Uwielbiamy bułeczki z owocami, ale z jagodami robiłam je po raz pierwszy. Skorzystałam z przepisu Doroty, jagodzianki wyszły rewelacyjne. Tym bardziej, że to moje pierwsze jagodzianki jakie kiedykolwiek robiłam:) Bardzo serowe, mocno jagodowe, no idealne... Oczywiście możecie jagody zastąpić borówkami. Ciasto:400ml mleka, 130g cukru,80g masła, 850-900 g mąki pszennej, 30g świeżych drożdży, 1/2 łyżeczki soli
Z miłości do słodkościelastyczne. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut. Nadzienie: Gdy ciasto odpoczywa, w misce mieszamy jagody z kaszą manną (pochłonie nadmiar soku z owoców) i opcjonalnie cukrem. Wykonanie: Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2-3 mm (można je podzielić na dwie części i wałkować etapami, by się nie zeschło). Z ciasta wycinamy krążki o średnicy około
Kolorowy Przepisownikciasta i łączę składniki ze sobą , po wymieszaniu dodaję nasze wcześniej ubite białka i łyżka bardzo delikatnie mieszam , jak ciasto mamy za rzadkie , możemy dodać troszkę mąki otrębowej ,nasze ciasto powinno być troszkę gęstsze niż na naleśniki . Jak mamy już przygotowane nasze ciasto na placuszki , rozgrzewamy patelnie z odrobiną oleju kokosowego i zaczynany zamarzyć nasze placuszki , do wykończenia całego ciasta(...)mamy placuszki już usmażone , możemy podać , z jogurtem greckim , czy z owocami , to już według upodobań . Smacznego
Mój SmakLeśny mech", to ciasto o niecodziennym wyglądzie. Wyrazisty zielony kolor zawdzięcza szpinakowi. Ułożone na nim czerwone owoce mocno kontrastują z zielenią ciasta. Jest nie tylko ładne, ale też smaczne. Czytaj więcej
Przepisy Kulinarnewrzenia, po czym zdejmij z ognia i odstaw. Umieść nadzienie na środku ciasta, załóż na nie brzegi ściskając gdzieniegdzie brzegi aby utworzyło ładną obręcz. Posmaruj owoce przygotowanym dżemem, posmaruj brzegi ciasta śmietanką i posyp od serca cukrem. Włóż tartę do nagrzanego do 180 oC i piecz przez 40 minut lub do ładnego zarumienienia. Smacznego! English version Strawberry and nectarine
karmelowyUwielbiam ten przepis - głównie za jego wszechstronność. Bo tak naprawdę tylko od nas samych zależy jakie składniki tutaj dodamy. Z poniższego przepisu mozemy przygotować ciasto czekoladowe, kawowe, możemy dodać owoce. W ostatniej wersji dodałam resztki wina musującego i białą czekoladę. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: - 3/4 szklanki wina musującego (użyłam resztki) - kostkę masła - 3/4 szklanki cukru - 1 proszek do pieczenia
Szybko Tanio SmacznieDziś proponuje mój sposób na ciasto francuskie w formie nadziewanych owocami ciastek na słodko. Polecam ciasteczka jako przekąskę na Sylwestra JRożki z ciasta francuskiego z wiśniamiSkładniki:1 opakowanie ciasta francuskiegookoło 1/3 szklanki cukru do posypania ciasta1 słoik kompotu z wiśni (500 g wiśni)3 łyżki cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej1 jajko roztrzepane do posmarowaniaPrzygotowanie:Stolnicę lub blat oprószamy mąką
Mania Gotowaniadelikatnie rozwijam "roladę" pozbywam się ściereczki. W ten "środek" ciasta wkładam zimny krem. Ciasto musi być zimne, żeby było można położyć krem., można dołożyć jeszcze miękkie owoce. Gdy krem jest w cieście to zgrabnie je zawijam i wstawiam do lodówki na dwie godziny. Ciasto Gotowe
Proste Potrawypodrzucam pomysł na sezonowy wypiek. Przepis podpatrzyłam w książce Wypieki Siostry Marii. Zmieniłam jednak brzoskwinie z puszki na świeże sezonowe owoce. I dodałam pianę z białek, bo mam już wystarczająco mrożonych :) Składniki (blacha 24x36 cm): Kruche ciasto: ok 700 g mąki pszennej (w oryginale 650 g) 1 całe jajko 4 żółtka 250 g masła / margaryny(...)łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany Pianka: 4 białka 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Owoce: świeże morele i śliwki Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zagniatamy jednolite gładkie ciasto. Dzielimy na 3 równe części, dwie schładzamy przez 30 minut w lodówce, a jedną wkładamy na taki sam czas do zamrażarki
Kuchnia domowa AniJagodzianki to inaczej drożdżówki z jagodami. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że do ciasta dodałam budyń. Tak – do ciasta. Budyń nie
https:KKuchniaMniamBył tort na Dzień Mamy, to tort na Dzień Dziecka też musi być obowiązkowo! Obłożony pyszna białą czekoladą, a pokryty mnóstwem świeżych owoców. Polubią
Z Majeczką w kuchniKiedyś już proponowałam Wam drożdżówkę w formie rolady ze śliwkami i jabłkami ( klik ). Tym razem zaproponowałam jej zmodyfikowaną wersję z budyniem, czekoladą i wiśniami. Owoce możecie w tym cieście pominąć, ale myślę że wiśnie świetnie przełamują słodycz ciasta. Składniki Na ciasto: 0,5 kg mąki 2 jajka 0,5 szklanki cukru 1/3 kostki masła 5 dkg świeżych drożdży Szklanka
Fabryka pomysłówSzarlotkę na biszkopcie z bezą znalazłam na blogu Gotuję, bo lubię . Od zapachu prażonych jabłek z cynamonem już nie mogłam się doczekać końcowego efektu. Ciasto
pink envelopeCzekoladowa propozycja z owocami na schyłek lata, gdy dojrzewają jeżyny, ciasto dzięki bąbelkom wody gazowanej jest mięciutkie o lekkiej konsystencji, polane polewą czekoladową, proste do przygotowania, nie wymagają praktycznie żadnych umiejętności. Składniki: Na 22 sztuki dużych babeczek 4 jajka 40 dag mąki tortowej 25 dag cukru trzcinowego brązowego 200 ml oleju roślinnego 300 ml wody gazowanej 4 łyżki
Wanilia i Kardamonlubią mas i kremów. Jest wilgotne, ma mocno czekoladowy smak i długo pozostaje świeże. Polecam je podać ze świeżymi sezonowymi owocami lub konfiturą. Doskonały wypiek do popołudniowej herbatki w środku tygodnia. Składniki na foremkę 23 cm: na ciasto: 125 ml mleka 70 g czekolady deserowej 1/2 szklanki kakao 1 szklanka mąki 2/3 szklanki cukru 1 jajko(...)foremki silikonowej lub metalowej wyłożonej papierem. Piec w 170*C przez około pół godziny, sprawdzając patyczkiem. Wystudzić ciasto i wyjąć z formy. Czekoladę połamać i razem z mlekiem rozpuścić nad parą. Polać ciasto i posypać kokosem. Na wierzchu ułożyć owoce
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia