To francuski deser, przygotowywany na bazie jaj, śmietany i cukru, uwieńczony warstwą skarmelizowanego cukru, któremu zawdzięcza nazwę, bo w dosłownym tłumaczeniu creme brulle znaczy „przypalony krem
Dorota SmakujeGdy zostanie nieco białek szkoda ich wyrzucać. Często robię torty bezowe, ale tym razem postanowiłam trochę zmienić koncepcję i przygotowałam roladę bezową. Jest słodka, ale krem
Słodki Zakątekkoniec dodajemy olej i mieszamy do połączenia się z masą. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 22 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy ok. 30-40 min. w 160-170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na trzy równe blaty. składniki na krem: 250 g serka mascarpone 400 ml śmietanki kremówki
Domowy Smak Jedzeniapomidorki z oliwy Wykonanie: Jajka ubijamy z solą na biały krem, następnie dodajemy,przypraw, mleko,olej i mieszamy. Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Kiełbasę,pomidorki,seler naciowy kroimy w kostkę, dodajemy i jeszcze raz mieszamy. Foremkę do muffinek smarujemy masłem, nakładamy porcje ciasta do 3/4 wysokości foremki.Przed pieczeniem w każdą porcję ciasta można
Sama słodycz i szczypta chiliCzas przygotowania: 60 minut Ilość porcji: forma 25cm Drukuj Naturalny tort By Piotr 27 sierpnia 2018 Naturalny tort "Red Velvet", czyli słynny czerwony biszkopt przełożony kremem
Pogotujmy.plciasteczek. Dzisiaj podzielę się przepisem na portugalskie babeczki z budyniowym kremem. Tradycyjne, od wielu wieków wypiekane w Lizbonie pasteis de nata, pasteis de Belen. Słodziutkie i delikatne. Dla dorosłych doskonałe w towarzystwie czarnej kawy, dla dzieci świetny podwieczorek ze szklanką zimnego mleka. Do ich przygotowania potrzeba: * 1 paczka XXL ciasta francuskiego maślanego * 200g cukru drobnego * 160ml wody * 1 laska cynamonu
I tu będę miała takie teDziś przepis na mój ulubiony tort kokosowy oczywiście bezglutenowy . Jest to najłatwiejszy tort a jednocześnie najsmaczniejszy i lekki , ponieważ krem jest na bazie bitej śmietany , nie
Kawa z mlekiemKostka Snickers, to warstwowe, rozpływające się w ustach ciacho, które zrobicie nie używając piekarnika. Pięć warstw krakersów – dających oryginalny, lekko słony posmak – przełożonych delikatnym
Domowe TortySkładniki : Biszkopt: 2 jajka 60g drobnego cukru 65g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Do nasączenia: 100ml ajerkoniaku 2 łyżki przegotowanej wody Krem
Dziś Ja gotujedodam czekoladę i kakao, powstaje pyszotka. Do naleśników czy ciast jest rewelacyjny, tym razem zrobiłam z nutką cynamonu który uwielbiam. Jeśli macie jeszcze winogron taki ogrodowy ciemny to zapraszam do wypróbowani :) Składniki : około 4 l winogronu z sokownika 2 szklanki z brzuszkiem cukru lub do smaku 1 słoiczek kremu czekoladowego np : Nutelli 2 łyżki cynamonu 1 cukier waniliowy
Sama słodycz i szczypta chiliogrodu. Część wykorzystałam do zrobienia pysznych dżemów,upiekłam genialne ciasto kokosowe, a resztę wykorzystuję do pysznych, codziennych deserów. Zainspirowana konkursem #przepisnakopernika marki Kopernik stworzyłam fantastyczny deser, który nie tylko wygląda, ale i smakuje jak „milion dolarów”. http://konkurs.kopernik.com.pl/ Mocno piernikowy spód a’la brownie, lekka aroniowa pianka, waniliowy, lekki krem i galaretka z owoców leśnych tworzą obłędną całość. Palona
Ostra na SłodkoSkładniki Biszkopt: 2 jajka 60g drobnego cukru 65g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Do nasączenia: 100ml ajerkoniaku 2 łyżki przegotowanej wody Krem
Dziś Ja gotujecodzienności: wskakują do herbaty, nadają charakteru sałatkowym sosom, łagodzą słodycz ciast i deserów, będąc niejako na drugim planie. Tym razem postanowiłam więc upiec sernik, którego cytryny będą niekwestionowanym bohaterem. Masa serowa jest więc wyraźnie cytrynowa (ale nie kwaśna!), a na niej lekko już kwaskowy lemon curd, czyli najlepszy cytrynowy krem, jaki zdarzyło mi się jeść. Wierzch wieńczą urocze, kolorowe beziki
Pożeraczka, czyli raz adobrzePieczona dynia to dodatek idealny do ciasta, pasztetu, zupy jak i sosu. Już od dzisiaj nie musicie obawiać się żmudnego i ciężkiego obierania skórki. Dynia przygotowana w poniższy sposób będzie bardzo miękka i rozpadająca się pod wpływem nacisku widelca :) Po upieczeniu dyni zachęcam do przygotowania kremu dyniowego lub miękkich, pszennych bułeczek . Składniki: 1 dynia, np. hokkaido* naczynie
Ugotowaćserki homogenizowane, cukier, jagody oraz maliny miksujemy na gładki krem, dodajemy tężejące galaretki (3 galaretki) i miksujemy do połączenia. Dodajemy 100g pokruszonych herbatników i łączymy za pomocą szpatułki, by mikser zbyt nie rozdrobnił ciastek. Spód tortownicy wykładamy pozostałymi 100g herbatników, wlewamy masę serową i wstawiamy do lodówki. Wierzch ciasta zdobimy jagodami i malinami, zalewamy tężejącą galaretką
Gotowanie i blogowanie