cukru pudru cukier waniliowy 1/2 kostki masła szczypta soli skórka pomarańczowa w syropie KRUSZONKA: ~~~~~~~~~~~~~~ 1/2 kostki masła 1/2 szkl.cukru pudru cukier waniliowy 1 szkl.mąki krupczatki i owoce do ciasta np.śliwki ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Topimy tłuszcz i schładzamy.W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże ,1 łyżeczkę cukru,1 łyżeczkę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia.Do gotowego zaczynu dodajemy cukier puder(...)godz.Przygotowujemy w tym momencie kruszonkę:siekamy masło z mąką,cukrem pudrem i cukrem waniliowym.Zagniatamy czubkami palców,aż powstanie kruszonka. Na obficie wysmarowanej tłuszczem blasze wykładamy ciasto drożdżowe,na nie układamy owoce i skórkę pomarańczową,oraz posypujemy kruszonką.Zostawiamy na 30 min.do wyrośnięcia.Pieczemy w temp.160st. przez ok.50 min.Gdy widzimy że boki odchodzą od blaszki a kruszonka jest
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiJak już wiecie uwielbiam cukinię, w każdej postaci i będę to zawsze powtarzała. Dziś jemy wczesną wersję, a mianowicie kwiaty. Pewnie już próbowaliście je jeść w
Niezły MłynekWiosna zbliża się wielkimi krokami, a z nią dłuższe spacery i spotkania ze znajomymi. Zabierzcie ze sobą takie paluchy :) Składniki: 600 g boczku surowego lub
Niezły MłynekJest to bardzo popularne ciasto w Anglii. U góry karmel i owoce, na spodzie ciasto. Zniknęło w ten sam dzień co było upieczone. Przygotowanie formy – formę okrągłą wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dół. Nagrzać piekarnik do 200 C, blaszka o średnicy 24-25 cm. Przygotowanie karmelu – na patelni roztopić cukier i masło. Podgrzewać chwilkę, ciągle mieszać(...)pieczenia, sodę. Za pomocą kołpystki zdjąć ciasto z boków naczynia. Wymieszać ciasto czas 1,5 minuty, obroty 6 reszta jak przy normalnym wykonaniu ciasta Wylać ciasto na masę z karmelem i owocami. Zrobić to delikatnie, i wyrównać powierzchnię. Pieczenie – piec w nagrzanym piekarniku 30 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika, zostawić na pięć minut. Następnie za pomocą noża oddzielić
Kuchnia Pokoleńwszystko az do uzyskania drobnej kruszonki . Dodać pozostałe składniki i zlepić jak najszybciej ciasto w kulę. Jeśli byłby z tym kłopot można dodać dodatkowo łyżkę jogurtu.. Ciasto podzielić w proporcjach 2/3 i 1/3 . Schłodzić ok pół godziny w lodówce. Po tym czasie większą część ciasta zetrzeć na spód formy wyłożonej papierem do pieczeniai podpiec(...)partiami cukier pod koniec ubijania, Jogurt wymieszać w misce z pozostałymi składnikami i na końcu połaczyc delikatnie z pianą. Masę wyłożyć na podpieczony spód , posypać owocami i na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec ok 1 godziny w 180'C Wystudzić w wyłączonym i uchylonym piekarniku Smacznego :) Polecam
Malinowa KawiarenkaCzekoladowe ciasto z kawałkami gorzkiej czekolady, kokosem i malinami (użyłam mrożonych) oblane czekoladową polewą z czekolady mlecznej i dżemu malinowego, to moje kolejne szybkie ciasto BEZ
Moja Delicjaszklanki, 190ml oleju - ok.3/4 szklanki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Kruszonka: 75g masła niesolonego, 50g cukru pudru, 70g mąki pszennej. Ponadto: 300g owoców leśnych - ja użyłam mrożonych, cukier puder. Przygotowanie: Ciasto: Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać łyżkę zimnej wody i roztrzepać widelcem. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać cukier oraz żółtka. Mąkę(...)mieszać łyżką. Pod koniec mieszania dodawać stopniowo olej - mieszać do momentu gdy nie będzie już grudek. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i wylać ciasto, rozprowadzić równomiernie. Na cieście poukładać owoce ( mrożonych owoców wcześniej nie rozmrażać ). Kruszonka: Wszystkie składniki na kruszonkę razem zagnieść, porozcierać między palcami. Kruszonką posypać górę ciasta. Rozgrzać piekarnik do 180stopni C i piec 35minut
W kuchni u Monikitylko jesienia.Dlatego wlasnie teraz jest najlepszy czas na pieczenie ciast z owocami.Z nimi,czy to beda gruszki,sliwki,czy jablka kazde ciasto smakuje wybornie.Nie ukrywam,ze obok sernikow, ciasta z owocami naleza do moich ulubionych.Swietnie zaspakajaja ochote na cos slodkiego,a jednak sa zdecydowanie najmniej kaloryczne.To dzisiejsze to bardzo zwyczajne ciasto ,ale ma mnostwo sliwek i bardzo chrupiaca kruszonke.Bedzie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!brzoskwinie własnie trwa, warto wykorzystać sezonowe owoce dodając je do ciasta. Moje jak zwykle powstało błyskawicznie i jest lekiem na wszelkie zło. To ciasto przyjmie chyba każdy owoc. Do świeżych owoców : sliwka i brzoskwinia, dodałam mrożone maliny, rabarbar i czarną porzeczkę. Zróbcie, warto. Składniki półtorej szklanki mąki pszennej 4 wiejskie jaja szklanka brązowego cukru półtorej łyżeczki proszku(...)Jaja zmiksuj z cukrem na puch, dodaj mąkę i delikatnie wmieszaj, po chwili dodaj olej kokosowy i zmiksuj. Ciasto możesz wylać do formy okrągłej, kwadratowej lub prostokątnej. Wielkość formy nie ma znaczenia. Ciasto wyjdzie po prostu wyższelub niższe. Na wierzch poukładaj owoce. Posyp ciasteczkową kruszonką. Pokropiłam dodatkowo sokiem z malin, opcjonalnie. Piecz w temperaturze 160-175 stopni góra dół
Z Kuchni Do KuchniSłodko - słony? Mój ulubiony! Uwielbiam takie połączenia, ta wersja zdecydowanie rozpieści wasze podniebienia. Zrobiłam te pierogi na obiad i mimo braku mięsa, wszyscy byli zadowoleni i
Niezły Młynekdzisiaj moją rodzinkę. Wszystkim podobno smakowało. Niektórzy pokusili się nawet o dokładkę ;) Wiem jedno, ja uwielbiam takie desery, a co Wy o nim myślicie? Czekoladowe ciasto na białkach z bitą śmietaną i letnimi owocami (przepis na okrągłą formę o średnicy 25 cm) Do ciasta należy przygotować: 2/3 szkl. zimnych białek (u mnie z 4 dużych jajek) 2/3 szkl. cukru(...)odwróceniu pojemnika do góry nogami, zawartość powinna pozostać na miejscu. Ubitą śmietankę z mascarpone łączymy z ostudzoną żelatyną i delikatnie mieszamy. Całość wykładamy na ostudzone ciasto, tworząc kopułę. Dekorujemy ulubionymi, sezonowymi owocami. Najlepiej jednak ze słodką śmietaną będą się komponowały porzeczki, wiśnie, agrest i inne kwaśne owoce, które ładnie zrównoważą smaki. Przed podaniem schładzamy min. 2 godz
Ratunku obiadtemu przygotowałam na życzenie męża sernik z dodatkiem truskawek. Mamy sezon truskawkowy w pełni, a moje prosto z ogrodu w tym roku wydały bardzo dużo owoców, stąd też pomysł na wplecenie ich do ciasta. Oczywiście zważywszy na fakt, panujących wszerz upałów nie wchodziło w grę żadne pieczenie, bo mam kuchnię tak małą, że upiekłabym się jeszcze przed sernikiem(...)masą. Wkładamy do lodówki do stężenia na ok. 3 godziny. 4. Czekoladę siekamy i roztapiamy w kąpieli wodnej. Cienkimi stróżkami wylewamy czekoladę na schłodzone ciasto malując różne esy-floresy. Przybieramy owocami i podajemy do kawki. Smacznego
vaniliowoczekoladowaCiasto Kryształek z owocami Widziałam te ciasto nie raz i zawsze się za nie zabierałam ale jakoś każde inne miało pierwszeństwo. Wydawało mi się ,że robi się je wieczność ale na moje szczęście wcale tak nie było :) Składniki (tortownica średnica 24-26 cm) Masa śmietanowa (biała) 800 ml śmietany 18 % 1/2 - 1 szklanka cukru pudru w zależności jak słodkie(...)chcemy ciasto 20 g żelatyny 200 ml gorącej wody Dodatkowo okrągłe biszkopty (ok 200 gr) 3 galaretki w różnych kolorach mała puszka brzoskwiń w syropie (bądź inne owoce) wrzątek do rozpuszczenia galaretek Wykonanie : Każdą galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody i wylewamy do płaskiego naczynia. Przestygniętą wkładamy do lodówki, gdy stężeje kroimy w kostkę Owoce kroimy
W Moim Magicznym Domuszczyptę soli, żółtko i śmietanę. Wyrobić ręką jednolite ciasto, tak długo aż składniki się połączą, a ciasto będzie odchodziło od ręki. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i schować do zamrażalnik na około 40 minut. Jabłka obrać ze skóry i wykroić gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Śliwki pokroić na ćwiartki. Owoce wymieszać razem z cynamonem. Pianę z białek ubić(...)szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypać pół szklanki cukru i ubijać, aż do jego rozpuszczenia. Ze schłodzonego ciasta odkroić około 1/5. Na wysmarowanej tłuszczem i podsypanej mąką blaszce (26x26cm) wyłożyć większą część ciasta. Posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Na dżem wysypać owoce. Owoce przykryć ubitą pianę. Z pozostałej części ciasta zrobić kruszonkę (ucierając ciasto na tarce lub rwać
Jacob TastesDzisiaj bardzo ciekawa przystawka, może fajnie wkomponować się na Wielkanocnym stole albo na imprezie. Taka trochę rozbieżność jeżeli chodzi i imprezy, jednak rukolowe rożki będą
Niezły Młynek