Walentynki to taki dzień, kiedy gastronomia przeżywa wzmożony ruch. Specjalnie na tę okazję, trzeba było wymyślić jakiś deser, który można by zaserwować klientom. Coś innego niż
Jacob TastesChrupiące, maślano-serowe rożki z jabłkami. W smaku podobne do ciasteczek francuskich. Tylko trzy składniki i jabłka. Ciasteczka te są bardzo łatwe w wykonaniu
potrawyregionalneTo był mój pierwszy bezglutenowy wypiek z drożdżami (nie licząc chlebów) i obawiałam się czy się uda...W dodatku postanowiłam jeszcze bardziej "utrudnić" sobie zadanie i
chili & sugarKnedle zazwyczaj zjadamy z mięsem ale jeśli sezon na truskawki to dlaczego tego nie wykorzystać ?! Tak więc dziś zapraszam na knedle z truskawkami posypane skarmelizowanymi orzechami
Radość kipiąca uśmiechem.Chyba każde dziecko uwielbiam tradycyjny ryż z truskawkami na mleku :) Składniki: 1 kg świeżych truskawek, 1 ½ szklanki ryżu, 2 ½ szklanki mleka, 1 ½ szklanki wody, 2 łyżki
Tradycyjna KuchniaPożywne śniadanie to podstawa, bo w końcu trzeba skądś czerpać energię na użeranie się z profesorami i udawanie, że jednak nie śpi się i uważa na
W kuchni Karmel-itkiGdzie są notatki?! Szukam, zbieram porozrzucanie nie wiadomo jak i gdzie kartki, zapisane starannym, drobnym pismem. Przydadzą się, w tramwaju pozwolą przenieść się w magiczny świat
W kuchni Karmel-itkistole królują serniki, mam nadzieję, ze ten przepis okaże się Wam przydatny 😍. Na blogu znajdziecie także inne przepisy na przyprawy do dań słodkich: Przyprawa do piernika II Przyprawa do ciasta dyniowego Domowa esencja waniliowa Domowy cukier waniliowy Mielona skórka pomarańczowa Domowa przyprawa do piernika Esencja pomarańczowa i do dań wytrawnych: Sól ziołowa z rozmarynem Gomasio z siemienia lnianego Wędzona sól(...)cytryna 3/4 szklanki domowego cukru waniliowego 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 1 łyżeczka mielonego kardamonu Wykonanie: Pamiętajmy, aby przez starciem skórki z cytrusów bardzo dokładnie wyszorować i wyparzyć owoce. Przy pomocy drobnej tarki ścieramy skórkę z cytrusów bezpośrednio na papier do pieczenia, dodajemy cukier i przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Papier umieszczamy na blaszce do pieczenia i wkładamy
Kulinarne przygody Gatitybędą pełne nowalijek. Będzie można robić dania pełne kolorów. Zanim jednak pojawią się u nas owoce typowo letnie można wykorzystać mrożone owoce Hortex. Można przygotować z takich owoców rewelacyjne śniadania czy desery. Tym razem przygotowałam sakiewki naleśnikowe z farszem z kaszy jaglanej i truskawek. Do farszu użyłam truskawek mrożonych Hortex oraz soku jabłkowego. Całość posiłku uwiecznia szklanka(...)truskawek Hortex Truskawki Hortex odmrozić. Mąkę, kakao, cukier i cukier waniliowy wymieszać ze sobą. Dodać jajka oraz mleko oraz wodę. Wymieszać ze sobą. Masło rozpuścić o dodać do ciasta. Wymieszać do połączenia się składników. Na rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki. Przygotowujemy farsz. Kasze jaglaną dokładnie wypłukać wrzątkiem. Ugotować kasze w wodzie oraz soku jabłkowym z solą. Gotować
Kuchnia w oparachKruszonka – Przepis – Wykonanie: Miękkie masło, mąkę pszenną oraz cukier puder wrzuć do jednej miski. Za pomocą dłoni wyrabiaj ciasto przez kilka minut, najpierw je ściskając, by tworzyło zwarte ciasto, a na koniec rozkruszając na mniejsze kawałki. Jeśli chcecie, by kruszonka była bardziej zwarta i tworzyła większe grudki, to możecie dodać nieco więcej masła. Czasami, by kruszonkę łatwiej dało się(...)sucha’ , to możemy dodać nieco masła. Jeśli uważamy zaś, że jest zbyt ‘mokra’ to podsypujemy odrobinę mąki. Kruszonka idealnie nadaje się do posypania wierzchu zapiekanych owoców czy też jako uwieńczenie drożdżowego placka. Wedle uznania można cukier puder zastąpić cukrem zwykłym lub brązowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Kruszonka – przepis – najlepsze proporcje! appeared first
