zabrać Zaczeliśmy od szarlotki z połówkami jabłek, wydawała się najciekawsza. I jak się potem okazało to była najlepsza szarlotka jaką kiedykolwiek jadłam – idealne, kruche ciasto, pyszne jabłka, czego chcieć więcej? Jednak żeby osiągnąć ten efekt, potrzebujemy odpowiedniej odmiany jabłek. Ja ze swojej strony polecam tutaj Szarą renetę, chyba najlepiej sprawdza się do tego typu wypieków Szarlotka(...)czasie spód wyjmij z piekarnika, oprósz go kaszą manną i wyłóż na niego połówki jabłka, układając jedno koło drugiego. Pozostałe ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami folii spożywczej. Jedną folię ściągnij i wyłóż ciasto na jabłkach. Zdejmij drugą część foli i dociśnij ciasto pomiędzy jabłkami. Piecz w temperaturze 190 stopni przez ok. 40 minut. Podawaj ciasto po przestygnięciu
365 dni dookoła kuchniciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, pestki słonecznika 50 gram, cynamon 2 łyżeczki, cukier 1 łyżka, jabłka 4 sztuki do niskiej formy wyłożonej papierem do pieczenia włożyć rozwinięte ciasto francuskie jabłka obrane ze skóry, pokrojone na ćwiartki(...)rozłożyć na środku ciasta posypać cynamonem, cukrem i połową słonecznika wolne brzegi ciasta nałożyć na jabłka, ciasto posmarować wodą, posypać resztą słonecznika piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dól, ciasto piec około 40 minut, ciasto wystudzić pyszny deser z jabłkami i chrupiącym słonecznikiem...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsól. Siekamy dużym nożem do jak najdrobniejszego posiekania masła i jak największego połączenia składników. Zagniatamy ręką. Ciasto musimy schłodzić w lodówce przez 30 minut. Następnie połowę ciasta wałkujemy dość cienko ale ostrożnie żeby nie popękało. Układamy na spód formy, następnie wykładamy jabłka obrane, oczyszczone, przekrojone na pół. Między jabłkami robimy około 1 cm odstępy. Jeśli użyjemy słodkich(...)jabłka nie musimy ich dodatkowo sypać cukrem, możemy np.cynamonem. Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy na wierzch. Lekko dociskamy cisto w rowki miedzy jabłkami. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Pieczemy 45 minut w 190 stopniach ustawiając piekarnik góra - dół
Życie zaczyna się w kuchnidodała czegoś od siebie. Moi domownicy do straszni łasuchy więc dodałam im słodkie kruche ciasteczko, które zapiekało się z jabłkiem. Kruche ciastko, rozpływające się cieplutkie jabłko i zapach cynamonu. Nic ująć nic dodać. <3 SKŁADNIKI : z tej porcji ciasta zrobiłam 10 szt "kapeluszy" na jabłko ciasto kruche 175 g mąki pszennej plus odrobina do podsypania 40 g cukru(...)przygotowane jabłka nadziewamy naszymi jabłkami pokrojonymi w kostkę - stolnicę lekko obsypujemy mąką i rozwałkujemy nasze ciasto kruche, wycinamy koła. Na każdym kole robimy dziurki (ja robię je słomką ), jabłko podczas pieczenia będzie parowało - nakładamy nasze "kapelusze" na przygotowane jabłka - nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, pieczemy ok 20 minut - czas pieczenia zależy od wielkości jabłek i grubości
Basia w kuchnipopołudniowej kawy lub herbaty, wspaniale smakuje też na rodzinnych spotkaniach czy piknikach. Ciasto jest proste w przygotowaniu. Dodatek maślanki sprawia, że wypiek jest lekko wilgotny i długo zachowuje swoją świeżość. Wystarczy przechowywać ciasto pod przykryciem. Do przygotowania ciasta warto wybrać wysokiej jakości maślankę. Ja do swojego ciasta znów użyłam Maślankę Garwolińską naturalną. Wspaniały smak i idealna konsystencja. Maślanka Garwolińska naturalna(...)przygotowane kawałki jabłek wykładamy na ciasto. Ciasto wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika i pieczemy do tzw. suchego patyczka. U mnie około 45 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Przed podaniem ciasto na maślance oprószamy cukrem pudrem. Smacznego The post Szybkie ciasto na maślance z kawałkami jabłek i cynamonem first appeared on Słodkie okruszki
Słodkie okruszkiUwielbiam jabłeczniki, szarlotki i wszelkie ciasta z jabłkami. Więc zapraszam na pyszną, pachnącą cynamonem na kruchym spodzie z kruszonką szarlotkę. Było smacznie, k oniecznie wypróbujcie! Składniki: ciasto 2 szklanki mąki krupczatki 1/2 szklanki cukru 200 g masła 3 żółtka 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka kakao jabłka 2 kg jabłek 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru(...)koniec dodać cukier, cukier waniliowy i cynamon. Ciasto rozwałkować, wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki 23x36 i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180° C i podpiec przez 15 minut. W tym czasie zrobić kruszonkę. Do miseczki przełożyć wszystkie składniki, posiekać nożem, następnie rozetrzeć miedzy palcami. Na podpieczone ciasto, wyłożyć jabłka, wyrównać. Na koniec posypać równomiernie kruszonką
magiczna kuchnia Kasisól. Masło kroimy w drobniutką kostkę i dodajemy do mąki. Ciasto siekamy nożem, specjalnym nożykiem do kruchego ciasta lub miksujemy mikserem aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodajemy lodowatą wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Zawijamy folią i wkładamy do lodówki na 90 minut. 2. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wycinamy nasiona, a następnie kroimy w cienkie plastry(...)Mąkę mieszamy z cukrem i cynamonem, dokładnie mieszamy z jabłkami. Ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na 2 równe części, rozwałkowujemy na placki o średnicy ok. 25 cm. Formę o średnicy 20 cm smarujemy dokładnie masłem. Wkładamy jeden płat ciasta i delikatnie przyklepujemy. Wykładamy jabłka. I teraz mamy kilka opcji: w drugim płacie ciasta wykrawamy różne wzorki, kroimy
My Culinary ArtPyszne, jesienne, wilgotne ciasto z dużą ilością jabłek i cynamonu. To pierwsze ciasto, które nauczyłam się piec jako nastolatka. I piekłam zazwyczaj jesienią, ze świeżych jabłek prosto z sadu. Do tej pory mam do niego sentyment. Jest bardzo proste, nie potrzeba używać do niego miksera. Wystarczy tylko wymieszać składniki i włożyć do piekarnika. Polecam wszystkim początkującym w kuchni(...)sodę i cynamon. Wlać jajka z olejem do mąki z cukrem i proszkiem. Dokładnie rozmieszać. Jabłka zalać ciastem i rozmieszać, aby każdy kawałek jabłka był ciastem zmoczony. Wylać ciasto z jabłkami do foremki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemoim domu często goszczą ciasta z jabłkami, robię je na różne sposoby, tym razem zrobiłam szarlotkę z żurawiną, bardzo nam smakowała. Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 4 żółtka 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny Beza: 4 białka 1 szklanka cukru 1 kisiel żurawinowy Masa jabłkowa(...)Sposób przygotowania: Składniki ciasta kruchego łączymy ze sobą i zagniatamy, dzielimy na dwie części i wstawiamy do lodówki na godzinę. Formę smarujemy tłuszczem i wylepiamy jedną częścią schłodzonego ciasta. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, wsypujemy cukier i dusimy do miękkości ciągle mieszając. Ostudzone mieszamy z mąką ziemniaczaną i suszoną żurawiną. Wykładamy
Bajeczna KuchniaDziś coś prostego, ale pysznego. Klasyczne połączenie, czyli ciasto, jabłka, cynamon i orzechy. Do tego lody lub bita śmietana, jeśli(...)jesteście na diecie :) Przy okazji, wyjaśniam, że strudel to coś innego niż strucla. Strucla to zawijana rolada z ciasta drożdżowego, a strudel to również rolada, ale z cienkiego ciasta półkruchego, czasem francuskiego. Ponieważ apfelstrudel pochodzi z austro-węgier, niemieckie jabłka Gloster smakowały w nim wyśmienicie. Smacznego :) Składniki ciasto 400g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli
W kuchni wieczoremJesień-kosz jabłek i co dalej ? Jak to co! pieczemy łatwe i szybkie ciasto z jabłkami , kocham jabłka pod każdą postacią, a najbardziej w słodkich ciastach. Dlatego dzielę się tym przepisem –pyszny i łatwy . Do jego zrobienia i podania przyda się parę rzeczy, jedną z nich widzicie na zdjęciu J Formy do pieczenia różnego rodzaju ciast(...)niskich obrotach miksera partiami wsypywać do masy jajecznej ,całość zmiksować. Foremkę Charlotte o śr 26 cm wysmarować cienko tłuszczem, wysypać leciutko bułką tartą, rozprowadzić ciasto powciskać pokrojone jabłka. Ciasto włożyć do nagrzanego do 175*c piekarnika na grzaniu góra –dół i piec około 35 minut ( do zrumienienia) Zimne przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest
Wanilia i KardamonKruche ciasto z jabłkami i śliwkami to wspaniałe, jesienne ciasto. Jabłka i śliwki podkręcone przez korzenne przyprawy smakują wybornie, do … Przeczytaj cały artykuł Artykuł Kruche <span>ciasto z jabłkami i śliwkami</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerokazji piekłyśmy ciasta z dodatkiem oczywiście jabłek..ja z racji tego, że miałam mało wolnego czasu wynalazłam ciasto proste i szybkie do zrobienia..w moim cieście jabłka zostały na dnie(...)drugi raz spróbuję jabłka dać na wierzch ciasta..ale mimo to ciasto było pyszne..ja do przyrządzenia tego ciasta wykorzystałam miskę Tupperware, ale wystarczy zwykła miska i łyżka.Dziękuję bardzo za wspólne pieczenie..zaraz postaram się zajrzeć na Wasze blogi i zobaczyć co pysznego Wy przygotowałyście na święto jabłka. Składniki na tortownicę o średnicy
Moje domowe kucharzenieskładników wyrobić ciasto – będzie sypkie, byle by dobrze wymieszane.Wysypujemy dno blaszki ciastem i lekko ugniatamy i tak do samej góry, ciasto na 4 warstwy jest sypane – wiec trzeba równo podzielić, aby wystarczyło do końca. Bakalie kroimy, jabłka obieramy i szatkujemy na plasterki. Przygotowujemy blaszkę (25 cm x25 cm )– wykładamy papierem(...)pieczenia i układamy kolejno ….ciasto na dno, 1/3 cześć jabłek i sparzone pokrojone orzechy …sypiemy ciasto – lekko ugniatamy, następnie 1/3 jabłek i rodzynki, znów warstwa surowego ciasta i …1/3 jabłek oraz figi …zasypujemy resztą ciasta i na górze układamy morele i posypujemy cukrem kryształem, (świeże będę lepsze od suszonych ). Całość wstawić do piekarnika nagrzanego
Apetyczna babeczkaJabłka ostatnio bardzo obrodziły. Na bazarach jest ich wiele gatunków. Kuszą swoim wyglądem. No i jak tu nie upiec pysznego ciasta z jabłkami. Tym razem postanowiłam upiec ciasto pełne jabłek z małą ilością ciasta w środku. Mało masy i aż 2 kg jabłek. Do tego orzechy włoskie... ach, to był dobry pomysł. Nie raz pisałam(...)foremki, wyrównałam wierzch i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 50 minut. Ciasto piekłam do momentu aż się z wierzchu zarumieniło. Sprawdziłam również patyczkiem. Po upieczeniu wyjęłam ciasto z piekarnika. Po wystudzeniu obsypałam cukrem pudrem. Jabłecznik okazał się kolejnym pysznym ciastem z jabłkami. Teraz mamy na straganach dużo pysznych jabłek, polecam więc upieczcie
Kuchnia u Krysi