Upieczone całkowitym przypadkiem. Miały być ciasteczka Wioli ale zmieniłam proporcje i trochę składników i wyszło coś innego, choć równie smacznego :) Ciasto jaglano-ryżowe z borówkami Danie Ciasto , Słodkie przekąski Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 12 Porcje 12 Składniki 150 g kasza jaglana 150 g masło 200 g mąka ryżowa 50 g mąka kokosowa 2 łyżeczki soda oczyszczona(...)inne słodziwo 100 g borówka amerykańska lub inne owoce Sposób przygotowania Kaszę prażymy w garnku, aż czuć będzie orzechowy zapach. Zalewamy 2,5 szklanki gorącej wody i gotujemy z erytrolem, aż kasza się rozgotuje. Do kaszy dodajemy sok z cytryny, masło i jajka. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąki i sodę. Mieszamy dokładnie. Tak przygotowane ciasto wykładamy do formy
Kucharzycamożna go zrobić nawet wtedy, gdy ma się pod nogami dwie "piurgające" za uszami dziewczynki. Moja blacha jest większa- celowo!, stąd niższa pianka, ale za to 500 g borówek Składniki na ciasto -400 g mąki orkiszowej typ 650 – u Gatity mąka pszenna -200 g pokrojonego w kostkę masła -5 żółtek -łyżka zimnej wody -3 łyżki cukru pudru -2 łyżeczki proszku(...)piankę -5 białek -szczypta soli -180 g cukru pudru -kilka kropelek aromatu do ciast- waniliowego -2 budynie śmietankowe bez cukru -120 ml oleju -500 g borówek amerykańskich Wykonanie Ze wszystkich składników na ciasto, wyrobić w robocie lub ręcznie, lśniącą kulę. Uformować wałek i podzielić na dwie części, w proporcjach 60% i 40%. Obydwa kawałki wkładamy do zamrażarki. Formę wykładamy papierem
Z Kuchni Do Kuchnikażdy pomysł na wykorzystanie borówek uważam za genialny :)Wczoraj nazbieraliśmy "troszkę" borówek (dziękuję D:*) i dzisiaj musiałam coś z nich zrobić. Zdecydowałam się na pyszne drożdżówki z borówkami. Oczywiście, ciasto drożdżowe potrzebuje troszkę czasu na przygotowanie, ale warto :)SKŁADNIKI:Ciasto:500 g mąki pszennej10 g drożdży1 mały jogurt naturalny100 ml mleka1 jajko3 łyżki cukru40 g masła2 łyżki olejuszczypta soliNadzienie(...)pszenną oraz twarde masło. Wkładamy do lodówki.Myjemy i osuszamy borówki, dodajemy do nich cukier i mąkę ziemniaczaną - mieszamy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy z ciasta małe bułeczki, wkładając do nich borówki. Bułeczki zostawiamy pod przykryciem na kilkanaście minut.Następnie musimy posmarować bułeczki jajkiem i posypać kruszonką.Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy bułeczki 25 minut. Życzę smacznego
Serce zamknięte w formie pysznościWczorajszy dzień nie pozwolił mi na publikowanie posta (całkowity brak czasu). Dlatego dzisiaj wracam z pysznym ciastem dyniowo-daktylowym, podamy z borówkami (obowiązkowo!) , które idealnie dopełniają smak całości. SKŁADNIKI: 4 łyżki mąki kokosowej łyżka nasion chia białko jajka 1/2 dyni garść daktyli łyżka ksylitolu 2 garści borówek WYKONANIE: dynię obieramy i trzemy na tarce daktyle zalewamy wrzącą wodą(...)zblendowanych składników dodajemy mąkę, ubite białko, chia szałwię i ksylitol- całość mieszamy ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy- pieczemy ok 30 min w 180 stopniach gotowe ciasto dekorujemy borówkami
healthy dreamssmaczny dodatek do mile spędzonego wieczoru. Ciasto składa się z trzech elementów i każda z tych części ma swojego fana. Mąż najbardziej lubi masę budyniową, ja spód ciasta a borówkę ze smakiem zajada nasza pociecha. Składniki: Tarta - 250 g mąki - 150 g masła pokrojonego w kostkę - pół łyżeczki drobnoziarnistej soli - 1 jajko - 1 łyżka(...)opakowaniu ale w mniejszej ilości mleka (0,7l) Kiedy budyń przestygnie dodajemy do niego masło i miksujemy na najwyższych obrotach. Masę budyniową wykładamy na przestudzone ciasto i na wierzch układamy borówki
Pan i Pani Smith w kuchniBorówki - idealne wspomnienie a zarazem zapowiedź lata :D w zamrażalniku ostał mi się woreczek przepysznych borówek, dlatego postanowiłam upiec dwukolorowy sernik z borówkami na kruchym spodzie ;) Składniki: (tortownica 24 cm) ciasto: 250 g mąki szczypta proszku do pieczenia 125 g masła 100 g cukru 1 jajko masa serowa: 150 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego(...)jajek 1 kg sera sernikowego 1 budyń waniliowy/śmietankowy (40 g) 2 łyżki kaszy manny 75 g masła roztopionego 250-300 g borówek dodatkowo: garść borówek 100 g białej czekolady Wykonanie Ciasto: Składniki na ciasto posiekać na stolnicy i zagnieść ciasto. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Przygotowanie masy serowej: Masło roztopić i przestudzić. Jajka ubić
Kulinarna (nie)codziennośćTarta z borówkami amerykańskimi to proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, którego smak z pewnością urzeknie niejednego domownika - idealny deser na letnie dni. Do borówek idealnie pasuje lekka, aksamitna masa budyniowa na bazie śmietanki kremówki tworząc przepyszny, orzeźwiający wypiek. Tarta z Borówkami Amerykańskimi z Aksamitną Masą Śmietanowo - Budyniową - Składniki: ciasto: 150 g mąki tortowej 100 g masła (zimnego(...)szklanki cukru cukier waniliowy 300 ml śmietanki kremówki 30% (mocno schłodzonej) ok. 400 g borówek amerykańskich dowolna galaretka (opcjonalnie) cukier puder do oprószenia Tarta z Borówkami Amerykańskimi z Aksamitną Masą Śmietanowo - Budyniową- Sposób przygotowania: Ciasto: Masło drobno siekamy. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty
Słodka Stronamascarpone 10 dag masła 200 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 200 g borówek amerykańskich galaretka agrestowa wykonanie: Ciasteczka zmiksować w malakserze, dodać roztopione masło, ugnieść. Przełożyć do formy na tartę wyłożonej papierem do pieczenia (jeżeli ciężko Wam wykładać spód ciasta na ślizgającym się papierze, możecie posmarować blaszkę masłem i dopiero wtedy wyłożyć papierem, który przyklei się do formy(...)Ubić mascarpone z cukrem waniliowym, osobno śmietanę kremówkę. Delikatnie połączyć obie masy (można za pomocą szpatułki bądź mikserem na małych obrotach). Na spód wyłożyć krem, a na następnie poukładać borówki. Na tarte wylać delikatnie zastygającą galaretkę. Pozostawić na 2-3 godziny w lodówce do schłodzenia. P.S Zostało mi po 3 łyżki każdego składnika. Postanowiłam zrobić wersję „take – away
Ania i Marcin gotująpodwieczorek, bo potrafi nasycić. Kokosowy akcent w cieście spełniły wiórki i mleko kokosowe, więc ciasto jest subtelnie kokosowe w smaku, ale pachnie nieziemsko. Polecam z borówkami, jagodami czy innymi owocami, które macie pod ręką. :) Ciasto drożdżowe : 500 g mąk 2 opakowania suchych drożdży (14 g) 80 g brązowego cukru 2 jajka szczypta soli 100 g masła 150 ml mleka kokosowego
Cooking MonsterDawno nie było przepisu na ciasto, więc nadrabiam zaległości. Z racji tego, że sezon na borówki amerykańskie powoli się kończy postanowiłam użyć właśnie tych owoców. Są pyszne, a przede wszystkim zawierają mnóstwo witamin (A,B,C,PP) i składników odżywczych. Wpływają pozytywnie na naczynia krwionośne oraz poprawiają wzrok. Zachęcam więc do zajadania się nimi ;) Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkawszystkie składniki i mieszamy do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji (jeśli ciasto jest za gęste, możemy dodać odrobinę wody). Ciasto powinno być dosyć gęste. Dla urozmaicenia można dodać borówki do ciasta. Rozgrzewam patelnię. Zmniejszam ogień do połowy i nakładam chochlą porcję ciasta. Czekamy aż bąble pojawią się, a następnie przekładamy na drugą stronę. Zabieramy się za sos. W małym garnku
Gotowanie, czyli hobby dla każdegociasta to te, które nie mogą się nie udać, w których składniki wystarczy wymieszać łyżką, a przygotowanie całości nie zajmuje więcej niż 15 minut. Takie jest właśnie dzisiejsze ciasto z borówkami :) Piekłam je w tortownicy o średnicy 20 cm, jeśli macie większą wystarczy skrócić nieco czas pieczenia. Składniki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku(...)skórkę otartą z całej. Łączymy suche i mokre składniki mieszając tylko do uzyskania jednolitej konsystencji (nie dłużej). Dodajemy umyte i osuszone borówki, delikatnie mieszamy. Część borówek można zostawić i dołożyć je na górę ciasta. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przy większej średnicy
Ciastkozercyjajka i mleko i dokładnie mieszamy. W miseczce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy borówki i czekoladę, mieszamy delikatnie Ciasto wkładamy do foremek na muffiny (ja używam silikonowych) Pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach I gotowe :) Zamiast mieszać ręcznie możemy składniki połączyć mikserem, ale po wsypaniu
Ptasia KuchniaPierogi z borówką i ciastem parzonym. Z ciastem tym bardzo fajnie się pracuje i nie zawiera jajek. Borówki lub jagody wcześniej mrożę , dzięki czemu łatwiej sklejać pierożki. Składniki: 3 szklanki mąki 1,5 szklanki wrzącej wody 1 łyżka oleju 1,2 łyżeczki soli 1,5 szklanki borówki 200 ml śmietany cukier do posypania Wykonanie: Na stolnicę wsypać mąkę, sól(...)Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na placek. Wyciąć szklanką kółka i na każde kółko nałożyć borówki po czym złożyć na pół i skleić pieroga W garnku zagotować wodę, posolić i do wrzącej wody wrzucać pierogi. Zamieszać
O kuchni z uczuciemżółtka 75g. mąki ziemniaczanej 60g. cukru pudru 6 białek 1 kg. sera twarogowego mielonego 350g. borówek (twardych) Ciasto na spód: 250g. mąki pełnoziarnistej żytniej typ 2000 60g. cukru pudru 2 żółtka 200g. margaryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Zagnieść dokładnie ciasto z podanych składników, zawinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki. Tortownicę (śr.26 cm) wyłożyć(...)tortownicy,nakłuć widelcem, podpiec ciasto ok. 10-15 min. W tym czasie ubić białko na sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać, dodać borówki i jeszcze raz wymieszać. Wyłożyć masę serową na podpieczone ciasto, piec ok. 1 godz w 180'c. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Lubię to gotuję