czekolady lub czekoladowe dropsy. Podobnie jak w przypadku innych przepisów podstawowych również ten można wzbogacić kremem (jak np. w tym wpisie ), nadzieniem z owoców, wymyślną dekoracją (np. taką jak tu ) lub… przygotować go w formie „basic” i cieszyć się smakiem domowego ciasta w mniej niż 40 min – łącznie z czasem pieczenia! :) Pochwalcie się swoimi babeczkami
Ciastkozercymiodem), dodajemy ekstrakt i zmiksowanego banana, następnie dodajemy przesiane mąki i płaską łyżeczkę sody. Do wymieszanego ciasta wsypujemy czekoladowe groszki i maliny. Mieszamy delikatnie. Wkładamy do foremek na muffiny i pieczemy 25 minut w 180 stopniach C. Wierzch dekorujemy masłem orzechowym lub kremem migdałowym
AZgotuj!dwóch str. na średnio rozgrzanej patelni, bez tłuszczu do zrumienienia. Pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: jeśli ciasto będziemy piec na mocno rozgrzanej patelni, szybko się przypiecze, a w środku będzie surowe. Proziaki można jeść same lub z dodatkami na słodko (dżemy, powidła, kremy czekoladowe) lub na słono (masło, pasty, smalec). Proponuję proziaki z bryndzą podkarpacką. Składniki
Moniki SmakołykiPrzepis z książki G jak Gotowanie bohaterów Ulicy Sezamkowej. Dziecinnie prosty pomidorowy krem z pulpecikami i ravioli. Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 8 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 duże W książce są takie przepisy jak „Ciasto ze śmieciowego jedzenia Oskara”, „Gumowa Kaczka Pływa”, „Zielone ciastka Ciasteczkowego Potwora”, „Kiełbaskowe kieszonki Berta”, czy „Podziel-się-z-resztą-klasy słodkimi
Niedzielny kucharzpudru * 1/2 łyżeczka sody * kostka masła 200 g * 2 łyżki śmietany 18% * 2 jajka * 1 żółtko krem * masło 100 g * 3/4 szklanki cukru * 125 ml wody ( pół szklanki) * opakowanie mleka w proszku 250 g * łyżka kakao * garść siekanych dowolnych orzechów Przygotowanie: Zagniatamy ciasto z podanych wyżej składników. Formujemy małe kuleczki i pieczemy w opiekaczu przez kilka minut. W rondelku rozpuszczamy
Kulinarne przygodywymyślnych składników – nawet nie ma mąki – a można z niego zrobić naprawdę niezłe cudo! Ciasto ma puszystą konsystencję, jest czekoladowe i fajnie zaspokaja wilczy apetyt na słodkie Składniki 1 jajko 2 łyżki kakao 1 łyżka erytrolu szczypta soli 1 łyżka kremu kokosowego odrobina proszku do pieczenia Przygotowanie: Ramekin smarujemy masłem. Mieszamy razem kakao, słodzidło, sól i proszek
PaleoLifedodatkiem owoców leśnych - jako baza do trufli z posypkami - inspiracja do posypek tutaj - przełożenie do ciast i tortów - baza do ciasteczek Brownie King A do tego.. do zrobienia tego rozkosznego kopczyka potrzebujesz tylko dwóch składników! Czas przygotowywania: 30 minut Ilość kremu: około
AniaGotuje.plWYKONANIE : Białka ubijamy na sztywną pianę, masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną na krem. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i mieszamy, na końcu dodajemy stopniowo ubitą pianę z białek i rodzynki, delikatnie mieszamy łyżką. Do foremek lub papilotek nakładamy ciasto do 3/4 wysokości, na środku układamy połówkę śliwki brzuszkiem do ciasta. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy w temperaturze
Sama słodycz i szczypta chiliłyżki. Tortownicę o średnicy ok 18 cm smarujemy dokładnie masłem, obsypujemy bułką tartą. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe 3 blaty. Przygotowanie kremu: W dużym naczyniu ubijamy śmietankę. Gdy zaczyna gęstnieć dodajemy masę kajmakową. Mleczko kokosowe podgrzewamy delikatnie
Życie zaczyna się w kuchniwypiekiem na lato. Tradycyjnie składa się na nią cienki puszysty biszkopt najczęściej zawinięty z lekkim śmietankowym kremem i owocami, przynajmniej tak mi się kojarzy. Ja postanowiłam przygotować dla osób z celiakia i nietolerancjami pokarmowymi przepis bezglutenowy, bez produktów mlecznych i bez cukru. Ciasto słodzone jest erytrolem, więc diabetycy również mogą skorzystać z tej receptury. W serku z nerkowców i polewie
Quinoa Raz!dziś przedstawiam wersję choinkową, ale to nie ostatni pomysł w tym roku. Baza to czekoladowo-pomarańczowe ciasto, do którego dla wzmocnienia smaku dodałam posiekanej, gorzkiej czekolady i kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Dekoracyjna choinka na czubku babeczki zrobiona z zabarwionego zielonym barwnikiem spożywczym kremem na bazie mascarpone, który jest idealnie sztywny, nie traci kształtu i się nie rozpływa. Posypane delikatnymi, białymi
Słodkie inspiracjedrewnianej łyżki. Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy dokładnie masłem, obsypujemy bułką tartą. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe 3 blaty. Przygotowanie kremu: W dużym naczyniu ubijamy śmietankę. Gdy zaczyna gęstnieć dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Ubijamy
Życie zaczyna się w kuchniłyżki. Tortownicę o średnicy ok 18 cm smarujemy dokładnie masłem, obsypujemy bułką tartą. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe 3 blaty. Przygotowanie kremu: W dużym naczyniu ubijamy śmietankę. Gdy zaczyna gęstnieć dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Ubijamy aż masa
Życie zaczyna się w kuchnigorzkie czekolady • płatki migdałowe • cukierki ozdobne lub inne dowolne ozdoby Wykonanie Ciasto fasolowe • Fasolę namoczyć na noc i ugotować do miękkości. Obrać ze skórki i zmielić miąższ razem z orzechami. • Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty biały krem. Dodać fosolę, bułkę tartą, mąkę, proszek i olejek, po czym ostrożnie wymieszać
To co kochamburaków i jabłek, błyskawiczna zupa rybna z dodatkiem krewetek lub czerwona fasola w paście tandoori :-) Desery: ciasto czekoladowe z burakami i suszonymi śliwkami, pyszny makaron z ricottą, miodem i migdałami, wegańskie muffiny z malinami i borówkami, batony mocy i inne. Kolacje: zupa krem z białej rzodkiewki ze szpinakiem, kozim serem i miodem, miętowy hummus z dodatkiem oliwy, makaron ryżowy
kruche babeczkidwóch str. na średnio rozgrzanej patelni, bez tłuszczu do zrumienienia. Pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: jeśli ciasto będziemy piec na mocno rozgrzanej patelni, szybko się przypiecze, a w środku będzie surowe. Proziaki można jeść same lub z dodatkami na słodko (dżemy, powidła, kremy czekoladowe) lub na słono (masło, pasty, smalec). Proponuję proziaki z bryndzą podkarpacką. Składniki: bryndza, pieprz czarny świeżo
Moniki SmakołykiWarzywa w słodkich daniach do niedawna nie kojarzyły mi się zbyt dobrze. Fasola w ciastach? Nie brzmi zbyt zachęcająco, chyba że wiemy jakiej należy użyć, aby nie była wyczuwalna. Kalafior w budyniu? Tak, ale gotowany bez soli. Cukinia jako słodki krem czekoladowy? Tego chyba jeszcze nie było, a szkoda - pyszna, słodka i całkowicie niewyczuwalna. Taki deser spodoba się osobom
Chocolate Muffin Blogresztę składników i mieszam dokładnie drewnianą łyżką. Smaruję tylko dno tortownicy tłuszczem i obsypuję mąką. Wylewam ciasto do formy i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 25 minut Gotowy biszkopt odkładam do ostudzenia. W tym czasie przygotowuję krem. Śmietankę wraz z cukrem pudrem miksuję aż będzie gęsta. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie. Gdy lekko
Kuchnia co dniaCIASTO: 8 białek ¾ szkl cukru 3 żółtka 7 łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 garść rozdrobnionych orzechów włoskich Krem: 2 puszki brzoskwiń 2 łyżki cukru 2 budynie śmietankowe 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 żółtek 1 kostka masła 2 paczki delicji 2 galaretki owocowe sposób wykonania: Białka ubić dodać cukier , żółtka
Darcia w kuchniszczypta soli 2,5 szklanki płatków owsianych górskich Masło z cukrami utrzeć mikserem, do otrzymania miękkiego kremu. Dodać jajko, zmiksować. Wsypać pozostałe składniki i zmiksować ( wymieszałam ręcznie, mój mikser nie dał rady ) do otrzymania jednolitej masy. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego, umieścić na blaszce, następnie spłaszczyć je łyżką. Układać w sporych
kulinarnyswiatdomiblaszki, której niczym nie smarujemy. Pieczemy w piekarniku z funkcją termoobiegu w temp. 180 stopni wkładając ciasto do zimnego pieca około 40 min. Po tym czasie wyłączcie piekarnik i uchylcie drzwiczki. Tarta przed nałożeniem creme patissiere musi być zimna. Creme Patissiere czyli krem cukierniczy. To nic strasznego ma tylko fajną nazwę, mleko trzeba zagotować z przeciętą wzdłuż laską wanilii
Kuba Gotujełączymy z mokrymi i mieszamy do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy 80 g jeżyn, mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki i pieczemy w 180 C przez okolo 25 minut a następnie studzimy. Pozostały jogurt i jeżyny mieszamy z cukrem waniliowym. Kremem dekorujemy zimne babeczki
Zainspirowana w kuchnityle, aby ciasto miało konsystencję śmietany kremówki. Przed smażeniem rozgrzewam patelnię. Mieszam ciasto chochlą i nabieram ciasto. Wlewam na środek i rozprowadzam po tafli patelni. Gdy spód się przyrumieni przewracam na drugą stronę – ja podważam łopatką, bo tak mi wygodniej. Przepis na krem : 125 g. serka mascarpone 100 ml. śmietany kremówki opcjonalnie można dodać łyżeczkę cukru pudru Składniki miksuję
apetytnapieczenieskładniki mokre. Zawartości obu misek łączymy, dodajemy posiekane brzoskwinie :). Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Napełniamy otwory ciastem do 3/4 wysokości formy. Blaszkę wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 25 min, do tzw. suchego patyczka. Wystudzone babeczki dekorujemy kremem. Krem: Kostkę miękkego masła ucieramy z 6 łyżkami cukru pudru. Dodajemy zmiksowane na mus trzy połówki brzoskwini
wcinaj towśród ludzi etc., no ale... Dałam radę poprzedni rok, dam i teraz. Chociaż śniadanie dobre zjadłam :) Krem z mąki kokosowej nigdy nie zawodzi i świetnie smakuje w każdej wersji. P.S. Do wczorajszego wpisu dodałam przepis :) Ażeby osłodzić ten dzień zapraszam na czekoladowe ciasto oraz pierwszy filmik kulinarny! :) (kliknij na zdjęcie
breakfast of dreamsKwaśno, słodko, chrupiąco... Dziś czas na tartę doskonałą! Cudowne połączenie bezy i kremu cytrynowego śniło mi się po nocach już od dawna. Okazało się strzałem w dziesiątkę, można ją jeść bez końca i nigdy się nie nudzi :) Kruche ciasto: 260 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła jajko szczypta soli Lemon curd: 4 cytryny 2 całe jajka
sama złodyczmasa zacznie być zwarta, dłonie i blat smarujemy olejem i zaczynamy wyrabiać masę. Jej konsystencja przypomina ciasto na pierogi- nie może być zbyt twarda. Ważne! Masy nie kładziemy nigdy bezpośrednio na masy śmietanowe ( gdyż zacznie się rozpuszczać). Idealny pod spód będzie każdy krem na bazie masła. Jesli nie chcemy zużyć całej masy od razu, musimy zawinąć ją szczelnie w woreczek
Wielki apetytgodzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowuję na cienki placek (około 3mm) i dużą szklanką wykrawam koła. Ciasto układam w wysmarowanych masłem foremkach i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piekę około 15 minut, aż się zezłocą. Podaję je z dżemami, kremami, bitą śmietaną. Hitem są u mnie babeczki z plastrami banana i czekoladową polewą**. Na zdjęciu babeczki z waniliową
Zapiski Młodej Żonytemperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem upieczonego ciasta z piekarnika przygotować czystą ściereczkę. Z ciasta zaraz po wyjęciu z piekarnika zdjąć papier i przełożyć na ściereczkę. Jeszcze gorące zrolować wraz z ściereczką i pozostawić do czasu aż wystygnie. Składniki na krem jeżynowy: 250 g serka mascarpone 50 ml śmietany 18 % 2 łyżki cukru pudru 30 dag świeżych lub mrożonych
Na słodko lub wytrawniedodajemy do ciasta razem z marchewką startą na małych oczkach i posiekanymi orzechami. Wszystko razem mieszamy. Ciasto przekładamy do małej tortownicy (o średnicy 18-20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni (160 przy termoobiegu). Krem: 250 g serka mascarpone 100 g białej czekolady orzechy włoskie do dekoracji Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej
Smakowity Blog Kulinarnylubi popularne pralinki "Raffaello" z pewnością pokocha "Tort Rafaello". Przepyszny, aksamitny, rozpływający się w ustach krem, kokos, migdały, oraz puszysty, delikatny biszkopt naponczowanym malibu. Wszystko pokrywa biała czekolada oprószona wiórkami kokosowymi - ideał. Ponadto "tort Rafaello" jest eleganckim i nietrudnym w przygotowaniu ciastem. Polecam przepis. Tort "Rafaello" - Składniki: biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Słodka Stronaotarta z jednej pomarańczy - sok z 1/2 pomarańczy Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszysty krem, następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciągle ucierając dodajemy sok i skórkę otartą z pomarańczy. Margarynę roztapiamy, studzimy i wlewamy do ciasta ciągle mieszając. Formę na babkę smarujemy i posypujemy bułką tartą. Pieczemy 1 godzinę w 180 C. Przestudzoną
Zainspirowana w kuchnidelikatne i wręcz rozpływające się w ustach spody do babeczek. Mając tak przygotowane bazy możemy puścić wodze fantazji i przygotować do nich dowolne nadzienia, kremy, polewy czy posypki - tak, aby w domowym zaciszu powstały słodkie mini arcydzieła w postaci uroczych babeczek. Spody do Babeczek - Składniki: (ok. 20 babeczek) 300 g mąki pszennej(...)powinno być lekko schłodzone) 3 żółtka 65 g cukru pudru cukier waniliowy szczypta soli Spody do Babeczek - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut. Po tym czasie formujemy porcje ciasta w wysmarowanych masłem metalowych foremkach. Pieczemy do momentu zrumienienia brzegów babeczek
Słodka Stronanadzwyczajnego … nic szałowego … Proste i smaczne! Ciasto , które można przygotować z mgnieniu oka , nawet kiedy zjawiają się niezapowiedziani goście. Lekkie … mięciutkie … delikatnie słodkie – takie którego można śmiało wziąć dokładkę , bez obawy o nadmiar kalorii. Delikatny biszkopt przekładany lekkim kremem – nie za słodkie , nie za ciężkie …. W sam raz do popołudniowej kawki! Spróbujcie(...)jedno po drugim ) i dalej ubijamy. Wymieszane obydwie mąki przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia , boków nie smarujemy. Wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 30-40 minut ( do suchego patyczka ). Gorące wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy nim o podłogę z wysokości
Ostra na Słodkopieczenie, dlatego często goszczą u nas ciasta na zimno. Synek zdecydowanie upodobał sobie ten sernik z kawałkami uwielbianych przez wielu dzieci ciastek. tortownica o śr. 24cm Masa serowa: 750 białego półtłustego sera, 1/2 laski wanilii, 1/3 szklanki cukru pudru, 150g ciastek Oreo z kremem, 250g serka mascarpone, czubata łyżka żelatyny(...)24cm rozłożyć biszkopty, jeden obok drugiego. Wylać masę serową. Wstawić na godzinę do lodówki. Banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki, rozłożyć je na wierzchu ciasta. Galaretkę zalać 400ml wrzątku, ostudzić i tężejącą wylać na banany. Ciasto wstawić najlepiej na całą noc do lodówki
Z miłości do słodkościjajek Wykonanie WIERZCH Gdy ciasto jest w piekarniku możesz zająć się masą śmietanową – śmietanę wymieszaj z ziarenkami wanilii lub cukrem wanilinowym, cukrem, sokiem z cytryny i startą skórką. Po 80 minutach pieczenia w 120 stopniach (czyli po 95 minutach pieczenia w ogóle) wysuń delikatnie sernik z piekarnika i rozprowadź na jego powierzchni krem śmietanowy. Wstaw sernik z powrotem
Eat me! Fit me!cukru 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią 110 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g suchego maku zmielonego 2 łyżki oleju rzepakowego Krem bakaliowy: 250 ml kremówki 30% 400 g serka homogenizowanego waniliowego 250 g mieszanki studenckiej koktajlowej ale-raj Dekoracja: orzechy włoskie rodzynki wiśnie kandyzowane pałeczki czekoladowe Przygotowanie: Białka ubić z cukrami(...)koniec wlać olej. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 12-15 minut w 180 stopniach. Blacha 39*31 cm. Po upieczeniu gorący biszkopt wyjmujemy z blachy i ciasno zwijamy w roladę. Roladę zawijamy w ściereczkę i zostawiamy do ostudzenia. Krem bakaliowy: Zimną kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć
Ala piecze i gotujemożna nią smarować boki ciasta. Dekoracja: Żelatynę namoczyć, odstawić do napęcznienia. Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej, tak aby miska nie dotykała lustra wody. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki, przekładamy do śmietanki, zdejmujemy ze źródła ciepła, zostawiamy na 5 minut, a następnie mieszamy do powstania jednolitej gładkiej masy. Dodajemy cukier puder, ubijamy na puszysty krem. Na koniec dodajemy roztopioną
Słodki ZakątekMiłośnikom gęstych pomidorowych kremów polecam tą zupę. Jest wyjątkowo aromatyczna, kwaśne pomidory, których użyłam w postaci klasycznej passaty, przełamane są słodkością batata i delikatną białą quinoą. Krem świetnie komponuje się z gęstym jogurtem, kaparami i kładzionymi kluseczkami z czarną quinoą i tartym parmezanem ;) Składniki: 1/2 szklanki ziarna białej quinoy 1 duży batat 2 szklanki wywaru warzywnego 1 butelka pomidorowej passaty(...)dokładnie mieszamy, do powstałej masy dodajemy czarną quinoę i parmezan, ponownie mieszamy. Ciasto nabieramy krawędzią łyżki i zanurzamy w garnku z osoloną gotującą się wodą, tak aby kluska oderwała się od łyżki. Gotujemy je 2 minuty od momentu wypłynięcia i odcedzamy. Kluseczki podajemy do kremu z pomidorów razem paroma łyżkami gęstego jogurtu i kaparami. Danie posypujemy młodymi listkami mięty
Quinoa Raz!słoik dżemu wiśniowego Składniki na krem: - 50 dag serka mascarpone - 500 ml śmietany kremówki 30 % - 5 łyżek cukru pudru - 1 opakowanie śmietan fixu 1. Herbatniki przesypuję do mocnego worka, owijam ścierką i ugniatam wałkiem żeby powstał proszek i drobne kawałki. Roztapiam masło i czekoladę (odkładam dwie kostki czekolady do starcia na wierzch ciasta). 2. W dużej misce łączymy ze sobą
Apetyczna babeczkaCiasto absolutnie doskonałe! Sernik ukryty w dwóch warstwach bezy i otulony bitą śmietaną. Lekkie jak chmurka, wbrew pozorom nieprzesłodzone, delikatne, dosłownie rozpływa się w ustach. Ma tylko jedna wadę - taki kawałek to ogromna bomba kaloryczna. Ale nie mimo to nie sposób mu się oprzeć. *foremka 25*34 cm Składniki: na sernik: 1 kg sera na sernik 250 g cukru(...)ciasta bezowe i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140*C i piec około 20 minut, następnie zmniejszyć do 100*C i piec pół godziny. Wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i fixami. Na podstawce ułożyć beze kokosową, wyłożyć połowę bitej śmietany i nałożyć wystudzony sernik. Rozsmarować resztę kremu i przykryć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDzisiaj na słodko. Kilka dni temu zrobiliśmy angielski krem cytrynowy, czyli lemon curd. To znaczy Madzia zrobiła, jak mam bliżej prawdy być. Bo ja w pracy byłem. A Madzia w domu na zwolnieniu lekarskim siedziała. Tak to jest jak się chodzi w szpilkach, a się nie umie. Nogę łatwo sobie wtedy popsuć :) A teraz, lekko po 7 rano, Madzia śpi(...)blogu uzupełniam. Lemon curd ma wiele zastosowań. Do ciast, deserów, czy nawet do podjadania tak po prostu jak budyń. Idealnie nadaje się także do naleśników. A nawet można robić z nim kanapki: kromka chleba, twaróg i lemon curd. Niebo w gębie! Zresztą ilość wariacji jest nieograniczona. Więc jeśli macie ochotę na krem cytrynowy, to tylko lemon curd. Ta rzecz anglikom
Marder&Marder Manufacturebabki cytrynowe stały się moimi ulubionymi ciachami Rolada ta jak wiele innych ciast na blogu została najpierw wypróbowana przez Anię z którą pracuję - nasze dzielenie się wszelkimi przepisami to już tradycja... Aby zrobić masę do rolady trzeba wcześniej ,,ugotować" lemon curd - czyli najpyszniejszy na świecie krem cytrynowy. Zaraz po zrobieniu zjadłam pierwszej porcji zjadłam ją po prostu łyżeczka z garnka(...)pazura klasycznym masom budyniowym czy maślanym. Bezowa rolada cytrynowa Składniki: Beza: 6 białek z dużych jaj 300 g cukru 4 łyżeczki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka octu jabłkowego szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone (małe opakowanie) lemon curd z poprzedniego przepisu Do dzieła!!! Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier - ja to robiłam porcjami. Ubijamy aż cukier
sierotka maRysia w kuchniPrzygotowanie : Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i masłem na krem Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać, dodawać stopniowo ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać Jabłka obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do ciasta i jeszcze raz wymieszać. Ciasto ma gęstą konsystencję, ale tym się
Proste Potrawyochotę na coś z chałwą. Nie planowałam na ten dzień żadnego ciasta, więc padło na deser. Jako kompromis zdecydowałam się na połączenie obydwu smaków. A w związku z tym, że obie masy są słodkie połączenie ich z malinami było strzałem w dziesiątkę. Strasznie przypadł mi do gustu ten krem chałwowy, ponieważ był aksamitny, a jednocześnie idealny jako krem
Relaxtime