składniki: 2 średniej wielkości, świeże buraki 6 soczystych jabłek 4 marchewki wykonanie: Burki i marchewki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Z jabłek
Domowy Smak Jedzeniawracając rano z pracy dostrzegłam już pierwsze, nieśmiałe kroki zbliżającego się babiego lata. Mgła. Kryje w sobie magię, tajemniczą aurę. A pośród mgły drzewa uginające się od nadmiaru jabłek. Zapach żniw i zbóż. Pierwsze papierówki. Jakże się cieszę, że nie mieszkam w dużym mieście i dane jest mi nasycać się bez końca tymi widokami i zapachami... :) Od jakiegoś czasu(...)właśnie one towarzyszą wspomnianemu delikwentowi ;) Muffinki są wilgotne, nie za słodkie - takie w sam raz do wzięcia ze sobą do pracy lub na piknik :) Z podanej porcji ciasta wyszło mi 12 muffinek i jeszcze zostało na malutką keksówkę. Składniki: 30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka maku 12 dag cukru 1 jajko 250 ml maślanki
My simple kitchenJeśli nawet po tym czasie ciasto będzie zbyt klejące, możecie naprawdę delikatnie podsypać je mąką. Bardzo ważne, by rozwałkować je na grubość 5 mm, nie cieniej, inaczej pierniczki stwardnieją. Lepiej, by wykrojone ciasteczka były trochę za grube niż za cienkie. Wałkujemy ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia - dzięki temu nie dajemy do ciasta nadmiaru mąki. Świąteczne pierniczki wymagają uwagi(...)wyrobić dłonią na gładkie ciasto. Suche składniki powinny być przesiane. Zagnieść w kulę. Nie podsypywać mąką. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut lub około 15 minut do zamrażarki - ciasto będzie sztywniejsze, łatwiejsze do wałkowania. Jeśli po tym czasie ciasto wciąż będzie mocno klejące, można bardzo delikatnie podsypać je mąką. Po tym czasie rozwałkować ciasto między dwoma arkuszami papieru
Lekcje w kuchniWitajcie grudniowo! I zrobiło się już przedświątecznie! Dziś prezentuję przepis typowo świąteczny – babki piernikowe z jabłkiem i orzechami. Pachną bożonarodzeniowymi przyprawami: cynamonem, goździkami, kardamonem. Dodatek
Raj dla PodniebieniaSałatka z czerwoną fasolą to wspaniała propozycja na szybki obiad lub kolację. Przygotowując taką sałatkę nie tylko zaspokajamy głód, ale także dostarczamy cennych wartości odżywczych. Składniki
Wasze PrzepisyWitajcie grudniowo! I zrobiło się już przedświątecznie! Dziś prezentuję przepis typowo świąteczny – babki piernikowe z jabłkiem i orzechami. Pachną bożonarodzeniowymi przyprawami: cynamonem, goździkami, kardamonem. Dodatek
Raj dla PodniebieniaDziś coś na miłośników czekolady. Obłędny sernik, mocno czekoladowy, przekładany ptasim mleczkiem. Polecam również: Sernik cytrynowy Sernik z jabłkami Pomarańczowy sernik z kokosową pianką Sernik
Tradycyjna KuchniaPyszna i zdrowa owsianka orzechowa. Idealna na pożywne śniadanie Składniki: 3 łyżki płatków owsianych ½ szklanki mleka ½ cytryny 1 jabłko 10 orzechów laskowych 5 łyżek miodu Wykonanie
Tradycyjna KuchniaDla niektórych racuchy to nie obiad,a dla mnie to obiad pierwsza klasa, zawsze najadam się po kokardę :)Niby szybkie danie, ale nie do końca, bo
bistro mamaPyszne, puszyste racuchy orkiszowe, bez dodatku cukru. Odświeżyłam stary przepis, kiedyś już robiłam je z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i jabłka, tym razem były bez żadnych dodatków. Inspiracją był ten przepis , jednak wróciłam do źródła ... Z podanych ilości wyszło nam 20 racuchów. Składniki: - 500g mąki pszennej ( u mnie orkiszowa tortowa typ450 ) - 30g świeżych drożdży - szczypta soli - 1-2 łyżki cukru(...)wyrastania. W misie miksera umieścić pozostałe składniki, tj. resztę mąki, sól, ksylitol, jajko oraz pozostałe mleko, stopiony- płynny olej, dodać także wyrośnięty zaczyn i całość wymieszać. Ja nie wyrabiam ciasta długo, orkisz nie wymaga wyrabiania. Ciasto przykryć i odstawić w dość ciepłe miejsce do wyrastania, na ok.1-1,5h, do podwojenia objętości. U mnie wyrosło w 40 minut. Łyżkę moczyć
Smaczne Zdrowemasie budyniowej z bitą śmietaną i czekoladowymi bezami. Ciasto nie wymaga pieczenia, a dzięki dodatkowi soku z limonki i mięty, jest orzeźwiające ;) SPÓD: 150 g biszkoptów 1 łyżeczka kakao 2 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka miodu 100 g daktyli MASA ANANASOWA: 1 puszka ananasa (340g) 1 1/2 szklanki napoju (jabłko, limonka, mięta) 1 op. budyniu śmietankowego 50 g masła KREM(...)budyń na przygotowany wcześniej spód. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno i wyłożyć na wystudzoną masę ananasową. Na wierzch wyłożyć skruszone bezy czekoladowe. Ciasto przechowywać w lodówce. RADA : Przed ugotowaniem budyniu warto spróbować napój lub sok, czy nie jest za słodki. Jeżeli tak, to należy go rozcieńczyć z wodą, ale wszystkiego ma być
https:KKuchniaMniamPrzede wszystkim dlatego, że nie ma zbyt wielu i to wyszukanych składników, a po drugie nie wymaga miksera, blendera czy innych takich, jedynie porządna łyżka się przyda :-) Samo robienie ciasta to dosłownie kilka minut, nie licząc oczywiście czasu czekania i pieczenia, ale to akurat nie wpływa na stopień trudności ;-) No i co jeszcze - przepis stary jak świat, moja mama często(...)godzinę. Po tym czasie dodajemy do jabłek olej i roztrzepane widelcem jajka, mieszamy. Mąkę, kakao, proszek, sodę, cynamon i kardamon mieszamy razem i w 3 - 4 częściach do jabłek - każdą następną dodajemy dopiero gdy poprzednia jest już dokładnie wymieszana. Mieszamy oczywiście łyżką, nie mikserem. Na koniec możecie dodać bakalie i dokładnie wymieszać, ale nie jest to konieczne. Masę
Czary - gary w kuchnidużej tortownicy, piec 40 min. w temp. 160-180 C Przygotować ciasto miodowe. Tłuszcz posiekać z mąką wymieszaną z sodą. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części, rozwałkować na placki wielkości, piec po 10 min. w temp. 200 C. Mąkę pszenną , ziemniaczaną i cukier waniliowy wymieszać(...)czas mieszając. Gotować aż zgęstnieje, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtakami, potem ze stopniowo dodawać zimny budyń. Podzielić krem na 4 części. Obrane jabłka pokroić i udusić w rondelku. Każdą galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wrzącej wody. Mus jabłkowy podzielić na dwie równe części do każdej części wlać po jednej
kgwjanczewoproszku. Tą mieszankę wsypałam do ubitych jajek i wymieszałam łyżką do połączenia składników. Następnie do ciasta dolałam partiami olej i również mieszałam aż się całkowicie połączył z ciastem. Na koniec dodałam sok i skórkę z cytryny i jeszcze raz wszystko wymieszałam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto przełożyłam do silikonowej formy na babkę z kominem. Formę wstawiłam do dużego garnka, wypełnionego wodą(...)formie. Po wystudzeniu przełożyłam na talerz i schłodziłam w lodówce. Przed podaniem oprószyłam ciasto cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam was do zerknięcia na pozostałe przepisy na babki gotowane i nie tylko, np.: dwukolorową babkę gotowaną (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/05/dwukolorowa-babka-gotowana.html), babkę cytrynową z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/gotowana-babka-cytrynowa-z-jabkami.html), babkę czekoladową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/babka-czekoladowa.html),
Waniliowe Improwizacje