Placuszki jogurtowe wypiekane na śniadanie lewą ręką 169łyżkami oleju, dodaj cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszaj do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę. Rozgrzej patelnię teflonową i nakładaj po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia, więc jednorazowo można smażyć ich 4 sztuki). Placki smaż na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną
Gotuj Sam!
Pomarańczowe pierniczki 163łyżeczka sody oczyszczonej W garnku rozpuszczam masło z miodem. Studzę. Mąkę przesiewam z cukrem pudrem, sodą i przyprawą korzenną do miski. Dodaję jajka, przestudzoną masę oraz skórkę otartą z dwóch pomarańczy. Wyrabiam gładkie, jednolite ciasto, które umieszczam w lodówce na minimum godzinę. Po tym czasie wałkuję ciasto i wykrawam z niego kształty. Jeśli rozwałkowaliście ciasto dość grubo pieczcie pierniki
Mango Papaja
Tarta z pomidorami i tuńczykiem 195przez 10 minut. W miseczce zmieszać musztardę i odsączonego, i rozdrobnionego tuńczyka. W drugiej misce, połączyć jajka i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Gdy ciasto się podpiecze i nieco ostygnie, wyłożyć równomiernie tuńczyka. Zalać masą jajeczną i ułożyć przekrojone na pół pomidorki. Piec przez kolejne 20 minut, w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Smacznego
Smakuj życie!
Babka marmurkowa Ani 180bułka do formy margarynę utrzeć, dodawać stopniowo żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i kefir, wszystko razem dobrze połączyć, Białka ubić na sztywno, połączyć z masą ma ś lano- jajeczną, dodać mąkę, wymieszać łyżką. 2/3 ciasta wyłożyć do przygotowanej i formy, a resztę 1/3 wymieszać z kakao i wyłożyć na wierzch jasnego ciasto. Piec ok 40 min. Po upieczeniu oprószyć cukrem
Camilla w kuchni
Muffinki czekoladowo-marchewkowe 143rozpuścić w kąpieli wodnej. • Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać olej i dalej ubijać. • Dodawać do masy na przemian marchewkę, sypkie produkty i rozpuszczoną czekoladę. • Gotowe ciasto przelać do papierowych papilotek na muffinki. • Piec w 180 st.C przez 15 minut. Sprawdzić drewnianym patyczkiem czy suchy, jeśli mokry
To co kocham
Chleb ryżowy bezglutenowy 182zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. • Suche składniki wymieszać w misce. • Siemię lniane zmiksować na gładką masę, dodać suche składniki i wodę. Wymieszać mikserem hakiem do ciasta drożdzowego. • Odstawić przykryte ściereczką na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie przemieszać i przełożyć do 2 keksówek
To co kocham
Kluski śląskie na różowo 215wyrównać i podzielić na 4 części. Jedną część przełożyć na wierzch masy warzywnej, a do przygotowanego wgłębienia wsypać mąkę ziemniaczaną. Na sam koniec do masy wsypać sól do smaku . Z przygotowanych składników wyrobić gładkie ciasto. Jeżeli ciasto na kluski zbyt mocno się lepi, to całość posypać mąką ziemniaczaną i jeszcze raz wyrobić. Następnie ciasto podzielić na 4 części
Ugotować
Cynamonowe ciasteczka maślane 205gram masła 180 gram mąki pszennej 20 gram mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu 60 gram cukru pudru Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę. Jeśli jest taka potrzeba należy dosypać więcej mąki. Przygotowane ciasto należy rozwałkować na grubość 4 mm, delikatnie podsypując mąką. Z ciasta wykrawam wzory i umieszczam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piekę w piekarniku
Mango Papaja
Zebra 175hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto proste w przygotowaniu, którym zajadałam się będąc dzieckiem kiedy mama piekła je na niedzielny podwieczorek. Nadal je uwielbiam i teraz ja piekę je dla swojej rodziny. Składniki: 5 jajek(...)szklanki mąki pszennej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oranżady 1 szklanka oliwy Przygotowanie: Jajka z cukrem utrzeć na puszystą masę, dodać oliwę oraz oranżadę następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części do jednej dodać 3 łyżki mąki do drugiej 3 łyżki ciemnego kakao. Ciasto wylewać na przemian . U mnie tortownica w rozmiarze
W garach u Gosi
ciasteczka imbirowe z miodem 163masła 100 g płynnego miodu drobny cukier do obtaczania ciasteczek wykonanie: Wymieszałam wszystkie suche składniki, dodałam miękkie masło i wyrobiłam palcami, jak kruszonkę. Do ciasta dodałam leciutko podgrzany miód i dokładnie wymieszałam łyżką. Z masy formowałam kulki wielkości orzecha, obtaczałam w drobnym cukrze i układałam w odstępach (!) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 180stopni 10 - 12 minut
babka w formie
Herbaciany omlet z ricottą. 171proszku do pieczenia łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia patelni (lub innego) łyżka syropu daktylowego Wszystkie składniki oprócz oleju kokosowego zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 minut. Rozgrzaną patelnię natłuścić olejem, przełożyć ciasto i smażyć na małym ogniu około 5 minut z każdej strony. Uwaga: Należy ostrożnie przewracać za pomocą dużej łopatki, najlepiej silikonowej. Podawać z dowolnymi dodatkami
Poranek na słodko
Popękane ciasteczka 193czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier oraz żółtka i ekstrakt. Miksujemy z masą czekoladową, mąką i proszkiem do pieczenia. Dokładnie łączymy składniki. Ciasto wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze pudrze, układamy na blasze i pieczemy
Zainspirowana w kuchni
Bezglutenowe placuszki z ricotty z borówkami 196mleko i żółtka. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i delikatnie wymieszaj. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli i dodaj do przygotowanej masy. Dużą, nieprzywierająca patelnie rozgrzej i nakładaj po dużej łyżce ciasta. Delikatnie wciśnij borówki i smaż na złoty kolor z dwóch stron. Podawaj z miodem lub cukrem pudrem. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa
Naleśniki bezglutenowe ryżowo-kukurydziane 218mąki ryżowej 1 łyżka oleju ryżowego olej ryżowy do smażenia WYKONANIE Do miski wbić jajka, dodać pozostałe składniki i krótko zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie przemieszać łyżką ciasto naleśnikowe i wlewać je chochlą na patelnię z rozgrzanym olejem ryżowym. Smażyć z obu stron na słoty kolor. U mnie naleśniki były podane z syropem
Passions hobbies life
Ciastka z suszonymi owocami i mąką z amarantusa 139mnie rodzynki, morele i żurawina) Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć do puszystości. Ciągle mieszając - wbić jajka i dodać sok z cytryny. Następnie masę połączyć z obiema mąkami. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji - do ciasta wmieszać suszone owoce (morele drobno pokroić). Blachę wysłać papierem do pieczenia (który, że nie przywiera; świetnie sprawdzi się tu Gosia ) i za pomocą łyżki stołowej
Di gotuje