Kulinarne PrzebojeZapewne większość z Was myśląc o muffinkach ma przed oczami słodkie wypieki. Z owocami, czekoladą, polewami, posypkami. A u mnie dzisiaj babeczki na wytrawnie. Nadziane szyneczką, pieczarkami, żółtym serem. Będą idealna przekąską w ciągu dnia. Składniki: 200 g mąki uniwersalnej Szymanowskiej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki pieprzu(...)mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Oddzielnie mieszamy mleko z olejem i jajkami. Wszystko przekładamy do jednej miseczki, delikatnie mieszamy. Dodajemy przesmażone pieczarki, cebulkę i szynkę.Mieszamy. * Ciasto przekładamy do papilotek do 3/4 wysokości, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. Pieczemy ok 20 minut. Pod koniec pieczenia posypujemy starkowanym serem. *Gotowe posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Z Majeczką w kuchniNajszybsze drożdżówki świata! Do tego uformowane w zabawne gniazdka, których wnętrze możemy napełnić dowolnym nadzieniem: dżemem, marmoladą, czekoladą, owocami. U mnie drożdżówki nadziane marmoladą firmy Jamar - jest idealna do wypieków. Twarda, dzięki czemu nic w trakcie pieczenia się nie rozlewa. Inspiracja ze strony tutaj . Polecam! Drożdżówki z marmoladą Składniki na 14 sztuk: 500g mąki pszennej 250ml mleka(...)zaczyn (suszone drożdże dodajemy od razu do mąki). Zaczyn odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia, następnie dodajemy go do mąki, wlewamy resztę mleka, dodajemy masło, żółtko, sól i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto wkładamy do oprószonej mąką miski i przykryte ściereczką odkładamy do podwojenia objętości. Następnie ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na 14 równych części. Przygotowujemy szklankę
Smak mojej kuchnidopracowane receptury, mnóstwo wskazówek, by smakołyki które zobaczymy na zdjęciach można było zrobić we właśnej kuchni. Nie znajdziemy tu przepisów które zawierają produkty zwierzęce, jest za mnóstwo kremów, ciast, ciasteczek, które zostały przygotowane nie tylko bez mąki pszennej, ale też bez jaj czy mleka. Książka podzielona jest na pory roku, każdy rozdział na podrozdziały ( na co dzień, dla malucha(...)coś nam nie wyjdzie, bo czasem robimy coś dziesiąty raz z kolei i nie wyjdzie niestety, ale nie wiemy wtedy, czy jajka, które kupiliśmy są takie same jak poprzednie, owoce mniej lub bardziej soczyste. Podsumowując - jestem pod ogromnym wrażeniem książki i talentu autorki. Stworzyła ciekawe, zdrowe przepisy na cudowne słodkości, które wyglądają jak z najlepszej cukierni i nigdy
kruche babeczkisobie z pewnością wyobrazić, otoczona jestem przez ciasta, ciastka i ciasteczka, co tylko potęguje ssanie w żołądku. W końcu, skuszona smakołykami, sięgam po drożdżóweczkę, albo - czyste szaleństwo! - po kawałek ciasta z bitą śmietaną... W końcu jednak powiedziałam sobie: dość! Tak dalej być nie może. Nie chcę skończyć praktyk dwa razy grubsza i ani trochę wyższa, niż zaczęłam. Pierwszy krok(...)Gwatemali), i przygotowałam sobie pudding. Jest to genialna opcja z tego względu, że całą pracę (której jest, prawdę powiedziawszy, niewiele), należy wykonać wieczorem. Rano tylko dodać elementy chrupiące i owoce, i można wcinać. Taki niepozorny pudding syci na długo i smakuje naprawdę dobrze. Małe, ciemne ziarenka, nawet po nocy moczenia się w mleku, nadal delikatnie chrupią. Ta wersja jest
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWbrew pozorom bardzo szybkie i łatwy deser do zrobienia. Pierwszy raz Lava Cake bądź jak kto woli Suflet jadłam na jednym ze szkoleń. Ciasto tak bardzo mi zasmakowało ,że zdecydowałam je zrobić sama. Bałam się oczywiście ,że nie wyjdzie , ale wyszło! I to co widzicie to moje drugie podejście :) Miały być jeszcze lody ... ale jakiś łasuch je zjadł ... Przepis został(...)łyżeczki) 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta ostrej papryki 4 kostki czekolady mlecznej , bądź mlecznej, a nawet gdy ktoś lubi białej do środka ciastka. cukier puder do posypania Kilka sztuk kwaśnych owoców: porzeczka/ wiśnia. ( ja mam wiśnie z nalewki) 0,5 L lodów. najlepiej waniliowe, śmietankowe Dodatkowo : 4 małe miseczki - kokilki Wykonanie: Wykonanie samego deseru jest bardzo proste. Wystarczy tylko robić
W Moim Magicznym Domu