Placek z owocami to ciasto mojego dzieciństwa :) Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania wypieku wraz dodatkiem świeżych truskawek. Obowiązkowo przed podaniem, placek należy posypać cukrem pudrem. Poniższe ciasto jest łatwe, szybkie i tanie w przygotowaniu. Truskawki możecie zastąpić malinami, jeżynami lub śliwkami. Składniki na blachę o wymiarach 30 x 20 cm: 4 jajka (rozmiar l) 1/2 szklanki oleju
Ugotowaćowoców ) a następnie układamy na nim dość grubą warstwę pokrojonych w plasterki jabłek . Owoce polewamy pozostałym ciastem .Ciasto pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku około 45 minut . warianty zamiast jabłek można użyć truskawek , wiśni , śliwek itp . owoce można posypać kruszonką
Smakowite DaniaMoja mama na wszystkie zwykłe proszkowe, ucierane ciasta mówi "kuch" :-) Latem są to pyszne ciasta z sezonowymi owocami, zimą taki proszkowy kuch może być z jabłkami albo tylko z kruszonką. Chodzi tu o prostotę danego ciasta. Ale pokusiłam się o poszukanie skąd ta nazwa pochodzi, i gdzie "kuch" ma swoje korzenie :) No i okazało się, że "kuch
Walijskie Pichcenienimi ten placek będzie smakował bosko, bo kwaśne owoce plus słodziutka beza to kompilacja wprost idealna :). A z całą pewnością wspaniale odnajdą się tu takie owoce jak wiśnie, maliny czy jeżyny. Ciasto jest bardzo proste, ale smakuje jak wypiek z najwyższej półki :). Bardzo polecam :). Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej tortowej 125 g masła, zimnego 100 g cukru(...)rabarbaru 200 g truskawek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru ( w przypadku słodkich owoców można nawet z niego zrezygnować ) Beza: 5 białek 220 g ( 1 szklanka ) cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: około 50 g płatków migdałów Wykonanie: Kruche ciasto: Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiać, wymieszać z cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Dodać żółtka, śmietanę oraz
Opowieści z piekarnikaPyszne, kruche, maślane ciasto na przywitanie jesieni - polski klasyk szarlotka. By nie była nudna wzbogaciłam ciasto ostatnimi owocami aronii. To już ostatni przepis w tym sezonie z dodatkiem aronii, wykorzystałam cały zdobyczny zapas co do jednej kulki. Dodatkowo oprócz świeżych owoców aronii kruchy spód posmarowałam dżemem aroniowo-jabłkowym (po przepis zapraszam tutaj ). To nie tylko mocny akcent kolorystyczny(...)placek i wyłożyć nim spód i bok foremki, wyścielonej papierem do pieczenia. Podziurkować widelcem i posmarować dżemem. Nałożyć podsmażone jabłka. Na jabłkach rozsypać owoce aronii. Na to zterzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej ciasto z zamrażarki piec 45-50 minut w 200`C do zrumienienia podawać posypane cukrem pudrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nadzienie owocowe 1 szkl wina Monte Santi (Oryginal Flawour) 2 szkl wody 4 łyżki cukru 1 łyzka soku z cytryny 1 litr owoców (porzeczki białe, czerwone, agrest , truskawki) 5-6 łyżeczek żelatyny Najpierw pieczemy ciasto. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, ubijamy ok 5 min, dodajemy żółtka i mąkę. Rozkładamy ciasto na dużej formie(...)sposób. Wodę zagotowujemy , dodajemy cukier i żelatynę, kiedy żelatyna się rozpuści do lekko przestudzonego dodajemy wino i studzimy w zimnej wodzie cały czas mieszając. Do wnętrza ciasta wsypujemy oczyszczone owoce (truskawki można przekroić) i zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki, Kiedy galaretko zacznie tężeć, ostrożnie rozkładamy resztę białej masy i zawijamy ostatni brzeg ciasta. Teraz ciasto zostawiamy w lodówce
Gotowanie jest łatweNastępnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ekstrakt śmietankowy, śmietanę i całość wymieszać. Formę do muffinów napełnić do połowy ciasta, wyłożyć po kilka sztuk owoców. Przykryć ciastem do 3/4 wysokości foremki i ew. posypać płatkami migdałów. Muffiny wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec ok. 20 min. Smacznego all photos made by brzooch
coolinarnastrefa.blogspot.comPrzepis na to ciasto jest banalnie prosty. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki, dodać owoce i pieczemy. Może na weekend? Kto chętny? Składniki : * kostka masła bądź Kasi 250g * 2 szklanki mąki pszennej * szklanka cukru * 4 jajka * łyżeczka proszku do pieczenia * 1 cytryna * 2 łyżki kakao * owoce : porzeczki, śliwki, maliny(...)Przygotowanie : Masło utrzeć z cukrem i z jajkami. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sok wyciśnięty z cytryny. Ciasto wymieszać, odłożyć 1/3. Dodać skórkę otartą z cytryny a do odłożonej części ciasta kakao. Wymieszać. Do blaszki wyłożyć ciasto cytrynowe, ułożyć owoce i przykryć ciemnym ciastem. Piec około 40 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka
Magiczne Życie Martymasła 80g suchego maku 3 łyżki domowego cukru waniliowego 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 500g moreli cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - masło roztopić, ostudzić - do miski przełożyć jajka,cukier puder i domowy cukier waniliowy, składniki wymieszać ręczną trzepaczką - do jajek dodać jogurt grecki oraz roztopione(...)przekroić na pół, pozbawić pestek - ciasto przełożyć do formy, wyrównać - na wierzchu w odstępach od siebie ułożyć połówki moreli, skórką do dołu - ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, piec przez około 35 minut do lekkiego zrumienienia i tzw. suchego patyczka - ciasto ostudzić, oprószyć cukrem pudrem - przechowywać w chłodnym miejscu (ze względu na owoce) pod przykryciem
Smakołyki Berenikikokosowego 120 g gorzkiej czekolady bita śmietana kokosowa do dekoracji świeże owoce Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: spód: daktyle blendujemy na gładką masę, orzechy blebdujemy na mąkę orzechową, dodajemy kakao, sól i wszystko ugniatamy tak, aż powstanie jednolite ciasto. Dzielimy na cztery części i wykładamy spód kokilek wyłożonych papierem pergaminowym, mocno dociskając(...)rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj, aż ładnie się połączy. Masą zalej spód w kokilkach i wstaw do lodówki na 2h. Wyciągnij serniczki z kokilek i udekoruj bitą śmietaną oraz owocami, użyłam truskawek i mrożonych jagód. Smacznego
Niezły Młynekciasto było bardzo kruche, część masła można zastąpić smalcem. Jeśli nie macie akurat śmietany, możecie zastąpić ją lodowatą wodą. Ważne jest, aby użyć do wykonania ciasta masła prosto z lodówki i szybko zagnieść ciasto. Wtedy będzie idealnie kruche. Jeśli będziemy bawić się długo z ciastem, wtedy masło się rozpuści pod wpływem temperatury naszych dłoni i po upieczeniu ciasto nie jest(...)Drukuj Kruche ciasto z kratką z jabłkami i gruszką window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Ciasto 100 g twardego masła 200 g mąki 2 żółtka 100 g cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany Masa owocowa 100 m wody 1 kg jabłek 3 duże gruszki 2 łyżki cukru 1 torebka kisielu cytrynowego cynamon, kardamon, zmielone goździki Sposób przygotowania Ciasto Z podanych składników
Mieszam w GarnkuSzarlotka , to nazwa nie zarezerwowana dla ciasta z jabłkami. Szarlotka to ciasto kruche lub półkruche z owocami. Dzisiaj polecam przepis na szarlotkę z rabarbarem , słodką szarlotkę z rabarbarem. 500 g mąki pszennej, 300 g zimnego masła, 50 g cukru pudru, skórka otarta z jednej cytryny, 3 żółtka, 1 kg rabarbaru, 250 g cukru, 1 łyżka świeżo startego imbiru(...)łyżki bułki tartej, 4 białka, 200 g cukru, masło i bułka tarta do wysypania formy Ciasto: mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. Rabarbar obrać, pokroić na niewielkie kawałki, wrzucić do garnka, dodać imbir, wsypać cukier
królestwo garówWlewam wodę. Jabłka prażę na małym ogniu do momentu aż się rozpadną. Do musu wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęstniejącą masę wykładam na jedno z ciast makowych. Przykrywam drugim ciastem. 3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam na gotujące się mleko. Budyń energicznie mieszam(...)pudrem ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję ziemny budyń. Ucieram. Masę wykładam na wierzch przygotowanego ciasta. Wyrównuję. 4. Ciasto posypuję płatkami czekoladowymi i wstawiam na godzinę do lodówki. Zachęcam do zakupu produktów ZENTIS . W ofercie sklepu znajdziecie cały szereg przeróżnych nadzień, owoców w żelu oraz produktów niezbędnych do przygotowania domowych ciast, ciastek i deserów
Tradycyjna kuchnia KasiTakie proste ucierane ciasta smakują zawsze i wszędzie. Świetnie komponują się z różnymi owocami. Można użyć zarówno świeżych , jak i z puszki czy mrożonych. U mnie dziś wersja z jabłkami . A ,że do jabłek cynamon pasuje idealnie dlatego też ciasto polałam lukrem cynamonowym. Składniki : 250 g jogurtu naturalnego (użyłam typu greckiego) 5 jajek 150 ml oleju 1 szklanka(...)połączyć mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Całość zmieszać razem wsypując stopniowo suche składniki do mokrych . Wylać ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obrać pokroić na ósemki . Wierzch ciasta posypać garścią bułki tartej. (Zapobiegnie to zapadaniu się owoców.) Poukładać cząstki jabłek. Piec ok 50 min w 170'C Składniki na lukier utrzeć na jednolitą
Malinowa KawiarenkaCIASTO ORZECHOWE 1. Zmielone płatki, mąkę kokosową, kakao i proszek do pieczenia wymieszać razem. 2. Napój/mleko i ksylitol podgrzać w garnuszku (aby ksylitol się rozpuścił ale całość nie zagotowała). 3. Do garnuszka dodać masło orzechowe oraz len i wymieszać dobrze całość. 4. Mokre składniki wymieszać z suchymi i zagnieść ciasto*. 5. Dno blachy z papierem do pieczenia wyłożyć ciastem(...)minut. *Jeśli okaże się, że Wasze płatki lub mąka kokosowa są bardziej chłonne i ciasta nie da się wymieszać bo jest za mało płynów, dodaj do ciasta co chwilę odrobinę mleka i mieszaj całość aby trafić z jego dobrą konsystencją. Ciasto ma być plastyczne, nie rzadkie ale nieco lepiące się do ręki. SERNIK DYNIOWY 7. Serek, twaróg i puree
Candy Pandas