ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1115/3191)

Słodka kanapka z powidłami 167

ciasto ciemne do zamrażalnika . Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec wsypać cukier puder i zmiksować aż masa będzie gęsta i lśniąca. Wsypać wiórka i delikatnie wmieszać. Blaszkę wyłożyć pergaminem, wylepić spód jasnym ciastem, posmarować   powidłami, wyłożyć bezę, zetrzeć na wierzch zmrożone kakaowe ciasto, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180*c na grzaniu góra dół piec

Wanilia i Kardamon
Ciasto Aniołek-śmietanowy przekładaniec 5740

mąki ziemniaczanej -1 łyżka mąki pszennej DODATKOWO -1 tabliczka czekolady białej Składniki na blaty dajemy do miski i zagniatamy z nich ciasto, jeśli się klei można dodać trochę mąki. Ciasto dzielimy na 4 równe części.\ Każdą część wałkujemy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Spody są cienkie, ale pod wpływem amoniaku lekko podrosną. Spody pieczemy około 11 minut(...)gładką masę.  Gdy masło się rozpuści i mleko zacznie gotować wlewamy do niego masę śmietanową i energicznie mieszamy trzepaczką do zgęstnienia. Masę odstawiamy na kilka minut, i potem przekładamy nią spody. Ciasta odstawiany do wystygnięcia. Gdy jest chłodne posypujemy je startą białą czekoladą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. I gotowe :) Ciasto jest pyszne, ładnie wygląda super się

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto Kinder Country 1094

Ostatnio postanowiłam przygotować moje rodzinie to proste do przygotowania a zarazem bardzo smaczne ciasto bez pieczenia. Może jest bardzo kaloryczne ale uważam że czasami można zgrzeszyć kawałkiem takiego pysznego ciasta. Składniki: 350 ml. śmietany 30% 500 gram serka mascarpone 200 gram białej czekolady 100 gram mlecznej czekolady 100 gram gorzkiej czekolady 80 gram pszenicy eksponowanej Lestello Duże opakowanie herbatników(...)kąpieli wodnej, pozostawiamy do ostudzenia. Pozostałą śmietanę przelewamy do miski, ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy po łyżce serka mascarpone oraz rozpuszczone czekolady, delikatnie miksujemy. Masę wykładamy na herbatniki, wyrównujemy i posypujemy pozostałą pszenicą eksponowaną. Ciasto wstawiamy na noc do lodówki, kroimy mocno schłodzone

Bajeczna Kuchnia
Tort imieninowy 178

ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka na przemian ciągle miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Na koniec wlać olej i ocet i wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do piekarnika  i piec w temperaturze 180 stopni przez ok 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa placki. Masa: Kremówkę

Motylkowa Kuchnia
Pierogi drożdzowe z pasztetem (smażone) 143

Chyba za rzadko robię pierogi, a szczególnie pieczone, czy takie smażone... Koniecznie muszę to zmienić! Tym razem postawiłam na proste ciasto drożdżowe i łatwe nadzienie z pasztetu. Całość wyszła niezwykle pyszna i dość szybka w przygotowaniu. Sami spróbujcie! A dla przypomnienia inna wersja pierogów pieczonych - klik . 2,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mleka (ciepłego) 1 jajko 7g drożdży instant(...)Profi) Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia Do miski wsypać mąkę, sól, cukier oraz drożdże.  Wszystko razem wymieszać, a następnie dodać olej i jajko. Masę dokładnie wyrobić - w międzyczasie stopniowo łącząc z ciepłym mlekiem. (Ciasto powinni być elastyczne i nie lepiące się do dłoni.)  Całość oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić na około 1,5 h. Wyrośnięte ciasto ponownie

Di gotuje
Kakaowe ciasto orkiszowe z jabłkami 643

cynamonem, mieszamy. Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę łączymy z kakao, płatkami, proszkiem do pieczenia, sodą, wsypujemy do masy jajecznej mieszając łyżką. Wlewamy rozpuszczone masło, mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojone jabłka, delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C i pieczemy ok. 45 minut

