się nadaję do kawki z mleczkiem :) Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1/2 słoika dżemu truskawkowego 1/2 szkl. oleju 3 jajka 2 łyżeczki kakao 1 tabliczka mlecznej czekolady orzechy włoskie do posypania 100 g kremówki 2 łyżeczki przyprawy do piernika Jajka wbijamy do miski i łączymy(...)składniki wsypujemy do masy jajecznej, wszystko dokładnie mieszamy i na końcu dodajemy wlewamy olej. Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C na ok. 45 minut. Po wystudzeniu , piernik przecinamy wzdłuż na 2 płaty i równomiernie smarujemy dżemem truskawkowym. Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy 100 g kremówki. Tak przygotowana polewę
Słodkości i nie tylkoŚliwka węgierka zwykła, tak stara odmiana jak i przepis na szybki placek ze śliwkami. Jak w czasie sezonu truskawkowego, nie może na stole zabraknąć maślanego ciasta z truskawkami , tak z początkiem jesieni nie da się zapomnieć o placku ze śliwkami. W Brukseli pierwsze węgierki już się w sklepach pojawiły, a placek znikł ze stołu, tak że nie zdążyłam nawet zrobić
Z notatnikajest bardzo kwaśny) - 350 g serków z prawdziwą wanilią (patrz na skład) - 2,5 łyżeczki żelatyny - 50 ml namoczonych nasion chia - puder truskawkowy do dekoracji DOKŁADNIE WYMIESZAJ SKŁADNIKI na spód, płatki możesz trochę rozgnieść. Małą foremkę do ciasta (18 cm) wyłóż folią spożywczą, masę na spód przełóż do tortownicy i bardzo dokładnie ugnieć. Wstaw do lodówki, ŻELATYNĘ ZALEJ MAŁĄ ilością(...)wymieszaj z chia, a następnie dodaj do reszty serka. Jeśli mus jabłkowy już stężał przełóż ostatnią warstwę i wstaw do lodówki. Po około godzinie ciasto jest gotowe. GOTOWY SERNIK NA ZIMNO posyp pudrem truskawkowym i smacznego
Kuchnia bezglutenowa Lolichce Wam się piec a wypadałoby coś zrobić. Tym bardziej, że mamy takie pyszne owoce. Proponuję właśnie ten deser. Pycha… Składniki: Biszkopty Truskawki, czereśnie około ½ kg 2 galaretki truskawkowe 1 duży jogurt typu bałkańskiego lub 2 małe ( ja dałam dwa małe light ) ½ l gorącej wody Forma keksówka Wykonanie: Dno formy wykładamy połamanymi biszkoptami i lekko je ugniatamy. 2 galaretki(...)połączyć składniki. Gdy galaretki będą lekko tężeć dodajemy owoce i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki. Po stężeniu wyjmujemy z formy i kroimy na kawałki jak ciasto ( jeżeli używacie metalowej formy, nie zapomnijcie wyjąć deseru, aby nie „nie przeszedł” smak blaszką ). SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewyblogu jest już kilka przepisów na ciasta ucierane, a ja cały czas wyszukuję następne. Jak dla nas nie może być sezonu truskawkowego bez ucierańca. Tym razem postanowiłam wykorzystać przepis Bereniki . Ciasto wyszło przepyszne. Mięciutkie, delikatne. Polecam z całego serca. Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g cukru 130 g masła 3 jajka
Sto kolorów kuchniZdecydowanie mój NR.1 w sezonie truskawkowym!Przepis ze starego zeszytu cioci , który od lat zajmuje honorowe miejsce w mojej kuchni!Ciasto ZAWSZE znika gorące prosto z piekarnika , bo nikt nie może się doczekać kiedy przestygnie!Niesamowicie miękkie … puszyste …. i dzięki dodatkowi jogurtu : niezwykle delikatne!Robi się je błyskawicznie i zawsze się udaje!Kto spróbuje raz, gwarantuję , że już
Ostra na Słodkoszkl. mąki tortowej 200 ml gorącej wody 1 czubata łyżka proszku herbaty Matcha Nadzienie: 250 g serka ricotta 1 płaska łyżka cukru czekolada (dałam z nadzieniem truskawkowym, ale może być dowolna) Sposób przygotowania: Ciasto: Gorącą (ale nie wrzącą) wodą zalewamy herbatę Matcha, mieszamy i wlewamy do przesianej mąki. Mieszamy najpierw łyżką, a dopiero potem wyrabiamy rękoma (uwaga, aby się
Kolorowy PrzepisownikKruche ciasto, którego nie trzeba zagniatać i wałkować, do tego budyń śmietankowy, warstwa truskawkowa a całość zwieńczona delikatną bezą posypaną chrupiącymi ziarenkami i płatkami migdałowymi. Brzmi zachęcająco? Ja zapewniam, że jest pysznie :) SKŁADNIKI: (forma 24x34) Ciasto: 300 g mąki pszennej 125 g masła 100 g cukru 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Budyń: 2 budynie śmietankowe 1 l mleka(...)łyżki cukru Warstwa truskawkowa: 1 kg truskawek 2 budynie śmietankowe cukier do smaku (w zależności od tego, jak słodkie są truskawki - u mnie 2 łyżki) Beza: 4 białka 200 g cukru pudru 100 g płatków migdałowych lub mieszanki płatków i innych ziarenek - u mnie Migdałowy Przylądek od Ziarenkowa 1. Mąkę, masło, cukier, żółtka i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą
Kto ugości moich gości?Sezon truskawkowy w pełni, korzystajmy więc ze świeżych, pysznych owoców. Składniki : 4 duże jajka 3/4 szklanki drobnego cukru pół szklanki oleju rzepakowego ( 125 ml ) lub roztopionego, przestudzonego masła 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag świeżych truskawek Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Przygotowanie : Do miski wbić białka i ubić(...)dodawać strużką olej, cały czas miksować, masa zmniejszy swą objętość, ale nadal będzie bardzo gęsta Teraz wsypywać stopniowo mąkę z proszkiem i mieszać ostrożnie drewnianą łyżką do połączenia składników Ciasto wlać do formy o średnicy 23 cm. (dno formy w kształcie serca dno wyłożyłam papierem do pieczenia), na wierzch ułożyć całe truskawki, lekko wcisnąć w ciasto Piec przez godz
Proste Potrawytruskawek ( można użyć także malin) Cukier puder Składniki na masę serową umieścić w misie miksera i krótko, na wolnych obrotach miksować do połączenia – ok. 2 minuty. Nie można ciasta miksować zbyt długo, by nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Sernik po upieczeniu powinien być równy z każdej strony. Masę serową wylać na przygotowany i schłodzony(...)między czasie przygotować mus truskawkowy. Truskawki zmiksować blenderem na mus, dodać cukier puder do uzyskania pożądanej słodkości. Jeśli truskawki są mało słodkie, dodać więcej cukru. Gotowy, upieczony sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin. Ciasto przechowywać w lodówce
Calzonella.comtypu przysmaki!U mnie w kuchni również rabarbarowe szaleństwo!Tym razem mam dla Was przepis na przepyszne , delikatne drożdżówki z kremowym budyniem truskawkowym i rabarbarem.Nie byłabym sobą , gdybym nie dodała chrupiącej kruszonki. SKŁADNIKI:( 8 – 10 drożdżówek )CIASTO:- mąka pszenna – 250 g- drożdże świeże – 13 g- ciepłe mleko – 125 ml- cukier puder – 40 g- miękkie masło(...)sól – 1 szczypta- rozbełtane jajka – 2 sztNADZIENIE:- rabarbar – ok. 300 g- budyń truskawkowy – 1 op- mleko – 400 ml- cukier – 40 gKRUSZONKA:- mąka – 50 g- masło – 50 g- cukier puder – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Mąkę mieszamy z drożdżami i pozostałymi sypkimi składnikami.Dodajemy miękkie masło, roztrzepane jajka i ciepłe mleko.Mieszamy łyżką
Ostra na Słodkoserek homogenizowany 250 ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, jogurt gęsty 250 ml, galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie, galaretka truskawkowa 1 opakowanie herbatniki petit beurry zmiksować z miękkim masłem w rozdrabniaczu na drobną kruszonkę tortownica 20cm - wysmarować cienko masłem miękkim, lepiej będzie zimne ciasto odchodzić od blaszki połowę ciasta wsypać do blaszki i denkiem szklanki ubić spód ciasta, rozłożyć połówki truskawek zimny(...)wystudzoną galaretką agrestową wymieszaną w 1 szklance gorącej wody tężejący serek wylać na truskawki i do lodówki do stężenia następnie wsypać resztę ciasta i delikatnie denkiem szklanki ubić, rozłożyć połówki truskawek i wlać tężejącą galaretkę truskawkową wymieszaną w 450 ml gorącej wody, schować do lodówki zimny gęsty jogurt brzoskwiniowy wymieszać z galaretką wystudzoną brzoskwiniową - galaretkę rozmieszać w 1 szklance gorącej
W Mojej Kuchni Lubiękrem, pianka czy co chcemy :-) Ciasto pięknie wygląda i jest pyszne. Polecam. Ja moją kopułę robiłam z rolad biszkoptowych posmarowanych domowym dżemem truskawkowym. Nadzienie zrobiłam ze śmietanowo-serowej masy-pianki. Wszystko się rewelacyjnie komponuje, ciasto jest nie za słodkie, bardzo pyszne :-) Polecam:-) No to zaczynamy :-) PODAJĘ SKŁADNIKI NA CIASTO WYKONANE W MISCE O POJEMNOŚCI 5 L (CIASTO WYSZŁO SPORE ) ROLADA(...)łyżki żelatyny -3/4 szkl wrzątku DODATKOWO dżem truskawkowy (najlepiej jakiś gęsty) Dużą blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka i na koniec mąkę-delikatnie mieszamy. Powstała masę wylewamy na blachę, rozsmarowujemy cienko, tak by pokryć ciastem całą blachę. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 170 stopni
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuoraz delikatnie pulchne . Z dość wyczuwalnym smakiem kokosowym - w końcu owoc ten wstępuję tu pod trzema postaciami. Idealnie słodkie, aż może nad to :) Ekologiczny dżemik truskawkowy ciekawie i smacznie urozmaica ten bezglutenowy wypiek. Ciasto pozbawione jest białego cukru, pszennej mąki czy tłuszczu. I jak tu można mówić, że wypieki bezglutenowe nie są smaczne i zdrowe? Wystarczy troszkę chęci, motywacji, inspiracji(...)pieczenia 1 opakowanie cukru z wanilią 2 łyżki ksylitolu 2 łyżki syropu z agawy 250 ml mleczka kokosowego (Dobra Zielarnia) 250 ml mleka 100 g dżemu truskawkowego (Dobra Zielarnia) płatki kokosowe (Dobra Zielarnia) Przygotowanie: Do miski przełóż mąki, jajka, proszek do pieczenia, wszystkie cukry, wstrząśnięte mleczko kokosowe oraz mleko zwykłe. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki
Zdrowie na języku :Ptakie ciasto znalazłam tutaj ..pięknie pachnące..z pyszną kruszonką...polecam..do ciasta można dać dowolne owoce..u mnie truskawki...tylko troszkę , bo sezon truskawkowy u mnie dopiero się zaczyna..następnym razem dam dużo więcej...Ciasto upiekłam w ramach Ciasta na niedzielę .. Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto ucierane: 5 jajek 20 dkg cukru 125 ml oleju
Moje domowe kucharzenie