opakowanie budyń śmietankowy, 250 ml śmietana kremówka, 1 sztuka galaretka truskawkowa szarą renetę obrać ze skórki i zetrzeć na tarce grubsze oczka - dodać 2 łyżki cukru i 1 budyń wsypać - wymieszać miękkie masło, jajka, cukier dobrze utrzeć mikserem dodać mąkę przesianą z proszkiem i utrzeć na gęste ciasto tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem(...)cieście rozsmarować masę makową / połowę z puszki, resztę schować do lodówki do innego ciasta na masie makowej rozłożyć jabłka a na jabłkach rozsmarować resztę ciasta i piec w 200C około 45 minut galaretkę truskawkową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i ostudzić śmietanę 36% 25ml ubić na sztywno i dodać powoli tężejącą galaretkę w trakcie ubijania na wystudzone ciasto nałożyć
W Mojej Kuchni LubięDziś otrzymałam przepyszną niespodziankę od cukierni Miód i Wanilia Podarunkiem okazała się tarta truskawkowa - niebo w gębie! Pyszne, lekkie ciasto z galaretką i słodkimi owocami przypomniało nam lato w ten już jesienny chłodniejszy wieczór. W czasach gdzie dominują wszelkiego rodzaju fast foody dobrze jest się rozsmakować w domowych specjałach, wypiekach powstałych na bazie tradycyjnych receptur dlatego jako stała bywalczyni Miód
upichconakrólują serniki na zimno. Ciasta i desery bez pieczenia to zdecydowanie oszczędność czasu, a w letnią pogodę idealny sposób na orzeźwienie. Dzisiaj zamiast klasycznego ciasta na zimno postanowiliśmy przygotować przepyszne muffinki z truskawkowym musem i budyniową masą. Tak przygotowany deser to doskonała alternatywa dla lodów! :) SKŁADNIKI (24 foremki): paczka okrągłych biszkoptów 2 budynie na 0,5 l każdy
Kuchnia od dwojgaBiszkopt: 8 jajek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia masło i bułka tarta do wysmarowania i posypania formy Masa truskawkowa i bita śmietana do dekoracji: ok. 0,8 kg truskawek 1 litr śmietany 36% 4 opakowania usztywniacza typu Śmietan-fix (1 opakowanie = 9 g) 3 łyżeczki żelatyny 0,5 szklanki gorącej wody(...)oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną masę. Na koniec miksowania dodać mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia się składników (ciasto będzie dość gęste). Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, około 45 minut w temperaturze 175°C. Przed wyjęciem z piekarnika
BullioBiszkopt: 8 jajek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia masło i bułka tarta do wysmarowania i posypania formy Masa truskawkowa i bita śmietana do dekoracji: ok. 0,8 kg truskawek 1 litr śmietany 36% 4 opakowania usztywniacza typu Śmietan-fix (1 opakowanie = 9 g) 3 łyżeczki żelatyny 0,5 szklanki gorącej wody(...)oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną masę. Na koniec miksowania dodać mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia się składników (ciasto będzie dość gęste). Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, około 45 minut w temperaturze 175°C. Przed wyjęciem z piekarnika
Bulliopieczenia 1 łyżeczka, kakao 3 łyżki, truskawki 70 dag, serek homogenizowany 250 ml, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, galaretka truskawkowa 1 opakowanie jajka, olej, mleko, cukier dobrze zmiksować i wsypać make z proszkiem, kakao i wymieszać chwilę tylko łyżką na ciasto o konsystencji gęstej śmietany tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować niczym, wlać ciasto do blaszki(...)gorącej wody, na zimne ciasto poukładać truskawki i zalać tężejącym Danio, do lodówki schować na Danio poukładać truskawki i zalać tężejącą galaretką truskawkową ro zmieszaną w 400 ml gorącej wody, schować do lodówki na kilka godzin ciasto jest po prostu obłędnie pyszne............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPostanowiłam dzisiaj upiec ciasto i tak też zrobiłam. W smaku jest bardzo dobre, gorzej z prezentacją :( Jednak stwierdziłam, że wkleję go na bloga z tego względu, że nie jestem profesjonalistką (im chyba też zdarzają się porażki) tylko amatorką. I dlatego też dzisiaj dodałam nowy dział a mianowicie moje porażki kulinarne ;) Składniki: biszkopt(...)szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 500ml śmietany 36% 1,5 opakowania galaretki truskawkowej 1 łyżka cukru pudru dżem truskawkowy Przygotowanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę, pod koniec ubijania dosypywać stopniowo cukier. Żółtka rozbełtać, dodać
Amatorka kuchennaciastek w domu. I nigdy więcej sklepowych. NIGDY ! Domowe ciastka francuskie, smakują wybornie. Najlepsze jeszcze ciepłe, prosto z piekarnika. Swoje ciastka wypełniłam budyniem oraz gęstym dżemem truskawkowym . Do ich przygotowania użyłam gotowe ciasto francuskie. Czego jak czego, ale ciasta francuskiego nie chce mi się samodzielnie gnieść. PRZEPIS NA FRANCUSKIE CIASTKA Z BUDYNIEM I DŻEMEM Składniki na ciastka francuskie: 1 opakowanie
kolorowotorcikowobardzo aromatyczny. Ciasto było pyszne. Ciasto podane na talerzyku z kolekcji Ibiza Porcelana Bogucice. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ale-raj sól szczypta Do napączowania: 100 ml soku z malin 100% Polska Aronia Warstwa z galaretką: 2 galaretki truskawkowe 900 ml wody(...)tarce czekoladę i wymieszać. Polewa: Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozprowadzić na cieście. Warstwy ciasta: biszkopt, napączować sokiem malinowym, cienko posmarować dżemem truskawkowym, ułożyć truskawki, zalać tężejącą galaretką. Odłożyć na dwie godziny do lodówki. Rozsmarować krem straciatella, położyć biszkopt, lekko napączować sokiem malinowym, cieniutko posmarować dżemem i rozprowadzić letnią
Ala piecze i gotujeKlasyczne kruche, lekko cynamonowe ciasto z dużą ilością kwaskowego, rabarbarowego nadzienia. Najpyszniejsze w towarzystwie lodów waniliowych lub truskawkowych. Jedno z moich ulubionych owocowych połączeń smakowych. Polecam! Ciasto: 300 g mąki pszennej zwykłej lub razowej 150 g masła 100 g cukru pudru 2 duże żółtka 1 łyżeczka cynamonu ewentualnie 1 łyżka zimnej wody Mąkę wrzucić do miski, dodać cukier puder
maniapieczeniaCiasto drożdżowe z truskawkami to klasyka wypieków. Ostatnio uświadomiłam sobie, że na moim blogu brakuje przepisu na zwykłe ciasto drożdżowe z kruszonką, więc przy okazji sezonu truskawkowego proponuję Wam klasyczną drożdżówkę, którą można przygotować z różnymi owocami, a także z samą kruszonką. Ciasto jest puszyste i delikatne, ładnie wyrasta, a w połączeniu z maślaną kruszonką i kwaskowatymi truskawkami tworzy idealną
Smakołyki Berenikitruskawkowy :) Całe cudo pochłonęło 2 kg truskawek, ale efekt jest fenomenalny, a smak cudowny. Tort po prostu rozpływa się w ustach, a z racji delikatnej konsystencji można się nim zajadać i zajadać :D Tort został przygotowany z własnych truskawek "ekologicznych" :D , a jeśli szukasz zdrowych i naturalnych składników do swojej kuchni to polecam stronę NATURALNIE ZDROWE Ciasto(...)następnie wykładaj całe truskawki na środku tortownicy (zostaw 5-6 do ozdoby), wylej na nie 2/3 masy i przykryj drugim blatem ciasta. 1/3 masy wyciśnij na wierzchu za pomocą worka cukierniczego i delikatnie wylej na wierzch tężejący mus truskawkowy. Ozdób pozostałymi truskawkami. Schłódź w lodówce. Po około 2-3 godzinach możesz ściągnąć rant tortownicy i przełożyć tort na paterę. Opcjonalnie
Kulinarna (nie)codziennośćkulinarnych, aczkolwiek nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła;) W oryginale użyta została konfitura wiśniowa, a ja osobiście nie jestem fanką wiśni i użyłam konfitury truskawkowej. Krwawe babeczki z cukrowym szkłem około 12 sztuk Ciasto 165 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 160 g masła 120 g cukru 3 jajka kilka łyżek konfitury truskawkowej Składniki powinny być(...)Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia przez sitko. Wszytko miksujemy na niskich obrotach lub mieszamy łyżką. Papilotki napełniamy w połowie ciastem, następnie dodajemy łyżeczkę konfitury i wszystko przykrywamy ciastem. Pieczemy w 150-180° stopniach przez około 20 minut do tzn. suchego patyczka. Cukrowe szkło 1/2 szklanki cukru 25 ml wody Cukier i wodę zagotowujemy w małym garnku. NIE WOLNO
PatiGotujeGalaretkę rozpuszczamy w szklance wody, odstawiamy do zastygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy tężejącą galaretkę, miksujemy i wykładamy na wystudzone ciasto. Dodatkowo na wierzch ciasta: 1/2 kg świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa 1/2 litra wody Truskawki przecinamy na połówki i układamy na masie śmietankowej. Galaretkę rozpuszczamy i kiedy zacznie się ścinać wylewamy na wierzch ciasta. Odstawiamy
Apetyczna babeczkajabłek 1 łyżka cynamonu 1/2 szklanki rodzynek 1/2 łyżeczki kardamonu Pianka 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 duży kisiel wiśniowy lub truskawkowy WYKONANIE Zagniatamy składniki na kruche ciasto. 3/4 ciasta rozwałkowujemy na blaszkę wielkości (34x24 cm). Pozostałe owijamy w folię i wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne kroimy w ósemki. Wrzucamy do garnka
W kuchennym oknie Ewy