Dziś na obiad mamy fajną alternatywę bolognese, tym razem nie z makaronem spaghetti, a otoczone krokietem ziemniaczanym. Świetne rozwiązanie jako przystawki czy przekąski imprezowej. Dodatkowo możemy
Niezły MłynekSezon truskawkowy trwa. Ceny tych owoców znacznie spadły, warto wiec korzystać i przygotowywać z nimi najróżniejsze ciasta. Dziś lekki biszkopt, puszyste masy oraz truskawki. Czegóż chcieć więcej? Składniki: biszkopt: 6 jajek 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru 15 łyżek mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 1 kg sera w wiaderku 3 łyżki żelatyny cukier - do smaku
Z Majeczką w kuchniDzisiaj obiad odbiega trochę od tradycyjnej lasagne, ale powiem Wam, że dał rade. Smakuje zupełnie inaczej lecz ta wersja również jest pyszna. W kuchni trzeba trochę
Niezły MłynekDobrej jakości dynie w sklepie możecie dostać prawie cały rok. Mi właśnie udało się zgarnąć taki diamencik, z którego przygotowałam przepyszną zupę krem i jeszcze deser
Niezły MłynekDzisiaj fajny deser typowo jesienny. Trochę orzeźwiający, nie za słodki i z czekoladą, a placuszki są na bazie gruszki. Mam nadzieję, że przypadnie wam do gustu
Niezły MłynekBardzo proste placuszki z kiwi, które prezentują się dużo lepiej niż zwykłe placuszki. Moja siostra nazywa je ciasteczkami do szkoły, a tak na prawdę są w
Niezły MłynekKlimat trochę nadmorski, frużelina kojarzy mi się typowo ze spacerami po molo i wakacjami. Sezon na wiśnie powoli się kończy, jednak zamkniemy smaki laka w
Niezły Młynekpotrzebny jest mikser, wystarczy trzepaczka i duża łyżka do mieszania składników :-) Jogurtu w masie jest więcej niż mąki, smak rabarbaru podkreśla nutka cynamonu przewijająca się zarówno w cieście jak i w owocach na wierzchu. Polecam do popołudniowej kawy :-) Składniki: 550 g gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego) 450 g mąki pszennej 200 g cukru trzcinowego 160 ml oleju 2 duże(...)dodać do masy. Dodać jogurt i kandyzowaną skórkę z limonki, wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę mieszając masę łyżką. Masa będzie bardzo gęsta. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 ° C. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać wierzch. Na wierzchu ułożyć przekrojone truskawki i rabarbar. Piec ok. 50 min lub do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć, wystudzić. Przed
maniapieczeniaSkładniki: Biszkopt: * szklanka mleka * tabliczka gorzkiej czekolady * 2szklanki mąki * 1 szklanka kakao * 1łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżeczka sody oczyszczonej * 2 jajka * 1 1/2 szklanki
Pobite gary BarbarySkładniki: biszkopt: tabliczka gorzkiej czekolady, szklanka mleka, 2 szklanki mąki, szklanka kakao, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej, 1 i ½ szklanki cukru, opakowanie cukru waniliowego
Pobite gary Barbaryłyżeczki soli około 300 g owoców : 2-3 jabłka, nektarynki, brzoskwinie, śliwki itp. kilka suszonych śliwek lub rodzynek/można oczywiście pominąć Przygotowanie: z podanych składników poza owocami szybko zagnieść ciasto, zawinąć w filię spożywczą i włożyć na godzinkę do lodówki. Użyłam cukru Dark Muscovado (wilgotny cukier) dlatego wyszedł taki marmurek. Owoce pokroić w drobną kostkę. Ciasto rozwałkować
greenscarfClafoutis to bardzo popularny francuski deser z owoców zapiekanych w cieście przypominającym flan. Można je przygotować nie tylko ze świeżych, ale również z mrożonych owoców. Ja wybrałam mrożone truskawki, maliny i jagody HORTEX, i taka kompozycja smakuje świetnie, namawiam do Was do spróbowania tego kolorowego clafoutis, będącego zapowiedzią lata. Przygotowanie: 20 min Pieczenie(...)wlej mleko ze śmietaną, nadal ubijając. Nagrzej piekarnik do temperatury 180° C. Wysmaruj masłem tortownicę o średnicy 24 cm lub wyłóż ją papierem do pieczenia.** Ułóż owoce na dnie, zalej je ciastem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut. Clafoutis powinno być lekko ścięte, puszyste i lekko przyrumienione***. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw clafoutis do ostudzenia przed
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapopołudnie, przygotowuje się ją bardzo prosto, a dekoruje dość swobodnie, czym popadnie. Składniki Czas przygotowania: 45 min 1 opakowanie świeżego, gotowego ciasta francuskiego ok 500 g mieszanych dowolnych, letnich owoców (maliny, porzeczki, morele, czereśnie, truskawki) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru 4 żółtka 500 ml mleka laska wanilii Przygotowanie: 1. Piekarnik(...)masa zgęstnieje zdejmujemy z ognia i pozwalamy wystygnąć, usuwamy rdzeń wanilii 4. Ciasto wyjmujemy i czekamy aż wystygnie 5. Owoce myjemy i odszypułkowujemy 6. Zimne ciasto smarujemy zimnym budyniem, układamy dowolnie owoce, podajemy
Słodki Kompromisjedną stronę - inaczej to proste ciasto może nam sprawić niemiłą niespodziankę i zrobi się zakalec. Składniki: 500 g pszennej tortowej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka cukru 160 ml oleju rzepakowego 1 duże jajko sok wyciśnięty z cytryny lub olejek cytrynowy 600 g gęstego jogurtu naturalnego (u mnie typu greckiego) 600 g dowolnych owoców (u mnie brzoskwinie z puszki(...)sodą oczyszczoną. Dodać cukier i wymieszać. 3. W osobnej misce wymieszać wszystkie mokre składniki. Dodać suche składniki i wymieszać do połączenia. Ciasto powinno być gęste i wyglądać na "zwarzone". 4. Ciasto wyłożyć na blachę (34x26cm), na wierzch ułożyć owoce. 5. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku w 160 st.C przez 50-60 minut, najlepiej do suchego patyczka. Przed podaniem oprószyć
Kuchnia domowa Anismaczne. Warto dodać owoce, które urozmaicą smak ciasta. Składniki na ciasto : 3 szklanki mąki pszennej tortowej 4 żółtka kostka margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 2-3 łyżki śmietany lub zimnej wody Margaryna i żółtka powinny być zimne – wyjęte z lodówki tuż przed zagniataniem ciasta. Na początku warto przygotować blachę do pieczenia. Posmarować ją cienką warstwą(...)łączyły w spójną całość należy dodać śmietanę lub wodę. Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i krótko zagniatać. Podzielić na 2 części. Jedną zafoliować i wstawić do lodówki, drugą cienko rozwałkować. Ciasto przełożyć do blaszki i podpiec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i przestudzić. W tym czasie przygotować masę. Składniki
Niebieski kubek z kawa