ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1191/3191)

Ciastka kaszaki 172

muszę coś z nich fajnego wykombinować, bo ma ochotę na coś chrupkiego. Oczywiście takie wyzwania to ja lubię i przerobiłam pewnie większości znane ciasto Kaszak. W mojej wersji są to pojedynczo przekładane herbatniki masą kakaową z kaszy manny. Polałam je rozpuszczoną gorzką czekoladą, przez co wyszły takie łaciate krówki.😋 Taki deser sprawdzi się idealnie jako przekąska na przyjęcie. Często widuje

Zdrowie i pysznie na talerzu
Krokiety z mięsem i orzechami 233

jaja około 300 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżka oleju olej do smażenia Sposób przygotowania Składniki na naleśniki zmiksować razem na gładką masę. Ilość mąki jest orientacyjna. Należy jej dodać tyle aby ciasto miało lekko gęstą konsystencję. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Smażyć cienkie naleśniki na złoto. Łopatkę ugotować z wywarze warzywnym z dodatkiem soli do miękkości. Ostudzić. Cebulę

Pyry na Gaz
Piernik obłożony waflem 220

białości z 1 szklanką cukru. Nie przerywając ucierania dodawać kolejne składniki: szklankę miodu,  karmel, stopione masło. Sodę rozpuścić w szklance śmietany, wlać do masy. Porcjami wsypać mąkę zmieszaną z przyprawą do piernika. Gdy ciasto będzie jednolite dodać pianę z białek i bakalie. Wymieszać. Piec 1 godzinę w  blaszce (25x34) wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni. Wystudzone

Praktyczna pl
Babeczki z nadzieniem lepsze niż pączki 180

połączyć z mokrymi, a następnie z roztopionym masłem/margaryną.   Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. W każdej papilotce umieścić po 1 (solidnej) łyżce ciasta i odrobinie (*) powideł (lub innego nadzienia). Całość uzupełnić resztą masy (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.   Piec około 18-20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.   (Posiadam

Di gotuje
Babka Trójsmakowa Z Majonezem 905

całość. 2. Teraz masę dzielimy na trzy części, do jednej dajemy suchy mak, do drugiej kakao a do trzeciej parę kropel esencji waniliowej. Następnie masy wykładamy do foremki w kolejności: kakaowa, makowa i waniliowa. Ciasto pieczemy w 180 stop. przez około 50 min do 1 godziny do tak zwanego suchego patyczka. Patyczek drewniany wbity w ciasto musi być suchy ! Wystudzone

Gotowanie...to proste !
Niebo w gębie 202

Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą część ciasta wyłożyć na spód blachy, wyrównać. Ciasto pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut. Wystudzić. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Otrzymamy 2 kruche spody. Nadzienie jabłkowe: 1,2 kg jabłek 150 g cukru świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny 1 opakowanie galaretki cytrynowej Jabłka obrać i usunąć(...)spodów wyłożyć zimne nadzienie jabłkowe, wyrównać.  Na jabłkach położyć drugi kruchy spód, docisnąć. Na wierzch wyłożyć masę orzechową, wyrównać. Schłodzić w lodówce. Gdy masa orzechowa stwardnieje, na jej wierzch wylać polewę czekoladową, równomiernie rozprowadzić. Ciasto przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
MUFFINKI SZPINAKOWE bez jajek 211

sobą mleko, olej i szpinak, aż uzyskamy gładkie puree , następnie dodajemy rozgnieciony banan oraz ekstrakt waniliowy i jeszcze raz wszystko blendujemy do uzyskania gładkiej masy do suchych składników dodajemy mokre i dokładnie wszystko mieszamy, ciasto przekładamy do foremek z papilotkami do ¾ wysokości, pieczemy 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Źródło:   http://laurassweetspot.com/2013/07/16/popeye-muffins/

