Panforte - włoski piernik 611mieszaj cierpliwie silikonową lub drewnianą łopatką, aż wszystkie składniki idealnie się połączą. Przełóż masę do formy i starannie ją wygładź. Maczaj łyżkę w wodzie, aby masa się do niej nie kleiła. Na końcu wygładź ciasto wilgotnymi dłońmi. Wstaw do piekarnika i piecz przez 40 minut. Gdy ciasto będzie gotowe, na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Pozostaw panforte w formie(...)kliny lub w kostkę. Mi bardzo podoba się wygląd ośnieżonej "kostki brukowej". Uwagi: Dobrze zabezpiecz formę przed przyklejaniem, gdyż masa jest bardzo lepka. Ja użyłam silikonowej foremki i nie smarowałam, ani nie wykładałam jej niczym. Niestety upieczone ciasto przykleiło mi się do jej dna, więc nie był to udany pomysł. Jeżeli preferujesz twardszą konsystencję ciasta (jak np. mój
Chilli Czosnek i Oliwa
Sernik na zimno o smaku pomarańczowym z gorzką czekoladą 203jestem orłem jeśli chodzi o ciasta, ale to wyjątkowo mi się udało i dodam, że sama je zmodyfikowałam, a więc to niejako przepis autorski Składniki: 1 kg sera na sernik ( ja kupuję taki w wiaderku w supermarkecie) 2 galaretki pomarańczowe 1 aromat pomarańczowy 2 rządki gorzkiej czekolady 2 mandarynki do dekoracji Przygotowanie: jedną galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody(...)rozpuść w gorącej wodzie drugą galaretkę, przestudź ją i daj jej trochę już stężeć wyjmij tortownicę z lodówki,obierz mandarynki, ułóż je na wierzchu masy serowej na wierzch wylej tężejącą już galaretkę, wstaw tortownicę z ciastem znów do lodówki do zastygnięcia galaretki na wierchu gotowe! Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotuje
KROKIETY ZIEMNIACZANE 2537przygotowaniu. Z minimalnej ilości składników . Sprawdzą sie jako dodatek do mięs, ryb lub jako sycąca przekąska w porze lunchu. Mimo, że ciasto nie zawiera mąki jest zwarte i dobrze się formuje. Gęstość masy w dużym stopniu zależy od rodzaju użytych ziemniaków. Najlepsze będą mączyste, kleiste, o sypkim miąższu po ugotowaniu (typ C). Masa przygotowana z innych odmian(...)osolonej wodzie. Dokładnie odcedzamy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Przekładamy do miski. Doprawiamy do smaku szczyptą gałki muszkatołowej i w razie potrzeby solą. Mieszamy z masłem i żółtkiem. Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i dzielimy na dwie części. Podsypując mąką formujemy dwa wałki o grubości 2 cm. każdy i kroimy je na kawałki o długości około
cool and minty
Sernik z karmelizowanymi gruszkami 288sernik , że po prostu musiałam go upiec. Kremowy, z kawałeczkami słodkich gruszek, w pełni zaspokoił tę zachciankę. Sernik jest ciastem, które zawsze lubiłam, a domownicy na szczęście podzielają moje upodobania. Sernik to taki prosty deser . Składniki na masę serową wystarczy po prostu ze sobą wymieszać. Nic nie trzeba ubijać i wręcz jest to niewskazane. Napowietrzona przez ubicie masa serowa wyrośnie
Smaczna Pyza
Tarta z brukselką i pulpecikami 199świeżej lub mrożonej 300g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko przyprawy: sól, pieprz świeża natka pietruszki, posiekana Na masę śmietanową: 3/4 szklanki śmietanki 30% 3 jajka 1 cebula dymka ze szczypiorkiem przyprawy: sól, pieprz Wykonanie: Kruchy spód: wszystkie składniki zagniatamy szybko w gładkie ciasto, ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5cm do rozmiaru formy, wykładamy dno i boki formy, dociskamy i nakłuwamy(...)pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi (u mnie do obciążenia posłużyła mała tortownica). Ciasto podpiekamy 10 minut, następnie zdejmujemy obciążniki i dopiekamy kolejnych 10 minut. Po upieczeniu odstawiamy. Farsz: mięso mielone doprawiamy do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Dodajemy jajko i dokładnie wyrabiamy. Masę wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie z masy formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i gotujemy
Smak mojej kuchni
Rewelacyjne Ciasto Bakaliowo Czekoladowe 316bakalii (u mnie w równych proporcjach: suszone morele, rodzynki, orzechy laskowe, orzechy włoskie, migdały) Polewa czekoladowa: 80 g deserowej czekolady 80 ml śmietanki kremówki 30% łyżeczka wódki Rewelacyjne Ciasto Bakaliowo Czekoladowe - Składniki: Biszkopt: Blaszkę wykładamy pergaminem (ok. 20 x 28 cm). Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie powoli(...)kakao i ubijamy do otrzymania gładkiego kremu, a następnie wrzucamy drobno posiekane bakalie oraz drobniutko poszatkowaną czekoladę - mieszamy. Biszkopt przekrawamy wzdłuż na 2 części. Masę bakaliowo-czekoladową wykładamy na dolny biszkopt i przykrywamy górną częścią ciasta. Polewa czekoladowa: Kremówkę podgrzewamy (nie gotujemy), a następnie zdejmujemy z palnika i wrzucamy drobno połamaną czekoladę oraz alkohol. Energicznie mieszamy do rozpuszczenia czekolady oraz
Słodka Strona
Pączki dyniowe 175jakieś zapasy dyniowego musu w spiżarni. Robi się je błyskawicznie. Wystarczy zmiksować składniki i ciasto gotowe. Trochę dłużej trwa samo smażenie i formowanie. Można to jednak sobie ułatwić wyciskając ciasto z worka cukierniczego bezpośrednio na gorący tłuszcz. Pączki dyniowe Składniki: 250g mąki 200g puree z dyni 80g cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka likieru pomarańczowego skórka(...)smażenia Jajka, puree z dyni, cukier, skórkę i likier pomarańczowy zmiksować . Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować na gładką masę. Rozgrzać smalec na głębokiej patelni. Nabierać łyżką zwilżoną w tłuszczu porcję ciasta (jest dość luźne) wielkości orzecha włoskiego i drugą łyżką zsuwać je bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz (170-180⁰C). Smażyć z każdej strony na złoty
Wiem co jem
Szybka, letnia tarta z owocami i budyniem 205morele, czereśnie, truskawki) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru 4 żółtka 500 ml mleka laska wanilii Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni 2. Gotowe ciasto rozwijamy i pozostawiamy na załączonym papierze do pieczenia, zawijamy ok 1 cm brzeg do okola, pieczemy ok 15-20 min na złoty kolor 3. Budyń - do rondla dodajemy mąkę, cukier(...)laskę wanilii przekrawamy wzdłuż, za pomocą noża wyskrobujemy nasionka i wraz z rdzeniem dodajmy do mleka, doprowadzamy do wrzenia mieszając, kiedy masa zgęstnieje zdejmujemy z ognia i pozwalamy wystygnąć, usuwamy rdzeń wanilii 4. Ciasto wyjmujemy i czekamy aż wystygnie 5. Owoce myjemy i odszypułkowujemy 6. Zimne ciasto smarujemy zimnym budyniem, układamy dowolnie owoce, podajemy
Słodki Kompromis
Muffinki najeżone jeżynami 189rzut oka do lodówki, mikser w rękę, a godzinkę później zajadaliśmy muffinki. Widok uśmiechniętych buź na zapowiedź deseru bezcenny ;) szklanka = 200 ml Składniki (na 20 muffin z dwóch łyżek ciasta): 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli kostka masła 3 jajka szklanka maślanki(...)maślano-jajecznej dodać maślankę i mleko. Wymieszać (uwaga chlapie!). Do mokrych składników przesypać suche, cały czas miksując. Na koniec wsypać jeżyny i wymieszać masę łyżkę. Trochę jeżyn można zostawić do ułożenia ich na wierzchu. Przekładać ciasto do foremek. Piec ok. 30-40 minut. Muffiny można zjadać na ciepło, ale dzięki maślance długo utrzymują świeżość
Weekendy w domu i ogrodzie
Makowiec na kruchym spodzie 1098cukier puder 1 szklanka, sok z cytryny 4 łyżki, Ponadto: kandyzowana skórka pomarańczy 0,5 szklanki, Sposób przygotowania: Mąkę siekamy nożem wraz z margaryną. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Przykrywamy folią i schładzamy w lodówce przez ok 1h. Następnie rozwałkowujemy na wielkość blaszki, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15 min. w 180 st. C. Mak zalewamy wrzątkiem do pokrycia(...)miksujemy do połączenia. Białka ubijamy w oddzielnym naczyniu na sztywną pianę i dodajemy do masy makowej. Delikatnie mieszamy do połączenia. Masę przekładamy na podpieczony spód i równomiernie rozsmarowujemy. Pieczemy w 170 st. C przez 1h. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Cukier puder łączymy z sokiem i mieszamy łyżką aż powstanie nam lukier. Jeśli będzie zbyt gęsty to dodajemy więcej soku
kulinarne odsłony pati
Parówki w cieście francuskim z czarnuszką 248będzie tym razem. Wyśmienite na słodko i takie samo na wytrawnie. Wspaniale się komponuje z owocami, warzywami, mięsem, rybami, przeróżnymi masami i dodatkami. Na równi z drożdżowym – oba wypieki sprawiają mi wielką frajdę. Dodatkową zaletą ciasta francuskiego jest to, że można kupić bardzo dobre – gotowe do pieczenia. Z takim ciastem przygotowanie wypieku to kwestia kilkunastu minut (nie licząc oczywiście czasu
mojewypiekiinietylko
Parówki w cieście francuskim z czarnuszką 258będzie tym razem. Wyśmienite na słodko i takie samo na wytrawnie. Wspaniale się komponuje z owocami, warzywami, mięsem, rybami, przeróżnymi masami i dodatkami. Na równi z drożdżowym – oba wypieki sprawiają mi wielką frajdę. Dodatkową zaletą ciasta francuskiego jest to, że można kupić bardzo dobre – gotowe do pieczenia. Z takim ciastem przygotowanie wypieku to kwestia kilkunastu minut (nie licząc oczywiście czasu
mojewypiekiinietylko
FLAMICHE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON KREW I WINO – tarta z porami 266dzień – po tym czasie całość zgęstnieje jeszcze bardziej i będzie gotowa do użytku. Crème fraîche możecie przechowywać ponad tydzień w lodówce. 2. CIASTO (10 min) Drożdże rozkruszamy w misce, dosypujemy szczyptę cukru i ucieramy do powstania płynnej masy. Dolewamy do tego letniej wody (nie może być zbyt ciepła bo zabije drożdże, ok. 30-35 stopni C), mieszamy. Wsypujemy mąkę oraz
Nerds Kitchen
Pieczeń z mięsa mielonego z polędwiczką 469następnie zeszklić na 1 łyżce oleju. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. W maszynce zemleć mięso, następnie podsmażoną cebulkę i odciśniętą bułkę. Do masy mięsnej dodać przyprawy i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać (najlepiej ręcznie lub hakiem do zagniatania ciasta). Wbić jajka. Całość dobrze wyrobić. Foremkę (u mnie 13x23 cm) posmarować za pomocą pędzelka olejem. Wyłożyć plasterkami boczku tak, aby wystawały poza
Pełny talerz
Ciasto kruche jabłkowo -śliwkowe 225takiego takiego samego prostokąta, co blacha. formę wykładamy pergaminem, następnie kładziemy jeden placek, lekko wykładamy na boki. następnie naprzemiennie kładziemy po łyżce masy jabłkowej i śliwkowej. wyrównujemy łyżką. przykrywamy drugim plackiem, lekko dociskamy. Widelcem robimy dziurki na cieście. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 40 min. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. U mnie smakuje takie proste
W kuchennym oknie Ewy