ciasto: 20 dag mąki zwykłej 5 dag mąki krupczatki pół kostki margaryny 2 -3 łyżki cukru pudru 2 żółtka szczypta soli nadzienie: 30 dag truskawek 20
Humanistka w kuchniśmietankowe 3 szklanki mleka ½ szklanki oleju 0,5 szklanki oleju 2 całe jajka4 żółtka / 4 białka 1 i ¼ szkl. cukru łyżeczka waniliowego zapachu do ciasta 1 kisiel owocowy ( u mnie truskawkowy) 30 dag truskawek świeżych lub mrożonych Sposób wykonania: Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Wylepić dużą blachę do pieczenia. Podpiec w piekarniku nagrzanym
Na słodko lub wytrawnieformy PIANKA 2 opak śmietanki śnieżka 2 opak- galaretki truskawkowej 400 ml zimnego mleka 0,5 l wrzącej wody DODATKOWO galaretka zielona - 2 opak galaretka truskawkowa - 1 opak cukier puder do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek, do białek dodać szczyptę soli, ubijać, dodając po trochu cukru. Gdy piana jest sztywna, dodawać stopniowo żółtka, olej i ocet, dalej(...)lekkiego stężenia. Śnieżkę wsypać do wysokiej miski, wlać mleko, ubić na sztywno. Następnie dodawać lekko stężoną galaretkę truskawkową, dalej ubijać. Piankę wymieszać z pokrojonymi galaretkami. Wyłożyć piankę z galaretkami na pierwszą część biszkoptu, przykryć drugą częścią, posypać ciasto cukrem pudrem. Odstawić ciasto do lodówki . Wypiekały ze mną następujące osoby : Paulina kulinarne szalenstwa maniusi Patryk (function
Kuchnia Danusiwyrośnięcie... Okazuje się jednak, że jest dziecinnie proste, a do tego anielsko dobre. No i ten zapach w czasie pieczenia! Jako że mamy sezon rabarbarowo-truskawkowy dodatek do pysznych bułeczek nasunął się sam. Warto! Ciasto drożdżowe: 280 g mąki 14 g drożdży łyżka miodu jajko pół szklanki mleka 1/5 kostki masła szczypta soli wanilia Mus owocowy: 500 g rabarbaru(...)lodówce. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych części, z których formujemy kulki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdej z nich robimy wgłębienie za pomocą dna od szklanki - powinno być dosyć konkretne, żeby pomieścić dużo dobroci ;) Wsypujemy po łyżeczce bułki tartej i nakładamy od serca mus rabarbarowo-truskawkowy, przykrywamy kruszonką. Brzegi bułeczek smarujemy żółtkiem
sama złodycztakiego mi się zamarzyło. Najłatwiej kupić sobie okrągłe podstawki z folii aluminiowej - sprawdzą się idealnie. Ja nigdzie nie mogłam ich dostać, więc składniki podzieliłam na cztery, przygotowywałam po jednym cieście, i wszystkie po kolei piekłam w jednej tortownicy. Czasochłonne zajęcie, ale wykonalne.Ciasto było gotowe, dwa najjaśniejsze blaty średnio mnie zadowalały ze względu na niezbyt wyraźną różnicę w kolorze, ale trudno(...)dzieciach, a z doświadczenia wiem, że maluchy nie przepadają za wyrazistymi czy wyjątkowo oryginalnymi połączeniami smakowymi. Karolinę zachwycił krem truskawkowy - bardzo truskawkowy. Całość smakowała dobrze, a wyglądała uroczo. Oczywiście moje zdolności są ograniczone, ale jestem z tego ciasta wyjątkowo dumna - to najładniejsze ciasto z masą cukrową, jakie do tej pory przygotowałam. Żałuję tylko, że nie mam zdjęcia środka - efekt był
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś już ostatnia, jak na razie odsłona truskawkowego szaleństwa. Zachęcam do zaglądnięcia na wcześniejsze przepisy z użyciem truskawek TUTAJ oraz TUTAJ . SKŁADNIKI NA CIASTO BISZKOPTOWE: - 4 jaja - 1/4 szklanki mąki pszennej - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 1/2 szklanki cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE Białka ubić na pianę, dodać cukier, żółtka po jednym(...)szklanki wrzącej wody WYKONANIE Truskawki zmiksować z jogurtem i cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie schłodzić. Jeszcze, jak jest płynna wymieszać z kremem truskawkowy m , a następnie przełożyć na ciasto
ZofianaDelikatny jak puch, niebiańsko smakujący, bardzo poprawiający nastroje domowników i błyskawicznie znikający, czy trzeba lepszej rekomendacji... Miniony weekend mieliśmy bardzo truskawkowy, wszak sezon w pełni, trzeba więc korzystać na maxa... Latem najlepiej sprawdzają się ciasta bez pieczenia, warto więc wypróbować ten przepis, myślę, że zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Ja do tego sernika upiekłam na szybko mini biszkopciki orkiszowe(...)450g sera, może być z wiaderka, (u mnie moje nowe odkrycie Wieluń, b.gęsty) - 2-3 łyżki pudru (gdy preferujemy bardziej słodkie ciasta, ja nie dodawałam) - biszkopty mini (można dać kupne) - kilka truskawek Dodatkowo: - 2 galaretki truskawkowe lub 1 galaretka i 2 łyżeczki żelatyny (ja tak dałam) - odszypułkowane, umyte truskawki Galaretkę i żelatynę lub 2 galaretki zalać 500ml gorącej wody
Smaczne ZdroweBiszkopt przełożony kremem z mascarpone to ciasto, które można urozmaicać na różne sposoby, dowolnymi dodatkami. W tym wypadku jedna warstwa kremu wzbogacona jest domowym dżemem truskawkowym i to on nadaje temu ciastu charakteru. Jest lekkie i takie uniwersalne- na każdą okazję. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopty: 6 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamnie jeszcze pojawiają się w koktajlach czy owsiankach, ale już coraz rzadziej i najchętniej zjadam je na surowo. Tym razem powstało pyszne ciasto. Idealne do popołudniowej kawki. Składniki : * biszkopt z tego przepisu * 300g truskawek * galaretka truskawkowa * budyń waniliowy * szklanka soku pomarańczowego * 3 łyżki soku z cytryny * pół szklanki wrzątku * łyżeczka cukru brązowego
Magiczne Życie Martysmakiem truskawek i upiekłam je z domową konfiturą truskawkową. Do wypieku posłużyła mi silikonowa mata firmy Tupperware, którą otrzymałyśmy do przetestowania. Sprawdziła się idealnie. Grzebyki z truskawkową konfiturą SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g domowej konfitury z truskawek 1 łyżka migdałów mielonych 1 białko PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy, przekrawamy na pół wzdłuż tworząc dwa podłużne paski
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidobrze jak najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam. Czekolada, kokos i truskawka to doskonałe połączenie do tego mleko - coś nieziemskiego. Składniki: 120 g miękkiego masła 200 g cukru 2 duże jajka 225 g mąki uniwersalnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g kakao 80 g wiórków kokosowych niesłodzonych 250 ml mleka 3 duże łyżki dżemu truskawkowego Polewa(...)czekoladowa: W kąpieli wodnej wymieszaj masło, mleko czekoladę i kakao na gładka masę. Zdejmij ją z ognia i pozwól jej ostygnąć do temperatury pokojowej. Ostudzone ciasto przetnij poziomo na pół i posmaruj dżemem truskawkowym, na to nałóż 1/3 porcję polewy czekoladowej i przykryj górną częścią ciasta. Całe ciasto posmaruj resztą polewy i schłodź w lodówce
Niezły MłynekBanalnie proste do przygotowania ciasto czekoladowo-biszkoptowe z kremem śmietanowo-truskawkowym polane gorzką czekoladą - niebo w gębie! Przepis dodaje do akcji milion smaków truskawek . Składniki: biszkopt 4 jajka (rozmiar L) 1/2 szklanki cukru ponad 1/2 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 5 łyżek gorzkiego kakao mus truskawkowy 1/2 kg truskawek bez szypułek(...)sztywną pianę. Gdy śmietana będzie już ubita to dodawać do niej po kilka łyżek przestudzonego (nie może być stężony!) musu truskawkowego. Miksować na niskich obrotach. Przygotowany mus lekko schłodzić i na sam koniec wylać na biszkopt. Ciasto umieścić w lodówce. Gdy masa stężeje to przewrócić ciasto do góry nogami i polać roztopioną czekoladą. Ponownie schłodzić i podawać dopiero wtedy
UgotowaćCiasta. Przepisy na ciasta i wypieki. Szybkie ciasta. Proste wypieki. Czasami bardziej wyszukane i pracochłonne. Ciasta Red Velvet Cake – czyli czerwone ciasto z kremem Piankowy torcik truskawkowy na biszkoptach (pianka z galaretką i trukawkami) Bardzo puszysty sernik Tarta w 15 minut! Śmietankowa tarta z kiwi z ciasteczkowym (herbatnikowym) spodem Post Ciasta. Przepisy na ciasta. pojawił się poraz pierwszy
Kulinarne Przebojesezonie truskawkowym muszę zrobić chociaż raz ciasto z galaretką a najlepiej jakby był to sernik na zimno, który uwielbia mój mąż. Ja za tego typu ciastami nie przepadam ale serniki pieczone ubóstwiam. Idąc na kompromis powstał sernik na murzynku, oczywiście z truskawkami (i morelami) w galaretce. Część owoców zapiekłam w masie serowej a część na świeżo zalałam galaretką, dzięki temu(...)moreli 2 opakowania galaretki truskawkowej Masło, wodę, kakao i cukier rozpuścić w rondelku i wystudzić. Białka ubić na pianę. Żółtka wmiksować do masy kakaowej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy kakaowej, zmiksować. Na końcu delikatnie wmieszać łyżką pianę z białek. Serki homogenizowane zmiksować z jajkami, budyniem i mąką ziemniaczaną. Ciasto kakaowe wyłożyć do blaszki wyścielonej
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaNastępnie nie miałam pomysłu, a gdy zaczęłam przeglądać internety w poszukiwaniu inspiracji nagle tych pomysłów zrodziło się kilka i tak powstał mi torcik urodzinowy czekoladowy, truskawkowy i z ptysiowymi kuleczkami wypełnionymi śmietaną :) Ciasto czekoladowe: 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 4 łyżki kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 duże jajko 125 ml mleka(...)Ciasto wylewamy do tortownicy (23 cm) pieczemy ok 25 minut w 180 st. C do tzw suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu będzie przypominać kopczyk, możecie odciąć górkę jeśli chcecie mieć idealne równy torcik, ja ją jednak pozostawiłam, żeby było ciekawiej :) Mus truskawkowy: 1 kg truskawek 3-4 łyżki cukru 5 łyżeczek żelatyny Żelatynę zalewamy ok 1/2 szklanki zimnej wody, odstawiamy
Cynamonowe szczęście