Przygotowane w nieco mniej tradycyjny sposób, a równie smaczne. Koniecznie spróbujcie, jeśli lubicie ricottę :) PIEROGI Z RICOTTĄ I JAGODAMI GOTOWANE NA PARZE /przepis własny/ 55
Poranek na słodkoLightBox zrealizował Instytut Badania Opinii Homo Homini, wynika, że wegetarianie to ponad milion Polaków. 1,6 proc. stosuje dietę laktoowowegetariańską. Ich jadłospis stanowią potrawy z nabiału, jajek, warzyw i owoców. Kolejne 1,6 proc. osób jest weganami i spożywa wyłącznie produkty roślinne. Prawie 4 proc. Polaków deklaruje, że sporadycznie je mięso i ryby. Dieta wegetariańska ma także wielu zwolenników(...)mięsa (kliknij w tytuł, aby poznać przepis): Brukselka i spółka z patelni Czerwona kapusta na ciepło Domowe batony musli Dżem dyniowo-pomarańczowy ze skórką Granola kokosowo-migdałowa Gryka Cake - ciasto z kaszy gryczanej i jabłek Hummus z burakami Kapusta Babci Halinki Kasza jęczmienna z boczniakami Orzechowa kasza bulgur z jabłkiem i truskawkami Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami Pasta
My Chcemy Jeśćmojprzepisna.pl | Deser ptasie mleczko z niespodzianką Na przyjazd siostrzyczki postanowiłam zrobić coś pysznego i lekkiego. Deser w smaku podobny do wedlowskiego ptasiego mleczka, jest jednak z
moj przepis nasolą, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać serek mascarpone i mleko. Zmiksować do gładkości. Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Dodaj miód i orzechy. Miksuj kilka chwil. Jeśli ciasto będzie za gęste, dolej trochę mleka, a jak za rzadkie - dosyp mąki. Smaż na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Gdy pojawią się bąbelki, przewracaj na drugą stronę. Podawaj na ciepło(...)obierz. Usuń gniazda nasienne i pokrój na drobno, przełóż do garnuszka. Wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj z jabłkami. Postaw na małym ogniu i duś pod przykryciem aż większość owoców się rozpadnie. Często mieszaj. Jeśli chcesz, by w musie były kawałki jabłek, duś tylko kilkanaście minut. Odstaw i ostudź. Miód dodaj do jeszcze ciepłego, ale nie do gorącego, musu
Anioszek w kuchniDzisiaj świętujemy 2 urodziny Bon appetit mon amie, kolejne wspólnie spędzone 365 dni i ponad 100 000 kolejnych odsłon. Z tej okazji coś wyjątkowego. Tort
Bon appetit mon amiecotygodniowym cyklu słodkości zapraszamy na szczyptę słodyczy. Otóż, już ostatni dzwonek na wypieki ze świeżymi truskawkami. Dzisiaj wracamy do muffin, które są najszybsze, najprostsze i najsmaczniejsze. Połączyłam nich owoce z czekoladą i efekt był pyszny. Polecam na deser jak i na słodką przekąskę do kawusi. Muffiny z czekoladą i truskawkami SKŁADNIKI : Składniki suche 2 szklanki mąki pszennej(...)drugiej miski wlewamy ostudzone roztopione masło, jogurt oraz wbijamy jajka i mieszamy. Do suchych składników przelewamy mokre - mieszamy. Do papilotek umieszczonych w formie do pieczenie przekładamy po łyżce ciasta, następnie nakładamy po 1/2 łyżeczki czekolady lub kremu czekoladowego i na wierzch nakładamy kolejną porcję ciasta. Na wierzchu układamy pokrojone cząstki truskawek. Przygotowujemy kruszonkę: do miski wsypujemy cukier puder i mąkę
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWczoraj padło na wyjście do kina na Minionki! Uwielbiam te żółciutkie maluszki gadające po hiszpańsku! A dziś, przepis na jedne z moich ulubionych placków. Mango jest jednym z tych owoców, które kocham najbardziej. W połączeniu z maślanką tworzą bajeczną kompozycję smaków, której ciężko odmówić. Dodatkowo, placuszki mają piękny kolor, są wilgotne w środku i rozpływają się w ustach. Moim(...)kokosowy do smażenia Mango obieramy i pozbywamy się pestki. Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera lub miksujemy blenderem do otrzymania jednolitej i gładkiej konsystencji. Na patelnię wysmarowaną olejem kokosowym nakładamy ciasto za pomocą łyżki. Pamiętając, że 1 łyżka = 1 placuszek . Smażymy na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony. Posypujemy ksylitolem w pudrze, bądź polewamy jogurtem. Smacznego
Be Fit Be Strongstan wyrośnięcia i zarumienienia babeczek. Aby mieć pewność, że w środku są upieczone, możemy wbić w środek wykałaczkę i zobaczyć, czy po wyjęciu jest sucha czy zostało na niej ciasto. Babeczki upieczone! Teraz zabierzmy się za krem do dekoracji. Przygotowanie kremu (10 minut): Krem przygotowujemy w trakcie pieczenia babeczek. Jest kremowy i pyszny, dobrze utrzymuje się na babeczkach! Opakowanie śmietanki(...)odcinamy róg (wielkość zrobionej dziurki uzależniamy od tego w jaki sposób chcemy krem nałożyć i jak dużo ma go być). Dekorację pozostawiam waszej inwencji twórczej. Można użyć czekolady lub owoców. Voila! Muffinki gotowe! Smacznego
PastelFoodsmażone figi. Zmieniłam nieco proporcje, dodałam coś od siebie (pamiętając to i owo o figowych połączeniach smakowych), i wyszedł znakomity deser, a może przekąska...? Nie bardzo słodki, gdzie owoce grają zdecydowanie pierwszą rolę. Miód dodaje im słodyczy, ocet charakteru, rozmaryn wytrawnego rysu, a masło sprawia, że sos jest cudownie gęsty i przypomina toffi. Naprawdę smakowite te figi...I jeszcze(...)ćwiartki. Na gorącej patelni rozpuścić masło, dodać miód, ocet, rozmaryn i figi. Smażyć, aż sos stanie się gęsty, o głębokiej bursztynowej barwie.Podawać natychmiast.Smacznego!Macie jakieś inne pomysły? Robiliście ciasta z figami...? Bo ja mam ogromną ochotę, ale jakoś nie mogę znaleźć przepisu, który by mnie wystarczająco zmotywował
Pożeraczka, czyli raz adobrzejuż wysiedzieć i co chwilę zaglądałam do piekarnika! Muffiny bowiem wyszły znakomite! Poza tym są z tych nieco zdrowszych - zamiast mąki pszennej - orkiszowa, do tego płatki owsiane i oczywiście owoce. Słodka, chrupiąca kruszonka podbiła moje serce. Smakują tak, jak wyglądają - słodko i bardzo domowo. Nie można im się oprzeć!Przepis znalazłam na blogu Cook & look, troszkę go przerobiłam(...)cukrem, płatkami owsianymi, proszkiem i cukrem waniliowym. Jajko roztrzepać, wlać mleko i olej, wymieszać. Płynne składniki wlać do sucych, wymieszać niedbale, tylko do połączenia składników.Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować.Ciasto przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. W każdą muffinkę wcisnąć truskawkę. Wierzch posypać kruszonką.Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Przede mną jeszcze
Pożeraczka, czyli raz adobrzestan wyrośnięcia i zarumienienia babeczek. Aby mieć pewność, że w środku są upieczone, możemy wbić w środek wykałaczkę i zobaczyć, czy po wyjęciu jest sucha czy zostało na niej ciasto. Babeczki upieczone! Teraz zabierzmy się za krem do dekoracji. Przygotowanie kremu (10 minut): Krem przygotowujemy w trakcie pieczenia babeczek. Jest kremowy i pyszny, dobrze utrzymuje się na babeczkach! Opakowanie śmietanki(...)odcinamy róg (wielkość zrobionej dziurki uzależniamy od tego w jaki sposób chcemy krem nałożyć i jak dużo ma go być). Dekorację pozostawiam waszej inwencji twórczej. Można użyć czekolady lub owoców. Voila! Muffinki gotowe! Smacznego
PastelFoodCo może być lepszego niż gofry w niedzielę na śniadanie? Szczerze mówiąc nic nie przychodzi mi do głowy. Pyszne, puszyste gofry, to jest to. Mój przepis
Ratunku obiadNa półce z wekami cała masa słoików.... a do lata coraz bliżej.Wśród przetworów prym wiodą śliwki, są powidła, są śliwki marynowane, są śliwki
kolorowotorcikoworównież niespodziankę Kod rabatowy w sklepie https://kawaiherbata.com/ na hasło: OKRUSZKI RABAT WYNOSI 10% i obejmuje wszystkie produkty spożywcze (kawa, herbata, dodatki cukiernicze, słodycze, konfitury, produkty BIO, owoce liofilizowane) sprzedawane w sklepie internetowym. Rabat nie łączy się z promocjami na stronie. Kod ważny jest do końca marca. Składniki: (ilość zależy od wielkości ciasteczek) 1 szklanka mąki pszennej(...)dodajemy aromat i chwilę miksujemy. Kolejno wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy wstępnie składniki. Następnie dodajemy czekoladowe kropelki lub posiekaną czekoladą, wyrabiamy całość ręcznie do połączenia składników. Z ciasta w dłoniach formujemy ciasteczka (kulka, spłaszczamy ją), układamy je w odstępach na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można też nakładać małą łyżeczką masę na blaszkę. Wówczas wyjdzie nam więcej
Słodkie okruszki