki rodzaj japońskiego sosu, którego główne składniki to sos sojowy, miód lub cukier i sake - mirin tobiko kawior ryby latającej tofu twarożek sojowy wasabi japoński chrzan, koloru
Qlinarnie i Qlinarnieherbatników 1 galaretka truskawkowa 250 ml kremówki 36 % szklanka mrożonych truskawek (najlepiej niedużych) tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady 3-4 łyżki mleka posypka lub świeże owoce do dekoracji Przygotowanie: CIASTO: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. następnie dno wyłożyć herbatnikami. Truskawki wyłożyć na sitko i pozostawić żeby trochę odmarzły. Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody(...)łyżki mleka i dodać połamaną w kostki czekoladę. Na małym ogniu podgrzewać ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Polewę rozsmarować na herbatnikach. Wierzch posypać posypką lub udekorować świeżymi owocami. Schłodzić przed podaniem przez minimum 3 godziny, przechowywać w lodówce
Ze smakiem i z pasjąŚliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałówSkładniki: 600 g dużych, słodkich śliwek 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki masła + masło do
Moja smaczna kuchniałącząc dokładnie dwa końce ciasta. Ciasto malujemy rozmąconym jajkiem i odstawiamy do wyrośnięcia na 60- 80 minut w ciepłe miejsce.Gdy ciasto wyrośnie malejemy je jajkiem po raz kolejny, posypujemy kandyzowanymi owocami i płatkami migdałowymi i pieczemy w piekarniku nagrzanym, do 180 stopni, bez termoobiegu, przez 30 minut.Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce
Kulinarne przygody Gatitysporą miskę wypestkowanych winogron z puszki, owoce morza, zupę z soczewicy, kilka dań z wieprzowiny i 12 całych okrągłych owoców, starannie ułożonych wzdłuż stołu, pomyślałby z pewnością, że taka biesiada to trochę dziwny sen. Podobnie, jak czekoladowe ciasto, niczym niezaskakujące do czasu… podzielenia go na porcje i uszczęśliwienia jednego z gości ukrytą gdzieś wewnątrz niego monetą, która odnajduje(...)nawet, jeżeli będzie to osoba skryta i małomówna, sięgając o północy po zupę z soczewicy , zdradzi swoją narodowość. Grek z zapałem będzie szukać monety ukrytej w cieście , a Filipińczyk zerkać na owoce ułożone na stole, upewniając się czy rzeczywiście jest ich dwanaście, bo przecież wszystkie miesiące nadchodzącego roku powinny przynieść radość. Tradycje, choć piękne, coraz częściej traktowane
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wczoraj piekłam drożdżówki z jeżynami i dziś znów przyszła ochota na drożdżowe. Tym razem są to chałki z gruszką. ciasto: 500 g mąki wrocławskiej 150 ml
Kolorowa kuchnia Elkiweekendowe letnie ciasto nie wymaga zbyt wiele pracy, wilgotne, cała słodycz przełamana owocami różowego agrestu, maślana kruszonka to kropka nad „i „ Idealne ciasto na słodki poczęstunek. Najlepsze zaraz po ostudzeniu. Tortownica 24 cm Ciasto: 2 duże jajka 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka naturalnej maślanki ¼ szklanki oleju słonecznikowego ½ szklanki cukru 1 opakowanie cukru z wanilią Dr.Oetker
Wanilia i KardamonŁatwa, kwaskowa i pulchna szarlotka z rabarbarem, która zawsze się udaje. Przepis taki
Praktyczna plszklanka drobno posiekanych podpieczonych (na suchej patelni przez kilka minut) orzechów włoskich. Pierwszy blat ciasta nasączamy ponczem, wykładamy ok 1/3 masy chałwowej. Przykrywamy drugim blatem ciasta, który również nasączamy wykładamy owoce i przykrywamy trzecim. Pozostałym kremem smarujemy dość grubo boki oraz wierzch ciasta. Na koniec posypujemy czekoladą oraz orzechami, wstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki. Smacznego
Słodka Kraina Wypieków