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta ze szparagami. 269

Kolejna propozycja na zbliżający się sezon szparagowy .Pyszna tarta z pomidorkami koktajlowymi ,szparagami i masą serowo jajeczną smakowała mojej rodzinie .Niewiele przy niej pracy ,a efekt oceńcie sami. Składniki: dla dwóch osób Jeden płat ciasta francuskiego około 15 szparagów około 10 pomidorków koktajlowych jedno duże jajko 50 ml śmietanki 18 % starty żółty ser ,ile lubicie zioła prowansalskie sól ,pieprz Szparagi(...)blasze ,która znajduje się w piekarniku i zginamy do środka brzegi ciasta dociskając mocniej aby się nie rozeszły w trakcie pieczenia .Ciasto nakłuwamy widelcem i wylewamy na nie rozbełtane jajko ze śmietaną i serem i przyprawami. Na masę wykładamy szparagi i pomidorki i zapiekamy całość w 200 stopniach przez około 20 minut .Podajemy ciepłe. Pomysł z Poezja smaku

Ladylaura.
Mini ptysie z budyniem, czekoladą i orzechami włoskimi 196

masła do dekoracji 1/2 tabliczki mlecznej czekolady posiekane orzechy włoskie Na samym początku mąkę przesiać przez sito. Następnie przygotować ciasto parzone: do rondelka wlać wodę, dodać masło, wsypać cukier i wszystko rozpuścić ze sobą. Gdy masa będzie wrząca - wsypać mąkę oraz szczyptę soli. Za pomocą trzepaczki - składniki połączyć ze sobą. Rondelek zdjąć z ognia, a ciasto ostudzić.  Do ostudzonego

Ugotować
Ciasto marchewkowe najlepsze 1844

przełożyć ciasto na kratkę. Ostudzić. Przygotować krem: Do misy miksera włożyć miękkie masło wraz z cukrem pudrem. Utrzeć na puszystą, białą masę. Dodać ekstrakt waniliowy i nie przerywając ucierania dodawać stopniowo serek (nie mieszać zbyt długo). Ostudzone ciasto marchewkowe przekroić wzdłuż na pół. Rozsmarować połowę kremu, rozłożyć drobno pokrojonego ananasa (druga szklanka). Przykryć drugim blatem (ja dodatkowo spód, którego kładę

Moja Delicja
Owsiane ciastka z dynią i śliwkami 242

Zdrowe pachnące ciasteczka dyniowe z mąką pełnoziarnistą, płatkami owsianymi oraz suszonymi śliwkami. Szybki przepis, nie wymaga miksowania i schładzania ciasta :)Składniki na 8 dużych ciastek:szklanki mąki pełnoziarnistej3/4 szklanki płatków owsianychłyżeczka sodyszczypta soliłyżeczka cynamonułyżka melasy100 g masła1/2 szklanki puree z dyni1 żółtko1/2 szklanki brązowego cukruduża garść suszonych śliwek Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Blachę pokryć papierem do pieczenia(...)następnie puree z dyni. Tak powstałą masę dodać do miski z suchymi składnikami i delikatnie połączyć.  Na końcu posiekać suszone śliwki, dodać do masy i całość wymieszać. Za pomocą gałkownicy do lodów nabierać ciasto i układać na blaszce w niewielkich odstępach. Można to również zrobić łyżką, wtedy na jedno ciastko przypadają 3 łyżki ciasta. Lekko spłaszczyć dłonią każde ciastko

wyzwania kuchenne
Racuchy z jabłkami 338

Łyżeczka cukru waniliowego 3-4 jabłka Olej do smażenia Cukier puder do posypania racuchów Suche składniki wraz z mlekiem mieszamy przy pomocy miksera. Powstaje nam masa, która konsystencją powinna być nieco gęstsza od ciasta naleśnikowego. Jeżeli tak nie jest to dolewamy mleka jeśli jest zbyt gęsta lub dosypujemy mąki jeśli jest zbyt płynna. Gotowe ciasto odstawiamy na chwilę(...)przygotowujemy jabłka. Obieramy je ze skórki i kroimy w plastry. Na patelnie nalewamy olej (około pól centymetra). Plasterek jabłka wrzucamy do ciasta i delikatnie obracamy. Na rozgrzany olej wykładamy jabłko obtoczone masą. Smażymy na złoto z obu stron. Usmażonego racucha wyjmujemy na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu. Kiedy go odsączymy układamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem. Zajadamy

Kolizje Smaków
Słodko-kwaśno, krucho i puchato! 549

piekła coś na niedzielę. Piękny zapach drożdżowych rogalików, który unosił się po domu na zawsze pozostanie w mojej pamięci. Ledwo dosięgając do stołu uwielbiałam zagniatać ciasta, wycinać ciasteczka z foremek i próbować pysznych mas. Tak zostało do dziś. No, może trochę urosłam :) Kruche ciasta mają to do siebie, że pasuje do nich mnóstwo połączeń. Śliwki, jabłka, truskawki, maliny, gruszki, aronie

Sajkofanka smaku
Babeczki banoffee 189

sobie babeczki. Początkowo miało być klasyczne banoffee, ale poniosła mnie fantazja i wymyśliłam sobie takie małe cudeńka. Przepis na kruche ciasto miałam zapisany w moim magicznym zeszycie z różnymi smakołykami. Cała reszta to radosna twórczość własna. Unikam używania gotowych mas, kremów itd, dlatego też sos karmelowy zrobiłam sama. A żeby nie było zbyt słodko i mdło, zrobiłam karmel solony. Przepis(...)tylu, dlatego wykroiłam kółka a następnie zrobiłam ozdobne brzegi z resztek ciasta. Piec ok.20-25 minut w 180 stopniach. W garnku na średnim ogniu roztopić cukier (nie mieszać, w razie konieczności potrząsnąć garnkiem). Gdy cukier uzyska złoty kolor, dodać masło i wlać mleko- należy uważać, bo masa zacznie mocno bulgotać. Dodać dużą szczyptę soli. Po połączeniu składników garnek ochłodzić w zimnej

Wrzosowa Polana
Nadziane ziemniaczane kotlety 165

sosu. Przeciśnięte przez praskę lub potłuczone ziemniaki wrzucamy do miseczki i dodajemy do nich przeciśnięty przez prasę czosnek, jogurt lub śmietanę, musztardę oraz olej i blendujemy na gładką masę. Jeśli sos jest za gęsty możemy dodać więcej jogurtu i musztardy. Nie zwiększamy natomiast ilości oleju. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do sosu. Próbujemy, doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania(...)wystygnięcia. Jeśli nasze ziemniaki są wczorajsze, dobrze jest je pognieść, aby nie było twardych grudek. Dodajemy obie mąki, przyprawy i jajko i wyrabiamy ciasto. Ma być nieco luźniejsze niż na kopytka.  Z powstałej masy robimy placki, na które nakładamy ok. 1 łyżeczki mięsa, składamy i delikatnie formujemy kotleciki jak na zdjęciu lub okrągłe. Ważne, aby miały grubość

Kuchnia od dwojga
Brownie z sercem 171

truskawkami zastępując biszkopty kawałkami ciasta ( klik ). Składniki na małą keksówkę 10x23 cm: Ciasto różowe: 180 g mąki 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia odrobina czerwonego barwnika spożywczego Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Cienkim strumieniem wlać olej oraz ekstrakt waniliowy. Zmiksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia(...)wraz z masłem rozpuścić na małym ogniu. Ostudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Połączyć z czekoladą i ekstraktem z wanilii. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać wszystko razem i wylać na ułożone serduszka. Piec w 18 stopniach przez ok. 30 min, aż ciasto nie będzie oblepiało całkiem patyczka, jednak będzie on wilgotny. Wyjąć z piekarnika, ostudzić

Moja Galeria Smaku
Ciasteczka czekoladowe z kremem 179

kawki :)!Ciasteczka czekoladowe z kremem – składniki:Ciasto:200 g masła – miękkiego1/2 szklanki cukru pudru1 łyżeczka wanilii125 g mąki45 g mąki kukurydzianej30 g niesłodzonego kakaoKrem:1 łyżeczka ziarenek kawy rozpuszczalnej1 łyżeczka gorącej wody65 g masła – miękkiego75 g cukru pudru 1. Ubić masło z cukrem i wanilią na puszystą masę(...)jednej misce. W drugą miskę przesiać mąkę, mąkę kukurydzianą i kakao. Do ubitego masła dodawać po trochu sypkie produkty aż powstanie jednolita masa. 2. Można użyć rękawa do wyciskania ciastek lub jak ja, uformować z ciasta małe kulki o jednakowej wielkości, które można spłaszczyć widelcem. Wykładać ciastka na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec ciastka

UgotujmyTo.pl
Delikatny pomarańczowo cytrynowy sernik 216

każde przyjęcie. Prosta, dość efektowna dekoracja, a do tego wspaniałe aromatyczne cytrynki z miodem i imbirem wraz z puszystą delikatną serową masą tworzą po prostu idealnie pyszne połączenie. Jeśli lubicie serniki, to polecam Wam przygotować właśnie to ciasto. Spróbujcie. Delikatny pomarańczowo cytrynowy sernik   Składniki: (na tortownicę 24 cm)   Na spód: 200 g maślanych herbatników 100-110 g masła(...)Następnie małym strumyczkiem wlewamy przestudzone galaretki, miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy ostrożnie na schłodzony ciasteczkowy spód. Sernik wkładamy do lodówki. Gdy już zacznie ładnie tężeć na wierzchu układamy kilka plasterków cytrynek. Zostawiamy sernik do całkowitego stężenia. Po stężeniu zdejmujemy obręcz tortownicy (przed zdjęciem obręczy przejeżdżamy nożem wokół ciasta). Oprószamy wierzch sernika mieszanką cukru pudru z cukrem cynamonowym*. Podajemy. *laski

Słodkie okruszki
Tarta z kremem czekoladowym i czereśniami 141

towarzystwie nalewki orzechowej i chrupiących platkow migdałowych. Przepis na ciasto zaczerpnęłam stąd ( klik ) a krem jest juz moją inwencją. Składniki: Ciasto: 250 g mąki 100 g masła 100 g cukru pudru 2 łyżki kakao 2 jajka szczypta soli Masa czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady 200 g śmietany kremówki 50 g masła 3 łyżki nalewki orzechowej (lub ulubionego alkoholu) 3 łyżeczki(...)czasu nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć na wierzch papier i wsypać fasolę w celu obciążenia. Piec w piekarniku przez 20 minut. Następnie usunąć papier z fasolą i zapiekać jeszcze przez 15 minut. Pozostawić do wystudzenia. Krem czekoladowy: Do garnka wlać śmietanę, dodać połamaną na kawałki czekoladę i masło. Całość trzymać na małym ogniu aż czekolada się rozpuści a masa nabierze aksamitnej

My simple kitchen
Ciasto ucierane z truskawkami 247

Kolejny przepis na ciasto z truskawkami. Trzeba korzystać z okazji, że są one wszędzie dostępne a przy tym bardzo smaczne.  Przygotowanie ciasta jest proste. Idealnie pasuje do porannej herbatki. Składniki: - 3 szklanki mąki - 1 szklanka cukru - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 16 łyżek oleju - 4 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - około 1 kg truskawek - 100 ml wody - cukier puder(...)naczyniu mieszamy proszek do pieczenia z mąką. Po tym czasie do masy jajecznej stopniowo dodajemy mąkę, olej i wodę. Dalej miksujemy na gładka, jednolita masę. Do blaszki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą wykładamy ciasto.  Wyrównujemy  i na wierzch układamy truskawki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku  przez około 45 -50 minut

Pan i Pani Smith w kuchni
Ciasto cytrynowo jogurtowe z makiem 167

misce przesiej mąkę z proszkiem i wymieszaj z makiem. Dodaj mąkę do masy maślanej i wymieszaj szpatułką. Foremkę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Przełóż masę do formy, wygładź powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto przez 45 – 50 minut. Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika i ostudź. Ostudzone ciasto przełóż na paterę. Wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny

codojedzenia
Czekoladowa markiza czyli mus czekoladowy przekładany biszkoptem :) 174

misce ubijam zółtka z miodem i cukrem na pulchną białą masę. Następnie łączę masę z żółtek z ubitymi białkami delikatnie mieszając. Do powstałej masy dodaję przesianą mąkę z  kakao, sól i ponownie delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarowuję na grubość około 1 cm. Piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni prze(...)minut. Po upieczeniu studzę ciasto a następnie wykrawam dwa prostokąty dopasowane do keksówki.MusCzekoladę łamię na mniejsze kawałki i wraz z cukrem i miodem oraz łyżką kremówki i żółtkami wkładam do miski którą ustawiam na garnku z gotującą się wodą. Rozpuszczam wszystie składniki w kąpieli wodnej, aż do uzyskania jednolitej masy. W tym czasie miksuję masło na jednolitą masę

Magiczna kuchnia Darii
Sernik gotowany 483

tradycyjne wypieki i tradycyjny sernik, polecam wykonać sernik gotowany. Przygotowuje się go znacznie szybciej, a zupełnie nie ustępuje mu smakiem. W smaku gotowana masa serowa jest bardzo delikatna, miękka i puszysta. W połączeniu z kruchym ciastem sernik przypomina ten tradycyjny pieczony. Kruche ciasto możemy zastąpić ciastkami herbatnikami, wtedy sernik powstanie błyskawicznie i będzie już bez pieczenia. Polecamy Wam również nasze(...)inne przepisy na ciasta . Składniki: 1 szklanka cukru 4 jajka 200 g masła 1 kg mielonego twarogu 2 opakowania budyniu waniliowego 1 laska wanilii 200 ml mleka 300 g herbatników 100 ml śmietany kremówki 30% 200 g mlecznej czekolady Sposób przygotowania: W dużym garnku na średnim ogniu rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy do tego cukier oraz ziarenka z laski wanilii

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
babka 117

cukrem na puch ,dodać roztopione ciepłe ,lecz nie gorące masło  i dalej ubijać  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników . Przełożyć 3/4 ciasta do formy z kominem ,wysmarowanej masłem i posypanej mąką . Do 1/4 ciasta dodać kakao ,wymieszać i włożyć ciemne do formy na ciasto jasne . Piec

mojej kuchni
babka 173

cukrem na puch ,dodać roztopione ciepłe ,lecz nie gorące masło  i dalej ubijać  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników . Przełożyć 3/4 ciasta do formy z kominem ,wysmarowanej masłem i posypanej mąką . Do 1/4 ciasta dodać kakao ,wymieszać i włożyć ciemne do formy na ciasto jasne . Piec

w mojej kuchni
Sernik z żurawinami na korzennym spodzie 243

Wylać masę serową do tortownicy ze spodem piernikowym Głęboką blachę piekarnika umieścić na dolnym poziomie i wypełnić gorącą wodą do wysokości 2/3. Tortownicę z masą serową położyć na kratce na średnim poziomie piekarnika. Piec ciasto w temperaturze 170 stopni przez 60 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić na 15 minut, a następnie wyjąć ciasto na blat i wystudzić

Kulinarne Inspiracje
Donuty z piekarnika z kremem śmietankowym. 148

rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył. 2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrami, stopione i przestudzone masło i stopniowo dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto

Izabelawkuchni
Drożdżowe kopertki z budyniem i powidłem. 185

cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.  2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i stopniowo dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto

Izabelawkuchni
Odrywane bułeczki z cynamonem i kruszonką. 174

rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył. 2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i ewentualnie dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto

Izabelawkuchni
Domowa chałka-trzy kolory. 165

rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył. 2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i ewentualnie dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto

Izabelawkuchni
Piernik marokański z ras el hanout 181

Ciasto można by też zamieszać łyżką, ale warto zmiksować, żeby nie trafić potem na większe ziarenko chili czy lawendy z przyprawy. Przelewamy masę do wysmarowanej masłem lub olejem keksówki. Na wierzch układamy kandyzowany imbir, który zatonie w cieście podczas pieczenia w piekarniku, ale będzie stanowił pyszną niespodziankę dokładnie w duchu ras el hanout. Pieczemy w 180 stopniach 40 minut (góra

Ugotowane pozamiatane
PIJANA W-Z Z LUSTRZANĄ POLEWĄ 253

łyżeczki +  woda do jej pokrycia ok. 3-4 łyżki  Dodatkowo: dżem malinowy 5-6 łyżek  METODA: Ciasto: W mikserze ucieramy jaja z cukrem na najwyższych obrotach ok. 10 minut na puszystą masę. Potem dodajemy olej i trzema partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując na niskich obrotach. Dodajemy kakao i mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy

Kuchnia Paulettes
Torcik "Pokusa" 129

smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Wlewamy ciasto i pieczemy do suchego patyczka ok.  30 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto będzie już gotowe studzimy je i przekrawamy na dwa blaty. Następnie smarujemy jeden placek masą kajmakową. Schładzaną przez 12 godzin śmietanę ubijamy na sztywno dodając śmietan Fixy,cukier puder i esencję waniliową.Wykładamy ją na kajmak (zostawiając

Wielki apetyt
Ciasto Drożdżowe 2 w 1 z Rabarbarem i Budyniem 211

ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Kruszonka. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy stopniowo mąkę. Całość dobrze wyrabiamy w jednolitą masę. Rabarbar myjemy i odzieramy ze skórki, po czym kroimy w 1 – 2cm kawałki. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy do dużej blaszki ( np. 23x43cm lub trochę większej), wysmarowanej margaryną lub wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli zależy Wam, by warstwa

Smakowy Raj
brzoskwinie z galaretką w łatwym cieście... 171

pierwszej kolejności mikserem ubić jajka, cukry,sól, zimny tłuszcz ubijać z 5 minut - masa będzie "zważona" ale to ma tak być wsypać do masy przesianą mąkę z proszkiem i mikserem połączyć na gładkie ciasto ze 2 minuty tortownica 24 cm na dno wyłożyć papier do pieczenia a boki posmarować tłuszczem ciasto rozsmarować w tortownicy i rozłożyć gęsto umyte

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania