ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1189/3191)

PIEROGI LENIWE Z TWAROGIEM 484

ziemniaki (ważne!) przepuszczamy wraz z serem przez praskę. Krok 2. Do masy serowo-ziemniaczanej dodajemy żółtka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, solimy i dokładnie wyrabiamy - masa ma być jednolita i sprężysta. Krok 3. Z porcji ciasta, na posypanej mąką stolnicy, formujemy wałek, kroimy pierogi i zaraz po przygotowaniu(!) wrzucamy do gotującej się i osolonej wody z dodatkiem oliwy. Gotujemy

Moja Książka Kucharska
Chrupiąca smażona przekąska z kabanosem 302

trzepaczką. Nie trzeba użyć całego mleka. Najlepiej najpierw wlać pół szklanki, wymieszać, a później stopniowo dolewać resztę mleka aż do uzyskania pożądanej konsystencji masy. Masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Kawałki kabanosów maczamy w cieście. A następnie smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Smażoną przekąskę z kabanosem podajemy z ulubionym sosem np. czosnkowym. Przekąska smakuje dobrze

Słodkie okruszki
Makowiec zawijany 248

Mak, makówki, makowiec to obowiązkowe pozycje na każdym świątecznym stole. Ja od kilku lat robię zawijane makowce, zarówno dla siebie jak i dla najbliższych. Ciągle oczywiście

Bernika - moj kulinarny pamietnik
ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM (keto, LCHF, bez glutenu) 895

przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku i przyprawy. Całość dokładnie zblendować. Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany dodać masę szpinakową i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Kiedyś dodawałam do ciasta odrobiny (1-2 łyżek) mąki kokosowej, ale odkąd raz o niej zapomniałam a ciasto i tak wyszło, pomijam ją w przepisie. Gotowe ciasto wylać

Ola la LCHF
Przepyszne ciasteczka kokosowo-orzechowe z palonym masłem 176

się ciemne kropeczki.  Jajko wymieszać z cukrem i następnie dodać przestudzone masło oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do jednolitej masy należy wmieszać wiórki kokosowe oraz uprzednio posiekane orzechy. Z ciasta uformować kulki przypominające spory orzech włoski. Każdą kuleczkę spłaszczyć i z niewielkim odstępem ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku

Di gotuje
Bezglutenowe pierniczki z masłem orzechowym na mące z ciecierzycy 251

szczypta soli (solidna) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto: cukier puder/lukier/polewa czekoladowa Wszystkie składniki umieścić w misce oraz dokładnie połączyć za pomocą dłoni. (Masa nie powinna przywierać do rąk i posiadać konsystencję plasteliny.) Ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm, a następnie wykrawać z niego dowolne kształty. Ciasteczka umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia i umieścić w rozgrzanym piekarniku

Di gotuje
Domowe chrupiące nuggetsy (w majonezowej marynacie) 3153

wbijamy 3 jajka, dodajemy przyprawy (sól, pieprz, słodką czerwoną paprykę). Wstępnie mieszamy. Następnie powoli dolewamy mleko i mieszamy. Mleko dolewamy tak długo, aż nasza masa będzie miała konsystencję gęstej śmietany (ma być gęstsza od ciasta naleśnikowego). Do drugiej miski wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą (w równych proporcjach, u mnie po około 10-12 łyżek), mieszamy. Kawałki kurczaka maczamy w naszej

Słodkie okruszki
Pierniczki marchewkowe (bez cukru, wegańskie) 211

Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. 4. W malakserze umieścić daktyle i marchew, chwilę miksować do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać mąkę i miksować do połączenia składników. 5. Ciasto przełożyć do miseczki, przykryć folią i odstawić na noc w chłodne miejsce.   6. Na drugi dzień podzielić ciasto na kilka porcji i wałkować

Domowa Cookierenka Agi
Placki z dyni. Przepis krok po kroku 168

pomocą łyżki wybierz nasiona z gniazda nasiennego. Pokrój na mniejsze kawałki. Gotuj na parze 25 minut. Następnie zmiksuj na gładką masę. Tak przygotowane puree można zamrozić lub pasteryzować. Wykorzystuj do: ciast, zup czy placków.   W piekarniku:   Dynie umyj i obierz. Za pomocą łyżki wybierz nasiona z gniazda nasiennego

kuron.com.pl
Langosze 262

lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy widelcem. W kubeczku rozrabiamy drożdże z mlekiem i dolewamy je do ziemniaków. Masę ziemniaczana mieszamy z mąką, pieprzem i solą. Dobrze wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do podwojenia konsystencji (na około godzinę) pod ściereczką. Kiedy ciasto będzie wyrośniętę, wyjmujemy je z miski i dzielimy na równe części ( z tej ilości

ChilliJemy
KARTACZE Z MIĘSEM + FILMIK 179

wytrąciła się skrobia. Ziemniaki przekładamy do dużej miski, dodajemy jajko, mąki i skrobię która się wytrąciła.  Wszystko dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa. Gdyby była bardzo klejąca należy dosypać mąki pszennej.  Z ciasta formujemy na posypanym mąką ręku, owalne plaski, na środku kładziemy łyżeczkę farszu zlepiamy brzegi i układamy na desce posypaną mąką.  Gotujemy kartacze w osolonym

Kulinarne Fantazje Marioli
Kuleczki fasolowe 182

mąki ziemniaczanej 1 łyżka (kopiata) mąki pszennej sól Dodatkowo: tłuszcz do smażenia Najpierw gotujemy fasolę w osolonej wodzi do miękkości. Ugotowaną miksujemy na gładką masę. Dodajemy do niej jajko i obie mąki. Następnie z ciasta formujemy małe kuleczki. Smażymy je w głębokim tłuszczu, np. we frytkownicy w 170°C na złoty kolor. Na koniec przekładamy je na ręcznik papierowy

PatiGotuje
Kokosowe ciasto z figami i galaretką bez pieczenia 172

mascarpone, które stało zapomniane i galaretką, którą lubi mąż. Całość wyszła obłędnie przepyszna, że zniknęła w ciągu... jednego dnia! Wiedziałam, że musi być powtórka! Ciasto naprawdę rozpływa się w ustach i świetnie łączy delikatną masę kokosową, słodkie figi oraz rześką galaretkę. Koniecznie sami spróbujcie. Polecam! (Tortownica o średnicy 18 cm) Masa: 250g serka mascarpone 200 ml śmietanki

Di gotuje
Placuszki z mąki kokosowej 200

mnie olej rzepakowy Olejowe Smaki* )    Mąkę, jajka, miód, mleko oraz proszek do pieczenia zmiksować i odstawić na ok 10 minut, aż masa zgęstnieje. Po tym czasie konsystencja powinna być taka jak ciasto na naleśniki, jeśli będzie za gęsta dolać jeszcze trochę mleka. Formować łyżką placuszki i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. * Olejowe

Simply Food
Zupa krem z brokułów, domowym groszkiem ptysiowym i ziołowymi kuleczkami z białego sera 263

jednolitej masy. Ponownie stawiamy garnek na niedużym gazie i prażymy cały czas mieszając przez 3 minuty. Ponowie zestawiamy garnek i nie czekając aż masa wystygnie wbijamy po 1 jajku mieszając łyżką lub mikserem. Ciasto powinno być elastyczne, nie powinno się rwać. Wkładamy ciasto   ściśle do woreczka foliowego, nacinamy w odpowiednim miejscu i wyciskamy małe kuleczki na wcześnie przygotowaną blachę

Leśny Zakątek

Proponowane wyszukiwania