Słodkie zapomnienie
KEKS Z MIGDAŁAMI 153

jajecznej dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz zmielone migdały, delikatnie mieszamy następnie dodajemy wymieszane z mąką owoce kandyzowane, znowu mieszamy na koniec dodajemy do masy mleko i amaretto i jeszcze raz całość delikatnie mieszamy ciasto przekładamy do keksówki 32x11 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałowymi keks wkładamy do piekarnika nagrzanego

Słodkie zapomnienie
PIERNIKOWE CHOINKI 136

puszystą masę. Dodajemy miód i miksujemy, następnie dodajemy jajko miksujemy do połączenia. Dodajemy przesiane suche składniki, wyrabiamy do otrzymania gładkiej, elastycznej masy. Z otrzymanej masy formujemy kulę, owijamy, chłodzimy w lodówce 2 godziny. Wystudzone ciasto wałkujemy na grubość 3-4mm, podsypując mąką. Wykrawamy różnej wielkości gwiazdki. Pieczemy ok. 8 min w 200 stopniach. Aby utworzyć choinkę zaczynamy od największej

słodki bratek
Knedel z kaszy manny i sera 128

soli. Wsypać kaszę manną, dokładnie wymieszać i odstawić, przykryte ściereczką, na pół godziny.  Następnie ubić białka na sztywna pianę. Delikatnie wymieszać pianę z masą serową. Gazę lub ściereczkę wysmarować masłem, włożyć do niej ciasto i zawiązać luźno, aby knedel mógł rosnąć. Włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotować 30 minut od zagotowania wody. Knedel z kaszą manną

królestwo garów
Babka czarno na białym 201

pieczenia + 2 łyżki kakao + 2 łyżki mleka (można pominąć) Na polewę: 3 łyżki wody 3 łyżki cukru 1/3 kostki masła 1 łyżka kakao Przygotowanie: Ciasto: Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawać po jednym żółtku. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przemieszać do połączenia składników.  Białka ubić na sztywną pianę

My sweet a life
Waniliowe placuszki z serka homogenizowanego wg Aleex 213

odrobiną masła do smażenia Sposób przygotowania: 1. Do miseczki włożyć serek homogenizowany. 2. Dodać jajko, cukier, mąkę i proszek. Wymieszać rózgą na jednolitą masę. 3. Rozgrzać na patelni olej. 4. Kłaść po łyżce ciasta i smażyć niewielkie placuszki, rumieniąc je z obu stron. 5. Odsączyć na ręczniku papierowym. 6. Podawać od razu z kleksem powideł śliwkowych. Smacznego. Placuszki usmażyłam

W mojej kuchni
Chleb paprykowy 341

Dodatkowo dosypujemy czubatą łyżkę papryki, dolewamy 3-5 łyżek oleju i 3-4 łyżki octu. Wszystko dokładnie mieszamy i potem wyrabiamy ręcznie na jednolitą masę, która odchodzi  od ręki jak również od miski. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do lodówki. -- W lodówce trzymamy minimum 1 h , u mnie była to cała noc. Potem ciasto zagniatamy, dzielimy na części

chleba naszego
Pierwszy tchnienie Świąt. I ciasteczka marcepanowo-cytrynowe 173

Marcepan zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Umieścić w misce razem z masłem, cukrem pudrem, ekstraktem i skórką z cytryny, zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Powoli wsypywać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera.  Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-1,5 godziny. Po tym czasie podzielić ciasto na 4 równe części

Pożeraczka, czyli raz adobrze
piernik z bogatym nadzieniem 182

połówki orzechów do dekoracji Śliwki pokroić na drobno, wymieszać z rodzynkami. Zalać rumem i odstawić (można przygotować kilka dni wcześniej).  Przygotować ciasto: masło, mleko, kakao i cukier umieścić w rondelku i rozpuścić. Wystudzić.  Do chłodnej masy kakaowej wbić jajka, wlać miód i zmiksować. Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika, sodą i proszkiem. Przesiać do masy i krótko zmiksować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania