ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1125/3191)

Piwoszki 323

łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego kminku białko do posmarowania cały kminek do posypania Wszystkie składniki oprócz mąki wrzucamy do miski i wyrabiamy na jednolitą masę mikserem. Dodajemy mąkę i już rękoma wyrabiamy na ciasto. W cieście mogą być widoczne kawałki margaryny, ale nie przeszkadza to w niczym. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok. 30 minut, aby stężało.  Piekarnik

Kuchnia od dwojga
Ptysie z lodami waniliowymi i truskawkami 201

masłem i szczyptą soli. Na gotującą się wodę wsypać mąkę, zmniejszyć płomień i bardzo energicznie mieszać aż utworzy się gęsta kula, odchodząca od ścianek garnka. Ciasto przestudzić. Cały czas miksując wbijać po jednym jajku. Masę przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać nieduże ptysie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętać aby zachować większy odstęp między ciastkami gdyż urosną. Piec

Smakołyki Asi
Ciasteczka z żelkami 263

waniliowy. Suche składniki, a więc mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiewamy razem, po czym w kilku partiach dodajemy do ucieranego masła. W razie gdyby ciasto było zbyt luźne, dodajemy pozostałą część mąki. Przygotowaną masę wkładamy do woreczka lub owijamy w folię i wkładamy na około 20 minut do zamrażalnika. Schłodzoną masę dzielimy na równe części. Formujemy kulki wielkości orzecha

Smaki Na Talerzu
Wegańskie ciasteczka z suszonymi bananami i czekoladą 212

papai ( do kupienia np. tu ) Przygotowanie: Zblenduj na puszystą masę banana, cukier i olej. Mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę przesiej i wymieszaj z masą bananową. Dodaj posiekane banany, papaję i czekoladę. Porcję ciasta odmierzaj dużą łyżką, formuj kulki i rozpłaszcz dłonią lub za pomocą obręczy formuj idealnie okrągłe ciastka. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piecz przez

greenscarf
Rolada wuzetkowa 311

przygotowania: Ciasto:  Oddzielamy żółtka od białek.. Białka ubijamy na sztywną pianę . Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo do masy żółtkowej dosypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i z kakao. Na sam koniec łączymy pianę z ciastem , mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wylewamy na dużą piekarnikową blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. ( dobrze wyrównać wierzch ciasta łyżką ). Blaszkę wstawiamy

Różne smaki w kuchni
Ciasto kakaowe bez cukru i tłuszczu 226

odmówić kawałeczka ciasta do niedzielnej kawy ;) Ostatnio wypatrzyłam na blogu "Lawendowy Dom" fajny przepis na ciasto bez tłuszczu i cukru. Co nieco w nim pozmieniałam i powiem Wam, że ciasto jest bardzo smaczne i mimo braku cukru dosyć słodkie ;) Polecam! 150 g mąki pszennej (niepełna szkl.) 100 g zmielonych orzechów włoskich łyżeczka sody łyżka kakao łyżeczka cynamonu 2 jabłka duży(...)misce. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, banana rozgnieść widelcem na papkę. Dodać do miski, wymieszać. Jajka rozbełtać i dokładnie wymieszać z resztą składników. Masa będzie dosyć gęsta. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec ok 45 minut w 180 stopniach. Ostudzić

Smakołyki Asi
Baba cytrynowa 187

żeby kolejna porcja masła była dodana, kiedy poprzednia dobrze wmiesza się w masę. Na koniec wsypałam startą skórkę z cytryny. Pięknie się wszystko utarło. A masa stała się gładka. Piekarnik włączyłam na 180 ° C. Ciasto przelałam do foremki i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 60 minut. Oczywiście trzeba sprawdzić patyczkiem czy się upiekło. Moja baba pięknie wyrosła i pięknie

Kuchnia u Krysi
Owsiane pancake, bezglutenowe, z bananem 149

wodą lub mlekiem do wysokości płatków. Ostawić do napęcznienia (ok 10 min). Dodać jajko lub zamiennik , banana, proszek do pieczenia i cynamon (ilość wg uznania). Masę zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Wylewać porcję ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię (jeśli jest konieczność to wysmarować tłuszczem). Smażyć na średnim ogniu aż pojawią się bąbelki, przewrócić na drugą stronę. Podawać z ulubionymi

CookYourself
Omlet bananowy bez jajek z polewą z odżywki białkowej :) 459

miski wsyp mąkę owsianą i ryżową, dodaj rozgniecionego widelcem banana oraz pozostałe składniki (oprócz oleju kokosowego). Dokładnie wymieszaj, odstaw na 5 minut, aby ciasto nieco zgęstniało.  Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wlej masę na omlet. Smaż na średnim ogniu, pod przykryciem. Przewróć na drugą stronę, kiedy pojawią się pęcherzyki i smaż jeszcze kilka minut.  Przygotuj sos mieszając odżywkę

Zdrowie na języku :P
Czekoladowe placuszki z kaszy jaglanej - wegańskie, bezglutenowe :) 238

mikserze na mąkę. Banana obierz i dobrze rozgnieć widelcem. Wszystkie składniki (oprócz oleju kokosowego i dodatków) wymieszaj dokładnie ze sobą, aby powstała jednolita masa. Na patelni rozgrzej olej kokosowy.  Nakładaj po łyżce ciasta (możesz pomóc sobie drugą łyżką, gdyż ciasta wychodzi dość kleiste, gęste) i smaż na średnim ogniu z dwóch stron po kilka minut.  Gotowe smaruj dżemem

Zdrowie na języku :P
KRUCHUTKIE FAWORKI NA MASCARPONE 189

cukier puder do posypania Sposób przygotowania : (cyt. oryginalny przepis)  Serek mascarpone, żółtka, cukier, sól i spirytus mieszamy razem (najlepiej robotem) aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i dalej mieszamy, aż ciasto będzie jednolite. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, ale nie powinno lepić się do dłoni. Jeśli się lepi, dodajemy odrobinę mąki.  Podsypujac mąką rozwalkowujemy

Walijskie Pichcenie
Racuchy drożdżowe prawie jak pączki 210

smażenia cukier puder do posypania Do miski przesypać przesianą mąkę, dodać cukier i suche drożdże, wymieszać. Dodać ciepłe mleko i rozbełtane jajko. Szybko wyrobić gładką masę. Można to zrobić za pomocą łyżki lub robota. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na godzinę aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zamieszać (będzie dosyć gęste). Za pomocą łyżki nakładać i smażyć na rozgrzanym

Smakołyki Asi
CHAŁKA WANILIOWA Z KRUSZONKĄ, NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ DODATKU CUKRU 212

dajemy) i resztę mleka. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i dokładnie mieszamy, do połączenia składników. Mąka orkiszowa w przeciwieństwie do pszennej nie wymaga długiego wyrabiania. Gdyby ciasto było zbyt lepkie dosypujemy pozostawione 10g mąki. Gotową masę formujemy w kulkę, przekładamy do przesmarowanej olejem miski i odstawiamy pod przykryciem do podwojenia objętości, na ok.60 minut. Po tym czasie masę wykładamy na blat, dzielimy

Smaczne Zdrowe
Oponki z nutą cynamonu 180

mąki, następnie wsypujemy cukier, sól oraz 3 jajka. Całość należy wyrabiać aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodać rozpuszczone masło i wyrabiamy ok 10 minut. Masę odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godz. Gdy ciasto wyrośnie należy je zagnieść, przełożyć na blat i rozwałkować na placek o grubości 1,5 cm. Szklanką wycinamy kółka, a kieliszkiem małym pośrodku kółek dziurki

Camilla w kuchni
Tort kawowy 276

Tort na Święta, urodziny lub weekendowy deser. Intensywny smak kawowy, mało słodki i bardzo delikatny. Biszkopt wyszedł bardzo pulchny, a masa lekka. Ja nie przepadam za smakiem kawy, ale ciasto mi bardzo smakowało 🙂 Czas wykonania: 1 h 40 min (+ 1-2 h czas oczekiwania) Ilość porcji: 12 kawałków (forma o średnicy

KuchniaWeDwoje.pl

Proponowane wyszukiwania