ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1125/3191)

Oponki z nutą cynamonu 189

mąki, następnie wsypujemy cukier, sól oraz 3 jajka. Całość należy wyrabiać aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodać rozpuszczone masło i wyrabiamy ok 10 minut. Masę odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godz. Gdy ciasto wyrośnie należy je zagnieść, przełożyć na blat i rozwałkować na placek o grubości 1,5 cm. Szklanką wycinamy kółka, a kieliszkiem małym pośrodku kółek dziurki

Camilla w kuchni
Tort kawowy 283

Tort na Święta, urodziny lub weekendowy deser. Intensywny smak kawowy, mało słodki i bardzo delikatny. Biszkopt wyszedł bardzo pulchny, a masa lekka. Ja nie przepadam za smakiem kawy, ale ciasto mi bardzo smakowało 🙂 Czas wykonania: 1 h 40 min (+ 1-2 h czas oczekiwania) Ilość porcji: 12 kawałków (forma o średnicy

KuchniaWeDwoje.pl
PROSTY I SZYBKI PRZEPIS NA PIERNICZKI 174

cukier puder, przyprawę do piernika, kakao i sodę. Do suchych składników dolewam  masło i miód, wbijam jajko. Łącze ze sobą składniki za pomocą łyżki. Masę przekładam na stolnicę i wyrabiam aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowuję na grubość ok 5 mm i wycinam kształty.  Pierniki przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładam do nagrzanego piekarnika

Kukuleczki
Dyniowo-pomarańczowe cupcakes 216

pomarańczy Masło miksujemy z cukrem. Dodajemy sok i skórkę z pomarańczy, puree, pulpę i ponownie miksujemy. Suche składniki mieszamy ze sobą i dodajemy do masy. Miksujemy na gładko. Do papilotek nakładamy po łyżce ciasta oraz łyżeczce konfitury. Przykrywamy je jeszcze jedną łyżką ciasta. Całość pieczemy około 25 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Odstawiamy do ostudzenia. Mascarpone miksujemy

Mienta blog
Ciastka cytrynowe 174

kolejna propozycja na ciasta. Smak skórki z cytryny nadaje in wyrazisty smak Wszystkie składniki wrzucić do miski, ugnieść dłońmi w jednolitą masę. Ulepić kulę, zawinąć w woreczek foliowy. Włożyć do lodówki na całą noc. Na drugi dzień partiami wałkować ciasto i wycinać dowolne kształty ciastek. Piekarnik nagrzać do 200 C i piec ciasta 15 minut. Ciastka muszą się lekko zarumienić

Kuchnia Pokoleń
Babeczki kakaowe z jagodami i olejem rzepakowym 182

kakao. Olej wymieszać z mlekiem i dodać do sypkich składników. Zmiksować. Pod koniec dodać cukier i jajka. Całość dokładnie wymieszać. Do papilotek przełożyć po łyżce ciasta, następnie wsypać po kilka jagód i przykryć łyżką masy. Piec w 180 st. przez ok. 20 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

Gotuję Testuję
Focaccia z oliwkami 196

pieczenia lub wysmarować oliwą. Do dużej miski wlać pozostałą wodę, dodać sól, oliwę i rozczyn, po czym stopniowo wsypywać mąkę mieszając drewnianą łyżką. Tak przygotowaną masę przełożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką, zaś ręce można natłuścić oliwą by się do nich nie kleiło. Ciasto nie powinno być zbyt suche. Miskę natłuścić oliwą

Passions hobbies life
Focaccia 216

oliwą. Do dużej miski wlać pozostałą wodę, dodać sól, oliwę i rozczyn, po czym stopniowo wsypywać pozostałą mąkę pszenną i mieszać drewnianą łyżką. Tak przygotowaną masę przełożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką, zaś ręce można natłuścić oliwą by ciasto się do nich nie kleiło. Ciasto nie powinno być zbyt suche. Miskę natłuścić

Passions hobbies life
Babeczki dyniowe z morelą 198

pomarańczę) Masło miksujemy z cukrem. Dodajemy sok i skórkę z pomarańczy oraz puree i ponownie miksujemy. Suche składniki mieszamy ze sobą i dodajemy do masy. Miksujemy na gładko. Do papilotek nakładamy po łyżce ciasta oraz łyżeczce konfitury. Przykrywamy je jeszcze jedną łyżką ciasta. Całość pieczemy około 25 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Smacznego :)   Artykuł Babeczki dyniowe

Mienta blog
Chleb żytni z kminkiem – podobno litewski ;) 177

naturalnego kakao Sposób przygotowania Dzień wcześniej Wymieszać składniki w misce. Przykryć folią, zostawić na noc w temperaturze pokojowej. W dniu pieczenia Wymieszaj wszystkie składniki z masą w poprzedniego dnia. Wysmaruj keksówkę masłem. Wypełnij blaszkę ciastem i przykryj folią. Odstaw do wyrośnięcia na 3-4h, w zależności od temperatury Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Spryskaj w środku wodą. Piecz chleb

Mieszam w Garnku
Ciastka czekoladowo-kokosowe z białą czekoladą 195

Masło z cukrem i solą utrzeć do puszystości. Dodać jajko i po wymieszaniu stopniowo wsypywać mąkę kakao/karob, proszek do pieczenia oraz sodę. Na końcu masę połączyć z wiórkami kokosowymi i posiekaną czekoladą. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. (Jeśli ciasto mocno się lepi, należy schłodzić je w lodówce.) Każdą kuleczkę dokładnie obtoczyć w wiórkach i ułożyć (zachowując

Di gotuje
Pączki 248

cukru. Odstawić pod przykryciem na ok. 20 minut (aż się mocno spieni i urośnie). Żółtka i jajko wymieszać z pozostałym cukrem na jasną masę. Do masy dodać sól, pozostałą mąkę oraz zaczyn z drożdży. Ciasto wyrobić ręcznie lub przy pomocy mieszadeł miksera do wyrabiania (łatwiej wyrabiać mikserem). Na koniec dodać rozpuszczone masło i wódkę. Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe

Bullio
OMLET BISZKOPTOWY Z NASIONAMI CHIA 252

Wbiłam żółtko. Wymieszałam, dodałam proszek do pieczenia  i dosypywałam przesianą przez sitko mąkę. Wlałam mleko i wymieszałam. Wsypałam nasiona chia i połączyłam je z masą na omlet. Na patelni rozpuściłam masło i wlałam ciasto. Smażyłam omlet po około 3-5 minuty z każdej strony na złoty kolor. Można go podawać z dowolnymi sezonowymi owocami, posypanego cukrem pudrem,  polanego

potrawyregionalne
Sos do pizzy w stylu nowojorskim. 285

Włosi nakładają sos na ciasto. Amerykanie również na wierzch pizzy, jako zwieńczenie całej masy składników. Włosi pizzę wymyślili. Amerykanie rozpropagowali. My możemy sobie robić jak chcemy. Wydaje się, że sos do pizzy nie może kryć żadnej tajemnicy - ot, pomidory, oliwa, zioła... Czy jakaś nowojorska odmiana może nas zaskoczyć smakiem? Napiszę tylko tyle, że na drugi dzień po przyrządzeniu tego sosu

zadanie-gotowanie