Wegańskie, bezglutenowe placuszki bananowe 303oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej Banany, jogurt, olej i ekstrakt umieścić w misce – zblendować na masę. Dodać mąkę oraz sodę – ponownie zblendować na gładkie ciasto, odstawić na 5 minut. Dobrze rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką. Na suchą patelnię wykładać po około półtorej-dwie łyżki ciasta, formując okrągłe placuszki (ciasto
Even Better Food
Niedziela: Kurczak w cytrusach z ziemniakami Hasselback 223następnie zetrzyj z nich skórkę na tarce (z jednej cytryny i z połowy pomarańczy). Dodaj startą skórkę do masła, dosyp zioła i utrzyj na gładką masę. Nie musi powstać z tego krem jak do ciasta. Składniki mają się po prostu połączyć w całość bez grudek. Podważ skórkę kurczaka na piersiach, wciskając palce między mięso a skórę i robiąc kieszenie
Niedzielny kucharz
Sernik wiedeński 226masło ucieramy kilka minut aż będzie puszyste. Ubijając dalej dodajemy stopniowo po łyżce żółtka wymieszane z cukrem. Potem stopniowo dodajemy ser, mąkę i aromat do ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy je do masy serowej, delikatnie łącząc je z serem, niezbyt gwałtownie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Forma powinna mieć średnicę co najmniej 26 cm, smarujemy ją masłem
psgotujemy
Świąteczne pierniczki lukrowane 198rondelku podgrzej masło, cukier i miód. 2. Do miseczki wsyp mąkę, przyprawy, jajko i proszek do pieczenia. 3. Do masy w miseczce dodaj masę z rondelka. 4. Wymieszaj wszystko dokładnie. 5. Odstaw ciasto na 45 minut, aby zgęstniało. Jeśli nadal będzie zbyt rzadkie, dosyp trochę mąki 6. Rozwałkuj ciasto i foremkami wycinaj różne kształty. 7. Pierniczki piecz w 180 stopniach
Zasmakuj Kuchni
Kruche ciastka z masłem orzechowym 184mąki pszennej ½ łyżeczki soli himalajskiej/morskiej ½ łyżeczki sody oczyszczonej * PRZYGOTOWANIE Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj ze sobą za pomocą miksera, aż składniki się połączą. Masę wstaw następnie na 1 h do lodówki. Z ciasta uformuj kule wielkości orzecha włoskiego (po ok. 30 g każda) i rozpłaszcz je delikatnie dłonią. Ciastka ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia, zachowując spore
Food Square
Pancakes 212pieczenia, sól, cukry. Następnie dodać rozbełtane jajka, mleko oraz rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką, aż znikną grudki i powstanie dość gęsta, ale nadal płynna masa. Na rozgrzaną patelnię wykładać po 2 czubate łyżki ciasta na jednego plaska delikatnie tworząc koła. Smażyć z obu stron aż do zrumienia. Podawać na przykład z dżemem (u mnie agrestowy, kwaskowaty dla przełamania słodyczy
Simply Food
Tarta na francuskim cieście z ziemniakami i boczkiem (Torta salata di sfoglia con patate e pancetta) 193pancetta, mescolate bene il tutto. Ciasto francuskie układamy w okrągłej formie do pieczenia o średnicy 24 cm. Na ciasto wykładamy ziemniaki z boczkiem. Na wierzch tarty wylewamy masę jajeczną. **** Srotolate la pasta sfoglia e mettetela in uno stampo rotondo di 24 cm di diametro. Sistemate dentro il ripieno di patate e pancette
La grande e la piccola cuoca
CIASTECZKA Z MASŁEM ORZECHOWYM 210orzechowego jajko 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżki miodu 70g masła lub margaryny WYKONANIE Wszystkie składniki oprócz mąki wsypujemy do miski i miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę i całość ponownie miksujemy.Jeśli ciasto jest rzadkie dodajemy więcej mąki. Wykładamy ciasto na blat i zagniatamy chwilę,podsypując mąką. Wyrobione gładkie ciasto dzielimy na jednakowe małe części i robimy
Mała w garnku miesza
CRUMBLE LCHF czyli OWOCE POD TŁUSTĄ KRUSZONKĄ (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 500masła (LCHF, optymalna) opcjonalnie stewia/erytrytol (keto, LCHF), ksylitol, cukier (optymalna) wanilia sproszkowana 80 g skrojonych jabłek 80 g skrojonych śliwek Wszystkie składniki na ciasto (poza owocami i cynamonem) wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera. Jabłka i śliwki umyć, wysuszyć a następnie pokroić na drobne kawałki i wyłożyć na dnie kokilek posypując cynamonem. Osoby lubiące słodsze
Ola la LCHF
Gofry 196waniliowy, proszek do pieczenia, cukier puder oraz sól wkładamy do miksera i dokładnie łączymy składniki, tak aby powstała jednolita i gładka masa. Do masy dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Porcje ciasta wylewamy chochelką na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy około 3 minut na lekko rumiany kolor. Artykuł Gofry pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchnia
Naleśniki z serem białym i owocami 288naleśniki z nadzieniem jabłkowym, gruszkowym czy z orzechami, masłem orzechowym i miodem). Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy (tylko przy pierwszym naleśniku smaruję pędzelkiem) wylewam ciasto i smażę z dwóch stron na złoty kolor Masa serowa: ok. 450 g twarogu półtłustego serek homogenizowany (opcjonalnie jajko, 2 łyżeczki cukru waniliowego) Przygotowanie: Wszystkie składniki wkładamy do miseczki
Kuchnia Pełna Pasji
Placuszki jogurtowe z jagodami 247cukier puder do posypania jogurt Wykonanie: odmierzyć mąkę i wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Połączyć z resztą składników mieszając mikserem do uzyskania jednolitej masy. Odstawić na 10-20 minut do napuszenia wykładać ciasto na rozgrzaną patelnię delikatnie posmarowaną olejem licząc po 1 łyżce na placuszek. Smażyłam po 4 placki równocześnie. Gdy placuszki urosną rozsypać na cieście jagody
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chwilo trwaj, czyli sezon na jagody w pełni! :) 206składników. Ciasto energicznie zagniatam i wykładam nim posmarowaną masłem formę do tarty. Na ciasto wykładam papier do pieczenia i wsypuję obciążnik (suchy groch, fasola, ryż). Ciasto piekę 20 minut w temperaturze 180 st. C. Masa budyniowa: - puszka mleczka kokosowego (400 ml) - 1 budyń waniliowy - 3 łyżki cukru Do szklanki odlewam rzadką część mleczka kokosowego i dodaję trochę wody
Receptura smaku
Batoniki bounty- zdrowo i na temat 222Przygotuj POLEWĘ : 4 czubate łyżki oleju kokosowego/masła rozpuść w rondlu. Dodaj karob/kakao i mieszaj aż się połączą. Kiedy czekoladowa masa lekko ostygnie dodaj miód. Pokrój jaglano-kokosowe ciasto na prostokąciki i wylewaj łyżką polewę. Schłodź batoniki w lodówce. Delektuj się smakiem swoich bezglutenowych batoników bounty
Smiling Shrimp