śmietanki 30% 125 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 30 ml likieru truskawkowego Dalkowski 1. Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puch. 2. Dalej ucierając dodawać po jednym jajku. 3. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Partiami dodawać do ciasta ciągle je miksując. 4. Zmniejszyć obrot y, wlać adwokat i miksować jeszcze chwilkę(...)połączenia składników . 5. Ciasto przełożyć do silikonowych lub papierowych papilotek na muffinki. Piec do suchego patyczka ok 25 - 30 w 1 8 0*C. Po upieczeniu odstawić na kratkę do całkowitego ostygnięcia. 6. Śmietankę ubić na średnich obrotach , doda ć cukier i mascarpone i miksować jeszcze chwilę . Wlać likier truskawkowy i zmiksować jeszcze raz , szybko, do połączenia składników
Kto ugości moich gości?warto.Teraz siedzę i mogę je kosztować. Tylko nie wiem którego wybrać. Składniki na ciasto szklanka mąki 100 ml mleka 130 g miękkiego masła 3/4 szklanki drobniutkiego cukru 2 jajka ( w temp. pokojowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia kilka łyżek konfitury truskawkowej Masa lukrowa bordo i pudrowy róż Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć
AZgotuj!cukier trzcinowy- 170 g * jajka- 4 szt. * likier Malibu- 250 ml * proszek do pieczenia- 2 łyżeczki * truskawki mrożone- około 150 g Lukier: * cukier puder- 4 łyżki* * sok truskawkowy- 2 łyżki Dodatkowo: * wiórki kokosowe- do ozdoby Babka: Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Truskawki odmrozić na sitku ustawionym na miseczce (soku nie wylewać, będzie potrzebny do przygotowania lukru). Miękkie masło utrzeć(...)mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiać do masy i delikatnie wymieszać. Formę na babkę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną lub mąką, przelać masę. Na wierzch ciasta ułożyć odmrożone truskawki, uprzednio osuszone na papierowym ręczniku i obsypane 2, odłożonymi łyżkami mąki. Piec około 60 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie przez 10-15 minut, a następnie studzić
Kraina Miodem PłynącaCiasto jogurtowe z truskawkami to pomysł na szybkie, tanie, lekkie, puszyste i wilgotne ciasto. Pomysł na poniższe ciasto zaczerpnęłam ze strony Słodkie Fantazje . W oryginalnym przepisie dodajemy mąkę pełnoziarnistą i borówki. Jeżeli lubicie słodkości i znudziły się Wam koktajle truskawkowe to wypróbujcie poniższy przepis. Nie zawiedziecie się :) P.S. Podczas pieczenia po całym mieszkaniu roznosi się zapach truskawek... ahh ♥ Składniki(...)Ubijać jeszcze kilka minut. Następnie mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do masy jajeczno-jogurtowej. Składniki połączyć ze sobą, np. za pomocą trzepaczki bądź na najniższych obrotach miksera. Ciasto powinno być gęste. Truskawki delikatnie obtoczyć w mące. Do ciasta dodać 3/4 truskawek. Za pomocą łyżki owoce wymieszać z ciastem. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na sam koniec wlać ciasto
Ugotowaćidzie w sklepach coraz więcej pudełeczek z truskawkami. Chodząc po alejkach w pobliskim sklepie przypomniało mi się, że w mam zamrożone truskawki. Pomyślałam, że mogłabym wykombinować z nimi jakieś ciasto. No i proszę... oto biszkopt przekładany dżemem aroniowym i kremem, a na samej górze mus z mrożonych truskawek. 1. Pieczemy biszkopt według własnego przepisu. U nas robimy(...)serki homogenizowane (2x250g) 2 galaretki truskawkowe mrożone truskawki Truskawki odmrażamy, blendujemy. Następnie serki homogenizowane mieszamy z musem truskawkowym. Galaretki rozpuszczamy, gdy będą gęstniały - dolewamy do naszego musu. Odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy cały mus będzie gęstniał - dopiero wtedy wlewamy na nasze ciasto. Krem: 0,5 l mleka 8 łyżek mąki krupczatki 8 łyżek cukru pudru Wszystko razem zagotować na budyń
My World by Dagmara Reksmakowało obłędnie i wbrew pozorom absolutnie nie było za słodkie!Świeżo upieczone niesamowicie rozpływało się w ustach , ale kawałek , który uchował się na drugi dzień smakował równie rewelacyjnie!!! SKŁADNIKI:CIASTO :- mąka pszenna – 90 g- masło – 80 g- cukier – 150 g- kakao – 40 g- jajka – 2 szt- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki- czekolada mleczna(...)mleko – 0,5 l- masło – 100 g- budyń śmietankowy – 1 op- cukier – 4 łyżki- mąka pszenna – 2 łyżki- mąka ziemniaczana – 1 łyżkaDODATKOWO :- dżem truskawkowy – 2 łyżki- truskawki – 200 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:KREM:Odlewamy ok. 3/4 szklanki mleka , a resztę gotujemy z cukrem.W zimnym rozrabiamy budyń i mąkę , mieszamy.Do gotującego wlewamy rozrobiony budyń
Ostra na Słodkostole. Obowiązkowo polane sosem truskawkowym lub waniliowym. składniki: 600 g letnich ugotowanych ziemniaków 400 g sera białego ( u mnie z kostki) 2 jajka ok 1,5 szklanki mąki pszennej truskawki + cukier Ugotowane letnie ziemniaki przepuścić przez praskę i wystudzić. Ser biały również przepuścić przez praskę. Dodać jajka oraz mąkę i wyrobić ciasto, nie wyrabiać za długo tylko do połączenia(...)porcje ciasta. Z każdej porcji uformować mały placuszek. Na środku każdego placuszka ułożyć truskawkę. Ciasto dokładnie zlepić tak aby cała truskawka była zakryta i uformować zgrabną kulkę. Gotowe knedle gotować partiami w osolonym wrzątku ok 8-10 minut od wypłynięcia. Podawać polane sosem waniliowym lub truskawkowym
Monia miesza i gotujepieczenia, Mus arbuzowy: 1 kg miąższu z arbuza, 2 opakowania galaretki truskawkowej, Masa śmietanowa: 500 ml śmietany 30%; 2 opakowania galaretki cytrynowej, Dodatkowo: 20 sztuk herbatników. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję kolejno żółtka, cukier, mąkę, olej, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około
Tradycyjna kuchnia Kasiserka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa opcjonalnie: ok. 20 ładnych, dojrzałych truskawek 150 g. borówek (u mnie pokrojone truskawki i mrożone czerwone porzeczki) 1 galaretka jagodowa Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy, Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Dzieje kuchennej Wiewiórykilka sztuk z obiadu). SKŁADNIKI Placuszki: 220 g mąki gryczanej 110 g mąki kukurydzianej 1 łyżka cukru trzcinowego 2 jajka 340 ml maślanki 50 g masła 3 banany Polewa truskawkowa: 300 g truskawek 50 ml wody 25 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka mielonego lnu WYKONANIE Do truskawek wlać wodę i zmiksować je blenderem. Przelać do garnuszka, dodać cukier i podgrzewać(...)łyżką. Na patelni rozsmarować odrobinę oleju i wytrzeć papierowym ręcznikiem kuchennym. Na rozgrzaną patelnie nakładać łyżką małe porcje ciasta, lekko spłaszczyć i krótko smażyć z obu stron, aż się zarumienią. Temperatura patelni nie powinna być zbyt duża. Podawać z ciepłym sosem truskawkowym
Passions hobbies lifeKto by pomyślał, że z kaszy jaglanej można zrobić ciasto, a mianowicie tartę? Otóż można! Z dodatkiem budyniu smakuje wyśmienicie! Składniki: Spód: 1 torebka (100g) kaszy
Truskawkowa FiestaBardzo smaczna i tradycyjna szarlotka - "jak u babci". Uwielbiam domowe tradycyjne wypieki, więc postanowiłam upiec w nieco "lżejszej" wersji. Smakuję jak tradycyjna, ale w zdrowszej oprawie
Truskawkowa FiestaKolejna kombinacja w kuchni. Tym razem połączenie fasoli z serkiem. Ciasto fasolowe stało się moim ulubionym, więc postanowiłam połączyć je z sernikiem. Smak jest niebiański! Polecam
Truskawkowa FiestaJabłko jest jednym z moich ulubionych owoców. Staram się jeść je codziennie. Nigdy nie może go zabraknąć w moich codziennych wypiekach. :) Składniki: 3 łyżki mąki żytniej
Truskawkowa FiestaTo ciasto zrobiłam już dwa razy w ciągu jednego tygodnia - co wskazuje już, że coś nie w porządku ze mną, albo że to ciasto naprawdę zasługuje
Bernika - moj kulinarny pamietnik