Dzisiaj zaproponuję Wam ciasto siostry Anastazji. Jest nieco pracochłonne, jednak końcowy efekt jest pyszny. Muszę przyznać, że w trakcie przygotowywania ciasta może wydawać się, że marnujemy sporą część jasnego biszkopta – jednak w moim przypadku takie marnotrawienie absolutnie nie miało miejsca – każde wykrojone kółeczko ciasta było świetną przekąską w chwili oczekiwania na tężejącą galaretkę. Składniki : Biszkopt I 7 jajek
psgotujemyswojemu i odrobinę zmieniłam masę serową. Pominęłam dodatek budyniu i mąki ziemniaczanej ale jeśli chcecie użyć sera wiaderkowego to należy je dodać. Źródło przepisu- Wielka Księga Ciasta Siostry Anastazji, str. 341: sernik brzoskwiniowy. * duża blaszka 29*41 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 niepełna szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę serową
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaŁadne, kolorowe ciasto. Przepis mam od bardzo dawna. Dostałam go od koleżanki ale wiem, że pochodzi ze zbiorów Siostry Anastazji. Ciasto: 3 szklanki mąki 25 dag margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki kakao Z podanych składników, z wyjątkiem kakao, zagnieść ciasto. podzielić na dwie części, jedną pozostawić jasną, a do dwóch dodać
Praktyczna plPaździernikowa wizyta w domu okazała się dobrym pomysłem na wypróbowanie kolejnego przepisu na ciasto Siostry Anastazji. Tak więc powstało następne w kolekcji, słodkie cudeńko. To, co mi się bardzo podoba w tych przepisach - każde ciasto póki co wychodzi, jak powinno. A zatem smacznego! Składniki [BISZKOPT KAKAOWY]: 6 jajek 1 szkl. cukru kryształu 3/4 szkl. mąki pszennej 2-3 łyżeczki kakao
psgotujemyOstatnio wpadła mi w ręce "Wielka księga ciast Siostry Anastazji", jakoś nigdy wcześniej nie miałam styczności z jej przepisami ale po przeglądnięciu znalazłam kilka ciekawych inspiracji. Jedną z nich jest ciasto, które chcę Wam dziś zaprezentować. Dość pracochłonne ale bardzo efektownie się prezentuje i smakuje wybornie. Delikatne kruche placki, krem budyniowy a pomiędzy nim roladki makowe - poezja smaku. Na moim
Cynamonowe szczęścieKolejny dowód na to, że ciasta Siostry Anastazji zawsze się udają. Kremowy sernik z chrupiącą kokosową bezą jest pyszny i na pewno częściej będzie gościł na naszym stole. *blaszka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 2 żółtka szczypta
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciasta Siostry Anastazji:) Nie sposób im się oprzeć. Takie pyszne i tak efektownie wyglądają, ze pokusiłam się o zrobienie kolejnego z Jej przebogatego zbioru. To pochodzi z 100 Nowych Ciast i jak zwykle wyszło wspaniałe. Polecam. Składniki: 1 spód biszkoptowy czekoladowy z 4 jaj 1 spód biszkoptowy biały z 4 jaj Masa budyniowa: 1 litr mleka 4 budynie śmietankowe
Ciasteczkowy PotwórCiasta Siostry Anastazji mnie zachwycają . Przygotowanie zajmuje sporo pracy , ale efekt końcowy jest tego wart. Biszkopt orzechowy niezwykle mięciutki i puszysty. Masa jabłkowa pyszna , z dwóch stron otulona drożdżowo - kruchym ciastem . Bardzo polecam spróbować tego ciasta :) Wymiary blaszki: 28 x 24 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 min + 30 min + 40 min. Składniki: Biszkopt orzechowy : 4 jajka
Słodkości i nie tylkoZapraszam dzisiaj na pyszne ciasto Siostry Anastazji " Kilimandżaro " Połączenie kakaowego biszkoptu , masy jabłkowo galaretkowej i pysznego budyniu daje naprawdę niesamowity smak :) już myślałam że nie dodam tego przepisu bo poszła mi wczoraj prawie cała blaszka ciasta ale jakoś udało mi się wykroić jeszcze kilka kawałeczków
Sama słodycz i szczypta chiliwykonać na blaszce prostokątnej (standardowej) - będzie wtedy bardziej płaskie. Przełożenie tortu: placek kakaowy masa placek orzechowy masa placek kakaowy polewa czekoladowa Przepis pochodzi z książki "103 ciasta siostry Anastazji
Mania Wypiekanialodówki rozwałkować i piec w średniej temperaturze na złoty kolor. Ciasto warto przed wstawieniem do piekarnika nakłuwać widelcem aby powietrze miało jak z niego wychodzić. Źródło: 103 ciasta Siostry Anastazji
Pychotkaaatego ciasta zainspirowało mnie ciasto siostry Anastazji, które widziałam gdzieś w książce. Jednak nie byłabym sobą, gdybym go nie przerobiła. W oryginale była jeszcze masa migdałowa, ja dodałam drobno posiekane orzechy laskowe, wymieszałam je z kajmakiem. Dodatkowo nasączyłam biszkopty kawą z alkoholem. Ciasto jest delikatne, dość słodkie ale nie przesadnie i prezentuje się bardzo elegancko. Biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl
Cynamonowe szczęścieKolejny raz nie zawiodłam się używając przepisu Siostry Anastazji. Upiekłam w życiu kilkadziesiąt rodzajów ciastek ale tak dobrych jak te, jeszcze nie jadłam. Wszystkie poprzednie biją na głowę. Są tak kruche i delikatne, że dosłownie rozpływają się w ustach. Pierwszy raz piekłam ciasteczka z dodatkiem octu i przypuszczam, że to jego dodatek sprawia, że są takie kruchutkie. Poczęstowałam nimi kilka(...)babeczek, żeby miały ładny kształt. * ciastka zrobiłam z połowy porcji i taką ilość składników podaję, w oryginale były proporcje na kilogram mąki źródło przepisu: Wielka Księga Ciast Siostry Anastazji, strona 365 "ciastka z kokosem i dżemem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia