Składniki:600 g serka homogenizowanego waniliowego2 op. galaretki truskawkowej150 g biszkoptów okrągłych200 g truskawek (świeżych lub z kompotu)Przepis:Tortownicę o średnicy ok. 27 cm (może
Emcia Pichciupalne dni ciasto na zimno Serowiec Składniki: 1 l śmietana kremowa 18%, 1 kg SER BIAŁY TŁUSTY, 1 opak galaretka truskawkowa, 1 opak galaretka pomarańczowa, 3 łyżki żelatyna, 0,5 szkl cukier, 1 łyżka kakao PRZYGOTOWANIE:Śmietanę mocno schłodzić. Następnie ubić z cukrem. Ser przemielić trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Żelatynę rozpuścić(...)każdą oddzielnie w pół litra gotowanej wody, odstawiamy do stężenia. Galaretkę pomarańczową wylewamy na spód, włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie wykładamy masę serową białą.potem kakaową. Wierzch ciasta polewamy galaretką czerwoną, odstawić do lodówki do stężenia
Kuchnia Danusisuszonymi ( po wcześniejszym namoczeniu ich ). Na dzisiejszym moim cieście znalazły się mrożone ostrężyny, małe ogrodowe kiwi i winogrona. Takie ciasto to doskonały sposób na zrobienie miejsca w krainie wiecznej zmarzliny i zapełnienie jej nowymi smakołykami.... niebawem już sezon truskawkowy :) Polecam. Składniki ( na tortownicę o średnicy 26 cm ) - 2 szklanki mąki pszennej - 25 dag margaryny - 3/4 szklanki cukru - 4 jaja(...)żółtek. Ubić białka na sztywno z cukrem, stopniowo dodawać żółtka i ubijać dalej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, wlać lekko ciepłą margarynę. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą blaszkę. Na cieście ułożyć dość grubą warstwę owoców. Ciasto włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i piec w 170 stopniach z termoobiegiem około
Kuchnia z widokiem na ogródPyszna rolada, zaraz obok rolady czekoladowo-orzechowej i rolady truskawkowej jest jedną z moich ulubionych. Wygląda bardzo efektownie, wręcz przypomina szyję żyrafy, a bardzo łatwo się ją robi. Z kremem straciatella.. Najlepsza jest na drugi dzień, choć przyznam, że do następnego dnia u nas niewiele zostało. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki(...)stopni na 10 minut. Pozostałą masę biszkoptową wymieszać dokładnie z kakao. Jak wzorki będą upieczone, odstawić je na chwilę do wystudzenia. Na ostudzone "wzorki" wylać masę kakaową. Pokryć ciastem całą blachę dokładnie pokrywając "wzorki". Piec 12 minut. Ciepły blat biszkoptowy zwinąć w roladę i pozostawić do ostudzenia. Masa straciatella : żelatynę rozpuścić w małej ilości wody, pozostawić do ostudzenia - ma być
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieoleju - 3/4 szklanki mleka - 2/3 szklanki cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - słoiczek konfitury truskawkowej Przygotowanie: W jednej misce mieszamy sypkie produkty, a w drugiej płynne (poza konfiturą). Mieszamy. Wykładamy do papilotek - jedna łyżka ciasta, jedna łyżeczka konfitury i ciasto do 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. Voila! :) Smacznego
Życie zamknięte w smakuPyszny..zjedzony w ekspresowym tempie..taki sernik można zrobić nawet na biszkoptach. Składniki ciasta: 140 g mąki pszennej 140 g margaryny 140 g cukru pudru 2 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.Margarynę utrzeć z cukrem, dodając pojedynczo jajka. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem .Wymieszać wszystkie składniki, do uzyskania gładkiej masy.Ciasto przelać do tortownicy(...)piec przez około 25 minut. Wyjąć z blaszki i pozostawić do wystygnięcia. Krem twarogowo-truskawkowy 2 czubate łyżki żelatyny 400 ml 36% śmietany 8-10 łyżek cukru pudru 80 dag twarogu mielonego 30 dkg truskawek Dodatkowo kilka truskawek galaretka [ u mnie pomarańczowa] Żelatynę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubić z cukrem, po łyżce dodawać twaróg
Moje domowe kucharzeniełyżki miodu Masa : 3 szklanki mleka 250 g masła 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem słoik dżemu truskawkowego Wykonanie : Masa : Z 3 szklanek mleka i 2 opakowań budyniu przygotować budyń. Garnek przykryć folią spożywczą i odstawić do ostudzenia. Ciasto : Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części, które wykładamy w dwie jednakowej wielkości
cucinareprawda mamy swoje zamrożone zapasy, ale to nie to samo, co świeże, które przypominają w smaku lato. Jadamy je pod każdą postacią - surowe, w kompocie, lemoniadzie, w cieście czy do obiadu. Byle tylko nacieszyć się tym czasem, kiedy są takie pyszne i soczyste. Korzystając zatem z tego, że sezon na rabarbar i truskawki w pełni, przygotowałyśmy sernik na zimno(...)wymieszać i wyłożyć mieszanką formę do ciasta. Wstawić do lodówki. 3. W dużej misce wymieszać jogurt, mascarpone i pozostałe składniki masy sernikowej. Dodać wystudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać - można użyć miksera lub blendera ręcznego z odpowiednią końcówką. Masę sernikową wyłożyć do formy z wcześniej przygotowanym spodem, wygładzić wierzch. Wstawić do lodówki. 4. Galaretkę truskawkową przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu
two broke sisterssię lato widać również w deserach, które powstają w mojej kuchni. ;-) Ciężkie ciasta ustąpiły tym lekkim, delikatnym i mniej słodkim. Lato zawsze upływa mi na wariacjach z sernikami na zimno, oto jeden z łatwiejszych w wykonaniu i bardzo smacznych. Puszysta warstwa serowa i jeszcze bardziej puszysta warstwa truskawkowa, lekka jak pianka. :-) Dodatek bitej śmietany nie jest konieczny, choć szczerze polecam(...)150ml zimnego mleka 2 płaskie łyżki żelatyny Truskawkowa pianka: 500g truskawek (poza sezonem mrożone) 1 galaretka truskawkowa 1 płaska łyżka żelatyny 2 łyżki cukru 1 opakowanie bitej śmietany w proszku 150ml zimnego mleka 200g gęstego jogurtu naturalnego 1. Wszystkie składniki na spód do ciasta zagniatamy. Wykładamy na blaszkę (30x12cm). Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Studzimy
Szefowa kuchnispód: 250 g herbatników kakaowych 100 g masła masa truskawkowa: 600 g serka homogenizowanego Danio 400 g mrożonych truskawek 1 galaretka truskawkowa 3 łyżeczki żelatyny 1 szklanka wrzątku masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 36% 1 łyżka cukru z wanilią 2 łyżeczki żelatyny do dekoracji: cukrowe serduszka Herbatniki rozdrobnić za pomocą blendera. Masło roztopić,połączyć z rozdrobnionymi herbatnikami(...)zmiksować blenderem i wymieszać z serkiem,następnie połączyć z przestudzoną galaretką. Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy,należy zrobić to bardzo szybko,ponieważ błyskawicznie tężeje. Wyrównać i formę z ciastem włożyć do lodówki. Po całkowitym stężeniu masy wyjąć ciasto z formy. Śmietanę ubić z cukrem,połączyć z żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować
Kolorowa kuchnia Elkiwysmarowania tortownicy.Bita śmietana:400 ml śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;2 łyżki białego cukru;2 łyżki żelatyny;2 łyżki gorącej wody;Dodatkowo:400 g truskawek;2 galaretki truskawkowe (każda po 75 g);700 ml gorącej wody.Sposób przygotowania:Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.Do miski (u mnie od robota kuchennego) wbić jaja(...)galaretka całkiem nie stężała, bo wówczas trudno będzie zalać ciasto.Truskawki można zastąpić innymi, świeżymi owocami i użyć galaretki o odpowiednim smaku i kolorze.Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wbiciu w ciasto patyczek pozostaje suchy, ciasto jest gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni Miejskapuderokolo 200g truskawekmieta do dekoracjiwykonanie:Ciasto francuskie ukladamy na blache wylozona papierem do pieczenia. Posypujemy cukrem pudrem i wkladamy na piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy do chwili az ciasto ladnie urosnie i lekko sie przyrumieni. Powstana wtedy takie male poduszeczki.Po wystudzeniu przecinamy nasze poduszeczki na pol jak bulki.Truskawki myjemy i kroimy na cwiartki. Kilka pozostawiamy do dekoracji.Kremowke ubijamy(...)naszych ciasteczek. Przykrywamy gorna polowka i odstawaimy na godzinke do lodowki.Po tym czasie ciasteczka posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy truskawkami i liscmi miety.Smacznego!Przepis dodaje w ramach zabawy "Sezon truskawkowy 2010" zorganizowanej przez Olge Smile
Przysmaki KarolkiMogę więc powiedzieć z czystym sumieniem, że kawałek ciacha można zjeść bez grzechu :-). Biszkoptowe ciasto z truskawkami Składniki na tortownicę 20 cmCiasto:4 duże jajka4 czubate łyżki cukru3 czubate łyżki mąki pszennej1 czubata łyżka mąki ziemniaczanejszczypta soliMasa truskawkowa:330 ml śmietanki kremówki5 łyżek cukru pudru1 truskawkowa galaretkaDodatkowo:3/4 szklanki mocnej herbatytruskawka(...)ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Następnie dodajemy po żółtku dalej miksując. Mąki przesiewamy i dodajemy porcjami do masy bardzo delikatnie mieszając.Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy około 20 minut, pamiętając, aby nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Gdy ciasto jest już upieczone i ładnie zrumienione wyjmujemy tortownicę z piekarnika
Kulinarne przygody GatityKremowy, zwarty, a równocześnie lekki i puszysty, nie za słodki, idealny… :)Jeżeli chcecie, to można zrobić ten sernik na spodzie biszkoptowym czy z ciastek, ja pominęłam
Kraina Miodem PłynącaSernik z truskawkami to ciasto na zimno, które powinno każdemu zasmakować. Uwielbiam truskawki, więc sam wygląd tego ciasta przypomina mi gorące lato. Składniki: 1 kg sera mielonego w kubełku cukier puder do smaku 2 galaretki truskawkowe truskawki (ja użyłam 300 g) 200 herbatników 1/2 kostki masła 1/2 tabliczki białej czekolady Na samym początku przygotować galaretki - rozpuścić je w 3 szklankach(...)dałam je na boki i na sam spód). Następnie wylać masę serową. Przygotowany sernik włożyć do lodówki. Gdy masa stężeję, ułożyć na niej pokrojone truskawki i polać tężejącą galaretką. Ciasto ponownie umieścić w lodówce. Podawać dopiero wtedy, gdy wierzchnia galaretka stężeje
Ugotować