pewnie zabrałabym Cię do Cervecería Catalana , która mimo ogromnej popularności wśród turystów odwiedzana jest także przez miejscowych, bo mimo tak wielkiej popularności wciąż serwują tam bardzo smaczne przekąski. Na owoce morza zabrałabym Cię do La Paradeta , na paellę do Kaiku , na ośmiornicę po galicyjsku do Pulpería A Gudiñ a, a na śniadanie i kawę do La Cometa . Wieczorem pewnie(...)praktycznie wszystko: uwielbia pierogi, barszcz, żurek, ogórkową (i wiele innych polskich zup), poza tym kluski, roladki wołowe, itd. Smakował mu nawet bigos. Dla znajomych i hiszpańskiej rodziny najczęściej przygotowuję ciasta…hitem ostatnich Świąt był serniko-brownies z malinami:) Z: Skąd czerpiesz inspiracje do wymyślania przepisów na swojego bloga? A: Przeglądam wiele hiszpańskich blogów i to właśnie z nich czerpię większość
Chilli Czosnek i Oliwamniej dodatków tym bardziej kochają go moim domownicy …a ja ? ja zupełnie na odwrót ..im więcej nasion , owoców i zbóż tym lepiej ….dziś proste wydanie chleba żytnio razowego.Składniki: 1 kg mąki ( u mnie 40 dag mąki pszennej , 30 dag mielonego żyta i 30 dag mąki razowej ) 4 dag drożdży łyżeczka cukru 1 litr ciepłej wody(...)zrób wgłębienie i wlej tam delikanie rozczyn aby wyrastał, odstaw w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, do mąki dolej resztę płynu, dodaj sól i wyrób niezbyt gęste ciasto. Dwie foremki keksówki posmaruj tłuszczem, wypełnij do połowy ciastem. Powierzchnie wyrównaj ręką zamoczoną w wodzie.Formy przykryj i pozostaw do wyrośnięcia. Piecz godzinę w piekarniku w 220 C. Zostaw do ostygnięcia
Apetyczna babeczkabywa, zawsze są inne;) Tym razem przygotowałam drożdżowe rogaliki z myślą o Tłustym Czwartku. Zazwyczaj nadziewam je dżemem, tym razem jednak postanowiłam wykorzystać zamrożone truskawki. rogaliki z dodatkiem całych owoców okazały się chyba nawet bardziej smaczne niż te z konfiturą:) Całość oczywiście wieńczy lukier i sam cukier puder... Składniki: 40g świeżych drożdży, 5 i 1/2 szklanki mąki pszennej(...)łyżkami cukru pudru na kogel-mogel. Mąkę przesiać, dodać rozczyn z drożdży oraz kogel-mogel. Wlać resztę letniego mleka, dodać szczyptę soli oraz resztę cukru pudru. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.Następnie ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła, pociąć na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie
Z miłości do słodkościłatwe do wyegzekwowania, bo prawie wszystko co jemy zawiera już w sobie naturalny sód – nie tylko pieczywo, chipsy, wędliny, ale nawet żywność nieprzetworzona, jak surowe warzywa i owoce, a także mięso czy produkty zbożowe. Na opakowaniach kupowanych produktów, w tabelce ze składnikami odżywczymi GDA ( wskazane dzienne spożycie – Guideline Daily Amounts) , referencyjny poziom soli oznaczony jest dla osoby(...)średnioziarnista sól morska. Z narzędzi – moździerze ceramiczne lub kamienne, elektryczny lub ceramiczny (ręczny) młynek do kawy, przystawka do ręcznego blendera z ostrzami tnącymi. Przydadzą się też blaszki do pieczenia ciasta, na których po przygotowaniu każdą wymagającą tego mieszankę suszymy. • SÓL BEKONOWA – do jajek w każdej postaci – sadzonych, tych gotowanych na miękko, w koszulkach, do jajecznicy. Pasuje do awokado i purée
Karo in the KitchenSkładniki: – 1 ¼ szk. mąki – 2 łyżki cukru – szczypta soli – 125g masła – 3 łyżki lodowatej wody Krem – 200 ml mleka (u mnie bez laktozy) – 2 żółtka – 1
I LOVE LIFE~kakaowy krem owsiany z mango (również w środku) i masłem orzechowym~ Jeszcze tylko niecały tydzień i świeta! Ja już nie mogę się doczekać, a Wy? ;) Z
breakfast of dreamsPuszyste naleśniki z jagodami około 120 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 czubate łyżki otrębów 1 lekko ubite jajko 150 ml tłustego mleka
Gotuj Sam!Dzisiaj wyszedł mi najlepszy kisiel jaki kiedykolwiek jadłam. Prosty w przygotowaniu, a niezwykle smaczny. Składniki: 300g malin, 70g cukru, 35g mąki ziemniaczanej, 430ml wody. Przygotowanie
W kuchni u MonikiGofry z malinami i bitą śmietanąSkładniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 duże jajka 2 szklanki mleka 1,5% tł. 2 łyżki gazowanej
Moja smaczna kuchniaproszkiem do pieczenia i sodą ciasto wyłożyć na tortownicę o przekroju 24 cm, wyłożoną papierem do piecznia. Wyrównać szpatułką górę piec w 180`C 45 minut z ostudzonego ciasto ściąć "górkę", następnie przeciąć na 3 blaty. Ścięty kawałek pozostawić do dekorowania tortu 4 litki żelatyny namoczyć przez kilka minut w zimnej wodzie. W międzyczasie w malutkim garnuszku zagotować(...)małe kawałki truskawek i część pestek granatu blaty przełożyć przygotowanym kremem. Górę i boki tortu obłożyć kremem, następnie obsypać zielonym okruszkami z pozostawionego kawałka. Udekorować wg uznania resztą owoców
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nieuchronnie zmierza ku końcowi, ale nie może w nim zabraknąć przepisu na pyszne knedle z tymi owocami. Lato w tym roku nie rozpieszcza zbytnio słońcem i nie wszystkie owoce są tak słodkie, jak bym chciała. Cóż, trzeba brać to co daje natura. Na działce już dawno przekwitł bez, piwonie a teraz róża. Z tej ostatniej zrobiłam spore zapasy(...)jajko 1 łyżka masła szczypta soli truskawki, cukier, śmietana Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, ugotować i jeszcze ciepłe rozgnieść. Dodać jajko i oba rodzaje mąki oraz szczyptę soli. Wyrobić ciasto na gładką masę. Formować w ręku kulki z ciasta i zawijać w nich truskawki. Gotowe wrzucać na lekko osolony wrzątek i gotować około 10 minut. Ja swoje podałam ze śmietaną
Gosia gotujezastąpić długo smażonym dżemem wiśniowym (przepis znajdziecie tutaj ), niemniej jednak, w związku ze zbliżającym się sezonem na agrest, namawiam do przygotowania dżemu właśnie z tych nieco zapomnianych owoców (przepis wkrótce). Rogaliki drożdżowe z dżemem agrestowym: 400 g mąki pszennej tortowej (dobrej jakości) 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru 20 g świeżych drożdży 1/3 szklanki letniej śmietanki(...)około 10 minut, po tym czasie drożdże powinny podwoić swoją objętość. Żółtka mieszamy z letnią śmietanką i dodajemy do miski z mąką, dosypujemy cukier i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (około 8 minut). Po tym czasie dodajemy roztopione masło i zagniatamy, aż masło całkowicie się wchłonie i ciasto przestanie lśnić (kolejne 8 minut). Po tym czasie wierzch ciasta oprószamy mąką, miskę
Rozpustne gotowanieucinarką ) i chowamy do lodówki na 30 min 2. Kiedy ciasto odpocznie wylepiamy nim formę do tarty ( u mnie jednorazowa , nie trzeba potem myć, a ciasto możemy zabrać np. na przyjęcie do znajomych ) nakłuwamy gęsto widelcem i podpiekamy w piekarniku przez 15 min w 220 stopniach grzanie góra - dół bez termoobiegu. Odstawiam następnie do przestygnięcia. 3. Od żółtek(...)/szpatułka. Wykładam masę na podpieczony spód, a następnie obsypuje całość czerwona porzeczką. 4. Całość piekę w 200 stopniach przez 30-40 min bez termoobiegu. Słodycz masy przełamane kwaskowatością owoców sprawiło, że tarty bardzo szybko ubyło, zanim zdążyłam zrobić zdjęcie jej w całości
Gotowanie...to proste !przytulnie, na kanapie, pod kocem ... W kuchni natomiast wiosna rozgościła się na dobre, od czasu do czasu kierując nawet moje myśli w kierunku lata, gdy mnogość warzyw i owoców będzie przyprawiała o zawrót głowy. Póki co jednak skupiam się na sezonowych przysmakach, czyli głównie truskawkach i rabarbarze. Choć dzisiaj, przyznam Wam się w tajemnicy, kupiłam - pierwszy raz w życiu(...)roladę z truskawkami i rabarbarem. Przy przeglądaniu gazet w oko wpadła mi rolada z malinami. Wyglądała obłędnie! Ja mam w lodówce tylko rabarbar i truskawki... Jednak ochota na zawijanie ciasta biszkoptowego dopadła mnie niczym grom z jasnego nieba; po prostu nie mogłam się powstrzymać. Skarmelizowałam więc rabarbar w ciemnym, aromatycznym cukrze, dodając truskawki pod sam koniec gotowania. Dzięki temu lekko
Pożeraczka, czyli raz adobrzecoś nowego . Czy było trudno ? Absolutnie nie , na pewno nie raz jeszcze zrobię je na śniadanie , cudnie smakowały z miodem i sosem czekoladowym , a co dopiero jak zaczną się owoce sezonowe . Pyszne będą z truskawkami , miodem i jogurtem.. Mniam . Polecam , naprawdę świetne danie , na śniadanie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Przepis przetłumaczyłam z jakieś(...)szklanki cukru pudru szczypta soli Jajka roztrzepać i wymieszać z mlekiem, miksując dosypać mąkę , proszek do pieczenia i cukier ze szczyptą soli . Na koniec dodać roztopione , wystudzone masło . Ciasto powinno mieć gęstość gęstej śmietany kremówki . Odstawić na kilka minut, żeby odpoczęło . Smażyć na suchej patelni teflonowej, bez dodatkowego tłuszczu ( to bardzo ważne ) , na średnim ogniu, tak aby dać ciastu szansę
Ogrodnik w podróży