ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:16/762)

Tradycyjna Szarlotka na Półkruchym Cieście 288

zapachu) Ciasto: 1. Do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem. Dodać cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką ( patrz FILM ). Dodać pozostałe składniki na ciasto i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. 2. Odłożyć mikser i z okruchów zagnieść rękoma ciasto. Ciasto podzielić na dwie część(...)pieczenia. Większą część ciasta wyjąć z lodówki i podsypując mąką rozwałkować na wielkość blaszki. Ciasto przełożyć do blaszki i wyrównać. Ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190oC na funkcji góra – dół przez około 10-15 minut, aż ciasto delikatnie się przyrumieni. Piekłam na środkowej półce piekarnika. 5. Po wyjęciu z piekarnika ciasto posmarować cienko białkiem

Mała Cukierenka
Ciasto Jakuba z jabłkami 66

marmolady jabłek (1/3 marmolady tak aby starczyła na trzy ciasta). Górę przykrywamy rozwałkowanym cienko drugim kawałkiem ciasta. Całość pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku w 180°C (bez termoobiegu) około 30-35 minut. Dokładnie w taki sam sposób przygotowujemy pozostałe dwa ciasta. Kiedy mamy gotowe wszystkie trzy ciasta, które się studzą przechodzimy do kremu. W rondelku podgrzewamy 400 ml mleka(...)spożywczą i odkładamy w zimne miejsce do całkowitego wystudzenia. Wystudzony budyń ubijamy z kastą masła. Składamy całość w następującej kolejności ciasto -> masa -> ciasto -> masa -> ciasto. Górę obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego Artykuł Ciasto Jakuba z jabłkami pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Jabłecznik z czekoladą, bezglutenowy, wegański 74

miski wsypałam mąki, dodałam olej, siemie lniane i wszystkie składniki wymieszałam. Ciasto przełożyłam do formy silikonowej, tworząc nieco wyższe brzegi. Nakłułam widelcem w kilku miejscach. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp. 180°C. Wstawiłam formę z ciastem i piekłam ok. 10 minut. Masa jabłkowa: W międzyczasie obrałam jabłka i pokroiłam na ćwiartki, a następnie na grube plasterki. Jabłka przełożyłam do garnka, dodałam ok 50 ml wody i dusiłam pod przykryciem przez 10 min. Po 10-ciu minutach wyjęłam ciasto z piekarnika, na spód wyłożyłam uduszone jabłka. Ciasto wstawiłam ponownie do piekarnika na 25 min, temp 180°C. Czekolada: Daktyle zalałam mlekiem i gotowałam pod przykryciem przez 15 min. Następnie zmiksowałam za pomocą blendera, dodałam kakao

nietadieta
Pyszna szarlotka, jabłecznik na kruchym cieście 186

szarlotkowego. Nie dodawałam tutaj bułki tartej, nie smarowałam ciasta białkiem. Jedynie wcześniej nieco podpiekłam spód ciasta i dopiero na lekko podpieczony spód, wyjęłam masę jabłeczną. Po przepis na ciasto odsyłam Was do wpisu o szarlotce z cukinią . {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/09\/szarlotka3.jpg","recipeIngredient":["Ciasto\r"," Z tego przepisu \r","\r","Nadzienie(...)u0119 ciasta wa\u0142kujemy, nak\u0142uwamy i podpiekamy ok 10-15 min w 180 stopniach.\r","Wyk\u0142adamy na ciasto nadzienie, przykrywamy drugim p\u0142atem rozwa\u0142kowanego ciasta.\r","Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia.\r","\r","Podajemy posypane cukrem pudrem."]} Drukuj Pyszna szarlotka, jabłecznik na kruchym cieście Składniki Ciasto Z tego przepisu Nadzienie 2 kg twardych jabłek

Mieszam w Garnku
Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną 104

blaszki i przekrawamy na dwie równe części. Jabłka obieramy, przekrawamy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych, następnie kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka i smażymy. Po chwili dodajemy wodę, sok z cytryny oraz cukier. Nakrywamy pokrywką i dusimy do momentu osiągnięcia ulubionej konsystencji. Ja lubię, kiedy jabłka są miękkie, ale pozostają jeszcze w kawałkach(...)żelatynę. Bitą śmietanę rozprowadzamy na wierzchu biszkopta i wyrównujemy. Posypujemy stratą czekoladą. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masa i bita śmietana dobrze stężały. [caption id="attachment_8426" align="aligncenter" width="685"] Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną[/caption] Zobacz przepisy na inne ciasta z jabłkami: Szarlotka Bez Pieczenia Z Masą Budyniową Szarlotka Sypana Ciasto Bez Pieczenia

e-PrzepisyKulinarne
Pyszna Szarlotka Natalii z Orzechami i Kruszonką 633

odstawić do ostygnięcia. Ciasto: 2. Do miski wsypać mąkę, dodać posiekane nożem miękkie masło, dodać orzechy, przyprawy, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i przesiać cukier puder. Składniki wymieszać mikserem, aż powstanie wilgotny „piasek”. Dodać żółtka, śmietanę i znów wymieszać mikserem, ale bardzo krótko. Odstawić mikser i rękoma szybko zgnieść ciasto (jak najkrócej zagniatać). Ciasto nakryć folią spożywczą i wstawić(...)pieczenia (boki radzę też wyłożyć). Połowę ciasta pokruszyć do przygotowanej blaszki i ciastem równomiernie wylepić dno tortownicy. 4. Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 20-25 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. 5. Na podpieczony, ciepły spód wyłożyć jabłka i wyrównać. Na jabłka pokruszyć pozostałe

Mała Cukierenka
CIASTO WIELU SMAKÓW – z jabłkami, pomelo i kajmakiem! 174

Próbowałeś kiedyś połączyć jabłka z kajmakiem? Nie? Żałuj! Przedstawiam Ci pomysł na świetne ciasto – składające się z wielu tekstur i smaków. Znajdziesz w nim ciasto kruche, biszkopt, jabłka z galaretką (które ja połączyłam z pomelo), kajmak oraz polewę. Zastanawiasz się dlaczego użyłam pomelo? Okazało się, że nie mam wystarczająco dużo jabłek, za to zobaczyłam gotowe(...)krok to przygotowanie kruchego ciasta. Do miski daj mąkę, cukier i masło (masło polecam zetrzeć na tarce). Składniki te siekaj nożem, a następnie dodaj jajko i całość zagnieć ręką, aby powstało zwarte ciasto. Możesz też użyć malaksera Gotowe ciasto daj do zamrażarki na 10 – 15 minut lub do lodówki na 30 minut. Teraz ciasto rozwałkuj i przełóż na formę

Via Gusto
Placek z jabłkami który przygotujesz w 3 minuty plus pieczenie i obieranie jabłek :) Przepyszny jabłecznik 72

Witam serdecznie, dzisiaj propozycja na przepyszny i bardzo prosty w przygotowaniu placek z jabłkami. Ciasto przygotujemy w około 3 minutki (samo miksowanie :), trzeba dodać do tego jeszcze pieczenie, przygotowanie jabłek oraz składników, ale tytułem chciałam zachęcić większą ilość osób na kliknięcie w przepis, bo ciasto naprawdę warto upiec. Życzę udanego wypieku i smacznego. Do przygotowania placka z jabłkami(...)Następnie cały czas miksując dodaję olej, proszek, sodę, sól, cukier waniliowy i stopniowo mąkę. Całość przez chwilę miksuję, tak żeby składniki się połączył i ciasto było bez grudek. Gdy ciasto mam gotowe, to obieram jabłka i kroję na mniejsze kawałki, pokrojone dodaję do ciasta i całość dokładnie mieszam. Tak przygotowanie ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia

Uwaga Babcia Gotuje
Szybka szarlotka z połówkami jabłek i lukrem ( krok po kroku) 176

cytryny Dodatkowo: jabłka - ilość zależy od wielkości jabłek i blaszki, u mnie wyszło 7,5 sztuk ( użyłam papierówek) cynamon - do delikatnego oprószenia, cukier waniliowy - do oprószenia jabłek Ciasto: Zimną margarynę  pokroić w kostkę i posiekać z resztą składników. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód położyć(...)jedną część ciasta - rozprowadzić (rozwałkować) na całą blachę. Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć środek. Poukładać na cieście wybrzuszeniami do góry, posypać cynamonem i cukrem waniliowym. Drugą część ciasta rozwałkować i położyć na jabłka. Zlepić brzegi ciasta i delikatnie docisnąć je do jabłek. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec ok.30-40min

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Błyskawiczne ciasto jogurtowe z jabłkami 68

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Smaczne ciasto jogurtowe. Puszyste i wilgotne. Niebywale proste w wykonaniu , poradzi sobie z nim każdy początkujący. Super pomysł, kiedy mamy tylko kilka chwil, aby przygotować coś do kawki dla gości. Równie dobrze można upiec takie ciasto z innymi ulubionymi owocami. Zapraszam do przepisu. ciasto jogurtowe z jabłkami – składniki: 1 kubek jogurtu naturalnego 170 g kubeczek(...)pieczenia. Ciasto przelać do blaszki i na wierzchu poukładać jabłka. Piec w 175 st. przez około 40 – 50 minut. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Błyskawiczne ciasto jogurtowe z jabłkami pochodzi z serwisu Olcia Gotuje

Olcia gotuje!
Tarta z jabłkami i żurawiną 51

jesienie w jesieni - tarta z jabłkami i żurawiną na kruchym cieście. Wyjątkowo smaczne i efektowne ciasto. Kruchy spód, na to jabłka z cynamonem i żurawiną obtoczone w karmelu, na wierzchu krucha kratka z ciasta posypana cukrem. Na pewno chcielibyście zjeść kawałek. Nie jestem fanką jesieni, złota, piękna i słoneczna ma swój urok, ale jednak perspektywa zimy jest(...)minut, mieszając od czasu do czasu, żeby jabłka się dobrze obtoczyły w karmelu, zdjąć z ognia i odstawić. Z ciasta odkroić ¼ części i  odłożyć. Resztę ciasta rozwałkować i wyłożyć formę do tarty. Na cieście wyłożyć jabłka. Odłożone wcześniej ciasto rozwałkować w prostokąt długości średnicy formy i pokroić w paski. Paski ułożyć w kształt kratki na jabłkach

Smaczny zeszyt
Ekspresowy Jabłecznik który zrobisz w mniej niż 60 minut 137

ciastem. Foremkę w której będę piekła ciasto wykładam papierem, dodatkowo papier maluję olejem, ponieważ ciasto lubi przykleić się do papieru. Ciasto wykładam do foremki i równo rozprowadzam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczenie ciasta jabłkowego: Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Ciasto piekę(...)patyczka. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika oraz od tego jak dużą użyjemy foremkę, czym mniejsza foremka tym ciasto będzie się piekło dłużej. Upieczone ciasto wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia. Ciasto z jabłkami jest gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Najprostsza szarlotka świata - American Pie 217

było już puszczonego przez nie soku. Płat ciasta francuskiego delikatnie rozwałkowałem i wyciąłem z niego dwa koła - jedno wielkości talerza, a drugie o średnicy około 2 cm większa, niż średnica talerza. Większe koło z ciasta francuskiego umieściłem na papierze do pieczenia i na blaszce, a na nim ułożyłem podprażone wcześniej jabłka, pozostawiając po około 3 cm wolnego miejsca(...)roztrzepanym jajkiem. Tak przygotowane ciasto przykryłem drugim kołem z ciasta francuskiego i zalepiłem w podobny sposób, w jaki zalepia się pierogi - zawijając kawałki dolnego płata ciasta i zlepiając je z górnym kawałkiem. W górnym kawałku ciasta zrobiłem kilka nacięć nożem - mają one charakter nie tylko dekoracyjny, lecz umożliwiają swobodne wydostawanie się pary uwalniającej się z jabłek w czasie pieczenia

Wyprawy kulinarne
Najprostsza szarlotka 105

szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok 1 i 1/2 kg jabłek cynamon Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, jeśli jest zbyt sypkie dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany 18%. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę. Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Odstawiamy by jabłka puściły sok, który następnie odciskamy. Schłodzone ciasto dzielimy(...)części, pierwszą rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm) i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto kładziemy jabłka, możemy je posypać cynamonem. Na jabłka ścieramy, lub rozwałkowujemy ciasto. Pieczemy ok 60 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy i ewentualnie posypujemy cukrem pudrem

Cynamonowe szczęście
Ciasto salceson – szybkie ciasto z jabłkami 106

Ciasto salceson – szybkie ciasto z jabłkami. To ciasto znam z dzieciństwa, gdy królowało w większości domów. Ja lubię je do dziś. Pyszne szybkie ciasto z jabłkami o pociesznej nazwie salceson. Proste w przygotowaniu, idealne dla wielbicieli jabłkowych ciast. Dziś polecam Wam moją szybką wersję tego wypieku. Chwila miksowania, dodanie pokrojonych w kostkę jabłek i do piekarnika(...)szklanki oleju 2 łyżki naturalnego kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia duża szczypta cynamonu 3 jabłka mała szczypta soli cukier puder do oprószenia ciasta (lub polewa czekoladowa) Przygotowanie: Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. W jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. W drugiej miksujemy jajka z cukrem

Słodkie okruszki