Placek jest bardzo prosty i choć wygląda trochę nieporadnie, smakuje świetnie. Kruche ciasto świetnie kontrastuje z miękkim, kwaskowym rabarbarem i chrupiącym, słodkim cukrem kandyzowanym. Do tego migdały i słodki syrop, który dopełnia całości. Galette można zrobić niemal z każdymi polskimi owocami. Zamiast rabarbaru świetnie sprawdzą się jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, truskawki, jagody czy porzeczki. Rustykalna tarta z rabarbarem(...)migdałowe (garść) cukier kandyzowany (do deserów) lub perlisty listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Z obu mąk, masła, żółtka, jogurtu, cukru pudru i soli zagniatamy jednolite ciasto (można wszystko wrzucić do malaksera i pulsacyjnie wymieszać). Odkładamy ciasto na godzinę do lodówki, przed pieczeniem musi być dobrze schłodzone. W tym czasie przygotowujemy farsz. Rabarbar kroimy
Poezja smakutyle gotujemy aż jabłka się rozpadną , słodzimy do smaku) wsypujemy galaretki, mieszamy. Studzimy. Przestudzoną masę wlewamy na spód ciasteczkowy, odstawiamy do stężenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy pudru do smaku, wlewamy sok z cytryny. Żelatynę namaczamy, kiedy napęcznieje podgrzewamy, studzimy. Przestudzoną dodajemy do ubitej śmietany, dodajemy ser, mascarpone i ricottę, mieszamy. Wylewamy na ciasto,posypujemy korą czekoladową
Z Majeczką w kuchniDrugą część rozkruszonego ciasta wstawiamy w misce do lodówki (będzie potrzebne później do obsypania). Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier, po każdym dodaniu chwilę miksujemy. Masa ma być sztywna i błyszcząca. Gdy chcemy cieniutką warstwę bezy dajemy dwa białka i 100g cukru, gdy chcemy mieć grubszą warstwę dajemy 3 białka i 150g cukru. Jabłka mieszamy z mąką ziemniaczaną(...)spodzie wykładamy jabłka wymieszane z mąką ziemniaczaną, na nie wykładamy masę bezową i całość obsypujemy schłodzoną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy na termoobiegu ok.10 minut, następnie temperaturę zmniejszamy do 180*C i dopiekamy ok.20-25 minut (również termoobieg), gdy zbytnio się rumieni można zmniejszyć pod koniec temp.do 160*C. Najlepiej przygotować ciasto dzień wcześniej, wówczas
Smaczne ZdroweProsta szarlotka – łatwy przepis. Ciepła, podana z bitą śmietaną lub lodami… W takiej właśnie postaci najbardziej lubię szarlotkę. Jej przygotowanie jest niezwykle proste. To
Słodkie okruszkiporcji wychodzi ponad 30 ciasteczek Wykonanie W mikserze utrzeć masło z cukrem ,dodać jajka ,startą marchewkę ,jabłko, mąkę z solą i proszkiem do pieczenia . Na końcu wiórki, suszone owoce. Miksować do połączenia składników. Masa jest kleista. Łyżką do lodów nakładać kulki z ciasta ,na blaszkę wyłożona papierem zachowując 1-1,5 cm odstępy. Piec około 30 minut na zloty kolor
mojej kuchniporcji wychodzi ponad 30 ciasteczek Wykonanie W mikserze utrzeć masło z cukrem ,dodać jajka ,startą marchewkę ,jabłko, mąkę z solą i proszkiem do pieczenia . Na końcu wiórki, suszone owoce. Miksować do połączenia składników. Masa jest kleista. Łyżką do lodów nakładać kulki z ciasta ,na blaszkę wyłożona papierem zachowując 1-1,5 cm odstępy. Piec około 30 minut na zloty kolor
w mojej kuchnijajko ze szczyptą soli i wszystko ubić na puszystą masę . Dodać przesiana mąkę z proszkiem , cynamon. Jabłko obrać pokroić w drobna kostkę i dodać do masy.Całość dokładnie wymieszać ... Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia ,lub wysmarować olejem roślinnym.Do ręki wziąć kawałek ciasta ,w dłoniach robić kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na papier ,lekko spłaszczając ,pozostawiając odległości pomiędzy ciasteczkami
w mojej kuchniwlewam do nich mokre. Wszystko razem mieszam krótko i delikatnie - tylko do połączenia składników, dodaję jabłka pokrojone w drobną kostkę i jeszcze raz delikatnie mieszam (jeśli "przedobrzycie" z mieszaniem babeczki mogą być twarde). Foremkę na muffinki wykładam papierowymi papilotkami i nakładam ciasto do pełna, a nawet z lekką górką. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę
babka w formiemiski, dodać mąkę, jajka, mleko, sodę z proszkiem, kakako z przyprawą do piernika, cukier, starte jabłka na grubszych oczkach tarki i mikserem z 3-4 minuty miksować na większych obrotach foremka babkowa 22 cm, wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką, wlać ciasto do formy marcepan pokroić na kawałeczki i powkładać do ciasta piec w 180 C około 60 minut
W Mojej Kuchni Lubięrazem sięgnęłam po moje nie-ulubione gruszki. Na blogu pojawiło się już kilka ładnych przepisów z jabłkami w roli głównej, więc żeby się nie powtarzać, do nowego przepisu wykorzystałam właśnie gruszki. Nie przepadam za nimi specjalnie, ale to chyba oczywiste, że w cieście wszystko smakuje inaczej. Najzwyklejsze w świecie płatki owsiane przemieniłam w mąkę, co pozwoliło stworzyć bazę
Kuchnia Elliekorzystaliśmy z pięknej pogody i zaczęliśmy robić porządki w sadzie. Zerwaliśmy ostatnie węgierki, gruszki i część jabłek. Uwielbiam prace w sadzie, relaksują mnie, uspokajają, a widok pełnych koszy i skrzynek wyjątkowo cieszy. Na podwieczorek postanowiłam zrobić szybki deser, padło na tarty z ciasta francuskiego ze świeżo zerwanymi śliwkami. Było pysznie!!! Chrupiące, kruche ciasto i delikatnie karmelizowane śliwki oprószone płatkami
Rozpustne gotowanieoleju. Po chwili wyjąć, gdy ciasto jest złociste, odsączyć na ręczniku kuchennym i delikatnie zdjąć ciasto z chochelki. Gotowe wystudzone czapeczki nadziewać dowolnie: owocami lub np. sałatką ziemniaczaną Składniki na sałatkę ziemniaczaną: 2 ugotowane marchewki 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 jabłka 2 kiszone ogórki lub świeże ½ szklanki śmietany lub majonez Kminek Sól do smaku Wykonanie sałatki żmudzkiej
Tradycyjna Kuchniarozgrzać i delikatnie posmarować dowolnym tłuszczem (ja użyłam resztek, które zostały po stopieniu masła). Wylewać porcję ciasta i piec wg wskazówek producenta (ok 4-5 minut). Upieczone gofry studzić na kratce. Podawać z cukrem pudrem, syropem klonowym, cynamonowym jogurtem lub musem z jabłek. Smacznego
CookYourselfmoja córka. Dopiero teraz postanowiłam ją upiec. Przepis znalazłam tutaj . Z podanego przepisu wyszła duża tortownica ciasta. Składniki: 1 szklanka maki pszennej 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 1,5 kg jabłek (dałam champion) 1 łyżeczka cynamonu ¾ kostki masła lub margaryny bardzo dobrze schłodzonego Sposób wykonania: Mąkę wymieszać
Na słodko lub wytrawniewellingtona z polędwicy wieprzowej ze szpinakiem do tego pieczone ziemniaczki oraz karmelizowana marchew. A na deser jabłka z żurawiną pod cieplutką kruszonką Polecam wszystkim jadanie wspólnych choć obiadów, choć raz w tygodniu to są wyjątkowe chwile....... SKŁADNIKI: - schab b/k użyłam ok 1kg - ciasto francuskie 1 op - szpinak świeży 1op - czosnek 2 ząbki -sól, pieprz - paprykę ostrą łyżeczki - pół
Basia w kuchnikażdym wałkowaniem obracać ciasto o 90 stopni. Wstawiamy do lodówki na ok 4 h max 12. Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta, koła i wycinamy z niego trójkąty. Croissanty zwijamy zaczynając do podstawy trójkąta do wierzchołka. U mnie część została klasyczna, część potraktowałam jabłkami i ucieranymi płatkami róż, część zrobiłam z szynką i serem. Gotowe croissanty układamy na blachę wyłożoną
Malinowe Pocałunki