WIESZ, ŻE…. ŚLIWKI Zawierają: – witaminę A,E (najcenniejszy przeciwutleniacz) – witaminy z grupy B, – potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo, Ponadto: Śliwki to owoce , które doskonale regulując problemy trawienne. Więcej wartości odżywczych mają suszone śliwki i one również posiadają wiecej błonnika. Są natomiast bardziej kaloryczne niż świeże śliwki. Witamina B6 i magnez zawarte w śliwkach mają pozytywny wpływ(...)wrzesień – październik ale można cieszyć się nimi również późną jesienią Jak możecie wykorzystać śliwki w kuchni?? Poniżej kilka propozycji: Rustykalna ze śliwkami Granola z jogurtem i nasionami chia Ciasto drożdżowe ze śliwkami Tarta ze śliwkami i kremem mascarpone Crumble śliwkowe Artykuł Śliwki pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFENiedziela - dzień śniadaniowego rozpieszczania, nigdzie się nie trzeba śpieszyć, można zrobić coś co zajmuje troszkę więcej czasu,ale za to jak smakuje. Wystarczy sięgnąć po świeże owoce np.borówki i świeże maliny, z których dodatkiem zrobimy pyszne śniadanie. Dzisiaj proponuję pyszne racuchy. Zwykle robię je z jabłkami, ale żeby trochę zmienić smak zamieniłam jabłka na borówki i polałam gęstym(...)mąkę z odrobiną soli, mieszamy i odstawiamy przynajmniej na 30 minut do lodówki. W tym czasie robimy sos i ubijamy na sztywno białka. Ubite białka łączymy delikatnie z ciastem z lodówki oraz borówkami, a następnie smażymy racuchy. sos: Maliny posypujemy cukrem i podgrzewamy w małym rondlu lub na patelni, a kiedy puszczą soki i zaczną się rozpadać, całość przecieramy
Bon appetit mon amiePrzepyszne czekoladki, które oczarują smakiem, a wbrew pozorom są bajecznie proste do zrobienia. Owinięte marcepanem i polane czekoladą smakują po prostu wyśmienicie. Składniki: 30 suszonych daktyli
Podróż w kulinariabyłam dzieckiem. Pamiętam jak dziś, gdy siedząc na płocie zajadaliśmy się właśnie morwami, zrywanymi prosto z drzew. Smak pamiętam do dziś, choć zupełnie o tych owocach zapomniałam. Tym bardziej byłam ciekawa, jak smakują w wersji suszonej. SKŁADNIKI: 100 g gorzkiej czekolady 20 g orzechów włoskich 20 g migdałów bez skórki 20 g suszonej żurawiny 20 g suszonej morwy(...)jajko wszystko zmiksować na gładką masę. Wsypać mąkę i zmielone płatki owsiane, chwilę miksować do połączenia składników. Wsypać wszystkie pozostałe składniki i całość wymieszać najlepiej ręką. Z powstałego ciasta formować w dłoniach kulki, wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lekko je spłaszczając. Ciastka piec 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Kuchnia w opałachpodanej porcji otrzymamy 4-5 grubszych naleśników. Ich smak nie odbiega od smaku tradycyjnych placuszków. A kiedy są już gotowe, musimy puścić wodze naszej wyobraźni I wypełnić je owocami, serkiem lub innym, ulubionym farszem. Mleko krowie w przepisie można zastąpić mlekiem sojowym lub ryżowym. Naleśniki będó wówczas mniej puszyste, ale za to będą mogle je zjeść alergicy. Koniecznie(...)było grudek. Odstawić na pół godziny. 2. Po tym czasie dodać jajka, masło i pozostałe składniki. Wymieszać. 3. Rozgrzać patelnię (nie smarujemy jej żadnym tłuszczem, jest on już w cieście) i smażyć jak zwykle, do zrumienienia z obu stron. 4. Wypełnić ulubionym farszem. Smacznego
W mojej kuchniCo prawda borówek z przydomowego ogródka jeszcze nie mam, ale korzystając z tych dostępnych w sklepach przygotowałam smaczną słodką chałkę, która z kubkiem ciepłego mleka (lub
Kuchnia w czekoladzieblacie kuchenny. I codziennie mi służy. Robot Desire od Russell Hobbs oprócz pięknego bordowego koloru, ma do zaoferowania sporo funkcji: Krojenie na plasterki Ścieranie na tarce Ucieranie kremów Zagniatanie ciasta Rozdrabnianie Przygotowywanie koktajli dzięki kielichowi do blendowania Nie znalazłam minusów w tym urządzeni. Całkowicie się w nim zakochałam i codziennie z niego korzystam. Tarcze do krojenia i ścierania świetnie służą(...)blender do koktajli, w którym bez problemu mogę przygotować kilka dużych koktajli śniadaniowych z płatkami owsianymi. Mrożony jogurt jest również łatwy w przygotowaniu, ostrza świetnie radzą sobie z mrożonymi owocami. Najlepszą funkcją jest dla mnie rozdrabnianie. Wreszcie mam tak duży rozdrabniacz, że za jednym razem mogę przygotować cały sos boloński. Lubię, gdy sos jest prawie gładki, a kawałki mięsa
Gotowanie i blogowanieZa kilka dni początek lata, a już dzisiaj przygotowałam specjalnie dla Was najsmaczniesze desery, które koniecznie musicie przygotować. Lekkie, owocowe i niedrogie. Gofry z kakaową
Moja smaczna kuchniaKolejne sezonowe warzywo, chociaż przez niektórych nazywane owocem. Szczerze spróbowałam go po raz pierwszy, ale bardzo dobrze przypadł mi do gustu. Zapraszam do wypróbowania rabarbarowych racuchów. :) Składniki: 4 łyżki mąki pszennej graham T1850 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 2 łyżeczki cukru trzcinowego 4 łyżki mleka 1 łodyga rabarbaru olej cukier puder - do posypania Sposób przygotowania: Rabarbar(...)cukru. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Dokładnie miksujemy. Na sam koniec dodajemy rabarbar i mieszamy delikatnie łyżką. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładamy po jednej łyżce ciasta. Smażymy na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu racuszki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby osuszyć z tłuszczu. Gotowe danie ewentualnie możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego
Truskawkowa FiestaJa zrobiłam tort składający się z dwóch różnych biszkoptów, ale można przygotować go, tylko z jedno rodzaju biszkoptu. Biszkopt makowy: 125 g maku, 4 jajka, 125
królestwo garówObiecałam, że wrócę i jestem.. :) lżejsza o 8 kilogramów. Nie stosuję już takich drakońskich diet i więcej się ruszam. Jedynie co mi
Na słodko lub wytrawnieDelikatne ,chrupiace gofry z dodatkiem kawaleczkow truskawek.Wlasciwie to podwojnie truskawkowe,bo owoce sa w ciescie i podane na upieczonxch gofrach.Dzieki dodatkowi smietanki kokosowej maja asamitna konsystencje.Najlepiej smakuja zaraz po upieczeniu.I ostatnia najwieksza ich zaleta - sa blyskawiczne do przygotowania.Przepis znalazlam tutaj:klikSkladniki na 6 duzych gofrow:1 jajko1 lyzka cukru140 g maki (u mnie orkiszowa 630)150 ml mleka50 ml smietanki(...)suchej patelni ,smietanka,cukier puder doposypaniaWYKONANIE :jajko ubic z lyzka cukru na gesty kogel-mogelodwazyc reszte skladnikow i wymieszac z ubitym jajkiem trzepaczka balonowa lub przy pomocy mikseragotowe ciasto odstawic na kilka minut.W tym czasie odszypulkowac truskawki i pokroic w drobna kostke.Wymieszac z ciastem tuz przed smazeniemRozgrzac gofrownice,posmarowc olejem i smazyc gofry do zrumienieniaupieczone odkladac na kratke podawac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: 2 opakowania Almette śmietankowego 2 opakowania łososia wędzonego (200g) 1 opakowanie szpinaku mrożonego 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 1 łyżeczka masła Na patelni rozpuszczamy
My Culinary Artbiszkopty oraz kwaskowaty mus z truskawek. Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, a choć pogoda do tej pory była mało czerwcowa i nas nie rozpieszczała, coraz chętniej będziemy sięgać po ciasta lub desery przygotowywane bez pieczenia i podawane na zimno. Taki jest właśnie proponowany w tym przepisie deser, do tego jest prosty i szybki w przygotowaniu, więc nie pozostaje nic innego(...)mascarpone50g białej czekolady100g śmietanki 30%1 łyżeczka cukru pudru Wykonanie:- na spód obu pucharków pokruszyć 3 biszkopty (po 1,5 na pucharek)- truskawki umyć, pozbawić szypułek, pozostawić 1 ładny owoc do dekoracji, resztę rozdrobnić blenderem na mus, dosłodzić do smaku w zależności od preferencji osobistych i poziomu słodkości truskawek (ja nie dodawałam cukru, dlatego mus wyszedł kwaskowaty w smaku
Smakołyki BerenikiPolska - Czesi0:1Dlaczego mnie to nie dziwi?Chyba niewielu było przekonanych, że nam się uda. Ale pełninadziei, zjednoczenia i radośni, wierzyliśmy... "Może akurat, może jednak?"Niestety
W kuchni Karmel-itki