Babka karbowana z bananami. 194utartej masy dodawać po łyżce masy bananowej i ucierać. Mąki wymieszać z proszkiem, przesiać i wsypywać po trochę do masy, delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Formę karbowaną wysmarować tłuszczem, obsypać wiórkami kokosowymi. Wylać gotowe ciasto do formy. Piec około 40-50 minut w temperaturze 175 C. Po upieczeniu, ostudzić, wyjąć z formy i lekko ciepłą babkę oblać oblać lukrem
Przepisy i porady kulinarne
Tort potrójnie czekoladowy 272posypujemy mąką. Od odmierzonej mąki odejmujemy 3 łyżki i zastępujemy je kakaem. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i ubijamy na jednolitą, gładką masę. Masę przekładamy do tortownicy (każdorazowo pieczemy jeden blat biszkoptowy). Poziom ciasta nie powinien przekraczać połowy wysokości ścianki formy. Stawiamy foremki na blaszce i pieczemy przez 20-25minut, aż powierzchnia biszkoptu stanie się sprężysta. Zostawiamy, aby chwilę
Pudełko rozmaitości
KLUSKI JAGLANE, BEZGLUTENOWE 268studzimy. (wystarczy ok.30 minut). Do malaksera przekładamy kaszę i tofu (lub ser) i miksujemy kilka minut aż masa stanie się w miarę gładka. Masę przełożyć do miski, dodać obydwie mąki i zagnieść energicznie ciasto. Odrywać po kawałku, podsypać delikatnie mąką jaglaną i utoczyć wałek, który następnie kroimy na kawałki, tworząc kluski. Moje Dziecię miało super frajdę krojąc wałeczki na kluski
Smaczne Zdrowe
Biszkoptowe babeczki z dżemem 204aromatu waniliowego -nadzienie: dowolny dżem (u mnie truskawki w syropie) Wykonanie: W naczyniu mieszamy wszystkie składniki oprócz dżemu, do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Foremki na babeczki wykładamy papilotkami. Łyżką nakładamy do każdej ciasto, do wysokości 1/3 foremki. Na to dajemy łyżeczkę dżemu, a następnie łyżeczka ciasta tak aby przykryć dżem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
KasiekGotuje
Baba wiśniowo-orzechowa 207uprażone wcześniej na patelni mielone orzechy oraz mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz sok który wypłynął z wiśni w procesie ich drylowania. Następnie wymieszałam ciasto z ubitą na sztywno pianą z białek i wiśniami. Masę przełożyłam do formy. Piekłam w 180 stopniach przez około 1 godzinę
Zapiski Młodej Żony
Bułki pszenne poznańskie 164mleka. Wyrobić sprężyste, jednolite ciasto. Naczynie z ciastem owinąć folią spożywczą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Ja zawsze kładę pod pierzyną ;) Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i naoliwionymi rękami podzielić na kulki o masie około 80g. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach ponieważ intensywnie rosną. Ja kładę 9 sztuk na każdej blasze. Odstawić
Pyry na Gaz
Pączki z miodem 222mamy świeże drożdże to należy je pokruszyć i wymieszać z ciepłą śmietaną, suszone drożdże także i pozostawić na około 15 minut. Mąkę przesiać, dodać masę jajeczną, drożdże oraz pozostałe składniki i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na około 1 godzinę, po tym czasie ponownie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 2 – 3 części
Na słodko lub wytrawnie
TORT CZEKOLADOWY - FOTORELACJA Z FESTYNU NIEPODLGŁOŚCIOWEGO 191szczyptę soli. W drugiej misce za pomocą trzepaczki rozkłócamy jajka z maślanką. Następnie do miski z mąką wlewamy rozpuszczoną czekoladę, a potem dodajemy masę jajeczną. Całość mieszamy drewnianą łyżką, aż do połączenia składników. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 20 -22 cm. i pieczemy 90 minut w 160 stopniach. Krem czekoladowy: w rondelku podgrzewamy śmietankę, ale nie zagotowujemy, zdejmujemy
Kuchnia w opałach
Bułka drozdzowa z zurawina 293Wykonanie; Mąkę, sól i cukier wsypujemy do miski. Mleko lekko podgrzewamy i rozprowadzamy w nim drożdże. Następnie dodajemy masło i mieszamy żeby się rozpuściło.Masę z jajkiem oraz żurawinę dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Odstawimy na 2 godz. Po 2 godz. ciasto przekładamy na blachę Odkładamy jeszcze na 15 minut. Pieczemy w 200 stopniach ok. 35 minut
Anioły...POZA KUCHNIĄ
856. Czekoladowe ciasto z fasoli. 220kakao szczypta sody oczyszczonej 1/3 łyzeczki proszku do pieczenia jajko cynamon coś do posłodzenia +gorzka czekolada (można dodać do środka, lub posypać nią ciasto już po upieczeniu) Fasolę zmiksować z bananem na gładką masę, wymieszać z resztą składników. Ew. Dodać pokrojoną czekoladę. Przełożyć do naczynka żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez ok.30min. Obowiązkowo podawać z dużą
More food, love and dreams
Pierniczki mocno czekoladowe 162sól. Dokładnie wymieszać i gotową masę wstawić na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z zimnej masy zrobić wałek i pociąć na równe kawałki, lub odrywać ciasto ręcznie. Zrobić kulki i każdą obtoczyć w cukrze pudrze. Piec w zależności od wielkości kulek. Przy małych starczy 12 minut, większe lepiej piec około
Passions hobbies life
Cudownie smaczne racuchy / pancakes z ananasami i jabłkiem 254łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu WYKONANIE Mąkę, kefir, jajko, proszek do pieczenia, cukier, szczyptę soli oraz kardamon z cynamonem mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ananasy i jabłko kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Co sądzicie o takiej wersji racuchów
Zofiana
O gofrach, czyli najlepszy prezent świąteczny 228wymieszać z cukrem, proszkiem i cukrem waniliowym. Masło rozpuścić, przestudzić. Wlać mleko, wbić jajko, dokładnie połączyć. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać na gładką masę bez grudek. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zamieszać. Wlewać odpowiednie porcje do rozgrzanej gofrownicy, piec 2-3 minuty. Odkładać na kratkę do lekkiego przestudzenia. Na patelni skarmelizować cukier. Dodać pokrojone
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto migdalowo malinowe czyli Slodki Czwartek odc.45 215znalazłam fotkę więc i pojawi się wpis. Przepis pochodzi z "Kuchni" Nigelli Lawson. Nie wymaga wiele zachodu choć nie jest też takim sobie zwykłym ciastem. Idealnie łączy maślany spód, owocowy wilgotny środek i migdałową masę jajeczną
Dzieje kuchennej Wiewióry