Ciasto ,, Żądło pszczoły“ Edyta Guhl. Witajcie Kochani, postanowiłam wyjechać na Święta do Polski i bardzo się z tego cieszę, ale nie chcę zostawić Was bez nowego przepisu. Na naszym świątecznym stole na pewno pojawi się babka, sernik i obowiązkowo bułki z jabłkami, które może nie bardzo pasują do Wielkanocy, ale tak bardzo mi posmakowały, że muszę poczęstować dalszą
dolcevitainmykitchenWigilijny z piernikiem Sernik z makiem na kruchym cieście z pianką Torcik jabłkowo- serowy Sernik kukurydziany Sernik z różą Oszczędny sernik z ziemniakami i kaszą kukurydzianą Dwa w jednym- sernik i szarlotka Sernik pod kakaową kruszonką Sernik waniliowy z chałwą Sernik na drożdżach Sernik czekoladowy Sernik cytrynowy Sernik z jabłkami Pomarańczowy sernik z kokosową pianką Sernik z twarogu homogenizowanego
Tradycyjna Kuchnianakładać masę na patelnię. Każdą łyżkę ciasta rozsmarować równo na placek o grubości ok. 5 mm. Układać placki niezbyt ciasno obok siebie, bo podczas smażenia powiększą się. Placki smażyłam z obu stron po dwa razy na złoto brązowy kolor. Małdrzyki podałam z herbatą z dziką różą i jabłkiem oraz konfiturą z jabłek, aronii i pigwowców , moim pysznym zeszłorocznym
Weekendy w domu i ogrodzieziarenkami wanilii do smaku 1/2 łyżeczki cynamonu Jabłka i gruszki obrać, pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do rondelka, dolać około 70 ml. wody i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy owoce zmiękną dodać cukier i cynamon. Dobrze wymieszać i zmiksować na gładką papkę. Wystudzić. Ciasto : 350 gram mąki pszennej 150-170 ml. ciepłego mleka
Niebieski kubek z kawaŚwietna alternatywa dla kremiastych ciast, biszkoptów, kruchych i innych wytworów. Na szybko, z minimalnej ilości składników - chociaż to akurat u mnie norma. Po prostu galaretki z ulubionymi dodatkami. Polubią dorośli i dzieci. Składniki: galaretka zielona galaretka żółta galaretka czerwona kilka borówek kilka winogron pół startego jabłka pół brzoskwini pokrojonej w plasterki garść rodzynek ewentualnie bita śmietana Przygotowanie: Galaretki
Cakes By KejtPrzepyszne ciasto o delikatnym wyglądzie Składniki Biszkopt - 3 jajka - 3 łyżki mąki - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru Krem - 1 l mleka - 3 budynie - 6 łyżek cukru - 300 g masła Galaretka - 3 galaretki truskawkowe - 3 jabłka posypka kokosowa - 300 g kokosu - 150 g masła - 4 łyżki cukru
W królestwie smaków Beatyobraniu ze skórki i usunięciu pestek to ok. 3/4 dużego jabłka) 40 g otrębów orkiszowych 40 g brązowego cukru trzcinowego 20 ml oleju rzepakowego 150 ml mleka 30 ml śmietany 12% 1 jajko 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kardamonu Banana kroimy w drobną kostkę, a jabłko ucieramy na grubych oczkach. Wrzucamy do dużej miski. Następnie wlewamy(...)płynne składniki, a potem wsypujemy suche. Mieszamy łyżką, aż wszystko ładnie się połączy. Gotową masę nakładamy do papilotek. Mi wyszło 9 muffinek, do każdej nakładałem po 2 duże łyżki ciasta. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Prawda, że proste? Smacznego! A otręby orkiszowe, których użyłem dostępne są TUTAJ . --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres
Marder&Marder Manufacturekoniecznie) piekarnika i podpiekamy ok. 15 minut. Wystawiamy ciasto i zabieramy się za kolejne etapy. Buraczki wykładamy na sitko aby nie były zbyt mokre (jeśli nie mamy gotowych możemy przygotować je choćby dzień wcześniej podgotowując i zamarynować robiąc zalewę z cukru brązowego i octu balsamicznego z dodatkiem cebulki i jabłek, lub po prostu dać zwykłe buraki pokrojone w kostkę
Symfonia Smakówjabłka Tartaletki z jagodami Składniki na 5 tartaletek: 350 g mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 115 ml bardzo zimnej wody łyżka octu winnego 235 g zimnego masła + jagody + 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 50 g erytrolu Sposób przygotowania: Do miski przesiej mąkę, następnie dodaj cukier puder, sól oraz masło pokrojone na małe kawałki. Zagniataj ciasto. Potem dalej
365 dni dookoła kuchniSurówka z kalarepy Najlepsza sałatka do obiadu. Surówka z kalarepy pasuje niemal do każdego dania głównego. Doskonale sprawdza się też jako drugie śniadanie do pracy. Ta
Cztery Fajery[Głosów:5 Średnia:5/5] składniki: ok. 1000 g miąższu korbola (dyni), ja użyłam dyni muscat 2-3 jabłka 6 goździków 2-3 szczypty
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: 5 płatów śledzi matjas około 1 kg kiszonej kapusty 2 szt. marchewki papryka czerwona (można użyć wszystkich kolorów papryk, co zwiększy efektowność tego dania) 1
kgwjanczewoNo uwielbiam omlety, nie lubię nudy! Cały czas wymyślam, jakby tu inaczej podać mój kochany przysmak. Ostatnio zakochałam się w mące kukurydzianej. Uwielbiam jej smak i
fitolarun.blogspot.comświeżych drożdży 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki masła 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Nadzienie: 1 mały słoiczek dżemu z czereśni 0,5 słoiczka dżemu z jabłek z domowej spiżarni Kruszonka: 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 3 łyżki mąki cukier puder cukier wanilinowy Wykonanie: Jajko z żółtkami ubijamy mikserem na pulchną masę. Mleko podgrzewamy(...)odstawiamy do wyrośnięcia. Masła rozpuszczamy w małym rondelku. Gdy rozczyn wyrośnie wlewamy do ubijanych jaj z mlekiem. Zmieniamy widełki w mikserze na widełki, które są do wyrabiania ciasta drożdżowego. Wsypujemy przesianą mąkę po 10 minutach wyrabiania wlewamy rozpuszczone masło oraz łyżeczkę soku z cytryny. Wyrabiamy jeszcze 5 minut, odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. W między czasie przygotowujemy kruszonkę. Łączymy wszystkie
kgwjanczewoDziś zapraszam na klasykę polskiej kuchni, czyli na pierogi ruskie. Mięciutkie ciasto skrywające smakowite nadzienie, okraszone rumianą cebulką zajmuje honorowe miejsce pośród przygotowywanych przeze mnie potraw. Najlepsze pierogi robi moja mama, nauczyła ją babcia, ale na szczęście odziedziczyłam po nich tę zdolność. Jako, że to danie bezmięsne najczęściej pierogi ruskie jadaliśmy w piątki, na przemian z rybą, czy pierogami(...)kapustą i grzybami . Od czasu do czasu pojawiały się także pierogi z mięsem , lub pierogi z mięsem, kapustą i grzybami , latem z jagodami czy truskawkami, jesienią z jabłkami lub śliwkami (wszystkie opublikowane przepisy znajdziecie tutaj ). Nie będę ukrywać, że każdy rodzaj darzę wyjątkowym uczuciem i jak bym miała wybrać swoje ulubione to byłby to naprawdę trudny
Rozpustne gotowanie